Dünyaya açılan bir teknoloji şirketi olmayı amaçlıyoruz

En büyük motivasyonlarının, hiç yapılmamış bir işi omuz omuza, birlikte yapmak olduğunu söyleyen Getir İnsan Departmanı Direktörü Özlem Salur, Deneyerek, yanılarak; hatalarımızdan öğrenerek, birlikte çalışıyor ve gelişiyoruz. Amacımız; keyifle çalışan, yoğun üreten ve ürettiğinden tatmin olan, Türkiye’den dünyaya açılan bir teknoloji şirketi olabilmek” diyor.

Müşterilerine ihtiyaç duydukları ürünleri kısa bir sürede ulaştırmayı hedefleyen mobil alışveriş uygulaması Getir, bugün 1.500 kişiye istihdam sağlıyor. Kısa süre içerisinde hızla büyüyen Getir’in İnsan Kaynakları çalışmaları hakkında bilgi veren İnsan Departmanı Direktörü Özlem Salur, “Merkez ofisimizde 190 kişi, sahada 400’ü aşkın motosiklet ve 240’ın üzerinde araçla hizmet veriyoruz. Toplamda 70’e ulaşan dağıtım merkezimiz ile bayilik sistemini hayata geçirdik ve bayilik anlaşmalarında şirket çalışanlarımıza öncelik verdik. Yani çalışanlarımız kendi işlerinin patronu” diyor. Getir’in yurtdışına açılma planları olduğunu ve bu nedenle farklı kültürlerden çalışma arkadaşlarını aralarına kattıklarını ve katmaya da devam edeceklerini vurgulayan Salur’la Getir’in İK çalışmalarını konuştuk.

Firmanızda İK departmanı hangi süreçleri yönetiyor?

İşe alım ağırlıklı olmakla beraber; bordro ve özlük işleri, eğitim, işveren markası, kültür, yetenek ve kariyer yönetimi, organizasyonel gelişim ve performans gibi süreçleri yönetiyoruz. Yoğun bir şekilde işe alım yapıyoruz. Sık sık ve her yönden fayda sağlayacak çeşitlilikte eğitimler veriyoruz. Bu eğitimler içinde; Judith Liberman – Hikâye Anlatımı, Değişim Yönetimi- My Iceberg is Melting, Speed of Trust, teknoloji ekibi online Udemy eğitimleri, saha oryantasyonu, iş hukuku eğitimi, İngilizce konuşma kursları, ileri seviye excel eğitimi gibi eğitimler yer alıyor.

Bunun yanı sıra “90 günde Ben” olarak adlandırdığımız, üç ayda bir kişinin hem kendisini hem de ekip arkadaşlarını değerlendirdiği ve yöneticisi tarafından değerlendirildiği performans ölçümlerimiz bulunuyor.

Sektörünüze özel adayları seçerken hangi niteliklere önem veriyorsunuz?

Aday seçerken adayın şirket kültürüne uygun olması, kullandığımız güncel teknolojilere hâkim olması, yenilikçi ve inovatif bakış açısına sahip olmasına önem veriyoruz. Adayın kıvrak zekalı, yaratıcı, yenilikçi ve değişime kolay adapte olan biri olması ve tutumu ise önem verdiğimiz diğer noktalar. Öğrenmeye açık olması bizim için tecrübeden daha değerli. Farklı profiller ve kültürlerle birlikte büyüyoruz. Şu an Ukraynalı, Pakistanlı ve Azerbaycanlı çalışanlarımız var. İşini sahiplenme ve liderliği üstlenme açılarından pozitif etki yarattığı için girişimcilik nüvesi olan adayları da önceliklendiriyoruz.

Çalışanlarınıza yönelik motivasyon uygulamalarınızı anlatır mısınız? Çalışan bağlılığı için neler yapıyorsunuz?

En büyük motivasyonumuz hiç yapılmamış bir işi omuz omuza, birlikte yapıyor olmak. Deneyerek, yanılarak ancak hatalarımızdan öğrenerek, birlikte çalışıyor ve gelişiyoruz. İşleri yapış tarzımız;  alınan kararların hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi yönünde. Bu durum ise çalışanlarımız için motivasyon artırıcı bir diğer unsur oluyor. Her konuda herkesin fikirlerin rahatlıkla ifade edebilmesi, şeffaf ve güler yüzlü bir iletişimin olması bizim için çok önemli. Hiyerarşik bir düzenin olmadığı, çalışanlarımızın rahat kıyafetlerle gelebildiği, yan yana açık ofis formatında çalıştıkları bir ofis anlayışını benimsedik. Yani aslında bir kampüs ortamı kurduk. Bir köy meydanımız var ve bu meydanda kurucumuzun aylık toplantılarından, sunum ve eğitimlere, haftalık doğum günlerini kutladığımız “Happy Friday”lere ve her türlü yemek yeme etkinliğine kadar birçok farklı çatı altında bir araya geliyoruz. Bunun yanı sıra çalışanlarımızın okudukları kitapları çalışma arkadaşlarıyla paylaştığı bir “Kitap Kulübü”müz,  tutkulu oldukları bir konuyu ya da hobilerini paylaştığı bir “Sıra Sende” etkinliğimiz var. Sadece ofis içerisinde değil ofis dışında da basketbol, futbol ve koşu kulüplerimizle çalışanlarımız bir araya geliyor ve antrenman yapıyor. Spora ve sağlığa verdiğimiz önemden dolayı da bu aktiviteleri, sigara bırakma seminerleri ve nefes terapileri gibi etkinliklerle destekliyoruz. Tüm çalışanlarımızla yaptığımız 3 ve 6 aylık değerlendirme görüşmeleri ile de geri bildirimlerini topluyoruz.

Gelecek dönemdeki projeleriniz arasında neler var?

Adaylarımızın başvuru anından itibaren görüşme ve değerlendirme süreci boyunca yaşadıkları deneyimi mükemmelleştirmek istiyoruz. Yurtdışı planlarımız sebebiyle yurtdışından farklı kültürlerden çalışma arkadaşlarımız aramıza katıldı ve katılmaya devam edecek. Çalışanlarımızı bunlara hazırlayacağız. Amacımız; keyifle çalışan, yoğun üreten ve ürettiğinden tatmin olan, farklı milletlerden benzer vizyona sahip kişileri de aramıza katarak, hep birlikte Türkiye’den dünyaya açılan bir teknoloji şirketi olabilmek.

 

 

Marmara Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde lisans, Gazetecilik Bölümü’nde de yüksek lisans eğitimini tamamladı. Meslek hayatına Cumhuriyet Gazetesi’nde muhabir olarak başladı. Dört yıllık muhabirlik deneyiminin ardından European Voluntary Service programı kapsamında Fransa’nın Orleans şehrinde yer alan L’association Labomedia’da medya üzerine çalışmalar yaptı. Türkiye’ye döndükten sonra İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nde doktora eğitimine başlayan Mehlika Akgün son olarak Marketing Türkiye dergisinde web editörü olarak görev yaptı. 2016 yılında Kariyer.net’e içerik yöneticisi olarak katılan Mehlika Akgün, İK Blog, Kariyer Rehberi ve Kariyer Dergi için içerik üretiyor.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.