10 ili doğrudan etkileyen depremlerin ardından, afet bölgelerinde 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edilmişti. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararnamesiyle ohal bölgesinde istihdamın korunmasına ilişkin alınan tedbirler açıklandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Resmi Gazete’de bugün yayımlandı.
Kısa çalışma uygulamasına yönelik tedbirler
Depremlerin etkilerinden kaynaklı bölgesel kriz gerekçesiyle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca belirlenecek il/ilçelerde bulunan iş yerleri ve deprem sebebiyle yıkık, acil yıkılacak, ağır veya orta hasarlı olduğunu belgeleyen iş yerleri, Türkiye İş Kurumuna yapacakları başvurunun ardından kısa çalışma ödeneği alabilecek. Bunun için uygunluk tespiti beklenmeyecek; ancak işverenlerin hatalı bilgi veya belge beyan etmesi durumunda yapılan fazla ödemeler, yasal faiziyle birlikte işverenden tahsil edilebilecek.
İstihdamın korunmasına ilişkin tedbirler
Olağanüstü hal süresince 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 25’inci maddesinin birinci fıkrasının (II) numaralı bendinde ve diğer kanunların ilgili hükümlerinde yer alan maddeler gereğince, ohal ilan edilen illerde her türlü iş veya hizmet sözleşmesi;
- Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler,
- Belirli süreli iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi,
- İş yerinin herhangi bir sebeple kapanması ve faaliyetinin sona ermesi,
- İlgili mevzuata göre yapılan her türlü hizmet alımları ile yapım işlerinde işin sona ermesi halleri dışında işveren tarafından feshedilemeyecek.
Bu madde hükümlerine aykırı olarak iş sözleşmesini fesheden işveren veya işveren vekiline, sözleşmesi feshedilen her işçi için fiilin işlendiği tarihteki 4857 sayılı Kanunun 39’uncu maddesince belirlenen aylık brüt asgari ücret tutarında, çalışma ve iş kurumu il müdürlüklerince idari para cezası uygulanacak.
Nakdi ücret desteğiyle ilgili tedbirler
6/2/2023 tarihi itibarıyla iş sözleşmesi bulunan işçilerden; kısa çalışma başvurusuna dayanan yeni bir hak sahipliği oluşmayan, iş yerinin kapanması nedeniyle iş sözleşmesi feshedilen, işsizlik ödeneği hak sahipliği de oluşmayanlara herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almamaları kaydıyla İşsizlik Sigortası Fonu’ndan günlük 133.44 TL nakdi ücret desteği sağlanacak. Destek sağlanan kişilerin genel sağlık sigortasına ilişkin primleri de İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi bugünden itibaren Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe girdi.