Yemeksepeti saha ekiplerinde kadın istihdamını arttırıyor!

Sektöründe öncü uygulamalara imza atan Yemeksepeti’nin; İK uygulamalarını, çalışan bağlılığı çalışmalarını, istihdam fırsatlarını ve daha fazlasını İK Direktörü İlke Şentürk Öksüz’den dinledik. 

Yemeksepeti’ndeki yapılanma hakkında bilgi alabilir miyiz? Şu an bünyenizde kaç kişi çalışıyor?

Yemeksepeti’nin yapılanması şu an itibarıyla 10 ayrı direktörlük altında toplanıyor. Bilgi Teknolojileri, Ürün Yönetimi ve Kullanıcı Deneyimi Yönetimi, Saha Operasyonları gibi faaliyet alanımız olan e-ticaret için kilit önem taşıyan direktörlüklerimizin yanında; İnsan Kaynakları, Hukuk ve Finans departmanları gibi destek fonksiyonlar yer alıyor. Rakamlarla ifade edersek, 2020 yılını, pandemi döneminde gerçekleştirdiğimiz 5 bin yeni işe alımla birlikte yaklaşık 8 bin kişilik bir ekip ile kapattık. 2021 yılı için öngördüğümüz yeni işe alım sayısı ise 4 bin. Önümüzdeki dönemde böylece yaklaşık 12 bin kişilik büyük bir aile olacağız. 2019’un Nisan ayında hayata geçirdiğimiz ve çok hızlı bir şekilde büyümeye devam eden online market ürünleri siparişi hizmetimiz Yemeksepeti Banabi’nin ve saha görevlisi olmayan restoranlara saha görevlisi hizmeti sağlayarak destek verdiğimiz Yemeksepeti Vale’nin kapsamını genişletmeye devam ediyoruz. Bu büyüme özellikle saha görevlisi ekip arkadaşı ihtiyacımızı çok hızlı arttırıyor. Bu duruma istinaden, Yemeksepeti olarak saha görevlisi ağımızı yıl sonunda 2 katına çıkarmayı hedefliyoruz.

İK departmanı olarak hangi süreçleri yönetiyorsunuz?

İnsan kaynakları departmanı olarak, son 2 sene içerisinde tüm şirketteki yenilikler ve çalışan sayısı artışına bağlı olarak, aramıza çok sayıda yeni ekip arkadaşı kattık ve yapılanmamızı revize ettik.

Yetenek kazanımı, yetenek gelişimi, İK operasyonları, çalışan ilişkileri ve analiz gibi ana sorumluluk alanlarımızın yanında tüm Yemeksepeti ekibine, çalışan deneyim döngüsünde yer alan her adımda ihtiyaç duyabilecekleri destekleri sağlıyoruz. Ek olarak, pandemi döneminde insan kaynakları, bu dijital dönüşüme işe alım aşamasından başlayarak, çalışanın performans değerlendirme ve eğitiminden, dijital platformlardan kurum içi süreçlerini efektif bir şekilde yürütebilmesine kadar online araçlar ve yeni yazılımlarla birlikte uyum sağlıyor.

Sektörünüze özel adayları seçerken hangi niteliklere önem veriyorsunuz?

Yemeksepeti sürekli kendini yenileyen, dijital yenilikleri takip eden, inovatif bir kültüre sahip. Ekibimizdeki arkadaşlarımızın da bu kültüre uygun, kendini geliştirmeye açık, dijital dünyanın bir parçası olmaya hevesli ve kendini dijital platformlarda da yansıtabilen profildeki kişiler olması bizim için çok önemli. Meraklı, öğrenmeye hevesli, tutkulu adaylar bizim için kalabalık aday listelerinden sıyrılan kişiler oluyor. Bizim için adayların başvurdukları pozisyonların gerektirdiği yetkinliklere sahip olmaları kadar Yemeksepeti kültürüne uygunlukları da önem taşıyor. Yemeksepeti çok büyük bir aile. En çok önem verdiğimiz şey ise bu aile yapısını bizim gibi benimseyecek ve en az bizim kadar Yemeksepeti’nde çalışmaktan keyif alacak kişilerle beraber sürece devam etmek. Son olarak, bizimle çalışacak adayları seçerken dikkat ettiğimiz önemli bir özellik de değişimlere hızlı adapte olmaları ve hızlı düşünüp hızlı karar verebilmeleri. Özellikle pandemi dönemiyle yaşanan dijital dönüşüme şirketlerin hızlı adaptasyonu önem kazandı. Şirketlerin hızlı adaptasyonu sadece altyapısal değil hızlı çalışan adaptasyonu da gerektiriyor. Biz çalışan yaş ortalaması 26 olan genç ve dinamik bir şirketiz. Bu yüzden güçlü altyapımızın yanı sıra çalışan yaş ortalamamızın genç olması da yaşanan değişimlere hızlı adapte olmamızda önemli bir etken.

Yemek Sepeti, çalışanlarına sunduğu motivasyon uygulamalarıyla adından sıkça söz ettiren bir şirket. Bu uygulamalarınızdan bahsedebilir misiniz?

Bizim Yemeksepeti olarak en büyük önceliğimiz her zaman müşteri memnuniyetini sağlamak. Bunu da ancak mutlu çalışanlarla başarabileceğimize inanıyoruz. Bu doğrultuda çalışanlarımıza en iyi çalışma şartlarını ve ekipmanları sağlamak için hiçbir adımdan kaçınmıyoruz. Pandemi dönemiyle evden çalışma modeline geçişteki uygulamalarımızdan örnek verebilirim… Öncelikli olarak tüm çalışma arkadaşlarımızın motivasyonlarını üst düzeyde tutabilmeleri için sürekli iletişim halinde kalıyoruz. Yöneticilerimiz çalışanlarımızın sorularına her an cevap vermek için ulaşılabilir durumdalar. Ekipler arası hızlı iletişimleri için gerekli tüm altyapı ve ekipmanları sağlıyoruz. Bunun dışında yıl içerisinde webinarlar düzenliyoruz. Webinarlarla çalışanlarımızın iş yaşamının karmaşası içinde biraz nefes almalarını sağlamayı ve farklı bakış açıları kazanmalarını hedefliyoruz. Ayrıca çalışan iletişimini ve etkileşimini arttırmak için diyet, psikoloji, spor gibi alanlarda hem destek alabilecekleri hem de etkileşimde bulunabilecekleri well being temalı bir mobil uygulama hayata geçireceğiz.  Bununla birlikte çalışanlarımızın motivasyonunu arttırmak için Yemeksepeti cüzdanlarına eklediğimiz aylık yemek ücreti, aylık fatura desteği, avans uygulaması, yılbaşı hediye çeki, Banabi hediye çeki ve yeni yıl kitleri gibi uygulamalar da gerçekleştiriyoruz.

Pandemi döneminde çalışan bağlılığını arttırmak adına hangi uygulamaları hayata geçirdiniz?

Pandemi sürecinde  çalışma politikamızda da çeşitli aksiyonları hayata geçirdik. Evden çalışma sistemini sürdürebilmek için gerekli tüm teknik ekipman, ilgili arkadaşlara teslim edildi. Evden çalışmaya adapte olmak için gerekli uygulama ve öneriler ekip arkadaşlarımızla paylaşıldı. Tüm çalışanlarımız için bu zorlu süreçte psikolojik danışmanlık merkezi aracılığıyla online terapi imkânı da sağladık. Yemekten, egzersize, sağlıklı yaşamdan, film, kitap ve müziğe kadar birçok ilgi alanına yönelik öneriler paylaştık. Pandemi ile önemli ölçüde artan iş yoğunluklarını azaltmak için gereken ek istihdamı sağladık. Tüm çalışanlarımızın, zor anlarında da yanlarında olan, onlara hiçbir destekten kaçınmayacak büyük bir ailenin parçası olduklarını hissetmeleri için elden gelen her şey yapıldı ve yapılıyor. Bu bağlamda, pandemi öncesinde de sonrasında da Yemeksepeti dahilinde en zor görevlerden birini üstlenen saha görevlilerimiz için uygulamaya koyduğumuz adımları örnek olarak paylaşmak isterim.

Yemeksepeti Banabi ve Vale saha görevlilerinden oluşan 4.500 kişilik bir saha görevlisi ağına sahibiz. Saha görevlilerimizin, üye restoranlarımızda çalışanların ve müşterilerimizin pandemi sürecinde sağlıklarını korumaları için başta temassız teslimat olmak üzere tüm önlemleri aldık. Ayrıca saha görevlilerimizin tümü bizim bordromuzda ve ilk işe giriş tarihlerinden itibaren sigortalı olarak çalışmaya başlıyorlar. Saha görevlilerimizin güvenliği anlamında profesyonel sürüş eğitiminin haricinde tümüne, Türkiye’de hiçbir saha görevlisine sağlanmayan, yazlık kışlık giyim ürünlerinden buğu önleyici kaska ve yüksek korumalı pantolona kadar olabilecek en iyi ve konforlu ekipmanı sağlıyoruz. Tüm bunların yanı sıra bu son derece zor görevi yaz kış gece gündüz yerine getiren saha görevlilerimizin maaşlarının yanı sıra birçok ek imkân ile en iyi şartları sunmaya çalışıyoruz.

Sektörde bir ilk olan Tamamlayıcı Sağlık Sigortası, ferdi kaza sigortası, 650+ TL’lik yemek kartı, paket başı prim ve cep telefonu, maaşları haricinde sağladığımız ek imkânlardan bazıları. Ayrıca, yine sektörde bir ilk olan ve pandemi dönemiyle birlikte uygulamaya aldığımız online bahşiş sistemimiz ile saha görevlilerimizin kişi başı aylık 150 TL civarı ek gelir kazanıyorlar. Tamamı yasal olarak işlenen bu bahşişler, çalışanlarımızın bordrolarına ekleniyor. Yoğun ve yorucu bir iş olduğunu bildiğimiz için çalışma saatlerini de ilgili yasalara uygun olarak günde 8 saatten fazla olmayacak şekilde düzenliyoruz.

Gelecek dönemdeki projeleriniz arasında neler var?

Dijital alışverişin arttığı bu zorlu süreçte de daha öncesinde olduğu gibi tüketici beklentileri doğrultusunda ürün ve hizmetlerimizi geliştirmeye devam ettik. Yeni normal düzenine geçişle edindiğimiz ve hayatımıza entegre olacağını öngördüğümüz alışkanlıkları göz önünde bulundurarak yeni projeler ve fikirler üretmek için çalışmayı sürdüreceğiz. Diğer yandan, tüm şirketlerin sosyal sorumluluklarını yerine getirmeleri için en doğru zamanın içerisinde olduğumuzu düşünüyoruz. Bulunduğumuz dönem sonrasında tüketicilerin sorumlu şirketleri daha çok tercih edeceğinin, sorumluluk almayan şirketleri ise terk edeceğinin son derece farkındayız. Dolayısıyla şirketlerin bu dönemde maddi hesaplar yapmak yerine, bulunduğu topluma, coğrafyaya, kısacası dünyaya nasıl ve hangi konuda fayda sağlayabilirim diye düşünmesi ve bu doğrultuda liderlik etmesi son derece önemli bir konu. Biz Yemeksepeti olarak 20 yıldır kullanıcılarımıza hizmet verirken, onların bize verdiği sorumluluğun bilinciyle çalışıyor, topluma ve insana fayda sağlayacak projelere odaklanıyoruz ve bu doğrultuda projeler üretmeye devam edeceğiz.

Bununla birlikte Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda istihdam anlamında büyüyeceği en önemli sektörlerden birinin “Lojistik” olacağını söyleyebiliriz. Pandemi ile birlikte online yemek ve market siparişi teslimat modelleri artmaya ve büyümeye devam ederken, saha görevlisi mesleği de iyi bir kariyer fırsatı olarak görülmeye başlandı. Sektör son yıllarda çok hızlı büyürken, bu alanda kalifiye iş gücünün önemi hızlı bir şekilde artıyor. Yemeksepeti olarak saha görevliliği iyi bir kariyer alternatifi haline getirerek nitelikli istihdam yaratmak en önemli önceliklerimizden biri. Bu amaçla, bünyemizde çalışan saha görevlisi sayımızı arttırmaya devam ederken, verdiğimiz eğitimlerle sektörde fark yaratan uygulamalara imza atarak çeşitli yatırımlar yapıyoruz. Ayrıca, bu mesleğin sadece erkekler tarafından yapılabileceği algısını kırıyor, kadın saha görevlilerini de ağımıza katıyoruz. Önümüzdeki dönemde saha görevlisi sayımızı arttırmanın yanında kadın saha görevlisi sayısını da arttırmak için çeşitli eğitimlere ve bilinçlendirme çalışmalarına devam edeceğiz.

Son olarak son birkaç yıldır hızlanan dijital dönüşüm, sadece tüketici davranışlarında değil şirketlerin üretim biçimleri üzerinde de etkili olmaya başladı. Covid-19 pandemisinin tüm dünyayı etkisi altına almasıyla birlikte bu sürecin daha da hızlanması ve dünyanın dijitalleşmeye daha fazla uyum sağlaması kaçınılmaz bir sonuç oldu. Bu durum da bazı şirketlerin IT departmanları kurmasını gerektirirken bazı şirketlerin ise var olan IT departman yapısında değişiklikler yapmasına sebep oldu. Diğer yandan, pandemi dönemiyle evden çalışma sisteminin de daha fazla tercih edilmesiyle IT departmanlarına daha çok iş düşmeye başladı. Bu doğrultuda dijitalde doğmuş ve her zaman dijital yeniliklere öncülük etmiş bir şirket olarak biz de IT departmanımıza düşen görevin farkındalığıyla 2021 yılında IT departmanımızda 100’e yakın yeni işe alım gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Yeni normal düzenine geçişle birlikte edindiğimiz ve muhtemel olarak hayatımıza entegre olacağını öngördüğümüz alışkanlıkları göz önünde bulundurarak IT departmanımızla globalde ve Türkiye’de projeler ve fikirler üretmek için çalışmalara devam edeceğiz.

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.