Topluluk önünde konuşmak deneyimli ya da deneyimsiz birçok kişi için oldukça zor bir konu. “Kendimi doğru ifade edemezsem”, “Ya rezil olursam” gibi endişeler nedeniyle pek çok kişi toplum önünde konuşmaktan çekinir. Ancak bu korkunuz profesyonel hayatınızda sizin bir adım geride kalmanıza neden olmamalı. Bunun için de yapılabilecek küçük çalışmalar var.
Kariyer basamaklarında hızla ilerleyen hemen herkesin bir gün topluluk önünde konuşma yapma olasılığı yüksek. Hatta yöneticiler ve deneyimli çalışanlar için topluluk önünde konuşma ve sunum yapma, iş hayatının olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Peki, mide ağrısı çekmeden, avuç içleri terlemeden ve gerilmeden hayal edilen biçimde konuşmak için nelere dikkat edilmesi gerekiyor?
İşte toplum önünde konuşma korkusunun önüne geçmenin 10 kolay yolu:
Organize olun
Toplum önünde akıcı bir şekilde konuşabilmek için öncelikle hazırlık yapın. Hiçbir şey iyi bir konuşma için yapacağınız hazırlıktan daha önemli değildir. Organize olun ve konuşmanızda değinmek istediğiniz anahtar kelimelerin tamamını bir kağıda yazın ve konuşma metninizi hazırlayın. Konuşma esnasında ise anahtar kelimelerinize bakarak konuşmanızı yapın. Konuşmanızın tamamını metinden okumak hem daha çok stres yapmanıza hem de dinleyiciler açısından sıkıcı bir konuşma yapmanıza neden olur.
Alışkanlıklarınızdan kurtulun
Konuşurken “ııııı”, “eee” gibi sesler çıkarmak, günlük hayatta en yaygın yapılan hatalar arasında yer alır. Eğer konuşurken sürekli olarak bu tarz şeylere ihtiyaç duyuyorsanız, daha yavaş konuşarak ve bolca pratik yaparak bu sorunu aşabilirsiniz. Burada önemli olan bir sonraki sözcüğün ne olacağını düşünmek için kendinize vakit tanımanızdır.
Konuşma ritmini yakalayın
Konuşurken bir ritim yakalamaya çalışın. Konuşma metninizi oluştururken çok uzun olan cümleler kurmaktan kaçının. Kısa ve net cümleler kurun, etkileyici bir konuşma için de kilit noktaları arada tekrarlayın. Bir sonraki konu başlığına geçmeden önce es verin ve konuşmanıza devam edin. İyi bir konuşma için ayrıca nefes alıp verişinizi kontrol edin. Nefes alışınız ile konuşma ritminizin uyumlu olması konuşmanızı istediğiniz bir şekilde olmasına yardımcı olur.
Prova yapın
Konuşma pratiğini aynanın karşısında yapmanız, yaptığınız hataları görmenize böylelikle de hatalarınızı düzeltmenize imkan verir. Aynanın karşısındayken yüz ifadenize, duruşunuza, el-kol hareketlerinize dikkat edin. Konuşurken sakin bir tavır takınmanızın ve nazik ifadelerde bulunmanızın dinleyiciler açısından daha etkileyici olacağını unutmayın.
Sesinizi kaydedin
Konuşmanıza kendinizi verin ve en başından en sonuna kadar konuşmanızı telefonunuza ya da kameranıza kaydedin. Sonrasında ise konuşmanızı izleyin ya da dinleyin. Bu süreçte nasıl daha iyi bir konuşma yapabileceğinize dair notlar alın. Bazı insanlar kendileri dinlemeyi ya da izlemeyi sevmez. Ancak sesinizin tonuna veya kameradaki görüntünüze alışmak daha iyi bir sunum yapmanızı ve daha iyi konuşmanızı sağlar.
Sevdiklerinizin karşısına geçin
Konuşmanızı eşinizin, ailenizin, arkadaşlarınızın karşısında yapın. Konuşmanızı sevdiklerinizin karşısında yapmanız hem sakinleşmenizi hem de deneyim kazanmanızı sağlar. Ayrıca sevdiklerinizden alacağınız geri bildirimler ise daha iyi bir konuşma yapmanıza katkıda bulunur.
Sunum programlarından faydalanın
Sunum programları bazen en yakın arkadaşınız olabilir. İyi hazırlanmış, dikkat çekici öğelerin olduğu ve gereğinden fazla uzun olmayan bir sunum, konuşmanızı daha çarpıcı hale getirebilir. Konuşmanızın içeriğinde araştırmalardan, verilerden yararlanıyorsanız sunum programlarından faydalanabilirsiniz. Ancak, iyi hazırlanmamış ve gereğinden fazla uzunlukta olan bir sunumun da dinleyicilerin dikkatinin farklı yönlere dağılmasına neden olabileceğini göz ardı etmeyin.
Dinleyici kitlesine odaklanmayın
Konuşmanızı yaparken dinleyici kitlenize odaklanmanız sunumunuz sırasında yapacağınız en kötü hamle olabilir. Unutmayın ki telefonuyla ilgilenen ve esneyen kişiler her etkinlikte olur. Bu durumun sizin sunumunuzdan kaynaklandığını düşünmeyin. Bu nedenle tamamen izleyiciye odaklanmak yerine sizi dikkatle dinleyenlerle arada göz teması kurun. Bu durum heyecanınızı bastırmanızı sağlar. Ancak yoğun stres içindeyseniz, tamamen sunumuza odaklanın ve izleyici reaksiyonlarını görmezden gelin. Dinleyiciye odaklanmanızın böylesi bir durumda sizin daha da strese girmenize neden olabileceğini unutmayın.
Enerjinizi yönetin
Dinleyiciler karşısında beğenilmeme korkusu yaşamak ya da herhangi bir aksiliğin olacağını düşünmek toplum önünde konuşma yapacak olanların yaşadığı korkular arasında yer alır. Bunları düşünmek yerine negatif enerjinizi pozitif enerjiye çevirmeyi öğrenin. Gergin olmanın adrenalinin bir diğer şekil olduğunu unutmayın ve bu duygunuzu etkileyici bir sunum yapmak için kullanın.
Her gün 5 dakikalık meditasyon yapın
Hem konuşma stresini hem de günün olağan stresini azaltmak için her gün beş dakikalık meditasyon yapın. Meditasyon negatif duygularınızı ve düşüncelerinizi boşaltmanıza ve sakinleşmenize yardımcı olur.
Yorum yapmak ister misin?