Ekip yöneticisi olarak takım arkadaşınızla görevlerin zamanında bitmemesi veya kalitenin düşük olması gibi konularda sorunlar mı yaşıyorsunuz? Belki de onu projeden almak ya da farklı şekilde motive etmek arasında kararsızsınız. Sorunları aşmak için hangi soruları sormanız gerektiği bu yazımızda!
Ekip yöneticisi olarak ekibinizden bir arkadaşınızla aynı sayfada olmadığınızı hissediyorsunuz, bir kopuş var sanki… İletişiminiz istenen anlayışta değil, verilen görevler zamanında bitmiyor veya kalitesi istenen düzeyde değil. Bazen ne yapacağınızı da bilemez halde hissediyorsunuz; onu o projeden almanız mı gerekiyor, farklı şekilde motive etmeyi mi denelisiniz? Yoksa onu yönetme biçiminizi değiştirmeniz mi en uygun çözüm?
Bu gibi durumlarda dışarıya bakmak ilk çözüm gibi gelebilir… Belki çalışanın hayatında bir şeyler değişmiştir veya müşteri sizi veya şirketinizi anlamıyordur. Ancak bir de “içeriye” bakmanız da gerekebilir, zira sizin de ekip yöneticisi olarak yanlış yaptığınız bir şeyler olabilir, sizin bir davranışınız da bu sonucu doğurmuş olabilir.
Ekip yöneticiliğinden liderliğe giderken böyle bir durumda hem dışarıya hem içeriye bakabilmek önemli bir beceri gerektiriyor. Çoğu zaman sebebini bildiğinizi de düşünüyor olabilirsiniz.
Arkadaşımızın mükemmeliyetçi yaklaşımı performans düşüklüğüne yol açtı sanırım …
veya…
Projeyi doğru şekilde anlatamamış da olabilirim…
diyor olabilirsiniz.
Bu cümleler “kabulünüzü” veya “kendi içgörülerinizi” yansıtıyor olabilir. Ancak performans düşüklüğünü doğrudan sormadan ve dinlemeden tam olarak anlamanız mümkün olmayabilir. Bu noktada planlayacağınız bir ikili görüşmede size yardımcı olabilecek soruları bir araya getirdim.
İçe dönük hikayeyi anlamak için sorabileceğiniz sorular
- Rolün senin açından net mi, neleri yapman gerektiğini biliyor musun? Senin rolündeki hedefleri ve beklentileri daha net hale getirebilmek için ne yapabilirim?
- Bu rolde senden beklenen iş çıktısı ve kalitesi net mi? Beklentiyi daha iyi görebilmen için nasıl örnekler vermem senin için aydınlatıcı olur?
- Bir işi yapmak için elindeki zamanla ilgili senin için uygun bir plan söz konusu mu? Zamanını daha verimli kullanabilmeni sağlamak için ben neler yapabilirim?
- Herhangi bir şekilde başarısızlığa doğru ilerlediğini, bu projenin senin başarısızlığın ihtimalini güçlendirdiğini hissediyor musun? Senden beklentilerimi nasıl yeniden ayarlayabilirim ki senin aklına “Bu projede ben zaten başarısız olmaya mahkumum zaten” cümlesi hiç gelmesin?
- İşini iyi yapmak için gerekli araçlara ve kaynaklara sahip misin, bu alanlarda herhangi bir sıkıntı var mı?
- Bu projenin ve senin rolünün neden senin için, bölümümüz için ve şirketimiz için bu kadar önemli olduğunu sana yeterince anlatabildim mi? Senin işini daha iyi yapabilmen için bu konuda aklında bir soru var mı?
- Benim ekibi yönetme şeklimde sana ters gelen bir yaklaşım var mı? Konuşma tarzım ve tonumda seni rahatsız eden bir şey oldu mu? Seninle işinin ilerlemesi ile ilgili çok sık konuştuğumuzu düşünüyor musun, karar almak için yeteri kadar alanın olduğunu düşünüyor musun?
Dışa bakarak sorabileceğiniz sorular
- Son dönemde kendi performansını nasıl görüyorsun? Görmekte olduğun gelişim fırsatları nelerdir?
- İşinle ilgili en çok hoşlandığın alanlar & boyutlar nelerdir? İşinin hangi kısmı sana ilham veriyor, seni heyecanlandırıyor?
- İşinin hangi bölümlerinde sıkışmış hissediyorsun? Bu sıkışıklığı aşmak için bir şeyler yaptığın ve bir duvara çarptığını hissettiğin durumlar var mı, nelerdir?
- İşinin hangi bölümlerinden sıkılıyorsun, yapmak gerektiği için yapıyorsun?
- Senin yaklaşımından hoşlanan, değer kattığını gören ve bunu belirten bir müşteri ile en son ne zaman görüştün? Bu tür müşteri diyaloglarını artırma fırsatlarını nerelerde görüyorsun?
- Rolünde güçlü taraflarını gerektiği kadar kullanabildiğini hissediyor musun? Çok süratle bir şeyler öğrenmen gereken durumlar oluyor mu, bu alanda yardım ihtiyacın var mı?
- Şirketimizin geleceği ile ilgili iyimser – karamsar ölçütünde kendini nereye konumlarsın?
Bu soruların “suçlu” arama tonuyla değil, merakla ekip arkadaşınızın düşüncelerini öğrenme amacı ve söyleme biçimi ile sorulması gerektiğini de lütfen unutmayalım.