Seçme ve yerleştirme sürecinde en etkin envanter hangisi?

En uygun adaya karar vermeye çalışırken seçme ve yerleştirme sürecinde çeşitli envanterlerden yararlanılır. Peki, kullanılan envanterlerden hangisinin daha etkili sonuçlar verdiğini hiç düşündünüz mü? İK danışmanı ve eğitmen Tuğba Kaplan, bu sorunun cevabını bugünkü yazımızda sizin için açıkladı.

Kişilik envanterleri, kurumların seçme yerleştirme süreçlerinde oldukça yoğun bir şekilde kullandıkları yöntemlerden biri. Buna son yıllarda yetkinlik envanteri uygulamaları da eklendi. Bu durum da “Hangisi daha uygun?” sorusunu gündeme getirdi.

Hangi envanterin daha uygun olduğunu anlayabilmek için öncelikle aralarındaki farkı kavramamız gerekiyor. Kişilik testleri adayların kişilik özellikleri ile ilgili sonuçlar verirken, yetkinlik envanterleri adayların aranan özellikleri taşıyıp taşımadıklarına, taşıyorlar ise hangi düzeyde taşıdıklarına odaklanıyor.

Yukarıdaki açıklamadan da anlaşılacağı gibi yetkinlik envanterleri seçme yerleştirme süreci için daha uygundur. Fakat burada dikkat edilmesi gereken bir konu vardır. Her pozisyon için aynı yetkinlikleri beklememiz hataya yol açar. Örneğin; bir satış uzmanı pozisyonu için “İletişimsel yetkinlik” önemliyken bir muhasebe uzmanı için “Detaycılık” önemli bir yetkinlik olabilir. Bu nedenle hangi pozisyon için hangi yetkinlikleri ölçmemiz gerektiğini bilmemiz oldukça önemlidir.

Hangi pozisyon için hangi yetkinliklere odaklanmamız gerektiğini nasıl anlarız?

Burada yapılması gereken “İşten insana” doğru bir incelemedir. Yani öncelikle yapılan işleri gruplandırma, sonrasında görevleri sıralama ve her bir görev için gerekli yetkinlikleri listelemek gerekir. Bu çalışmanın ardından pozisyon bazlı yetkinlik gerekleri rahatça ortaya koyulabilir. Bunu ortaya koymak, envanterin doğru ve etkili sonuca hizmet etmesini sağlayacaktır.

Gelelim yetkinlik envanterinin nasıl hazırlanacağı konusuna!

Bu kısım için biraz eski bilgileri tazeleme, biraz da araştırmacı yönünüzü kullanmanız gerekiyor. Eğer daha önce güvenilirlik analizi yapılan bir proje ya da tez hazırladıysanız, işiniz oldukça kolay. Daniel Goleman gibi öncülerin ortaya koyduğu birçok anket bulunmakta ve bu anketlerde odaklanabileceğiniz yetkinliklere dair anket kalıbı sunulmaktadır. Bu anket kalıplarından yararlanarak (tabi güvenilirlik analizini unutmadan) pozisyona uygun anketler hazırlayabilir, güvenilirlik analizinden geçirebilir ve analiz sonucunu çıkarabilirsiniz.

Konuk Yazar: Tuğba Kaplan / İK Danışmanı – Kurucu Eğitmen – Koç

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.