Zor diyaloglarda ustalaşmanın 5 yolu

Zor diyaloglar, liderlik yolculuğunda ustalaşmanız gereken önemli anlardır. Bu konuşmalardan kaçınmak kısa vadede daha kolay görünebilir, ancak ileride liderlik etkinliğinin azalması gibi büyük sorunlara yol açabilir. Peki, bir ekip lideri olarak zorlu konuşmaların üstesinden nasıl gelebilirsiniz?

Olumlu ve sağlıklı bir çalışma ortamını teşvik etmek için liderlerin zor diyaloglara girerek ve bazen acı gerçekleri söyleyerek “iyi & hoş” olmaktan “nazik” olmaya geçmeleri gerekir.

CEO Magazine’den Michelle Gibbings, zor diyalogların etkili liderlik ve başarılı bir kariyer için gerekli bir bileşen olduğunu belirtiyor. Şeffaf olabilmek, hem kişisel hem de profesyonel yaşamda daha derin ve güçlü bağların oluşmasını sağlayabilir.

Zor diyalog deyince “tepki” alabileceğiniz durumlarda cesur ve net iletişimde bulunabilmek, kendi duygunuzu kontrol ederek konuşabilmek, konuştuğunuz kişi duygu olarak yükselirse uygun ve nazik davranabilmek ve bu diyaloglara girebilme cesaretini taşımayı gerektirir. Ülkemizde yoğun bir biçimde “geri besleme vermekten kaçınma” davranışını görüyoruz. Yapılan araştırmalarda çalışanların bazen bir geri beslemeye ulaşabilmek için 3 ay beklediklerini ifade ettiklerini görüyoruz. Bu bağlamda liderlik yolculuğunuzda bu diyaloglara kolayca “girebilmek” ve uygun şekilde ve hedefinize ulaşmış bir halde konuşmayı bitirebilmek değerli bir beceridir.

Zor diyaloglar söz konusu olduğunda, odaklanılması gereken beş temel nokta vardır.

Zorlu konuşmalarda ustalaşmak için 5 adım

Kendinizden başlayın

Başkalarıyla zor bir diyaloğa girmeden önce, aynı konuda kendi tepkinizi bir gözlemleyin, savunmaya mı geçiyorsunuz yoksa bunu gelişim için bir fırsat olarak mı kullanıyorsunuz? Geri besleme alma konusunda daha rahat olmak için ekibinizin her üyesinden bir parça yapıcı geri besleme vermelerini isteyebilirsiniz ve açıkça bu geri beslemeyi kendi gelişiminiz için bir referans noktası olarak görebilirsiniz. Hiçbir şekilde karşılık vermeden ve savunma yapmadan geri beslemeyi alacağınızı önceden belirtebilirsiniz. Bu, geri besleme almanın sizi nasıl hissettirdiğini anlamanıza yardımcı olacak ve daha derin konuşmaların önünü açacaktır.

Cesaret pratiği yapın

Zor diyaloglara girebilmek cesaret gerektirir. Cesaret, günlük yaşamda pratik yaparak öğrenilebilecek bir beceridir. Şu eylemler cesaretinizi güçlendirebilir :

  • Hatalı olduğunuzda özür dilebilmek,
  • Savunma yapmadan kusurlarınızı paylaşabilmek,
  • Gerektiğinde sesinizi yükseltmek ve hayır diyebilmek,
  • Yeni ve size korkutucu gelen eylemlerİ deneyerek öğrenmek ve gelişebilmek,
  • Karşılığında hiçbir şey beklemeden başkalarına yardım edebilmek.

Kendinize amacınızı hatırlatın

Zor bir diyaloğa girmeden önce, bunu neden yaptığınızı kendinizle konuşmanız çok fayda sağlayabilir. Diğer kişinin geri beslemeyi duymaya ihtiyacı vardır ve bu geri besleme onun gelişimini destekleyen ipuçları içerebilir. Amaca odaklanmak için bir not kağıdına aşağıdakileri yazın ve her gün görebileceğiniz bir yere koyun:

“Bugünkü sözlerimi bu kişinin duymaya ihtiyacı var!”

Anın içinde kalın

Zor diyalogları mümkün olduğunca yaşanan olaydan hemen sonra yapmaya çalışın. Geri beslemeyi alan kişinin bağlamı hatırlama ve anlama olasılığı daha yüksek olacaktır. Ancak, son derece duygusal durumlarda, önce duygularınızı yönetmeniz önemlidir. Vücudunuzun öfke veya gerginlik gibi farklı duygulara verdiği fiziksel tepkileri tanımakla işe başlayabilirsiniz. Bu tepkileri farkında olmak, onları etkili bir şekilde yönetmenin ilk adımıdır. Bu tepkilerin hangi sabotajcınızdan kaynaklandığını da araştırabilirsiniz.

Tam akış

İşte zor diyaloglar için kullanabileceğiniz örnek bir akış…

  1. Durumdan rahatsız olduğunuzu kabul edin, gerginliğinizi azaltmak için durumun sıra dışı olduğunu kabullenin.
  2. Duygularınız ve diğer kişinin duyguları hakkında konuşun: Davranışlarının size veya başkalarına nasıl hissettirdiğini paylaşın. Bu aşamada birinci tekil şahıs kullanarak konuşmakta fayda vardır: “Şu olay beni şöyle hissettirdi” gibi…
  3. Eylemler: Bu zor konuşmaya sizi yönelten olaylar ve eylemler hakkında yine ben diliyle görüşlerinizi ifade edin.
  4. Sonuç: Davranışın değişmemesi durumunda ortaya çıkacak olumsuz etkiyi açıklayın ve diğer kişinin bunu algılaması için çaba gösterin.

Toparlarsak…

Zor diyalogları yönetebilmek belki de liderlikteki en zor beceridir. Cesaret gerektirirler, ancak yüksek performanslı bir ekip oluşturmak ve iş hedeflerine ulaşmak için gerekli becerilerden biridir.

Ekibinizle yaşadığınız zorlukları ve çatışmaları ertelemek, yok saymak veya halının altına süpürmek yerine dikkatle tasarlayacağınız ve cesaretle uygulayacağınız diyaloglarla bu zorlukların üzerine dürüstçe gitmeniz, hem liderlik beceriniz hem de ekip içinde yaratacağınız güven ve açık diyalog ortamı açısından çok değerlidir.

Siz bu zor diyaloglarla ilgili kendinizi nasıl görüyorsunuz?

Bertay Fişekçi, 23 yıllık kurumsal hayatının ardından çalışan bağlılığı, kültür dönüşümü, orta kademe yöneticilerin beceri gelişimi alanlarına odaklanmıştır ve bu konularda şirketlere profesyonel destek vermektedir. İnsan odaklı organizasyonların daha da geliştirici, kârlı ve çekici olduğu inancıyla çalışmalarını sürdürmektedir. Fişekçi; yüz yüze seminerler, online etkinler, podcast yayınlarıyla bilgilerini aktarmanın yanında; kişisel blogunda ve İK Blog'da yayınlanan içerikleriyle de okuyucularla buluşmaktadır.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.