Şirketlere içeriden bakmamızı sağlayan şirket röportajları bölümümüzde bu ay, Oyak Renault bizlerle. Oyak Renault’un insan kaynakları politikalarını, gelecek planlarını ve daha fazlasını İnsan Kaynakları Direktörü Tolga Görgülü sizin için anlattı.
Yapılanmanız hakkında bilgi alabilir miyiz? Şu anda bünyenizde kaç kişi çalışıyor?
Oyak Renault, yıllık 378 bin otomobil ve 920 bin motor üretim hacmi ile Renault’nun en yüksek kapasitesine sahip tesislerinden biri. 2018 yılı sonu itibarıyla 7 binin üzerinde kişinin çalıştığı fabrikamızda; birçok araba modelini, ayrıca bu modellerde kullanılan motor ve mekanik aksamı üretip ihraç ediyoruz. Yarım asra uzanan köklü geçmişimizle kurulduğumuz günden bu yana, otomotiv sanayinin uluslararası rekabet gücüne önemli katkılar sağlıyoruz. Türkiye’nin otomobil ihracatının 3’te 1’inden fazlasını tek başımıza gerçekleştiriyoruz. Üretimimizin %80’ini 70’e yakın ülkeye ihraç ediyoruz. Bu yapıya hizmet eden 1.625 beyaz yakalı, 6013 mavi yaka çalışanımız var. Yaş ortalaması 34 olan çalışanlarımızın 1.500’ü üniversite mezunu, 930’u ise mühendis kökenli.
Firmanızda İK departmanı hangi süreçleri yönetiyor?
65 çalışanımızın bulunduğu İK departmanında ücretlendirme ve yan haklar, endüstriyel ilişkiler, eğitim, sağlık servisi, yetenek yönetimi ve insan kaynakları iş ortaklığı ekiplerimiz bulunuyor. Her meslek sorumlusunun ilgili olduğu mesleğin İK direktörü gibi hareket etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Buna yönelik geçtiğimiz yıl “İK İş Ortağı” dönüşüm sürecini başlattık. Bu kapsamda müşteri memnuniyetini en üste çekebilmek amacıyla insan kaynakları iş ortağı çalışanlarımızın donanımlarını arttırıyoruz.
Sektörünüze özel adayları seçerken hangi niteliklere önem veriyorsunuz?
Oyak Renault’a iş için başvuran adayların aslında dünyanın en büyük otomotiv grubuna katılacağını bilmeleri gerekiyor. Bu nedenle öncelikle teknoloji üreten ve teknolojiyi yetkin kullanabilecek yetenekleri arıyoruz. Nitekim çalışanlarımız tıpkı ürettiğimiz araçlar gibi gittikçe daha çok mobil, bağlı ve otonom çalışacaklar.
Son üç yılda Oyak Renault’dan 9 ülkeye 239 çalışan rotasyon yaptı. Bu nedenle dünyayı oyun alanı yapmaya hevesli ve her yerde çalışıp, her yerde öğrenecek çeviklikte adayları arıyoruz. Biz müşterilerimizi seviyoruz ve müşterilerin ihtiyacını öngörebilen, iş birliğinden güç alan, toplum için çözümler yaratan çalışanları aramıza katmayı hedefliyoruz. Ayrıca fikir ve görüşlerini açıkça paylaşabilen, harekete geçecek cesareti olan yetenekleri arıyoruz.
Çalışanlarınıza yönelik motivasyon uygulamalarınızı anlatır mısınız? Çalışan bağlılığı için neler yapıyorsunuz?
Her yıl yapılan “Aile Festivali” ve “Aile Gezileri” ile birlikte, Oyak Renault’nun 50. kuruluş yıl dönümünde, bu yıla özel birçok etkinlik yaptık. Bu etkinliklerle birlikte aile bağlarımızı, beraberlik ve takım ruhunun gücünü pekiştirdik.
Çalışanlarımızın sık sık sahnede olmasına önem veriyoruz. “Yıldızlar Geçidi” adını verdiğimiz tanıma takdir programımız dahilinde değer katan, fark yaratan ve iz bırakan çalışanlarımızı farklı ödüllerle onurlandırıyoruz. Mavi yakalı çalışanlara yönelik “Mavi Yaka Performans Yönetimi” sistemimiz bulunuyor. Bu sistemle çalışanların performanslarını adil ve şeffaf olarak değerlendiriyoruz.
Birlikte öğrenmekten keyif alıyoruz ve sürekli bir araya geliyoruz. Örneğin, geçtiğimiz aylarda Serdar Kuzuloğlu ve Ali İhsan Varol’un katıldığı tüm çalışanların katılımına açık etkinlikler düzenledik. Bununla birlikte Eğitim Enstitümüzde kişisel gelişim, yönetim, yabancı dil ve teknik eğitimlerimiz bulunuyor. Geçtiğimiz yıl 344 bin 705 saatlik eğitim verildi; bu da kişi başı 46 saate denk geliyor. Bu eğitimlerin %82’si 144 iç eğitmenimiz tarafından gerçekleştirildi. Ayrıca çalışanlarımıza çok geniş bir yelpazede ücretsiz online öğrenme olanakları sağlıyoruz.
Çalışanların ilgi alanlarına yönelik aktiviteleri, şirket kaynaklarıyla ve çalışma arkadaşlarıyla birlikte deneyimleyebildikleri 16 sosyal kulübümüz var ve her 5 çalışandan 1’i bu sosyal kulüplere üye. Bu kulüpler geçtiğimiz yıl 400 aktivite düzenledi ve bu aktivitelere toplam 19 bin kişi katıldı.
Oyak Renault olarak çalışanlarımıza çok fazla rotasyon imkanı sağlıyoruz; ortalama 3 yılda bir hem kendi fonksiyonunda hem de fonksiyonlar arası transfer yapabiliyorlar. Son 3 yılda çalışanların %65’i rotasyon imkanından faydalandı. Bu rotasyonların %50’si bölümler arasında, %30’u fonksiyonlar arasında, %20’si de departmanlar arasında gerçekleşti.
Beyaz yakalı çalışanlarda kritik pozisyonlarda kısa, orta ve uzun vadede yedekleme planları yapıyoruz. Bu kritik pozisyonlara uygun aday havuzlarını oluşturup, potansiyel adaylara kişiye özel kariyer gelişim planları oluşturuyoruz.
Çalışan bağlılığıyla ilgili her yıl tüm çalışanlarımızın katıldığı kapsamlı bir anket yapıyoruz. Özellikle son üç yılda iyi bir artış trendi yakaladık ve toplamda 23 puanlık bir artış sağladık. Geçtiğimiz yıla göre çalışan bağlılığı sonucumuz %15, çalışma ortamı ve iş koşullarından memnuniyet oranımız %12 arttı. Bu sonuçlarla Renault Grubu’nun faaliyet gösterdiği ülkeler arasında geçen yıla göre sonuçlarını en fazla arttıran ülke Türkiye oldu.
Gelecek dönemdeki projeleriniz arasında neler var?
Oyak Renault İK olarak Groupe Renault’nun küresel stratejilerine paralel bir ajanda takip ediyoruz. Bu bağlamda yürüttüğümüz projeleri 5 ana öncelik altında gruplandırıyoruz. Bu öncelikler: “Sürdürülebilir rekabet gücü sağlamak”, “Yeteneği çekmek ve geliştirmek”, “Yöneticileri yetkilendirmek ve etkinleştirmek”, “Kapsayıcı bir kültür geliştirmek” ve “Çalışan bağlılığını sağlamak”. Bu önceliklerimize bağlı olarak 2019’da lanse ettiğimiz ve devam eden birçok projemiz oldu.
Genç yetenek programlarımız ORVILLE yaz staj programı ve Twizy Contest’i devreye aldık. ORVILLE kapsamında tersine mentörlük, rotasyonel stajyerlik gibi programları dahil ettik ve stajyer sayımızı da iki katına çıkarttık. Yine bir diğer genç yetenek programımız olan Twizy Contest’te üniversite öğrencilerinin geleceğin mobilite problemlerinin çözümünde yarıştığı bir program düzenledik.
Yöneticilerimizi yetkilendirmek için ORkestra adını verdiğimiz entegre gelişim programıyla birlikte çalışanlarımızı seminer, mentörlük programları ve şirket içi projeler gibi aktivitelerle birlikte gelişimlerini izliyoruz.
İş yaşamında cinsiyet eşitliğini önemsiyoruz ve kadın-erkek dengesini sağlamak için adımlar atıyoruz. Women@Renault oluşumu altında çeşitli seminerler, eğitimler ve organizasyonlar düzenliyoruz. Bu bağlamda üniversite öğrencileriyle birlikte Womentoring@Campus projesini başlattık. Womentoring@Campus kapsamında 15 kadın mühendis adayıyla 15 kadın yöneticimizi eşleştirdik.
Ayrıca işe alım ve işe yeni başlayanlar için adaptasyon süreçlerimizi dijitalleştirme sürecimiz bulunuyor. Bu kapsamda Renault Grubu ile ortak kullandığımız İK bilgi sistemleri altyapımızı sürekli güncelliyoruz. Tüm işe alım, özlük, performans ve kariyer süreçlerimizi yeni İK Bilgi sistemleri altyapımıza geçiriyoruz.
Yorum yapmak ister misin?