İyi bir üniversitede eğitimi alma hedefiyle yıl boyunca sıkı bir çalışma temposunu geride bırakan milyonlarca genç, üniversite tercihleri ile kariyer basamaklarının ilk adımını atmaya hazırlanıyor. Türkiye’nin lider insan kaynakları platformu Kariyer.net, gençlerin hayata adım attıkları bu en önemli kararda üniversite eğitimini bir anketle sorguladı. Kariyer.net’in web sitesinden düzenlenen ve yaklaşık 30 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma, gençlerin aldıkları üniversite eğitiminden memnun olmadıklarını işaret ediyor.
Üniversite seçiminden memnun olmayan gençlerin büyük çoğunluğu iş dünyasının ihtiyaçları doğrultusunda mesleki alanlarda eğitim almak istediklerini belirtiyor.
Kariyer.net’in “üniversite seçiminizden memnun musunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 60’ı “Hayır” yanıtını verirken; yüzde 40’lık kesim “Evet, üniversite eğitiminden memnunum” şeklinde yanıtladı. Üniversite eğitimi ile mesleki eğitimi kıyaslamaları istenen katılımcıların yüzde 65’’i mühendislik tercihini mesleki eğitimden yana kullanırken; yüzde 35’’lik kesim üniversite eğitimi almak istediğini belirtti.
Üniversite eğitiminden beklentileri sorulduğunda ise katılımcıların yüzde 71’i, iş dünyasının ihtiyaçlarına uygun, güncel eğitimden yana oldukları yanıtını verdi. Mezun olunca yüksek ücretli iş imkanı isteyen adayların oranı ise yüzde 29 olarak gerçekleşti.
Tercih yaparken iş fırsatlarını gözden geçirilmeli
Anket sonuçlarını yorumlayan Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, ülkemizde üniversite eğitiminin beklentilerle örtüşmesi için daha atılması gereken adımlar olduğunu belirterek, “Üniversiteli işsizlerin oranının oldukça yüksek olduğu ülkemizde, üniversite seçimlerine büyük özenle yaklaşmak gerekli” dedi. Azoz, mesleki uzmanlık sağlayan bölümlerin kariyer anlamında giderek öneminin arttığını vurgulayarak, üniversite tercihi yapacak gençlerin mutlaka bölümün sunduğu iş fırsatlarını araştırmaları gerektiğinin altını çizdi.
Uzmanlık gerektiren alanlar değerleniyor
Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz; “ Son yıllarda personel talebinde en çok artış gösteren belli başlı alanlar ülkemizdeki ekonomik trendlerle paralellik gösteriyor. Bu alanlarda alınacak her türlü eğitim, kariyer anlamında emin adımlar içeriyor. Bu alanların başında ise dijital reklamcılık ve e-ticaret gibi internet alanları, enerji ve tarım hayvancılık geliyor. “
Dijital reklamcılık ve e-ticaret
“İnternetin bir reklam mecrası olarak diğer mecraları giderek geride bırakması, iş gücü açısından da önemli bir hareketliliğe işaret ediyor” diyen Azoz, sözlerine şöyle devam ediyor:
“Sadece ülkemizde beş yıl içinde 10 bin kalifiye elemana ihtiyaç duyacağı belirtilen sektör; web uygulama uzmanı, yazılım ve multimedya uzmanı, arama motoru pazarlama uzmanı, kampanya yönetimi uzmanı, dijital medya planlama uzmanı, interaktif sanat yönetmeni gibi farklı profillere iş imkânı sağlamaya başladı. E-ticaret ve internet de ilk 6 ayın ilan sayısı en çok artan alanlarına bakıldığında yüzde 200’e varan bir oranla listenin başında yer alıyor. Ülkemizde yıllardır başarılı örneklerini gördüğümüz e-ticaret, günden güne hacmini artırıyor ve başlı başına bir sektör olma yolunda hızla ilerliyor. İnternet kullanımının yaygınlaşması ve tüketicilerin internetten alışverişe her geçen gün daha fazla güven duymasına paralel olarak bu alandaki girişimlerin sayısı da hızla artıyor. Bunda, tüketicinin işini kolaylaştıran yaratıcı uygulamaların da önemli payı bulunuyor. Bu alanda en çok aranan pozisyonlar ise yönetici, satış temsilcisi, yazılım uzmanı, muhasebe elemanı, sistem yöneticisi ve danışman olarak sıralanıyor. Ve bu tablo sektörün kurumsallaşma sürecini doğruluyor. En çok aranan pozisyonların yönetici ve satış temsilcisi olması, yazılım uzmanı ve sistem yöneticisinin bunlardan sonra gelmesi, sektörün artık altyapısını tamamlayıp yapılanma süreçlerine ağırlık vermeye başladığını gösteriyor.”
Tarım ve hayvancılık önem kazanıyor
Azoz, tarım sektörü gelecek on yıl içinde en büyük teknolojik gelişimlere sahne olabileceğini söylüyor ve şu yorumları yapıyor: “Özellikle susuz tarım ve organik tarım teknikleri, giderek azalan doğal kaynakları daha verimli şekilde kullanabilmemizi sağlayacak. Tarım ve hayvancılık sektöründe yaşanan canlanma, 2011’in ilk yarısında sitemizdeki verilere de yansıdı. 2011’in ilk yarısında, su ve deniz ürünleri de dahil olmak üzere bu alandan gelen iş ilanlarının sayısı, yüzde 250’lere varan çok dikkat çekici bir artış sergiliyor. Gıda sektörüyle yakından bağlı olan bu alan, veterinerden ziraat mühendisine, çok geniş bir yelpazede iş imkanı sunuyor.”
Yeşil enerji
Yusuf Azoz, enerji sektöründeki dönüşümle birlikte hem enerji sektörünün genel personel ihtiyacının arttığını hem de çevre dostu uygulamaların gündeme gelmesiyle “yeşil yaka” olarak adlandırılan çalışanlara büyük ihtiyaç doğduğunu belirtiyor. Azoz, sözlerine şöyle devam ediyor: “Mühendislerden hukukçulara geniş bir çerçevede yer alan yeşil yakalar, önümüzdeki dönemde koşullar bakımından da en avantajlı grup içinde olacak.”
Mühendise iş çok
“Kariyer.net verilerine dayanarak, bazı mesleklerdeki iş fırsatlarının, diğer mesleklere göre her zaman daha fazla olduğunu söyleyebiliriz” diye konuşan Azoz, bu alanlara yönelmenin yeni mezunların iş bulma şansını önemli ölçüde artıracağını belirtiyor. Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz şunları söylüyor:
“Kariyer.net’te son yıllarda en çok yayınlanan iş ilanları, her zaman açık ara farkla satış ve mühendislik pozisyonlarına yönelik. Krizde bile hız kesmeyen, hatta oransal olarak artış gösteren satış pozisyonu ilanları, bu alanda kariyer yapmak isteyenlere bol fırsat sunuyor. 2010 yılının toplam iş ilanlarında satış pozisyonlarını geride bırakarak birinci sıraya yerleşen mühendislik pozisyonları, 2011’in ilk 5 ayında da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9’luk bir artış gösterdi. Bu dönem içinde Kariyer.net’teki toplam mühendis arayışı, 4 bin 126 iş ilanıyla yaklaşık 12 bin 500 kişi olarak gerçekleşti. Özellikle son aylarda inşaat, tekstil ve üretim sektörlerindeki yükseliş trendine paralel olarak gelişen bu talep, sadece mühendislerin hızlı iş bulabilecekleri bir döneme değil, aynı zamanda ülkemiz sanayisinin geliştiğine de işaret ediyor. Eğitim olarak bakıldığında en çok talep, makine ve inşaat mühendislerine yönelik gerçekleşiyor. Ancak mühendislerin en çok talep edildikleri alanların satış, servis ve bakım mühendisliği olduğu, özellikle makine mühendislerinin bu görevler için tercih edildiği göze çarpıyor. Eğitim olarak bakıldığında diğer en fazla talep edilen mühendislikler ise tasarım, elektrik-elektronik, endüstri, yazılım, gıda ve çevre mühendisliği olarak sıralanıyor.”
Kariyer.net Hakkında
Kurulduğu 1999 yılından bu yana Türkiye’nin en büyük istihdam platformu olan Kariyer.net, iş arama ve işe alım süreçlerinde, yeni nesil teknolojileri kullanarak iş arayanlarla işverenleri internet ortamında bir araya getiriyor. Kariyer.net’in aday veritabanında 13.600.000 özgeçmiş bulunuyor. Kariyer.net üyesi 31 bin firma, ihtiyaç duyduğu işgücünü Kariyer.net aracılığıyla arıyor. Bugüne kadar 600 bin kişi Kariyer.net üzerinden iş buldu. Yaygın bir hizmet ağına sahip olan Kariyer.net, İstanbul Merkez ve Yeşilköy satış ofislerinin yanı sıra Kocaeli, Bursa, Ankara, Kayseri, Konya, İzmir, Antalya, Adana, Gaziantep ve Samsun satış ofisleri ile müşteri ve adaylarına yakın hizmet götürüyor. Kariyer.net’in en önemli özelliği, teknolojideki her yeniliği hiç zaman kaybetmeden İK’nın kullanımına sunuyor olması. Adayla işvereni en hızlı ve en ekonomik şekilde bir araya getirebilmek için Kariyer.net her geçen gün uygulamalarına yenilerini ekliyor. Hem adayların hem de işverenlerin ihtiyaçlarını çok iyi takip edip bu ihtiyaçlara ürün ve hizmetlerle hemen yanıt veren Kariyer.net böylece yıllardır sektördeki liderliğini koruyor.