Kariyer.net, Türkiye’nin teşvik bölgelerinin istihdam karnesini çıkardı
Türkiye’nin en büyük insan kaynakları platformu Kariyer.net, teşvik uygulamaları kapsamında 6 bölgeye ayrılan Türkiye’nin “teşvik bölgeleri istihdam haritasını” çıkardı. Kariyer.net veri tabanındaki bilgiler teşvik bölgelerindeki istihdam rakamları ile harmanlanarak, 2011-2012 ilk 6 ayına göre karşılaştırmalı olarak incelendi.
Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, teşvik sisteminin yenilendiği son dönemde, tüm Türkiye’nin teşvik sistemine dahil edildiğini belirterek, Kariyer.net veri tabanından edinilen bilgiler ışığında bölgelerdeki istihdam durumunu çıkardıklarını söyledi. 2012 yılı ilk 6 ayının baz alındığını ve bir önceki yılın ilk 6 ayı ile karşılaştırmalı analizin yapıldığına dikkat çeken Azoz, yatırımların başlamasıyla bölgelerde istihdamın daha da hareketleneceğini söyledi. Yapılan analizin yatırım öncesi istihdam durumunu ortaya koyduğunu dile getiren Azoz, teşviklerin başlamasıyla birlikte gelecek dönemde gerçekleşecek hareketlenmeyi de sağlıklı bir şekilde gözlemleyebileceklerini dile getirdi.
Azoz, Türkiye geneline baktığımızda teşvik bölgelerinde en çok istihdamın İstanbul’da olduğunu gördüklerini belirterek, yapı sektörünün lokomotif sektör olduğuna dikkat çekti. İstihdamda genel çerçeveye bakıldığında ise en çok satış elemanı ihtiyacının gözlendiğini belirtti.
Teşvik bölgelerinde 1.Bölge’nin istihdam şampiyonu Kocaeli Kariyer.net veri tabanından yapılan araştırmaya göre 1. Bölge’de yer alan İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Kocaeli, Muğla ve Eskişehir illerinde en çok istihdam artışı 2012 yılı ilk 6 ayında yüzde 85 ile Kocaeli oldu. Kocaeli’ni yüzde 60 artış ile Muğla takip etti. Üçüncü sırada ise Eskişehir yerini aldı.
1.Bölge’nin 2012’nin ilk 6 ayında en çok eleman aranan iş alanı sırasıyla satış, pazarlama, mühendislik, üretim/ imalat ve bilgi işlem olurken, bu iş alanları toplam istihdam arayışının yüzde 62’sini oluşturdu. Bölge’nin en çok istihdam sağlayan sektörleri ise ilk 3 sektörde tekstil, yapı ve bilişim olurken, bu sektörleri sağlık ve hizmet takip etti. 2012 yılının ilk 6 ayında 2011’in aynı dönemine göre en çok istihdam artışı gösteren sektör ise yapı oldu. Bunu yüzde 39 ile tekstil, yüzde 37 ile hizmet sektörleri takip etti.
Kırklareli eleman aramada geçen yıla göre yüzde 75 artış gösterdi Adana, Tekirdağ, Konya, Kayseri, Sakarya, Denizli, Aydın, Edirne, Kırklareli, Çanakkale, Bolu, Yalova ve Isparta illerini kapsayan 2. Teşvik Bölgesi’nde en çok istihdam sağlayan il Adana olurken, onu Tekirdağ ve Konya takip etti. Kırklareli ise 2011 yılının ilk 6 aylık dönemi karşılaştırıldığında yüzde 75 istihdam artışı ile en çok artış gösteren il oldu. Kırklareli’yi yüzde 59 ile Edirne takip etti.
2012 ilk 6 ayında 2.Bölge’nin en çok aranan iş alanları ise sırasıyla satış, pazarlama, üretim/imalat, mühendislik ve müşteri ilişkileri oldu. Bu 5 iş alanı toplam istihdam arayışının yüzde 81’ni oluşturuyor. Bölgede bu yılın ilk 6 ayında en çok ilan yayınlanan ilk 3 sektörü tekstil, enerji ve yapı olurken, bu sektörleri üretim/endüstriyel ürünler ve sağlık sektörleri takip etti. Enerji sektörü 2011 yılının ilk 6 ayına göre yüzde 220 artış göstererek, bölgede en çok istihdam yaratan sektör arasında yerini aldı.
Gaziantep istihdamın gözdesi olmaya devam ediyor 3.Teşvik Bölgesi’nde istihdamın gözde ili Gaziantep oldu. 2012 yılının ilk 6 ayında 1.250 iş ilanı yayınlanan Gaziantep, bir önceki yılın aynı dönemine göre de yüzde 13 artış gösterdi. 3.Bölge’de Gaziantep, Mersin, Manisa, Samsun, Balıkesir, Trabzon, Zonguldak, Bilecik, Uşak, Karabük, Karaman ve Burdur illeri yer alıyor. 3.Bölge’de 2012 yılının ilk 6 ayı bir önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında eleman aramada en çok artış gösteren il ise yüzde 78 ile Karabük oldu. Bunu yüzde 45 ile Manisa, yüzde 31 ile Zonguldak takip etti.
Bölgede üretim/endüstriyel ürünler sektöründe eleman arayışı 2011 yılının ilk 6 ayına göre yüzde 128 artış gösterdi. Yapı sektörü yine aynı dönemde yüzde 91, tekstil ise yüzde 34 artış gösterdi. Bölgenin en çok eleman aradığı ilk 5 iş alanı ise sırasıyla, satış, pazarlama, mühendislik, üretim/imalat ve sağlık olurken, bu alanlar toplam eleman arayanların yüzde 79’unu oluşturuyor. 3.Bölge’de en çok istihdam yaratan sektörler sırasıyla yapı, tekstil ve sağlık oldu.
4.Bölge’nin istihdam yıldızı Hatay 4.Bölge kapsamında yer alan illere bakıldığında Hatay, Afyon, Malatya, Kütahya, Düzce, Sivas, Elazığ, Çorum, Kastamonu, Nevşehir, Erzincan, Amasya, Rize, Kırıkkale, Kırşehir, Artvin ve Bartın illeri görülüyor. Kastamonu, ilan sayılarında bir önceki yılın ilk 6 ayına göre yüzde 74 artış gösterirken, bunu yüzde 49 ile Artvin, yüzde 47 ile Kırıkkale takip ediyor. 2012 yılının ilk 6 ayında en çok istihdam yaratan il ise 473 ilan sayısı ile Hatay oldu.
En çok istihdam yaratan ilk 3 sektör yapı, sağlık ve tekstil olurken, bu sektörleri hizmet ve üretim/endüstriyel ürünler takip etti. Geçen yıla göre en çok artış gösteren sektör ise yüzde 156 artışla üretim/endüstriyel ürünler sektörü oldu. Satış, mühendislik, pazarlama, üretim/imalat ve müşteri ilişkileri ise en çok elaman aranan iş alanları olarak yer aldı. Bu iş alanları toplam istihdamın yüzde 81’ini oluşturuyor.
5.Bölge’de satış elemanı en çok aranan iş alanı 5.Bölgede yer alan Erzurum, Kahramanmaraş, Aksaray, Ordu, Niğde, Osmaniye, Adıyaman, Tokat, Giresun, Yozgat, Çankırı, Sinop, Gümüşhane, Bayburt, Kilis ve Tunceli illeri arasından Erzurum 2012 yılının ilk 6 ayında en çok istihdam yaratan il oldu. Erzurum’u Kahramanmaraş ve Aksaray takip etti. İstihdam yaratmada en çok artış gösteren il ise yüzde 103 artış ile Niğde oldu. Bölgede en çok istihdam sağlayan ilk üç sektör yapı, sağlık ve tekstil olurken, bu sektörleri hizmet ve telekomünikasyon takip ediyor. Yapı sektörü, yılın ilk 6 ayında en çok artış gösteren sektör oldu. Bir önceki yıla göre artış oranı yüzde 123. Bunu yüzde 115 ile hizmet, yüzde 51 ile tekstil takip ediyor.
Bölge’de en çok eleman aranan alanlar ise satış, mühendislik, pazarlama, müşteri ilişkileri ve sağlık olurken, bu iş alanları toplamın yüzde 88’ini oluşturuyor.
6.Bölge’de yapı sektörü hız kesmiyor Önemli teşviklerin sağlandığı 6. Bölge’de Diyarbakır, Van, Mardin, Şanlıurfa, Batman, Siirt, Ağrı, Muş, Kars, Bitlis, Şırnak, Iğdır, Hakkari, Ardahan ve Bingöl illerini kapsıyor. 6.Bölge’de 2012 yılının en çok istihdam yaratan ili Diyarbakır olurken, bunu Van ve Mardin takip etti. Mardin, bir önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında istihdam yaratmada yüzde 57 artış göstererek ilk sırada yerini aldı.
Bölgede 2012 yılının ilk 6 ayında en çok eleman aranan sektörler yapı, sağlık ve hizmet olurken, bu sektörleri tekstil ve telekomünikasyon takip etti. Yapı sektöründe geçen yılın aynı dönemine göre eleman arayışında yüzde 93 artış görüldü.
6.Bölge’nin en çok eleman aradığı ilk 5 iş alanı ise satış, mühendislik, pazarlama, sağlık ve operasyon olurken, bu iş alanları toplamın yüzde 81’ini oluşturuyor.
Kariyer.net Temmuz 2012 İstihdam Endeksi
Kariyer.net İstihdam Endeksi Temmuz ayı verilerinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artış görüldü.