Türk inşaat şirketleri yurtdışı istihdamını yüzde 40 artırdı;Cibuti’den Komorlar’a iş fırsatı doğdu

Kuzey Afrika ve Ortadoğu’yu etkisi altına alan Arap baharı nedeniyle yurtdışı yatırımlarını Doğu Afrika ve Hindistan’a kaydıran Türk inşaat sektörü, rekor seviyelere ulaşan yeni iş fırsatlarıyla istihdamın lokomotifi olma rolünü sürdürüyor. Kariyer.net verilerine göre Cubuti’den Komorlar’a, Hindistan’dan Ukranya’ya kadar geniş bir coğrafyada faaliyetlerini sürdüren Türk inşaat sektörünün, 2011 yılının ilk 8 ayındaki istihdam oranını geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 40 oranında arttırdığı gözlendi. Bu dönem içerisinde sektörün yurtdışı yatırımlarında çalıştırılmak üzere beyaz ve mavi yakada toplam 4 bin 500 kişiye yeni iş fırsatı doğdu.
 
En çok istihdam fırsatı Suudi Arabistan ve Sudan’da
Türkiye’nin en büyük insan kaynakları platformu Kariyer.net verilerine göre oldukça geniş bir coğrafyada faaliyetlerini sürdüren Türk inşaat şirketleri için, 2011’in ilk 8 ayında en çok istihdam fırsatı sunan ülkeler Suudi Arabistan ve Sudan oldu. Diğer ülkeler ise şöyle sıralandı: “Irak, Rusya, Türkmenistan, Afganistan, Cezayir, Azerbaycan, Zambiya, Komorlar, Cibuti, Umman, İran, Hindistan, Kazakistan, Katar ve Ukrayna. Aynı dönem içerisinde Libya’da faaliyetlerini sürdüren şirketlerin istihdam oranlarının yüzde 80’in üzerinde düşüş yaşandığı görüldü.
 
Yurtdışı için tercüman ve aşçı aranıyor
Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, inşaat sektörünün sağladığı istihdam imkanıyla lokomotif sektör olmayı sürdürdüğüne dikkat çekerek, şunları söyledi:
 
“Türk inşaat sektörü tarafından yurtdışında talep gören mavi yaka ve beyaz yaka pozisyonları, yurt içi için gelen taleplerle kıyaslandığında paralellik yaşandığı görülüyor. Ancak tercüman ve aşçı gibi yabancı ülkelerde yaşama katkı sağlayan pozisyonların yoğun bir şekilde istihdam edildiği gözleniyor. “
 
Yurt içinde mavi yaka ihtiyacı yüzde 142 arttı
Azoz, istihdam endeksi verilerine göre inşaat sektörünün yurtiçi ve yurtdışı istihdam tablosu ayrı ayrı incelediklerini belirterek, “2011 yılının ilk 8 ayında yurtiçi yatırım trendinin önemli ölçülerde arttığı gözleniyor. Sektörün yurtiçi için yayınlanan yeni iş ilanlarına göre 2011’in ilk 8 ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 73 artış oranıyla 13 bin beyaz yaka ve yüzde 142’lik artış oranıyla 6 bin mavi yakalı çalışana duyulan ihtiyaç, Kariyer.net verilerine yansıdı” dedi.  
 
En çok inşat mühendisi istihdam edildi
İstihdam endeksi verilerine göre inşaat sektörü için yurt içinde en çok aranan beyaz yaka pozisyonu inşaat mühendisi oldu. Bunu sırasıyla mimar, şantiye şefi, makine mühendisi, elektrik mühendisi, sekreter, saha mühendisi, yönetici asistanı, proje müdürü, harita mühendisi, satış temsilcisi, teknik ofis mühendisi, muhasebe sorumlusu, ince işler şefi ve topograf pozisyonları takip etti.
 
Kütahya ve Erzincan’da beyaz yakalı ihtiyacı artıyor
Teknik pozisyonların satış elemanı talebinin çok önüne geçtiği istihdam tablosu, sektörün büyük bir atılım içinde olduğunu da gösteriyor. Sektörde beyaz yakalı çalışanlara en çok iş fırsatı sunan ilk 5 şehir İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya olarak sıralanırken, istihdam potansiyeli en çok artan şehirlerin Kütahya, Erzincan, Çanakkale, Samsun, Hatay ve Gaziantep olarak sıralanması dikkat çekiyor.
 
Temmuz’da 36 bin kişiye yeni iş fırsatı
 
Kariyer.net’in her ay düzenli olarak yayınladığı ve Türkiye’nin istihdam nabzını tuttuğu istihdam endeksi verilerine göre temmuz ayında 11 bin 766 yeni iş ilanı yayınlanırken, toplam 36 bin kişiye iş fırsatı doğdu. Her yıl yaz aylarında durağan bir görünüm çizen istihdam grafiğinin Temmuz 2011’de de devam ettiği gözlenirken; yeni ilanların sayılarında bir önceki aya göre yüzde 5 düşüş, Temmuz 2010’a göre yüzde 29 artış, Temmuz 2009’a göre ise yüzde 83 oranında artış yaşandığı görülüyor.
 
İnşaat ve turizm hareketli bir dönem geçiriyor
Yaz aylarında birçok sektörde yaşanan durağanlığa rağmen inşaat ve turizm yüzde 8’lik artış oranları ile dikkat çekti. Yurtiçi ve yurtdışı yatırımlarını etkisiyle temmuz ayında inşaat sektörü toplam 4 bin 500 kişiye yeni iş fırsatı sundu. Sezon sonunun yaklaşmasına rağmen Türkiye’ye olan turist akının etkisiyle temmuz ayında turizm sektörüyle ilgili toplam bin 600 yeni iş ilanı yayınlandı.
 
Temmuz ayında aradıkları personel sayısına göre en çok iş fırsatı sunan sektörler şöyle sıralandı:
“Yapı 4 bin 500 kişi, tekstil 3 bin 500, bilişim 2 bin 500, sağlık 2 bin 500, otomotiv 2 bin 300, turizm bin 800, üretim bin 700, gıda bin 600, telekom bin 100 ve finans 700 kişi.
 
 
Satış elemanı ve mühendis ihtiyacı artıyor
Satış elemanı ve mühendis ilanlarındaki artış, temmuz’da da hız kesmedi ve takip eden diğer pozisyonlarla arayı açmaya devam etti. Kariyer.net İstihdam Endeksi temmuz ayı verilerine göre en çok talep gelen pozisyonlar ise şöyle: “Satış temsilcisi (5000), mühendis (4100), muhasebe elamanı (1700), yönetici asistanı (1100), yazılım uzmanı (850), mağaza müdürü(800), satış müdürü (750), tekniker (700), teknisyen (700) ve sekreter (650).
 
Temmuz 2011
Pozisyon Adı
Aranan personel Sayısı
Satış Temsilcisi
5000
Mühendis
4100
Muhasebe Elemanı
1700
Yönetici Asistanı
1100
Yazılım Uzmanı
850
Mağaza Müdürü
800
Satış Müdürü
750
Tekniker
700
Teknisyen
700
Sekreter
650