Sağlıklı şirket kültürüne doğru ilk adım: Misyonu tanımlamak

Çalışanlar, yaptıkları işin amacını bildiklerinde daha motive ve bağlı olurlar. Ekibinize “Neden ve kimin için çalışıyoruz?” sorusunun yanıtını net bir şekilde veriyor musunuz? Güçlü bir misyon, tüm ekibi aynı hedefe odaklar ve başarıya giden yolu açar. Peki, bunu nasıl başarabilirsiniz?

Çalışan bağlılığını sağlayan etmenlerden bahsederken ekip yöneticilerinin ve iş sahibinin netleştirmesi gereken ilk konuyu paylaşırız.

Yaptığımız işi neden ve kimin için yapıyoruz?

Gelin bu konuya daha detaylı bakalım…

Bugün iş dünyasında binlerce çalışan çalıştıkları şirketlerde yaptıkları işin ne işe yaradığını, bunu neden yaptıklarını, kimin sorununu çözdüklerini ve küçük ölçekte çalıştıkları bölümün büyük resimdeki yerini bilmeden çalışıyor.

Bu uzaktan kod yazan bir arkadaşımız olabilir, finans operasyonlarını yapan ve bankalarla konuşan bir finans uzmanı olabilir veya büyük bir fabrikada istasyonlardan birinde tüm gün üretimin bir bölümünü gerçekleştiren çalışan olabilir.

Biraz daha geriye gidelim… 15 çalışana ulaşmış ve geçmiş bir firmada kurucu için bu sorduğum sorunun net olması beklenir! Yeni bir fikir üzerine bir firma kurmuş, ürün belli bir başarı ve süreklilik göstermiş, işe alımlar başlamış ve 15 çalışana kadar firma büyümüş… Bu noktada önemli zorluklardan biri bu kuruluş misyonunu tüm çalışanlarla paylaşmak, bunu günlük iletişimin bir parçası haline getirmek, ekip yöneticilerinin bunu her gün söylemesini, konuşmasını sağlamak…

Bunu neden yapalım, neden bu kadar önemli?

  • Şirket kültürlerini batıran bilgi eksikliği değil, tatmin olamama durumudur.
  • Liderin günlük operasyonel sorunların üzerine çıkıp pazarla, platformla, misyonla ilgili gidişatı görmesi, riskleri belirlemesi ve paylaşması tüm çalışanları aynı gemide hissettirir.
  • Bu çalışanların değişimi ve gelişimi ile de yakından ilgilidir. Çoğu insan, yeni bir şey öğrenme konusundaki kaygılarından daha büyük bir hayatta kalma endişesi duyduklarında değişecektir.
  • Liderler her bir çalışan için işin neden yapıldığını, kimin için yapıldığını ve ortak hedeflere ulaşabilmek için nelerin yapılması gerektiğini netleştirmek durumundadırlar.
  • Misyon basit ve anlaşılır, çalışanlar için de katılmanın kolay olacağı bir cümle olmalıdır. Böylece her bir çalışan kendi bireysel hedeflerini bu misyona bağlayabilir.
  • Misyon ve değerler çalışanlar için anlam ifade ediyorsa ve özgün ise organizasyon içinde süratle yayılacaktır.

Lütfen kendinize sorun. Misyonunuz ve değerleriniz büyük hedefinizle bağlı mı, kolay anlaşılabilir mi ve çalışanların heyecan duyabilecekleri bir özellikte mi?

Şirketinizin misyonu her çalışanın içinde hissedebileceği basitlikte ve heyecan vericilikte değilse, misyonunuz ve vizyonunuz net değilse, misyonunuz ve vizyonunuz net ve fakat bunlar sadece web sitenizde ve şirketinizdeki duvarlarda birer cümle olarak kalmışsa, bu konuda yeni bir planlama yapıp, eyleme geçmenizi öneririm.

Misyon & Değerler atölyesi ile bir adım atabilirsiniz. Böylece sadece kurucuların değil, daha geniş bir çalışan grubunun da görüş paylaşmasını teşvik edebilirsiniz. Unutmayın ki çalışanlar kendilerini sürecin içinde gördüklerinde, görüşlerine değer verildiğini hissettiklerinde sahiplenmeleri de artacaktır.

Bazı misyon önerileri şöyle olabilir:

  • Çalışanları hayal ettikleri işlerle buluşturuyoruz.
  • İnsanların güvenle alışveriş yapmalarını sağlarız.
  • Sınırlar yokmuşçasına ticareti yaratırız.
  • Mekanları aydınlatır, güzellikleri ortaya çıkarırız!

Misyonunuzu yeniden düşünmek ister miydiniz?

Bertay Fişekçi, 23 yıllık kurumsal hayatının ardından çalışan bağlılığı, kültür dönüşümü, orta kademe yöneticilerin beceri gelişimi alanlarına odaklanmıştır ve bu konularda şirketlere profesyonel destek vermektedir. İnsan odaklı organizasyonların daha da geliştirici, kârlı ve çekici olduğu inancıyla çalışmalarını sürdürmektedir. Fişekçi; yüz yüze seminerler, online etkinler, podcast yayınlarıyla bilgilerini aktarmanın yanında; kişisel blogunda ve İK Blog'da yayınlanan içerikleriyle de okuyucularla buluşmaktadır.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.