Anne babanın çalışması dolayısıyla bakıcıya teslim edilmek zorunda kalan çocukların daha sağlıklı yetişebilmesi için harekete geçen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, torununa bakan büyükanneye maaş vererek kan bağı bulunan bakıcı sağlamış olmayı planlıyor.
Bir süredir hükümetin ve çalışma hayatının gündeminde olan büyükanne projesinin detayları belli oldu. Proje, İstanbul ve Bursa illerinde, seçilecek beş bin aileyle pilot uygulama olarak başlayacak. Çalışan annelerin çocuklarına bakacak olan büyükanneler 65 yaşından büyük olmayacak. Uygulama kapsamında da büyükannelere asgari ücretin yüzde 30’u olan 421 lira ödenecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Özellikle kadının istihdamda kalışına destek verebilmek, hem de doğum yapmış annenin evladıyla olan hukukunu ve huzurunu güvenli ortamda sağlayabilmek için” bu projeyi hayata geçireceklerini belirtmişti.
Uygulamanın detaylarına gelecek olursak;
Kimlere maaş bağlanacak?
Torun bakan ve belirlenecek yaş sınırının üzerinde olmayıp sağlık koşulları torun bakmaya elverişli olan büyükannelere maaş bağlanacak. Yaş sınırı 65 olarak belirlenecek. Sağlık koşullarının torun bakmaya elverişli olması konusunda ise büyükannelerin sağlık durumlarını ortaya koyan rapor, tetkik ve tahlillerin incelenmesi söz konusu olacak. Büyükannenin fiilen torun bakıyor olması, aynı ilde ikamet etmesi ve evde ayrıca bir bakıcı istihdam edilmemesi de şartlardan biri.
Emekli büyükanne de maaş alabilecek mi?
Torun bakan büyükannenin emekli olması maaş bağlanmasına engel olmayacak. Ancak büyükanne aktif sigortalı olarak çalışıyorsa bu durumda toruna bakamayacağı için maaş hakkından faydalanamayacak.
Çalışan anne için maaş sınırı olacak mı?
Projenin asıl amacının düşük gelirli ailelerin desteklenmesi olması nedeniyle annenin maaşı için bir üst sınır olacak. Sigortalı annenin maaşının asgari ücretin iki katını geçmemesi gerekecek. Dolayısıyla bugün için net 3 Bin 505 TL’nin üzerinde maaşı olan annelerin çocuklarına bakan büyükannelerin bu uygulama kapsamında maaş alması mümkün olmayacak.
Uygulama hangi illerde başlayacak?
Uygulama ilk etapta pilot olarak seçilecek illerde hayata geçecek. Bir yıllık uygulama sonuçlarının analizi sonucu kadın istihdamına katkıda bulunulduğu tespit edilirse projenin tüm Türkiye’ye genişletilmesi hedefleniyor. İstanbul ve Bursa’nın pilot iller olması kesinleşti. Kayseri, Denizli, Konya gibi illerden seçilecek diğer pilot illerle uygulama başlatılacak.
Büyükanne maaşı ne kadar olacak?
Torununa bakan büyükanneye bağlanacak maaş miktarı asgari ücretin yüzde 30’u olarak belirlendi. Bu rakam 2017 yılı için 432,5 TL’ye denk geliyor.
Yorum yapmak ister misin?