Turnover’ın 5 önemli sebebi

Çekinilen bir konu olan turnover, aslında sürekli gelişen ve büyüyen bir organizma olan şirketlerin işleyişinin doğal bir parçası… Tabii her ne kadar doğal bir süreç olsa da oranın fazla olması kritik. Peki, şirketleri bu kritik eşiğe getiren en önemli sebepler neler?

İnsanlar şirketlerde çalışırlar, ayrılırlar ve başka şirketlerde iş bulurlar… Yani başka şirketlerden ayrılanların yerine istihdam edilirler. Siz de aynı şekilde, ayrılan çalışanınızın yerine -muhtemelen- başka bir şirketten ayrılan ya da ayrılmak isteyen çalışanı istihdam edersiniz. Bu çok normal, ancak süreç içerisinde incelenmesi gereken asıl konu, çalışanın neden istifa ettiğidir. Turnover oranlarının yükselmesi, farklı sebeplerden kaynaklanabilir. Bu nedenle şirketinize özel sebepleri öğrenmek için destek uygulamalardan yararlanabilirsiniz. Bazı işten ayrılmalar kaçınılmazdır. Ancak şirketinizde bir istifa döngüsüne girdiyseniz, tehlike çanları çoktan çalmaya başlamış olabilir. Bu yazımızda genel olarak bir şirketteki Turnover’ın 5 sebebini inceledik. İşte, olası nedenler!

Turnover’ın sebepleri

Öncelikle turnover’ın sebeplerini klasik olarak, maddi ve manevi sebepler olarak ayırabiliriz. Maddi sebepler isminden de anlaşılacağı gibi maaş, yan haklar vb. durumları içerir. Şirketinizin maaş politikasına ve çalışanlarınız arasındaki maaş dengesine bakarak problemi kolayca tespit edebilirsiniz. Ancak manevi sebepler maddi olanlara göre çok daha fazla ve anlaşılması daha zordur. Mobbing, iş yoğunluğu, iş ve özel hayat dengesinin kurulamaması, şirketinizde bir kariyer politikası olmaması, işe alım süreçlerinizin doğru planlanmaması ya da uygulanmaması, şirket kültürüne uygun adayların istihdam edilmemesi, başarısız yöneticiler, toksik ortam, yanlış istihdam, özerklik eksikliği, çalışanların kişisel problemleri ve daha birçok sebep, turnover oranlarını arttıran manevi sebeplere örnek olarak gösterilebilir. O zaman en çok bilinenlerden başlayalım:

1 – Maaş ve kariyer politikası

Çalışan bağlılığı oluşturmak, hatta sektörünüzdeki en iyi çalışanları şirketinize çekebilmek için doğru şekilde planlamanız gereken iki adım, maaş ve kariyer politikanızın olması ve adil bir şekilde uygulanmasıdır. Politikalar oluşturup veri tabanına koymak işin en kolay yoludur. Bunu herkes yapabilir. Önemli olan bu politikaların doğru şekilde ve herkes için uygulanmalarıdır.

Şirketinizin maaş politikasını ve kariyer basamaklarını yeniden gözden geçirmelisiniz. Sektörünüzdeki yenilikleri, maaş durumlarını takip edin. Bunun için Kariyer.net Pozisyon Rehberi‘nden yararlanabilirsiniz.

Bütün çalışanlarınıza değer verin. Maaş ve kariyer olanaklarını departmanlara göre adil şekilde belirleyin. Her departmanın iç işleyişini ve dinamiklerini göz önünde bulundurarak planlamanızı yapın.

2 – Mobbing

Turnover’ın en acı sebeplerinden biri mobbing yani psikolojik yıldırmadır. Belirli bir departmanda işten ayrılma oranı yüksekse, bunun sebebinin departmana özel olduğu gayet açıktır. Bu, bir ya da bir grup çalışanın sebep olduğu bir durum olabileceği gibi yönetici ile ilgili memnuniyetsizlikten de kaynaklanıyor olabilir. İş dünyasında güncelliğini yitirmeyen konulardan biri olan mobbingin şirketinizde olup olmadığını anonim anketlerle hızlı bir şekilde öğrenebilir ve stratejinizi belirleyebilirsiniz. Şirket içerisinde mobbing farkındalığı oluşturabilmek ve mobbingi şirketinizden uzak tutabilmek adına seminerler düzenleyebilir, eğitimler planlayabilirsiniz. Mobbingi engellemeye yönelik yaptığınız çalışmalarla, çalışanlarınızın güvenini kazanabilir, böylece çalışan bağlılığı oluşturmak için güçlü adımlar atabilirsiniz.

3 – İş yükü fazlalığı

Bir çalışanın üzerinde çok fazla sorumluluk varsa ve bu durumdan dolayı bunalmış hissediyorsa çoktan iş aramaya başlamış olabilir. Tabii ki çalışanların şirketlerde bulunma amacı çalışmak ve üretmektir; ancak çalışmak belirli saatlerde ve belirli miktarda işle gerçekleştirilmesi gereken bir eylemdir. Çeşitli sebeplerden dolayı, başka birinin işi bir diğer çalışanınıza devredilmiş olabilir, ancak bu geçici bir süre olmalı, uzun sürmemelidir. İş yoğunluğundan dolayı fazla mesaiye kalan ya da çalışmasına evde devam etmek zorunda kalan bir çalışanın, iş ve özel yaşamı arasındaki dengenin bozulması, yeni iş fırsatları kollaması için geçerli bir sebeptir. Burada yöneticilerin ekiplerindeki iş yükü dağılımına dikkat etmeleri ve çalışanlarını gözlemlemeleri gerekir. Bazı çalışanlar iş yükünden şikayet etmezler, ancak bu durumdan memnun oldukları anlamına gelmez. Farklı sebeplerden dolayı şikayet etmeden çalışmaya devam ederler. Fakat aniden şirketinizden ayrılabilirler.

4 – Gelişimi desteklemeyen geri bildirimsiz yapı

Çalışmanın temel sebebi, kazanç sağlamak ve hayatımızı devam ettirmek olsa da yıllarca hiç gelişmeden aynı işi yapmak, artık birçok kişinin kariyer planları arasında yok. Özellikle kuşaklar konusuna gelirsek, Y ve Z kuşağı kariyer yolunda şirketleri tarafından desteklenmek ve gelişmek istiyorlar. Eğer çalışanlarınızın gelişimine önem vermiyorsanız, onları kaybetmeniz doğal bir sonuç olur. Ancak gelişim sadece eğitime göndermek ya da çeşitli sertifikalar almalarını sağlamak anlamına gelmez. Şirket içerisinde en iyi gelişim ve öğrenme yöntemi, başarılı ve yetkin bir yöneticidir. Bu anlamda yöneticilerin bilgili ve yetkin olmaları önemlidir.

Çalışanlarınızın yaptıkları işi sevmek, değer yarattıklarına inanmak ve şirketin bir parçası olduklarını hissetmek istemelerine rağmen sizden hiç geri bildirim alamadıklarını düşünün. Bu durum, zamanla yaptıkları işin değerli olmadığını hissetmeye başlamalarına ve motivasyonlarını düşürmeye yol açar. Tüm bunlar ise sizi yine kaçınılmaz sona doğru sürükler. Burada insan kaynaklarına ve yöneticilere çok iş düşüyor. Ekiplerin takip edilmesi, yaptıkları işlerle ilgili geri bildirim verilmesi, motivasyon sağlanması gerekiyor. Başarıları takdir etmeli, çalışanlarınıza şirketinizin bir parçası oldukları hissettirmelisiniz; ancak geri bildirim her zaman olumlu olmamalı. Hatalı oldukları ya da geliştirmeleri gereken yönleri de çalışanlarla mutlaka paylaşmalısınız.

5 – İşe alım sürecindeki hatalar

İşe alım sürecinde adayı hem sektöre ve şirkete uygunluğu hem de şirket kültürü konularında değerlendirebilirsiniz. Kısa vadede işten ayrılma oranının yüksek olması, işe alım süreçlerinizde problemler olduğunun göstergesi olabilir.

Doğru çalışanı istihdam etmek turnover oranını düşürmenin en etkin yoludur. Belki de işe alım süreciniz doğru planlanmamıştır ya da sektörünüze uygun işe alım ekibiyle çalışmıyorsunuzdur. İşe alım süreci sektöre ve şirket departmanlarına göre planlanmalıdır. Planlamanız doğru, ama hala nerede sıkıntı olduğunu çözemiyorsanız işe alım sürecinin sonunda istihdam edilmiş olsun ya da olmasın görüştüğünüz herkese anonim anketler yönlendirebilirsiniz. Böylece süreçlerinizle ilgili daha detaylı verilere ulaşabilir, sıkıntılı noktaları belirleyebilirsiniz.

Çıkış mülakatlarını mutlaka etkin bir şekilde yapmalı, olumlu ya da olumsuz tüm yorumları dikkatle incelemelisiniz. Hem işe alım sürecindeki hataları hem de şirket içerisindeki problemleri çok net bir şekilde ele alabilirsiniz.

Şirket kültürü konusunda net olmalısınız. Özellikle yüz yüze görüşmelerde adayınızın şirket kültürüne uygun olup olmadığını doğru şekilde değerlendirmelisiniz. Teknik becerileri, eğitimi ve geçmiş deneyimleriyle parlayan bir adayı, şirket kültürünüze uyum konusunda sıkıntı çekeceğini bilerek istihdam etmeniz durumunda işten ayrılma riskini de göze almış olursunuz.

Turnover sebeplerini belirlemek için doğru adres: WeFocus

Turnover’ın sektöre ve şirkete göre birçok sebebi olabilir. Şirketinizdeki yüksek turnover sebebini belirleyebilmenin en etkin yollarından biri şirket içerisinde anonim anketler yayımlamaktır. WeFocus çalışan bağlılığı platformu ile çalışanlarınızın tamamen anonim olarak yanıtlayabileceği anketler yayımlayabilir ve problemlerle ilgili doğru ve dürüst veriler elde edebilirsiniz. Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi bilgi güvenliği güvencesi altında yapay zeka desteğiyle hazırlanan WeFocus ile paylaşılan tüm bilgiler; gizli tutulur ve anket katılımcılarının bilgileri şirket yetkilileriyle paylaşılmaz. WeFocus ile ilgili detaylı bilgi almak ve demo hesabı oluşturmak için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Şirketinizi “Turnover Tsunamisinden Korumanın 3 Adımı”

Turnover’ın temel sebeplerini inceledik. Elbette daha fazla değişken belirlenebilir, sebepler bulunabilir. Peki çözümler nelerdir? WeFocus ve Kolay İK ortaklığında hazırlanan “Şirketinizi Turnover Tsunami’sinden Korumanın 3 Adımı” başlıklı e-kitabı buraya tıklayarak ücretsiz indirebilirsiniz.

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.