International Data Corporation (IDC) tarafından gerçekleÅŸtirilen yeni bir IBM araÅŸtırmasına göre, Türkiye’deki üst düzey yöneticilerin %87’si hibrit bulut stratejilerini takip etmeyi ya da uygulamaya almayı planlıyor.Â
Araştırmaya katılan Türkiye’deki üst düzey yöneticiler; kuruluşlarının kriz atlatma, esneklik, maliyet tasarrufu, test etme ve geliştirme olanaklarından yararlanabilmeleri için hibrit bulut stratejilerinin uygulanmasına öncelik veriyor. Hibrit buluta yönelim giderek artarken, yapay zeka gibi teknolojiler yardımıyla, hibrit bulut stratejilerinin daha da fazla benimsenmesi gerekiyor.
Hibrit bulut modeli, çalışma ihtiyaçlarına göre hem şirket içinde hem de dışında, bulut dahil birden çok ortamın yönetilmesine olanak tanıyan çevikliği sağlıyor. Hibrit bulut; bir veya daha fazla şirket içi altyapının, dahili olarak yönetilen veya dış kaynaklı özel bulutların, birden çok sağlayıcıdan herkese açık bulutların ve hatta kuruluşun dijitalleştirme ihtiyaçlarını karşılamak için eşzamanlı çalışan Edge işlemin birleşimini içerebiliyor.
Hibrit buluta verilen öncelik artıyor
Araştırma sonuçlarına göre; Türkiye’den katılım gösteren üst düzey yöneticilerin %39’u hibrit bulut stratejilerini takip ederken, neredeyse yarısı henüz planlama aşamasında.
Türkiye’deki üst düzey yöneticiler, kuruluşlarının önümüzdeki 12 ay içerisinde hibrit bulutun benimsenmesine yönelik stratejilerin gerekliliğine dikkat çekiyor. Özellikle yöneticilerin %51’i hibrit bulut stratejisiyle esneklik ve tasarruf beklediğinden bahsederken, %33’ü de söz konusu teknolojinin test ve geliştirme için önemli bir model olarak gördüğünü belirtiyor. Dahası üst düzey yöneticilerin yarıdan fazlası hibrit bulutu, kuruluşlarının ihtiyaç duyabileceği her türlü potansiyel krizi atlatmak için bir çözüm olarak değerlendiriyor.
Bunlara ek olarak Türkiye’deki üst düzey yöneticiler, uygulama modernizasyonuna yönelerek ya da bulut tabanlı uygulamalar geliştirerek kuruluşlarını geliştirme konusunda hibrit bulutu önemli bir adım olarak görüyor. Katılımcıların %57’si, kuruluşlarında hibrit bulutu benimsemenin uygulama geliştirme alanında sağladığı kolaylıktan bahsederek, hibrit bulutun sağlayacağı operasyonel avantajlardan da yararlanmak istediğini söylüyor. %61’ lik bir kesim ise söz konusu teknolojinin kaynak tahsisi iyileştirmelerine yardımcı olacağına inanıyor.