Ticaret sicil gazetesi (TTSG) nedir?

Ticaret sicil gazetesi Türkiye’de ticaret ile şirketler hukukuna dair önemli verilerin kamuoyu ile paylaşıldığı resmi bir yayın organıdır. Bu yayın organına siz de kolay bir şekilde ulaşabilir ve bilgi sahibi olabilirsiniz. Ticaret sicil gazetesi ne işe yarar, sorgulama işlemi nasıl yapılır gibi konularda yanıtlar arıyorsanız, tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Ticaret Sicil Gazetesi, ticaret sicilinin tutulduğu ve ticari işlemlerle ilgili bilgilerin yer aldığı bir gazetedir. Bu gazete, ticaret sicilinin güvenilirliğini gerçekleştirir ve ticari işlemlerle alakalı verileri kamuoyuna duyurmak hedefiyle çıkarılır. Öncelikle şirketlerin kuruluş işlemleri olmak üzere değişiklikler, tasfiye işlemleri ve diğer ticaretle alakalı önemli duyurular bu gazetede yer alır. Ticaret Sicil Gazetesine erişim, şahısların ve işletmelerin ticari bilgilerinin doğrulanmasını sağlayarak ticaret yaşamındaki şeffaflığı pekiştirir.

Ticaret sicil gazetesi (TTSG) nedir?

Ticaret Sicil Gazetesi nedir sorusunu yanıtlarken Türkiye’de şirketlerin ve ticari işletmelerin hukuki durumlarını, kuruluşlarını, yönetim değişikliklerini ve diğer önemli ticari olayların resmi olarak yayınlandığı bir gazete olduğunu ifade edebiliriz. Firmaların her türlü ticari iş veya işlemlerinin Sicil Gazetesinde yayımlanması hüküm ve sonuç doğurur. Bu ilanlar şirketlerin hukuki statülerini ve ticari işlemlerini belgelendirerek herkese duyurur. Bu gazetenin amacı ticari bilgilerin doğru ve güncel bir şekilde paylaşılmasını gerçekleştirmek ve ticaret dünyasında şeffaflığın sağlanmasına yardımcı olmaktır.

Ticaret Sicil Gazetesi, Ticaret Bakanlığı marifetiyle yayımlanır ve denetlenir. Yayımlanan her bir ilan ilgili ticaret siciline kayıtlı şirketlere yönelik çeşitli bilgileri içerir. Bu bilgiler arasında şirketlerin ünvanları, adresleri, faaliyet konuları, yönetim değişiklikleri ve diğer önemli gelişmeler bulunur. Ticaret sicil gazetesi nasıl alınır konusunda daha detaylı bilgi almak için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. 

Ticaret sicil gazetesi sorgulama nasıl yapılır?

Ticaret Sicil Gazetesinde yayımlanan ilanlara erişim sağlama, ticaret dünyasında şeffaflık ve doğruluk açısından önemlidir. Sorgulama işlemi genellikle iki ana yöntemle yapılabilir. Bunlar ticaret sicil gazetesi online sorgulama ve fiziki olarak yapılabilen sorgulama şeklindedir.  

Online olarak Ticaret sicil gazetesi sorgulama, Ticaret Sicil Gazetesine hızlı ve kolay bir şekilde erişim sağlar. Ülkemizde Sicil Gazetesinin online sorgulaması genel olarak aşağıdaki şekillerde yapılır:

Ticari Sicil Gazetesinin resmi web sitesi üzerinden yayımlanan ilanlar aranabilir ve detaylı bilgilere ulaşılabilir. Bu web sitesinde genellikle tarih aralığı oluşturarak veya belirli bir anahtar kelime girerek ticaret sicil gazetesi giriş işlemi yapılabilir. Bu işlemler esnasında ‘ticaret sicil gazetesi görüntüle’ sekmesiyle aranılan sicil bilgilerine ulaşmak mümkündür.

Ticaret Bakanlığının sağladığı elektronik hizmetler aracılığıyla da Ticari Sicil Gazetesine ulaşılabilir. Bakanlık, ticaret sicili bilgilerine ulaşabileceğiniz çeşitli dijital platformlar sunar. Bu platformlar üzerinden şirket isimleri, sicil numaraları veya diğer bilgileri girerek araştırma yapabilirsiniz.

Firmaların kayıtlı oldukları Ticaret Sicil Müdürlüklerinden ilgili gazete ilanları incelenebilir. Bu müdürlükler belirli tarihlerde yayımlanan sicil gazetelerini arşivler. Ayrıca büyük kütüphaneler ve arşivler gazetelere ulaşma yollarından biridir. Örneğin; üniversitelerin veya kamu kurumlarının kütüphanelerinde ticaret sicil gazetesinin fiziki nüshaları bulunabilir. Bu kütüphaneler genellikle ticaretle ilgili belgelerin arşivlendiği yerlerdir.

Fiziki olarak yapılan sorgulama özellikle dijital erişim imkanı olmayan durumlarda başvurulan yollardan biridir. Bu sorgulamayı yapabilmek için doğrudan Ticaret Sicil Müdürlüklerine gidebilir ya da büyük kütüphaneleri kullanabilirsiniz. 

Ticaret sicil gazetesi nasıl alınır?

Ticaret sicil gazetesi web sitesi üzerinden gerekli adımları izleyerek ticaret sicil gazetesi görüntüleme işlemini yapmak mümkündür. Gazeteye ilk olarak bu yolla ulaşabilirsiniz. Sonrasında ise takip etmeniz gereken adımlar şu şekilde sıralanabilir: 

Öncelikle sicil gazetesi web sayfasına tıklamalı ve sonra ‘Giriş’ sekmesinden e-Devlet şifresi ile giriş yapmalısınız. Bu web sitesinde genellikle tarih aralığı oluşturarak veya belirli bir anahtar kelime girerek ticaret sicil gazetesi giriş işlemi yapabilirsiniz. Ticaret sicil numarası, unvan, e-posta gibi bilgileri doldurman ve akabinde ‘Abonelik’ başlığı altında bulunan abonelik formunun çıktısı alman gerekir. Elde ettiğiniz belgeyi de doldurup imzalamalısınız.

Üç değişik imkan olmak üzere farklı içerikte abonelik tercihi sunulur. Pdf dosyası formatında yollanan gazetedeki içeriklerin detayları seviyelere göre farklılık arz eder. Gereken verilerin hangisi olduğuna karar verdikten sonra seçilen seviyeye ait ücret gösterilen banka hesabına yatırılır. (Açıklama kısmına Abone Bedeli/Elektronik Gazete Talebi şeklinde bir ifade yazmayı unutmamalısınız.)

Abonelik formunun ve dekontun ıslak imzalı formatını hem e-posta hem de ticaret sicil müdürlüğünün mail adresine gönderdikten sonra aboneliğin başlatılır. Diğer yandan gazetenin CD’ye kaydedilip adresine kargolanmasını istiyorsan, ekstra bedel talep edildiğini bilmelisiniz. Ticaret sicil gazetesi nereden ve nasıl alınır konusunda bilgi almak ya da Ticari Sicil gazetesi faaliyet belgesi edinmek için ilgili web sitesini inceleyebilirsiniz.

Ticaret sicil gazetesi faaliyet belgesi nedir?

Faaliyet belgeleri; bir firmanın, meslek mensuplarının, esnafların hala aktif bir şekilde çalıştıklarını ortaya koyan, ispatlayan resmi belgelerin genel ismini ifade eder. Şirketler bazı zamanlarda unvan değişikliği, nevi (tür) değişikliği ile faaliyet alanı anlamına gelen NACE kodlarına ekleme veya çıkarma yapabilir. Dolayısıyla kurumlar çalışacakları firmaların halihazırda hala faaliyette olduğunu teyit etmek gerekliliğinin yanı sıra şirketlerin güncel bilgilerini ihtiva eden ve hukuki geçerliliği bulunan bir belge görmeyi isterler.

Aynı zamanda bu belgeler firmaların ilgili oldukları ticaret veya esnaf odasına kayıtlı olduklarını da gösterir. Bunun dışında belgelerin Türkçe alınabilmesine ek olarak farklı ülkelerle yapılan işler için İngilizce, Fransızca, Almanca gibi dillere de çevrilmiş biçimde temin edilebilmesi de gerekebilir. Bu konuda farklı meslek odalarına göre dil alternatifleri de bulunur. Ticari Sicil gazetesi geçerlilik süresi de çeşitli dinamiklere göre değişebilir.

Ticaret sicil gazetesi geçerlilik süresi

Ticaret Sicil Gazetesi, Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından haftalık olarak yayımlanır ve her hafta güncellenir. Ticaret sicil gazetesi e devlet kapısı üzerinden firmaların sicil bilgileri de sorgulanabilir. E-Devlet sistemine giriş yaparak gazete ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu nedenle, Sicil Gazetesinde yer alan bilgiler çoğunlukla günceldir. Fakat Sicil Gazetesinde bulunan verilerin süresi, işletmenin yapmış olduğu işlemlere göre farklılık arz edebilir. Örnek vermek gerekirse, bir işletmenin tescil edilen markaları ve patentleri de Ticaret Sicil Gazetesinde yayımlanır. Bu bilgilerin güncelliği marka ve patent sürelerine göre değişebilir. 

Ticaret sicil gazetesi ne işe yarar?

Ticaret Sicil Gazetesi ne işe yarar sorusu, her şeyden önce şeffaflık, hukuki geçerlilik ve bilgi erişimi olmak üzere çok önemli işlevleri yerine getirerek ticaret hayatında güvenliği sağlar şeklinde yanıtlanabilir. Sicil Gazetesi, firmaların yasal aktivitelerine ilişkin verilerin yayımlandığı bir gazete konumunda bulunduğundan işletmelerin kanuni faaliyetlerini takip etmek isteyen gerçek ve tüzel kişi kurumları için önemli bir kılavuzdur. Örnek vermek gerekirse bir işletme hakkında bilgi sahibi olmak amacıyla bir müşteri olarak Ticaret Sicil Gazetesinde firmanın yönetim anlayışını, sermayesini ve özel finansal durumlarını (ödeme güçlüğü gibi) görebilirsin. 

Ticaret sicil gazetesinin kapsadığı içerikler:

  • Şirket kuruluş ilanları,
  • Yeni kurulan şirketlerin adı, merkezi, faaliyet konuları ve diğer temel bilgileri,
  • Yönetim değişiklikleri,
  • Şirketlerin yönetim kurulu üyelerindeki değişiklikler, genel müdür atamaları gibi bilgiler,
  • Şirket isim ve unvanı değişiklikleri,
  • Şirketlerin adındaki değişiklikler bu değişikliklerin gerekçeleri,
  • Sermaye artışları ve azaltmaları,
  • Şirket sermayelerinin değişikliğe uğraması ve bu değişimin detayları, 
  • Ticari işlemler ve sözleşmeler,
  • Tasfiye gibi durumlar şeklinde özetlenebilir.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.