KPSS Puan Hesaplama | Lisans, Önlisans, Ortaöğretim
KPSS sınavında alacağın KPSS lisans, önlisans, ortaöğretim, ÖABT ve DHBT puanlarını merak ediyorsan KPSS net hesaplama sayfamıza hoş geldin! Doğru yanlış sayılarını ya da sadece netini girerek olası puanını 2023'te yapılan sınavın sonuçları baz alınarak hesapla.
Gireceğin doğru/yanlış sayılarına göre sağ tarafta KPSS1’den KPSS48’e kadar olan sonuçları görebilirsin.
DoğruYanlışNet
KPSS Sonuçları
KPSS Sonuçları
KPSS Puan Hesaplama Hakkında Bilmen Gerekenler
KPSS yani Kamu Personeli Seçme Sınavı ÖSYM tarafından gerçekleştirilen ve Türkiye'de kamu kurumlarında çalışmak isteyen adayların girmesi gereken bir sınavdır. Bu sınav, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin çeşitli kamu kurumlarına memur alımı yapılması amacıyla düzenlenir. Kamu Personeli Seçme Sınavı farklı düzeylerde iki aşamadan oluşur. Bu sınavlar şu başlıklar altında her yılın belirli dönemlerinde yapılır:
- KPSS Lisans
- KPSS Önlisans/Ortaöğretim
Sınavların ne zaman yapılacağı, başvuru şartları, gerekli evraklar ve diğer süreçler hakkındaki bilgiyi güncel ÖSYM Sınav Takviminden öğrenebilirsin.
KPSS Lisans, lisans düzeyinde yani 4 yıllık fakülte düzeyinde bölümlerde eğitim almış olan üniversite mezunu adaylar için uygundur ve Genel Kültür, Genel Yetenek ve Alan Bilgisi olmak üzere üç ana bölümden oluşur. KPSS Önlisans/Ortaöğretim ise önlisans veya ortaöğretim düzeyinde eğitim almış adaylar için geçerlidir ve yine Genel Kültür, Genel Yetenek ve Alan Bilgisi testlerinden oluşur.
KPSS puanı, adayların bilgi düzeyini ve yeteneklerini ölçerek kamu kurumlarına girişte kullanılır. Başarılı olan adaylar, sınav sonuçlarına göre kamu kurumlarının ilan ettiği kadrolara atanabilir. Bu kadrolar genellikle devlet memurluğu, öğretmenlik gibi çeşitli alanlarda olabilir. Her kurum, başvuru koşullarına farklı KPSS puan türlerinde ve farklı düzeylerde puan şartı koyabilir. Görev yapmak istediğin kurumun personel alımı ilanlarındaki bu detayları mutlaka okuyarak başvuru yapman gerekir. KPSS, Türkiye'deki kamu personel alımlarının temel sınavı olarak kabul edilir ve bu nedenle büyük önem taşır. Adayların sınavı başarıyla geçmesi, kamu hizmetlerinde çalışma fırsatını artırır.
KPSS Puan Türleri Nelerdir?
KPSS puan hesaplama sürecinde adayın karşısına farklı puan türleri çıkar. Bunlar KPSS Lisans ve KPSS Önlisans sınavı için farklı özelliklere sahip puan türleridir. Lisans mezunları için KPSS puan türleri P1, P2 ve P3 olarak farklı kategoriler altında toplanmıştır. Her puan türünde dikkate alınan noktalar farklılık göstermektedir. KPSS’de P1, P2 ve P3 puan türleri sınavda memur adaylarının Genel Yetenek ve Genel Kültür kategorilerinde yer alan sorulara verdikleri doğru cevapların farklı katsayılar kullanılarak çarpılması sonucunda elde edilir.
KPSS P1 Puan Türü:Kamu personeli adaylarının genellikle kamu kurumlarında genel idari pozisyonlara atanmaları için gerekli olan puan türüdür. Genel Yetenek ve Genel Kültür testleri sonucunda hesaplanır. Bu puan türü ile adaylar kamu kurumlarındaki uzman yardımcılığı, denetçi yardımcılığı ve mühendislik kadroları için gerekli ilanları takip ederek başvuruda bulunabilirler.
KPSS P2 Puan Türü: Bu puan türü genellikle KPSS Lisans sınavına giren kamu personeli adaylarının Alan Bilgisi testinden aldıkları puanın ağırlıklı ortalamasıdır. Mesleki ve teknik pozisyonlara atanmak isteyen adaylar ilgili ilanlara başvuru sırasında bu puanı kullanabilir.
KPSS P3 Puan Türü: P3 puanı, KPSS Önlisans sınavına giren adayların aldıkları bir puandır. KPSS puan hesaplama P3 puanı için Genel Kültür ve Genel Yetenek testlerinden aldıkları puanların ağırlıklı ortalaması dikkate alınır. Kamu kurumlarında orta düzey yönetici yardımcısı pozisyonlarına atanmak isteyen adaylar başvurmak istedikleri kurumların ilanlarındaki diğer şartlarla birlikte bu puan türünü kullanarak başvuruda bulunabilirler
Önlisans KPSS Puan Hesaplama
Önlisans mezunları kamu kurumlarında görev alabilmek, bu kurumların ilgili ilanlarına başvurmak için KPSS’ye girmelidir. Önlisans için KPSS puan hesaplama 2023 yılında olduğu gibi 2024 yılında da sınava ilişkin şu adımlar takip edilerek yapılabilir:
- Öncelikle hangi alanda sınava gireceğini belirlemen gerekir. Önlisans programlarından mezun olanlar için genellikle KPSS A Grubu olarak adlandırılan Genel Yetenek ve Genel Kültür alanları söz konusu olabilir.
- Önlisans KPSS puan hesaplama için sınavdaki doğru ve yanlış cevap sayılarını bilmen gerekir. KPSS net hesaplama için sınav sonuç belgesinde de yer alan doğru ve yanlış cevap sayılarını bilmek önemlidir. Bu bilgiler ayrıca KPSS puan ve sıralama hesaplama için de belirleyicidir.
- Netleri belirledikten sonra sırada KPSS puan hesaplama adımı yer alır. Önlisans KPSS'de Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinin her biri için ayrı ayrı puan hesaplanır ve bu puanlar toplanarak genel puan elde edilir.
- Ortaöğretim KPSS puan hesaplama sürecinde ilgili sınavın kılavuzunda belirtilen asgari puanı (taban puanı) kontrol etmek de önemlidir. Bu taban puanlar, atama yapılacak pozisyonlara göre değişiklik gösterebilir.
Lisans KPSS Puan Hesaplama
Lisans KPSS yalnızca dört veya daha fazla süreli lisans programlarından mezun olanlar ve mezun durumda olan son sınıf öğrencileri içindir. Lisans KPSS puan hesaplama için de adayların farklı başlıklar altındaki sınavlardaki doğru ve yanlış cevap sayıları hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Bu bilgi ayrıca KPSS net puan hesaplama için de önemlidir.Lisans KPSS’ye lisansüstü mezunlar yani yüksek lisans veya doktora derecesini almış olanlar daha önce lisans diplomasını aldıkları alandan gerçekleştirebilirler. Bu adaylar atanma sürecinde tercihlerini yaparken yine lisans diploma alanını dikkate almalıdır.
Lisans KPSS puanları sınavın açıklanmasından itibaren 2 yıllık bir süre için geçerli olur. Dolayısıyla almış aldığın puanla iki yıl içinde bir kamu kurumunda görev almak üzere başvuruda bulunabilirsin.
Öğretmen Adayları için KPSS
Kamu kurumlarına yapılacak öğretmen atamalarında KPSS’de P10 ve P121 puan türü dikkate alınmaktadır. Ayrıca farklı branşlardaki (Sınıf Öğretmenliği,Matematik Öğretmenliği,Türkçe Öğretmenliği gibi) taban puanları, atama sürecinde Bakanlık tarafından da ilan edilir. İlan edilen bu puanlar genel olarak ataması yapılacak öğretmenlerin sayısına ve ilgili branşa göre farklılık gösterebilmektedir.
Öğretmenlik KPSS puan hesaplama için KPSS P10 ve P121 puan türleri ön plana çıkar. KPSS ile öğretmen atamalarında önemli olan P121 puanı içinde KPSS’de yer alan Genel Kültür - Genel Yetenek testlerinin sonuçları dikkate alınırken ayrıca Eğitim Bilimleri + ÖABT sonuçları yer alır. KPSS puan hesaplama ÖABT ile Öğretmen Alan Bilgisi Testi ifade edilir. .
Öğretmen atamalarında kullanılan bir diğer puan türü olan KPSS P10’da %30 oranında Genel Yetenek Testinin etkisi vardır. Bu puan içinde, Genel Kültür Testinin ise %30 etkisi vardır. Ayrıca bu puanda Eğitim Bilimleri alanındaki testin %40 ağırlığı kullanılır .
KPSS Tercih Süreci Hakkında Bazı Detaylar
KPSS sonucunu kullanarak kamu kurumlarına yönelik atamalar için tercih yapmadan önce KPSS türünüzün ne olduğu, hangi alanda ve hangi kurumlarda görev yapmak istediğiniz oldukça önemlidir. KPSS tercih süreci, Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda başarılı olan adayların atanabileceği kadro ve pozisyonları tercih ettiği aşamadır. Bu aşamaya yönelik bazı detaylar ise şu şekilde listelenebilir:
Öncelikle ÖSYM tarafından yayınlanan KPSS Tercih Kılavuzunu incelemelisin. Bu kılavuzda, atanabilecek kadro ve pozisyonlar ile ilgili detaylar, tercih yapacak adayların dikkate alması gereken hususlar ve tercih işlemleriyle ilgili yönergeler bulunur.
Tercih kılavuzu aracılığıyla tercihlerini yapabilirsin. Adaylar, tercih sürecinde ÖSYM'nin belirlediği tarih aralığında elektronik ortamda tercihlerini yaparlar. Tercihler, ÖSYM'nin resmi internet sitesi üzerinden yapılabilir. Adaylar, kendi öncelik sıralamalarına göre atanmak istedikleri kadro ve pozisyonları belirtirler.
Doğru tercih sıralaması yaparak istediğin kuruma yerleşmeyi hedeflemelisin. Adaylar, tercih sırasında dikkatli olmalı ve öncelikli olarak atanmak istedikleri pozisyonları üst sıralara yerleştirmelidirler. Çünkü atanacak adaylar, tercih sıralarına göre belirlenir. İlk tercihlerini yapan adaylar, tercih ettikleri kadro ve pozisyonlara atanma olasılıklarını artırırlar.
Tercih sonrasında ilgili kamu kurumuna atamanın ve yerleştirmenin yapılması gerekir. Tercih sürecinin sona ermesinin ardından ÖSYM, atanacak adayların puanlarına, tercih sıralarına ve kadro/pozisyon sayılarına göre bir yerleştirme işlemi yapar. Yerleştirme sonuçları, ÖSYM'nin resmi internet sitesi üzerinden duyurulur. Tercih ettiğin kamu kurumlarına atanma süreci ile ilgili detayları buradan öğrenebilirsin.
KPSS Puan Hesaplama Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
KPSS Nedir?
KPSS, Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın kısaltmasıdır. Bu sınav Türkiye’de devlet kurumlarında çalışmak isteyenler için farklı iki kategoride gerçekleştirilir. Lisans KPSS, 4 yıllık bir lisans bölümünden mezun olanlar için hazırlanan soru içeriklerine sahiptir. Önlisans KPSS ise 2 yıllık programlardan mezun olanların başvurabileceği sınavdır. Bu sınavlar her yıl Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) açıkladığı sınav takvimine göre belirli tarihlerde gerçekleştirilir.
Sınavda, Genel Yetenek ve Genel Kültür başlıkları altında temel akademik bilgi ve yetenekleri ölçen testler yer alır. Bu testler, sözel ve sayısal mantık soruları gibi konuları içerebilir. A grubu (uzmanlık, müfettişlik, kaymakam adaylığı gibi kadrolar) ve B grubu (polis, mübaşir,Matematik,hemşirelik gibi kadrolar) kadrolara atanacak olanlar bu sınavdan belirli bir puan almalıdır
KPSS Puan Türleri Nelerdir?
KPSS'de genel olarak devlet kurumlarına atanabilmek için 3 farklı puan türü yer alır.Bu puan türleri KPSS P1, P2 ve KPSS P3'tür. Genel olarak tüm bu puan türleri KPSS atama puanları olarak değerlendirilir. Bu puan türleri dışında KPSS’de farklı mezuniyet alanları için sınavdaki Genel Yetenek, Genel Kültür ve çeşitli alanları kapsayan konu içeriklerine uygun puan türleri de yer alır.
KPSS P1:Bu puan türü Hukuk,İşletme, Uluslararası İlişkiler, İstatistik gibi bölümlerden lisans düzeyinde mezun olan adaylar için kullanılan puan türüdür. Bu puan, Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinden alınan toplam puana dayanır.
KPSS P2: Bu puan türü de yine lisans mezunu olanlar için kullanılabilecek bir diğer puan türüdür. Burada Alan Bilgisi Testinden alınan puan esas alınır.
KPSS P3: P3, önlisans düzeyindeki adaylar için kullanılan bir puan türüdür. Burada puanlama Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerine verilen doğru ve yanlış cevaplara göre belirlenir.
KPSS Puan Türleri ve Meslekler Nelerdir?
KPSS P1, P2 ve P3 olarak belirtilen genel puan türleri dışında farklı meslek kategorileri ve başvurular için 121 ayrı puan türü de daha vardır. A ve B grubu kadrolar için yapılan bu KPSS temel oturumlarının dışında ayrıca şu KPSS oturumları da bulunmaktadır:
- KPSS Ortaöğretim Oturumu
- KPSS Eğitim Bilimleri Oturumu
- KPSS ÖABT (Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi)
- KPSS DHBT (Din Hizmetleri Alan Sınavı)
- EKPSS (Engelli Adaylara Yönelik Oturum)
Bu oturumlardan alınan puanlara göre farklı meslek grupları için devlet kurumlarında görev almak üzere başvuruda bulunulabilir. Bazı puan türlerine göre meslekler şöyle belirtilebilir:
- P1: Bankacılık – Uzman Yardımcılığı, Kamu Yönetimi – Uzman Yardımcılığı
- P4:Mühendislik Fakültesi – Tüketici ve Rekabet Uzman Yardımcısı
- P6: Hukuk – Uzman Yardımcısı
- P7: Bilgisayar Mühendisliği – Uzman Yardımcısı, Gıda Mühendisliği – Uzman Yardımcısı
- P20: Hukuk – Bankacılık Uzman Yardımcısı
- P22: İktisat – AB Uzman Yardımcısı
- P24: Maliye – Uzman Yardımcısı
- P30: Kamu Yönetimi – AB Uzman Yardımcısı
- P37: Kamu Yönetimi – Kaymakam
- P51: İİBF, Hukuk, Siyasal Bilgiler – Stajyer Kontrolör, Bankalar Uzman Yardımcıs
KPSS puan türlerine göre meslekler ve pozisyonlar hakkında net ve güncel bilgi almak için KPSS Tercih Kılavuzu, sınav yılına göre dikkatle incelenmelidir. Bu kılavuzda alınan puan türüne, lisans ya da önlisans mezuniyetine göre başvuru yapılacak devlet kurumlarındaki ilgili pozisyonlar hakkında güncel bilgi yer alır.
KPSS'de Baraj Puanı Kaçtır?
KPSS’nin ardından puan hesaplaması yapmak istediğinde öncelikle ham puanına yönelik bir bilgiye sahip olman gerekir. Bu da sınavdaki testlere verdiğin doğru ve yanlış cevap sayısının belirlenerek, yanlış cevaplarının 4’e bölünerek doğru cevap sayısından çıkarılması yoluyla tespit edilebilir.
KPSS Puanı Nasıl Hesaplanır?
KPSS’de genel olarak farklı testler ve oturumlar için bir baraj puanı bulunmuyor. Başvuru yapacağın kurumların KPSS puan türünde belirledikleri baraj puanlar olabilir. Örneğin bir devlet kurumu çalışma alanına yönelik KPSS puan türünden 60 puan barajını belirleyebilir. Bu kurumlara ve başvurulan pozisyonlara göre farklılık gösterecektir.
KPSS’de puan türlerine yönelik bir hesaplamada ise örneğin KPSS P1 puanı hesaplanırken, Genel Yetenek Testinin yüzde 70’i ile Genel Kültür Testinin yüzde 30’u etkili olacaktır. Bu oran KPSS P2 puan türünde ise yüzde 60 Genel Yetenek, yüzde 40 Genel Kültür şeklinde değişecektir.
KPSS Puanı Ne Kadar Süreyle Geçerlidir?
KPSS puanları 2 yıl geçerlidir. Örneğin 2022 yılında girilen KPSS’den alınan puan, 2024 yılı KPSS puanları ilan edilene kadar geçerli olacaktır. Buna göre, KPSS’den alınan puan sonrasında yayınlanan tercih kılavuzu takip edilerek, puan geçerliliğini kaybetmeden tercihte bulunmak ve atanma sürecini beklemek önem taşır.
KPSS Puanı ile Nasıl Tercih Yapılır?
KPSS puanlarının açıklanmasının ardından tercihler ÖSYM tarafından yayınlanan KPSS Tercih Kılavuzu dikkate alınarak yapılmalıdır. Bu kılavuzda farkı puan türlerine göre başvuru yapılabilecek pozisyonlara ilişkin bilgiler yer alır
KPSS ile Atanmak için Ne Yapmak Gerekir?
KPSS ile bir devlet kurumundaki istediğin pozisyona atanabilmek için kurumun puan şartlarını araştırmak ve buna göre en iyi sonucu alarak bu kuruma ve pozisyona başvuru yapmak gerekir. Önceki yıllarda ÖSYM tarafından yayınlanan Tercih Kılavuzları incelenerek istenecek şartlara, puanlara yönelik bir ön bilgi sahibi olunabilir.
KPSS Hesaplama Robotu ile Hangi Türdeki KPSS Puanlarını Hesaplayabilirim?
KPSS Puan Hesaplama Robotu ile tüm puan türleri hesaplanabilir. Önemli olan her test için verilen doğru ve yanlış cevap sayısını bilmektir. Buna göre Genel Yetenek ve Genel Kültür testleri başta olmak üzere, alan bilgisi testlerindeki doğru ve yanlış cevap sayıları ile farklı puan türlerindeki ham puan belirlenir
KPSS Puan Hesaplama Formülü Nedir?
KPSS puan hesaplama formülünde cevaplamış olduğun testlerdeki doğru ve yanlış cevap sayılarını bilmen gerekir. Buna göre şu formül yardımıyla ham puanını hesaplayabilirsin:
- Doğru Cevap Sayısı – (Yanlış Cevap Sayısı / 4)
KPSS P1-P2-P3 nedir?
KPSS P1, P2 ve P3, KPSS’nin farklı bölümlerindeki başarıları ölçmek ve farklı düzeylerdeki adayları değerlendirmek için kullanılır. Genel olarak bu puanların özellikleri hakkında şu bilgiler verilebilir:
KPSS P1 (P1): Lisans düzeyindeki adaylar için kullanılan bir puan türüdür. KPSS P1, Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinden oluşan bir sınav bölümünden alınan puanlara dayanır. Bu puan türü, çeşitli kamu kurumlarında memur ve yönetici pozisyonlarına yönelik alımlarda kullanılır.:
KPSS P2 (P2): Bu puan türü de yine lisans düzeyindeki adayların resmi kurum başvurularında kullandıkları bir puan türüdür. KPSS P2, Alan Bilgisi Testinden alınan puanlara dayanır. Alan Bilgisi Testi, adayların lisans eğitimlerini aldıkları alanlarda uzmanlık düzeylerini ölçmeyi amaçlar. Örneğin, öğretmenlik gibi alanlarda uzmanlaşmış adaylar için bu puan türü belirleyicidir.
KPSS P3 (P3):Bu puan türü ise önlisans düzeyindeki adaylar için kullanılan bir puan türüdür. KPSS P3, adayın Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinden aldığı puanları ifade eder. KPSS P3 meslek yüksekokulları gibi önlisans mezunlarının genel kültür ve yeteneklerini ölçerek, çeşitli kamu kurumlarında memur pozisyonları için temel bir kriter olarak dikkate alınabilir.