Tüm kamu kurum ve kuruluşlarına e-devlet üzerinden artık kolayca erişmek mümkün. Adli sicil kaydından, askerlik durum belgesine ve hatta ÖSYM işlemlerine kadar her şey elektronik ortama taşınmış durumda.
2014 yılına kadar İnteraktif Sosyal Güvenlik Merkezi (ESGM) adı altında hizmet veren Sosyal Güvenlik Kurumu, artık tüm hizmetlerini daha kapsamlı bir şekilde e-devlet üzerinden veriyor. Sadece kimlik bilgileriyle ESGM üzerinden hizmet bilgilerine ulaşan sigortalılar artık e-devlet üzerinden tüm bilgilerine erişebiliyor.
Meslek kodu binlerce şikayete neden oldu
2015 yılında kişiler hizmet dökümlerinde işe giriş tarihi, iş yeri unvan bilgileri ve işten çıkış kodlarını da görüntüleyebiliyordu. Ancak SGK, meslek kodlarındaki uyuşmazlıklar nedeniyle binlerce şikayet aldı ve iş yükünün artmasını engellemek adına uygulamayı sonlandırdı. Uyuşmazlıklar işçilerin “büro memuru” olarak hizmet vermesine karşılık “güvenlik personeli” ya da “temizlik personeli” olarak görüntülenmesinden kaynaklanıyordu. Kişilerin meslek kodlarının yanı sıra işten çıkış kodları da Alo 170 hattına yoğun şikayet talebini artırdı.
Öyle ki, firmalar çalışanını işten çıkmış gibi göstererek farklı firmalara girişlerini yapıyor, böylece kıdem haklarını ortadan kaldırıyordu.
SGK geçtiğimiz yıl kaldırmış olduğu işten çıkış kodları uygulamasını da açtı. Artık kişiler e-devlet üzerinden SGK hizmetlerine girerek hangi unvan ve sicil numaralı iş yerinde, hangi pozisyonda çalıştığını ve işten çıkış kodlarının neye göre yapıldığını görebilecek.
Sigortalılık bildirimi açıldı
Kurumun bir açıp bir kapattığı uygulamalardan biri de sigortalılık bildirimi. Sigortalılık bildirimi uygulaması, işçilerin hangi tarihte hangi iş yerinde başladığını gösteriyor. Kurum da sigortalının bildirimiyle iş yeri bildirimini kıyaslıyor. Eğer işçi ve işverenin bildirimleri farklı tarihler içeriyorsa durum denetime giriyor ve işveren idari para cezasına çarptırılıyor.
Burada en büyük yanlış işverenlerin ve işi bilmeyen yöneticilerin. İşe başlama tarihi itibariyle sigortalı olunması gerektiğini bilmeyen işçi kalmamışken bazı işveren ve yöneticiler deneme süresi boyunca hâlâ sigortasız işçi çalıştırabiliyor.
Yeni yılda hayatın pahalılaşmadığı, ÖTV’ye ekmeğe, şekere, una zam gelmeden zamlanan bir asgari ücret temennisiyle…
Yorum yapmak ister misin?