Enerji sektörünün önde gelen şirketlerinden SOCAR Türkiye’nin; İK süreçlerini, çalışanlarına sunduğu olanakları ve gelecek planlarını, SOCAR Türkiye İnsan Kaynakları Başkanı Sibel Uğur’dan dinledik.
Yapılanmanız hakkında bilgi alabilir miyiz? Şu anda bünyenizde kaç kişi çalışıyor?
SOCAR Türkiye, İstanbul, İzmir, Kayseri, Ankara ve Bursa’da toplam 5 bin 600 çalışandan oluşan büyük bir aile. İK departmanımızda yer alan 60’tan fazla ekip arkadaşımız ile SOCAR Türkiye ve grup şirketlerindeki tüm çalışanlarımızın potansiyellerini gerçekleştirmelerini sağlamak, kişisel ve kariyer gelişimlerini destekleyebilmek amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Departmanımızdaki yapılanmayı ise şöyle özetleyebilirim; organizasyonel olarak iş birimleri ile İK arasında bir nevi köprü vazifesi gören İK İş Ortaklarımız önemli bir rol üstleniyor. Çalışanlarımızın ve organizasyonun tüm ihtiyaçlarını analiz eden ve tasarlayan genel merkezimizde yer alan İK Uzmanlık Merkezlerimiz (Organizasyonel Gelişim, Çalışan İlişkileri, Eğitim ve Gelişim, İK Ortak Hizmetler) ile birlikte İK İş Ortaklarımız aracılığıyla iş birimleriyle tam bir uyum içerisinde ihtiyaç duyulan tüm uygulamaları hayata geçiriyoruz.
Firmanızda İK departmanı hangi süreçleri yönetiyor?
İK departmanı olarak çalışanlarımızın öneri ve beklentilerini dikkate alıp, onlara etik değerlerin var olduğu güvenli ve sağlıklı bir ortam sağlamayı, motivasyonlarını yüksek tutmayı, kendilerine değer katabilecekleri, en önemlisi de SOCAR Türkiye ailesinin bir ferdi olmaktan gurur ve mutluluk duyacakları bir çalışma ortamı sağlamayı hedefliyoruz. Bu çalışma ortamını yaratmak için İK uzmanlık merkezlerimizle birlikte tüm grup şirketlerimiz için yenilikçi İK uygulamalarını tasarlıyoruz ve hayata geçiyoruz.
SOCAR Türkiye olarak son 1 yıl içinde büyük bir entegrasyon sürecinden geçtik. Bu süreçte İK olarak tüm grup şirketlerimizdeki benzer nitelikte yürütülen süreçleri, uygulamaları ve uzmanlıkları iş mükemmelliği bakış açısıyla “İK Hizmetler” başlığı altında birleştirdik. Bu dönüşümle İK süreçlerinde, verimlilik ve bilginin merkezi olarak toplanmasını sağlamış olduk.
Her bir çalışanımızın büyüyen yapımız içinde bizi geleceğe taşıyacak etki ve öneme sahip olduğu inancıyla süreçlerimizi yönetiyoruz. Başarımızın, çalışanlarımızın sergilediği ve sergileyeceği yüksek performansla direkt bağlantılı olduğunun bilincindeyiz. Kurumsal değerlerimiz doğrultusunda, “Doğru pozisyona doğru aday” prensibiyle insan kaynağımızı oluştururken onların gelişimi ve yüksek motivasyonu için de rekabetçi fırsatlar sunuyoruz.
Yine çalışanlarımızın kişisel ve mesleki gelişimlerini sağlamak adına, eğitim ve gelişim konularında ciddi yatırımlar yapıyoruz. Çalışanlarımızın kariyer gelişimlerini global ve profesyonel araçlar kullanarak desteklemek, yürüttüğümüz süreçler arasında yer alıyor.
Sektörünüze özel adayları seçerken hangi niteliklere önem veriyorsunuz?
Öncelikle açılan rollerimizde önceliğimiz hep iç adayları değerlendirmek oldu ve önümüzdeki dönemde de büyük ölçüde içeriden atamalarla devam etmek istiyoruz. İçeride uygun ya da müsait aday olmadığında dışarıdan işe alıma yöneliyoruz. Açık kadrolarımızın yüzde 72’sini içeriden atama yöntemiyle yapıyoruz.
Şirketlerin organizasyon yapıları ve yönetim süreçleri de yeni çağın gerekliliklerine uygun olarak değişiyor. Bizim SOCAR Türkiye olarak bu çerçevede belirlediğimiz kurumsal değerlerimiz var. Bu değerler arasında yer alan “Güven”, doğruluk ve yüksek iş ahlakını temel alan standartlarla çalışmayı yani işimizin özünü oluşturuyor. Bir diğer değerimiz olan “Çeviklik” takım oyununa önem veren, değerleri önceliklendiren, değişime adapte olan, hatta değişimi yaratan bir organizasyon anlamını taşıyor. Şirketimizin başarılı olması için farklı fikirlere, farklı güçlere ve farklı deneyimlere sahip kişilere ihtiyacımız olduğunu biliyoruz. “Kapsayıcılık” anlayışıyla da farklı bakış açılarının peşinden gidiyor ve herkesi ortak hedeflere ulaşmak için iş birliğine katkı sağlamaya davet ediyoruz. Zamanı ve kaynakları en etkin şekilde kullanmayı içeren “Verimlilik”, eylem ve kararlarımızın etrafındaki insanlar, çevre ve toplum üzerindeki etkiyi ifade eden “Yükümlülük” ve tabii ki işine hem kalbi hem de aklıyla bağlı olmayı kapsayan “Tutku” bizim için çok önemli.
Organizasyonun değişmesine öncülük etmede insan kaynaklarına büyük bir görev düşüyor. Öğrenme kavramı ise artık kariyer kavramı ile ele alınıyor. Gelecekte ortaya çıkacak yeni yetkinliklerin tanımlanması, en iyi yetenekler için daha çekici deneyimler yaratmak önem kazanıyor. Tüm bu dönüşümü ve beklentileri farkında olan bir şirket olarak, yetenekleri çekmek ve elde tutmak için yetenek yönetimi süreçlerini en iyi şekilde yürütmeyi amaçlıyoruz. İşin ve adayın beklentilerini ortak bir noktada birleştirdiğimiz, değerlerimize uyum sağlayan “Doğru işe doğru aday” politikamız ön plana çıkıyor.
Çalışanlarınıza yönelik motivasyon uygulamalarınızı anlatır mısınız? Çalışan bağlılığı için neler yapıyorsunuz?
İK departmanı olarak “İşimiz insan, işimiz memleket, işimiz gelecek” temel vizyonu ile hareket ediyoruz. İşimizin memleket meselesi olması motivasyonumuzu yüksek tutmanın, bağlılığımızın ana nedeni diyebilirim. Bugün baktığımızda çalışanlarımızın bağlılık oranı yüzde 98’ler gibi oldukça yüksek bir seviyede. Enerji sektöründe yüzde 15’lerde olan personel devir oranının, SOCAR Türkiye’de yüzde 6 gibi oldukça düşük bir düzeyde olması ve en çok çalışılmak istenen enerji şirketleri arasında yer almamız bizi gururlandırıyor. Bu rakamlarda çalışanlara yönelik motivasyon projelerimizin etkili olduğunu düşünüyorum.
Bu kapsamda yürüttüğümüz projelerimizden bazıları şöyle:
- BETTER TOGETHER BETTER REWARDS: Kurumsal değerlerimiz üzerine kurulan, başarının takdir edildiği, ödüllendirildiği, eğlenceli, eğitici ve sürprizlerle dolu bir kurumsal sosyal iletişim platformu oluşturduk. Tüm çalışanlarımızın aktif olarak katılabildikleri SOCAR Türkiye Ödül Platformu olan “Better Together Better Rewards”u 2019 yılında lanse ettik. Bu platform ile kurumsal değerlerimiz doğrultusunda her bir çalışan dilediği çalışma arkadaşını takdir edip, platformdaki diğer takdirleri beğenebiliyor, çalışma arkadaşlarını belirli kategorilerde örnek davranışlarından dolayı aday gösterip ödüllendirilmelerini sağlayabiliyor, izlediği videolarla, çözdüğü sorularla, katıldığı anketlerle ve sunduğu fikirlerle puan kazanabiliyor. Kazandığı puanlarla da hediye kataloğundan dilediği ürünü ya da hizmeti seçerek satın alabiliyor.
- BETTER TOGETHER BETTER FUTURE: SOCAR Türkiye çalışanlarının yanı sıra iştiraklerden farklı unvanları temsil eden çalışan gruplarının da katıldığı, açık havada gerçekleştirilen takım oyunlarıyla herkesin birbirini tanımasının sağlandığı bir uygulama.
- SOCAR TÜRKİYE OLİMPİYATLARI: Her yıl 10’dan fazla spor branşında SOCAR Olimpiyatları’nı düzenliyoruz. Fiziki uzaklık nedeniyle Aliağa’da ve İstanbul’da ayrı ayrı düzenlenen olimpiyatlara çalışanlarımız çok ciddi oranda katılım sağlıyor.
- KÜLTÜREL ETKİNLİKLER: Bir Azerbaycan şirketi olduğumuz için hem ofis hem de sahalarımızda bizlerle birlikte çalışan Azerbaycanlı arkadaşlarımız mevcut. Bu nedenle hem Türkiye hem de Azerbaycan’ın özel günlerini birlikte kutlamaya dikkat ediyoruz.
Gelecek dönemdeki projeleriniz arasında neler var?
Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi süreci, iş yapış şekillerinde yeni bir dönem başlattı. Biliyorsunuz ki pandemi sürecinde uzaktan çalışma sistemine hazır olan şirketler öne geçti. SOCAR Türkiye ve grup şirketleri olarak bizim teknolojik altyapımız buna uygun olduğundan, bu dönemde kısa sürede organize olduk, ofis personelimizin tamamı uzaktan çalışmaya başladı. Teknolojinin maksimum şekilde kullanıldığı, hızlı karar alma ve uzaktan ekipleri idare etme kabiliyetinin öne çıktığı bir dönem yaşadık.
1 Haziran’dan itibaren Türkiye genelinde başlayan normalleşme süreci çerçevesinde biz de kademeli olarak ofislere dönüş sürecini başlattık. Ofislere geri dönüldüğünde bu süreçte gelişen kaslarımız nedeniyle bazı alışkanlıklarımız değişecektir diye düşünüyorum. Ayrıca, pozisyonlardan bağımsız olarak; hızlı ve etkin karar alma, kararların sorumluluğunu taşıma, öneri geliştirme ve uygulama gibi farklı alanlarda da iş gücünün yeteneklerinde çeviklik öne çıktı. Şimdi bu konuda esnekliğimizi ve çevikliğimizi daha da arttırmak adına uzaktan çalışma modelleri üzerine yeni projeler üretmeye ağırlık verdik.
Yorum yapmak ister misin?