Üç adımda müdürünüze derdinizi etkili biçimde nasıl aktarırsınız?

İş hayatında pozisyon seviyesi fark etmeksizin birçok kişi, yöneticisiyle fikirlerini/sorunlarını paylaşması gerektiğinde çekimser bir tavır sergileyebiliyor. Peki, bu durumu değiştirmek mümkün mü? Çalışan Bağlılığı Danışmanı Bertay Fişekçi, örnek bir durum üzerinden sizin için açıklıyor.

İş hayatında gördüğüm en sık sorunlardan biri çalışanların çeşitli sebeplerle müdürlerine fikirlerini, dertlerini, önerilerini, şikayetlerini, problemlerini aktaramaması… Bu her seviye çalışanda görülen bir durum. Siz de bir ekip yöneticisiyseniz ve çok sayıda çalışanı yönetiyorsanız, kendi müdürünüz ile benzer sorunlar yaşıyor olabilirsiniz.

Bu yazıda basit bir yaklaşımla üç adımda daha etkili olabilmeniz, müdürünüze planınızı, sıkıntınızı, fikrinizi daha kolay aktarabilmeniz için bir akış öneriyorum. Buradaki örneğimde İnsan Kaynakları Müdürümüz işten ayrılmaların artması üzerine bir bağlılık anketi yapılarak kök sebepleri öğrenmek ve bu yeni verileri kullanarak bir iyileştirme planı yapmak istiyor ve iş sahibi ile konuşuyor.

Ne?

Konunun “ne” olduğunu keskin, net ifadelerle belirtin; çünkü net olmaya gayret etmeniz çok önemli. Bu bölümün en fazla iki üç cümle olması ideal olacaktır, biliyoruz ki ekip yöneticilerinin vakti gittikçe sıkışıyor. Kısa ve net olmak size olumlu bir algı da ekleyecektir.

“Çalışanlarımıza bir bağlılık anketi uygulayarak isimsiz bir şekilde görüşlerini toplamak, bağlılığı ölçmek ve son dönemde artan işten ayrılmaların kök sebebini bulup eylem almak istiyorum.”

Bu olduğunda…

Bu bölümde bu istediğinizi “neden” istediğinizi, arkasında ne olduğunu, sizin bu fikrinizi oluşturmanızın temelindeki gözleminizi ifade ediyorsunuz, yani “ne” bölümünün arka planını müdürünüz ile paylaşıyorsunuz.

“Bu bağlılık anketini yaptığımızda işten ayrılmaların sebebini öğrenebilir, bağlılık skorumuzu global örneklerle karşılaştırabilir, sonrasında da eyleme geçebiliriz.”

Bundan sonrası için…..

Bu bölümde de müdürünüzden istediğiniz bilgi, destek, bütçe vb. konuları gündeme getiriyorsunuz ve “eyleme çağrıya” benzeyen şekilde isteğinizi ifade ediyorsunuz. Belki bir konuda izin istiyorsunuz, belki bir bütçe istiyorsunuz, belki bir ön hazırlık için onay istiyorsunuz…Bu bölümde bu diyaloğun net olarak ifadesi ve takibi önemli hale geliyor.

“Bu anket için XXX gibi bir bütçeye ihtiyacım olacak, getirilerini düşündüğümüzde uygun bulacağınızı ümit ediyorum. (Bu anket için tüm yıl bütçesine YYY eklemiştik) Ayrıca bu anket sürecinde sizin desteğiniz de çok değerli, tüm çalışanlara bu anketi neden yapmakta olduğumuz ile ilgili sizden bir video veya bir mektup iletilmesi harika olur, dilerseniz mektup için bir taslak çalışabilirim.”

Bu akışın faydalı olmasını dilerim.

Konuk Yazar: Bertay Fişekçi / Çalışan Bağlılığı Danışmanı

Yazara ait diğer yazıları okumak için buraya tıklayabilirsiniz!

 

 

Bertay Fişekçi, 23 yıllık kurumsal hayatının ardından çalışan bağlılığı, kültür dönüşümü, orta kademe yöneticilerin beceri gelişimi alanlarına odaklanmıştır ve bu konularda şirketlere profesyonel destek vermektedir. İnsan odaklı organizasyonların daha da geliştirici, kârlı ve çekici olduğu inancıyla çalışmalarını sürdürmektedir. Fişekçi; yüz yüze seminerler, online etkinler, podcast yayınlarıyla bilgilerini aktarmanın yanında; kişisel blogunda ve İK Blog'da yayınlanan içerikleriyle de okuyucularla buluşmaktadır.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.