Pandemi sonrası oluşan yeni düzende liderlerden beklenen özellikler de değişti. Peki, yeni normalde bir liderde bulunması gereken özellikler neler? Çalışan Bağlılığı Uzmanı Bertay Fişekçi, sorunun cevabını yazımızda açıklıyor.
Pandemi sonrasında oluşacak yeni iş düzeninde, daha farklı liderlik özelliklerinin gerekli olacağından bir önceki yazımızda bahsetmiştim. Bu liderlik özelliklerine devam etmek istiyorum. Uzaktan çalışan ve müdürünü daha az gören, yaptığı işin büyük resimde nereye düşeceğini bilemeyen bir çalışanın bağlanması için belli yaklaşımların daha yoğun kullanılması, belli davranışların “alışkanlık haline” getirilmesi gerekiyor. Gelin, liderlerden beklenen yeni liderlik özelliklerini madde madde incelemeye devam edelim.
Çalışanı takdir eden lider
Çalışanı takımın bir parçası olduğu için, üzerinde uzlaşılan değerlere uyumlu davranışlar gösterdiği için, kendi becerilerini içten gelen bir enerjiyle şirketin başarılı olması adına kullandığı için, bazen sadece “orada olduğu için” takdir edebilecek ve bu takdiri de “öylesine” değil, içten yapabilecek liderler yeni dönemde aranır olacak.
Takdir kişiliğe değil davranışa, liderin o günkü havasına göre değil gerektiğinde, liderin üslubuna göre değil takdiri alanın isteği doğrultusunda yapılmalı. Örneğin; bir çalışan tüm şirketin önünde isminin söylenmesini isterken, başka bir çalışan isminin hiç duyulmamasını ama maaşının arttırılmasını veya genel müdürle bire bir yemek yemeyi isteyebilir. Çalışanların takdir edilme özelliklerini bilecek kadar onları tanımaya çalışan ve onlara değer veren lider yeni dönemin lideri olacak.
Şirketlerde kültür “yukarıdan aşağı” oluşuyor ve değişiyor. Bir liderin bir davranışı, etrafındaki tüm ekibi etkiliyor ve bir işin “yapılma biçimi” olabiliyor. Kurumsal dediğimiz firmalarda bile, bir bölümün lideri kendi kültürünü oluşturabiliyor. Liderin değer veren takdiri, etkilediği kültür alanında bir “örnek” oluşturur ve bu bir alışkanlık haline gelir. Zamanla liderin bu takdir davranışını örnek alan çalışanlar, hiyerarşiden bağımsız birbirlerinin olumlu eylemlerini yakalayıp takdir etmeye başlarlar. Bunu yaptıkça da kendilerine değer verildiğini hissederler. Böyle bir çalışanın bağlılığı daha yüksek olurken, performansı yükselir ve şirketten ayrılmama eğilimi de artar.
Gerektiğinde özür dileyebilen ve kırılgan olabilen lider
Hiyerarşik yapıya önem veren, şirketin sahibi iken sanki çalışanların da sahibiymiş gibi davranan, “biri giderse biri gelir” diyen yüksek egolu liderlerden; kendi kırılganlığını göstermekten çekinmeyen, kendi gelişim noktalarını ekibiyle açıkça konuşabilen, ekibinden kendi davranışları ile ilgili rahatça olumsuz ve/veya geliştirici geri bildirim alabilen ve bu geri bildirimi hayatına uygulayan, yeni bir fikir geldiğinde “benim dediğim olur” değil de “enteresan bir fikir, hep beraber düşünelim bunu” diyebilen liderler pandemi süresi sonunda da öne çıkacaklar. Bu tür liderlerle çalışmak, çok sayıda çalışanın kendisini ve kariyerini geliştirmesini sağlayacak.
Kırılganlığı bir zayıflık olarak görmeyen ve kendini insan olarak ortaya koyabilen lider, samimi ve güvene dayalı bir kültür oluşturulmasında önemli bir rol oynar. İnsanlar birbirlerine zayıflıklarını açtıkları oranda yakınlaşırlar ve iş yeri de bu kuralın dışında değildir.
Söylemlerini hikayeleştirebilen lider
Yeni dönemin lideri, güçlü bir hitabetçi ve hikayeci de olacak. Yeni lider ekibinin dikkatini toplayabilen, gerçek hayat anekdotlarından yararlanarak mesajını ileten, çalışanların “büyük resmin bir parçası olduğu” mesajını hikayeleştirerek verebilen liderdir. Eski zamanların insanlarının ateş başındaki sohbetleri ve hikaye anlatımlarındaki gibi, insanlar hikayelere bayılırlar ve bu şekilde mesajları daha da kolay alabilirler. Yeni lider, şirketin içinden geçtiği zorlukları, yeni büyük satış projesi içindeki iş bölümünü, rakibin yeni ürününü ve yeni çözüm önerisini hikayeleştirebilen bir hitabet ustası olmalı. Online toplantılarda bu becerinin önemi artacak ve herkesin hiyerarşi olmadan ekrandaki küçük bir karede sıralandığı bir ortamda “kendini dinletmek”, “hikayeleştirerek anlatmak” daha da önem kazanacak.
Şimdi size bir sorum var: Lider olarak siz bu geçiş döneminde bu becerileri edinmek için neler yapıyorsunuz?
Konuk Yazar: Bertay Fişekçi /Çalışan Bağlılığı Uzmanı
Yorum yapmak ister misin?