Yaptığınız hatadan sonra yeniden güven kazanmanın 5 yolu

İş hayatında hatalar yapmak olası bir durumdur. Bu hataların bazıları büyük hatalar dahi olabilir. Peki, böyle bir durumda yeniden güven kazanmak nasıl mümkün olabilir?

Bir projenin kaybedilmesine sebep olmak, bir müşterinin kaybına sebep olmak, bir yıldız çalışanın ayrılmasına sebep olmak veya şirketin para kaybetmesine sebep olmak gibi hatalar iş hayatında sizin de başınıza gelmiş olabilir.

Böyle önemli bir hatadan sonra iş arkadaşlarınızın ve müdürünüzün güvenini yeniden kazanmak isteyeceksiniz. Bunu yapabilmek için farklı yollar denenebilir. Hele bir ekip yöneticisi iseniz ve sebebi siz olmasanız bile bir güven aşınması varsa da bu stratejileri kullanabilirsiniz.

Ekip içindeki güven kırıldığında, ekip üyeleri kendilerine söylenenleri doğrulamak, yapılan işleri kontrol etmek ve her projenin ayrıntılarına dikkat etmek için bireysel sorumluluk almaları gerektiğini hissedebilirler. Bu davranış ekibi verimsizleştirir ve çabaların boşuna tekrarlanmasına sebep olabilir.

Gerçek bir özürle başlayın

Güven yerle bir olduğunda, davranışınızı değiştirmeniz gerekir. Daha dürüst, daha dikkatli, duygularına daha az teslim olabilir, geçmişte yaptıklarınızdan farklı yaklaşımlar ve davranışlar gösterebilirsiniz. Bu davranış değişikliğinin anahtar adımı geçmişteki hatayı, yanlışı kabul etmek, özür dilemek ve neyin yanlış gittiği ile ilgili iç yüzleşmenizi ekiple paylaşmaktır.

Özür bu sürecin önemli adımlarından biridir. İyi bir özür cümlesinin içinde hangi eylem ve davranışlarınızın hatalı olduğunu ifade etmek, davranışınızı değiştireceğinize dair bir söz vermek ve gelecekte neyi farklı yapacağınızı paylaşmak yer alabilir.

İyi bir özür içinde …

  • Davranış değişikliğiniz için tohumlarınızın paylaşılması
  • Topluluk içinde hatanın sorumluluğunu almış olduğunuza dair net bir ifade
  • Gelecek için net bir davranış değişikliği sözü vardır.

Bunların her biri güveni yeniden oluşturmak için temelleri yeniden oluşturmaya yardımcı olur.

Düşük önemdeki projelerden başlayın

Sadece özür dilemeniz güvenin yeniden sağlanması için yeterli olmayacaktır. Ekip üyeleri özrünüzden sonra büyük ihtimalle sizin eylemlerinize biraz daha yakından bakacak, takip edeceklerdir. Siz de liderliğin en önemli becerilerinden birini sergileyerek dediğinizi yapmak durumundasınız. Bunu yapmak için de nispeten düşük önemdeki projeleri kullanabilirsiniz. Böyle bir projede yeni davranışınızı sergileme olanağınız ve ekip üyelerinin size bu alanı açma ihtimali artacaktır.

Bu yeni ve düşük önemdeki projede hata ihtimali de düşük olacağından, etrafınızın sizi mikro yöneticilik ile sıkması ihtimali de düşük olabilir. Bu önemli zira, bu projede başarılı olup yeniden güven kazanarak daha büyük projelerde sorumluluk almanız gündeme geldiğinde, mikro yöneticilik yapmış olan müdürünüz, bu gelişmenin sizin yeni davranışınızdan değil, onun sizi yönetme şeklinden olabileceğini söyleyebilir.

Adım adım zaman boyutunu esnetebilirsiniz

Bu ilk küçük projeden itibaren, güven duygusunu artırmak için projelerin önemini yavaş yavaş artırabilirsiniz. Genişletilmesi gereken önemli bir boyut da projenin ne kadar süreceğidir. İlk güven oluşturma egzersizleri muhtemelen kısa bir geri dönüş süresine sahip olacaktır. Böylece geliştiğinizi hızlı bir şekilde gösterebilirsiniz. İnsanlara iyi davranışlarınızı daha uzun bir süre boyunca sürdürebileceğinize dair güven vermek için projelerin süresini uzatmak isteyebilirsiniz.

Aşağı yönlü riski daha yüksek olan projelere geçmeden önce proje süresini uzatmak değerlidir. Daha önce olduğu gibi, diğer ekip üyelerinin yaptığınız işi mikro düzeyde yönetme eğiliminde olduğu durumlardan kaçınmaya çalışıyorsunuz. Bu şekilde, performansınızdaki gelişmeler için aldığınız krediyi en üst düzeye çıkarabilirsiniz.

Problemleri süratle bilinir kılın

Çok çaba göstermenize rağmen, başka hatalar da yapabilirsiniz ve hatta değiştirmeye çalıştığınız bir davranışa geri dönebilirsiniz. Güveni yeniden inşa ederken bu hataların önüne geçmek değerlidir. Bir sorunu fark ettiğiniz anda, bunu düzeltmek için ne yaptığınıza dair bir açıklama ile birlikte ekibin geri kalanına iletmeniz gerekir.

Bu adım önemlidir; çünkü güveni yeniden inşa etmek mükemmelliğe ulaşmak anlamına gelmez, aksine güveni artırmaya odaklanır. Sorunları hızlı bir şekilde kabul etmenin bir avantajı da çoğu hatanın hemen ele alındığında düzeltilmesinin, kriz anına kadar geldiğinde düzeltilmesinden çok daha kolay olmasıdır. Buna ek olarak, neden olduğunuz sorunları ilk dile getiren kişi olma isteğiniz, diğer insanların size güvenilebileceğini hissetmelerine yardımcı olur.

Sabırlı olun

Son olarak, ekibiniz içinde güveni yeniden inşa etmenin uzun zaman alabileceğini unutmayın. Hayatınızı diğer insanların gördüğünden farklı bir zaman ölçeğinde yaşıyorsunuz.

Davranışlarınızı her gün izleyen sizsiniz ve geçmişteki sorunları düzeltmek için attığınız adımları bilirsiniz. Ekip arkadaşlarınız günlük gelişmelerinizi göremeyebilir, ancak aralıklarla sizin eylemlerinizden haber alıyor olabilirler.

Sonuç olarak, ekip arkadaşlarınız size gerçekten yeniden güvenmeye başlamadan çok önce onların güvenini yeniden kazanmak için yeterince şey yaptığınızı düşünebilirsiniz. Unutmayın ki sadece bazı eylemlerinizi görüyorlar. Niyetlerinizin tamamına ya da bir hatadan sonra kendinizi geliştirmek için gösterdiğiniz diğer çabalara tanık olamayabilirler.

Takım arkadaşlarınızın size tekrar güvenmesi zaman alacağından cesaretiniz kırılmasın.

Konuk Yazar: Bertay Fişekçi /Çalışan Bağlılığı Uzmanı
Yazara ait diğer yazıları okumak için buraya tıklayabilirsiniz!

 

 

Bertay Fişekçi, 23 yıllık kurumsal hayatının ardından çalışan bağlılığı, kültür dönüşümü, orta kademe yöneticilerin beceri gelişimi alanlarına odaklanmıştır ve bu konularda şirketlere profesyonel destek vermektedir. İnsan odaklı organizasyonların daha da geliştirici, kârlı ve çekici olduğu inancıyla çalışmalarını sürdürmektedir. Fişekçi; yüz yüze seminerler, online etkinler, podcast yayınlarıyla bilgilerini aktarmanın yanında; kişisel blogunda ve İK Blog'da yayınlanan içerikleriyle de okuyucularla buluşmaktadır.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.