Kadınlar daha eğitimli ve donanımlılar ama yönetici pozisyonları erkeklerin işgali altında!

Türkiye’nin en büyük insan kaynakları platformu Kariyer.net, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için kadın istihdamı verilerini açıkladı. Kariyer.net veri tabanında yer alan yaklaşık 21 milyon özgeçmiş ve 58 binin üzerinde firmanın iş ve istihdam olanaklarına bakıldığında ortaya çıkan tabloda iş arayan kadın ve erkek oranı sırasıyla %47 ve %53 ile neredeyse eşit seviyelerde seyrediyor. Yönetici pozisyonlarında ise kadınlar, erkeklere göre çok daha az görülüyor. Yönetici pozisyonlarının sadece %30’u kadınlardan oluşuyor.

Özellikle kadın çalışan tercih edilen pozisyonlarda ilk üçte sırasıyla satış danışmanı, sekreter ve muhasebe elemanı yer alıyor. Çağrı merkezi elemanı ve insan kaynakları uzmanı da ilk 10’un içinde yer alıyor. İlk 10’daki diğer pozisyonlar ise mağaza veya genel satış alanlarında yoğunlaşıyor. Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, kadın çalışanların genel olarak iletişim ve arabuluculuk yetenekleri nedeniyle satış, müşteri hizmetleri gibi pozisyonlarda avantaj sahibi olduğunun altını çiziyor. Azoz, “Finans-Ekonomi, Tekstil, Eğitim, Gıda ve Sağlık kadınların en yoğun olarak istihdam edildiği ilk 5 sektör olarak gözlemleniyor” diyor.

Kadınların ağırlıkta olduğu sektörler

Oran

Finans - Ekonomi

24%

Tekstil

23%

Eğitim

19%

Gıda

17%

Sağlık

16%

Kadınlar genç yaşta iş hayatına atılıyor

Kariyer.net’te yayınlanan ve yaklaşık 20 bin kişi tarafından yanıtlanan anket sonuçlarına göre esnek çalışma saatleri (%56),daha fazla eğitim ve gelişim fırsatı (%43) ve daha
yüksek ücretler (%35) daha fazla kadının iş yaşamına katılmasına katkı sağlayacak ilk 3 madde olarak ortaya çıkıyor.

Anketi yanıtlayanların %65’i, kadınların iş dünyasında adaletsizlikle en çok terfilerde karşılaştığını düşünürken, %35’ine göre ücretler konusunda da adaletsizlik var.

Azoz, “Lise veya meslek yüksek okulu genç erkeklerin birçoğu önce askerlik yapmayı, daha sonra iş arama aşamasına geçmeyi tercih ediyor. Kadınlar ise mezun olur olmaz, hatta öğrenciyken özgeçmişini oluşturup iş gücüne katılma fırsatlarını değerlendirmek istiyor.Kadınların iş yaşamıyla ilgili yaşadıkları en önemli sorunların, çocuk ve yaşlı bakımı gibi sorumluluklardan kaynaklandığını gözlemliyoruz.Kadınlar bu sorumluluklar nedeniyle iş yaşamını sürdüremeyebiliyor, ara vermek zorunda kalıyor veya iş yaşamında daha az sorumluluk gerektiren rollere çekilebiliyor. Verilerimizde kadınların iş yaşamından erkeklere göre çok daha erken çekildiklerini, daha kısa süre çalıştıklarını net bir şekilde görüyoruz.Bu da her anlamda çok değerli bir potansiyelin kaybedilmesi anlamına geliyor.Bu nedenle esnek çalışma koşulları, kadınlar için büyük önem taşıyor. Part-time ve esnek çalışma koşulları sunan sektörlere baktığımızda ise mağazacılık ve çağrı merkezlerini görüyoruz. Özellikle çağrı merkezleri, evden çalışma imkanı da sunarak kadınlar için cazip bir seçim olabiliyor” yorumunu yapıyor.