Verilerle Yönetmek

Kurumlarımızdaki hemen hemen tüm departmanlarda veri kullanımı, veri analizi ve karar verirken bu analizlerin, hislerin ve özellikle “bence…” ile başlayan cümlelerin yerini almaya başladığını net olarak söyleyebiliriz. Farklı bir durum içindeyseniz de bu konuda acilen aksiyon almalısınız!

analysis250

Mühendislik eğitimi alanların analitik düşünmeye daha yatkın oldukları hep söylenir. Bu bir avantaj olarak değerlendirilirken, mühendislerin fazla analitik ve mantıksal yaklaştıkları için duygusal zekalarının daha zayıf olduğu da farklı bir söylemdir. Mühendislik eğitimi almamış, sosyal bilimler eğitimi tamamlamış kişiler için de tam tersi geleneksel kanı olarak karşımıza çok sık çıkar. Kişilerin eğitimlerine göre bu şekilde katı çizgiler çizmeye ve kanılara varmayı hiç sağlıklı bulmuyorum ancak bir gerçek var ki günümüzde analitik düşünme ve veri kullanarak yönetme elzem hale gelmiş durumda.

Kurumlarımızdaki hemen hemen tüm departmanlarda veri kullanımı, veri analizi ve karar verirken bu analizlerin, hislerin ve özellikle “bence…” ile başlayan cümlelerin yerini almaya başladığını söyleyebiliriz. Farklı bir durum içindeyseniz de bu konuda acilen aksiyon almanızı öneririm. Veriyle yönetmenin önemini, aşina olduğumuz bazı süreçlerden örneklerle açıklamak isterim.

Kariyer.net olarak sunduğumuz işe alım hizmetleriyle, basılı mecra ve tanıdık üzerinden eleman bulma süreçlerini kıyaslarsak bugün işe alım sürecinizi iyileştirmek için elinizde sayısız veri olduğunu söyleyebiliriz. Yayınladığınız ilanların iş arayanlar tarafından kaç kez görüntülendiği, çıktığınız ilanın adaylar tarafından bulunabilme ve ulaşılma oranını gösteren bir veri iken; ilanlarınıza kaç başvuru geldiği, buradan yola çıkarak ilanınızın başvuru ve görüntülenme oranı da ilanınızın görüntülenen adaylar tarafından uygun bulunup bulunmadığı, ne kadar ilgi çeken bir pozisyon olduğunun göstergesi olarak değerlendirilebilir. Çıktığınız ilanın alanlarının eksiksiz doldurulması, pozisyonun açık ve net olarak ifade edilmesi ile ilgili yaptığınız her değişikliğin sonucunu ölçmek bu şekilde mümkün. İlanınıza daha fazla ulaşılması için görselliğe ve ana sayfada gösterime yer verilmesinin de sonuçlarını yine hızla ölçüp ek aksiyonlarla iyileştirmeler yapabilirsiniz.

Analiz içinde kaybolmayın

İK dışına çıkarsak, her geçen gün hızla ölçülmesi daha kolay reklam mecralarının güçlendiği pazarlamada da benzer yöntemler kullanmak mümkün. Çıktığınız banner reklamları, arama motoru üzerinden satın aldığınız kelimeler olsun, buradan sitenize gelen tıklamaların kaçının başarıya dönüştüğünü ölçerek hangi mecranın ve hangi iletişimin daha etkili olduğunu ölçebiliyorsunuz. Satışı ele aldığımızda yapılan telefon, ziyaret, teklif sayıları, müşteri memnuniyetinin anketlere ek olarak kullanım verisiyle sürekli ölçümü, müşteri memnuniyetinin sağlanması, satış süreçlerinin etkin yönetimi için olmazsa olmazlar haline gelmiş durumda.

Dijital teknolojilerin yaygınlaşmasıyla birlikte verilere yaptığımız her için ulaşmak mümkün ancak burada birkaç uyarı da yapmak isterim. Her şeyden önce kullanılan verinin doğruluğuna emin olmanız gerekiyor. Aksi takdirde “garbage in garbage out” çöp niteliğinde verilerle ancak çöp sonuçlar elde edersiniz. Veri analizin kısıtları muhakkak olacaktır, bu sebeple analizle neyi hedeflediğinizin net olması önemli. Aksi takdirde “paralysis by analysis”, analizle paralize olma durumuna düşebilir, analiz içinde kaybolup karar verme sürecini tamamlayamayabilirsiniz.

Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, Boğaziçi Üniversitesi Elektrik/Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra, yüksek lisans eğitimini ABD Pennsylvania State Üniversitesi'nde elektrik mühendisliği alanında tamamladı. İş hayatına ABD’de başlayan Azoz, 2007 yılından bu yana online ortamdaki en büyük İnsan kaynakları platformu olan Kariyer.net’in Genel Müdürü olarak görev yapmaktadır.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.