Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD) tarafından düzenlenen ve Türkiye’nin en büyük istihdam platformu Kariyer.net yetkililerinin konuk olduğu toplantıda Bursa’daki kadınların iş dünyasındaki zorlukları masaya yatırılırken, çözüm önerileri değerlendirildi.
BUİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Baş Bayraktar konuşmasında “Bursa bir sanayi şehri olduğu için kadın istihdamı için de çok fırsatlar sunuyor. Kadınlar Bursa’da yönetim kademelerinde ve karar alma mekanizmalarında diğer şehirlere göre daha iyi bir noktada olsa da Türkiye genelinde olduğu gibi Bursa’da da erkeklerle eşit oranda temsil edilmiyor. Hizmet sektöründe ve tekstil işçiliği gibi görevlerde kadın istihdamı daha yoğun” açıklamasını yaptı.
Toplantıda Kariyer.net verilerini paylaşan Kariyer.net Bölge Müdürü Gülşah Ağralı Güven ise şu bilgileri paylaştı: “Bursa’da iş arayan kadınların başvurularına sektörel olarak bakıldığında, yüzde 23 ile Tekstil’in birinci sırayı aldığı görülüyor. Onu sırasıyla yüzde 16 ile Otomotiv, yüzde 11 ile Gıda takip ediyor. Hizmet, Eğitim ve Sağlık da Bursa’da en çok başvuru alan diğer sektörlerden. Bursa’daki iş ilanları arasında kadın adaylara yönelik öne çıkan pozisyonlar ise satış danışmanı, muhasebe elemanı, sekreter ve yönetici asistanı.”
Çocuk ve yaşlı bakımı engel kadın istihdamına engel
Bursa bir sanayi şehri. Erkeklere iş imkanı sunduğu gibi kadınlara da imkan sunuyor. Kariyer.net’e üye Bursalıların yüzde 40’ı kadınlardan oluşuyor. Çocuk ve yaşlı bakımı sorumluluğu taşıyan kadınların özelikle mavi yaka pozisyonlarda istihdama katılamadıklarına değinen Bayraktar, “Büyük sanayi kuruluşlarının kreş olanağı sunmaması bu sorunu çözümsüz bırakıyor. En önemli ve sürekli dile getirdiğimiz diğer konu da istihdam olanağı bulunan işlere nitelikli kadın işgücü bulunmaması yani eğitim yetersizliği. Doğru eğitim olanakları ve meslek edindirme kursları çok isabetli çözümler üretecektir. Kadının iş yaşamını kolaylaştıran, part-time çalışma, evden çalışma, esnek çalışma uygulamaları da kadın istihdamına büyük katkı olacaktır” dedi.
Kariyer.net verilerine göre Bursa’daki kadın adayların yüzde 42’si üniversite mezunu. Diğer yandan meslek lisesi mezunlarının oranı yüzde 20 seviyelerinde kalıyor. Bayraktar, “Mesleki eğitim kalitemizin düşüklüğü nedeniyle nitelikli işgücü bulmak oldukça zor. Bu nedenle birçok işletme kendi çalışanlarını kendi eğitim birimlerinde yetiştiriyor. Nitelikli hale gelen işgücü de Bursa’nın zengin istihdam potansiyelini değerlendirerek uygun iş olanaklarından faydalanmaya başlıyor” yorumunu yaptı.