İK Sektöründe İnternetin Önemi Artıyor

Ülkemizde İK alanında çok önemli gelişmeler yaşanıyor. İnsan kaynakları sektöründeki işe yerleştirme süreçleri Avrupa ve Amerika’daki uygulamalara yakın kriterlere sahip oluyor hatta ilerisinde bile kalıyor. En önemlisi artık insangücü ve yetkinliği, Avrupa’daki gibi objektif kriterlere göre değerlendiriliyor.
 
İnsan kaynakları sektörü bir bütün olarak ele alındığında gelişen teknolojilerle beraber internette yapılacak en uygun işlerden birinin insan kaynakları olduğu belirtiliyor. Özellikle Kariyer.net gibi “online recruitment” yani internetten işe alım şirketlerinin gelecekte daha da etkin roller üstleneceği öngörülüyor. İnternetin insan kaynaklarına getirdiği hız ve interaktif iletişim gücü, beraberinde şirketlerin İK’ya bakış açısını da değiştiriyor. İnternet, firmalar için giderek büyüyen, sayısı milyonlarla ifade edilen veritabanları anlamına geliyor. Bir firmaya başvuran bir adayın, aynı zamanda o firmanın potansiyel müşterisi olduğu düşünüldüğünde, internette verilen iş ilanları ve ilanlara başvuran adaylarla kurulan iletişimin tarzı, firmanın geleceğini bile belirleyebiliyor. Dolayısıyla vizyoner firmalar artık bu bilinçle hareket ediyorlar.
 
Kariyer.net’in aday veritabanında 6.200.000 özgeçmiş bulunuyor

 
Kurulduğu 1999 yılından bu yana ülkemizde insan kaynakları hizmetlerinin internet ortamına taşınmasına öncülük eden Kariyer.net, iş arayan adaylarla personel arayan işverenleri internet ortamında bir araya getiriyor. Kariyer.net, sadece iş ilanı yayınlamak için bir platform değil, iş arayanların başvurularını en hızlı ve etkin şekilde gerçekleştirmesini, işverenlerin de en doğru adaya en kısa sürede ulaşmasını sağlayan eksiksiz bir sisteme sahip bulunuyor. Hizmet kalitesini hep bir adım ileri taşıyan Kariyer.net, dünyada insan kaynakları alanındaki tüm teknolojik yenilikleri ve trendleri takip ederek kullanıcılarının hizmetine sunuyor. Kariyer.net yaptığı altyapı yatırımları ve geliştirme faaliyetleriyle sistemini her geçen gün daha da güçlendiriyor.
 
Kariyer.net, hem iş dünyamıza yüksek fayda sağlıyor, hem de kariyerlerine yön vermek isteyenlere yeni ufuklar açıyor. Kariyer.net’te her sektörden, her pozisyondan, Türkiye'nin her köşesinden iş ilanları yayınlanıyor. Kariyer.net’in aday veritabanında 6.200.000 özgeçmiş bulunuyor. Kariyer.net üyesi 15.000’in üzerinde firma günlük ortalama 2.000, toplamda 20.000 iş ilanıyla 75.000’in üzerinde personeli Kariyer.net aracılığıyla arıyor. Kariyer.net üzerinden yayınlanan iş ilanlarına başvurmak ise çok kolay. İş arayanların öncelikle Kariyer.net üzerinde özgeçmişlerini hazırlamaları gerekiyor. Bu aşama Kariyer.net’in özgeçmiş sihirbazı sayesinde birkaç basit adımda kolayca yapılabiliyor. Bir kez özgeçmiş oluşturduktan sonra Kariyer.net üzerinde yayınlanan yüzlerce ilana başvurmak için bir tık yeterli. Üstelik tüm bu işlemleri gerçekleştirmek için de herhangi bir ücret ödemek gerekmiyor.
 
Firmalar Kariyer.net sayesinde zamandan ve maliyetten tasarruf ediyorlar
 
Kariyer.net, iş arayanların başvurularını en hızlı ve etkin şekilde gerçekleştirmesini, işverenlerin de en doğru adaya en kısa sürede ulaşmasını sağlıyor. Adaylar Kariyer.net’te oluşturdukları özgeçmişleri aracılığıyla firmaların Kariyer.net üzerinde yayınlanan iş ilanlarına kolayca başvuru yapabiliyorlar.Firmalar ise gelen binlerce başvuru arasından uygun adaylara Kariyer.net’in filtreleme sistemi sayesinde birkaç saniyede ulaşabiliyorlar. Uygun adaylarla iletişime geçip adayı mülakata davet edip işe yerleştirebiliyorlar. Bu yöntemler sayesinde klasik işe alım yöntemlerine oranla firmalara %90’a kadar zamandan, %75’e kadar da maliyetten tasarruf etmeleri sağlanmış oluyor. Bu sayede firmalar aradıkları elemana en kısa yoldan ulaşırken rekabette de önemli bir avantaj elde edebiliyorlar.
 
Yaygın bir hizmet ağına sahip olan Kariyer.net, İstanbul Kozyatağı merkez ofisinin yanı sıra İstanbul Yeşilköy, Adana, Ankara, Antalya, İzmir, Bursa, İzmit, Konya, Kayseri ve Gaziantep olmak üzere toplam 11 ofisle hizmet veriyor. Bu sayede Kariyer.net’in Ankara’daki üye firmasıyla Ceyhan’daki üye firması aynı kalitede, aynı hızda hizmet alıyor. Yaygın coğrafi dağılımın sonucu olarak, sadece büyük şehirlerde veya belirli sektörlerde değil, ülkemizin her köşesinden, her sektörden üye firmaların iş ilanları Kariyer.net’te yayınlanıyor. Dolayısıyla Kariyer.net’in aday veritabanında sadece büyük şehirlerde değil, Türkiye’nin her yerinde çalışmak isteyen adaylar bulunuyor. Böylece bir bölgede bulunan nitelikli işgücünden diğer bölgelerdeki eleman arayan işverenler haberdar oluyor.
 
En çok eleman arayan sektörler: Perakende, finans ve bilişim
 
Mağazacılık ve perakendec sektörüne bakıldığında, önemli bir hareketliliğin olduğu görülüyor. Bu sektörlerin yanı sıra yabancı sermayenin ilgi gösterdiği alanlarda da hareketlilik olabileceği tahmin ediliyor. Son yıllarda özellikle bilişim ve telekomünikasyon sektörlerinde hizmet veren firmalar önemli atılım içinde bulunuyorlar. İster büyük bir işletme olsun, isterse bir KOBİ, konu teknolojiye geldiğinde İK alanında ihtiyaçlar yoğunlaşıyor. Bilişim, telekomünikasyon, yazılım gibi hızla gelişen iş alanlarında yetişmiş ve deneyimli elemanlara her zaman ihtiyaç oluyor. Tüm bunların yanında sağlık, lojistik, bankacılık ve inşaat gibi sektörler de personel ihtiyacının üst düzeyde olduğu işkolları arasında yer alıyor.
 
Perakende ve mağazacılık sektöründe en çok aranan pozisyonlar satış danışmanlığı, kasiyerlik ve mağaza müdürlüğü gibi alanlarda yoğunlaşıyor. Teknoloji firmaları en çok yazılım uzmanı arıyor. Hemen hemen her sektörde aynı problem var ama nitelikli elemanın en zor bulunduğu sektörlerin başında ise bilişim sektörü geliyor. Firmalar, gelişen ve yenilenen teknolojilerden maksimum oranda faydalanmak istiyorlar. Bu da ancak yetişmiş işgücüyle mümkün olabiliyor. Bu alanda mezun veren kurumlar, ihtiyaca yetişemiyorlar. Dolayısıyla bu alanda nitelikli personel bulmakta zorlanılıyor.
 
Bankacılık ve finans sektöründe son dönemde yaşanan hareketlilik, işe alım cephesinde de görülüyor. Bu alanda kurumsal ve bireysel pazarlamacılar ile beraber finansal hizmet satışçıları, risk yöneticileri, bireysel ürün yöneticileri, hazine ve menkul değerler yöneticileri, kredi kartı satışçıları gibi bankacılıkla ilgili neredeyse tüm pozisyonlarda ilan yayınlanıyor. Ağırlık ise satış ile ilgili pozisyonlarda bulunuyor. Çağrı merkezi hizmetlerinin gitgide önem kazanmasıyla birlikte, bu görev için müşteri temsilcileri de aranıyor. Öte yandan, sektörün BT tarafında ise bilgi teknolojileri uzmanlarına, yazılım geliştirme uzmanlarına, network yöneticilerine ve sistem analistlerine çokça ihtiyaç duyuluyor. Nitelikli eleman açığı her sektörde gitgide kendini daha fazla hissettiriyor.
 
 
Kariyer.net veritabanı istatistikleri:
 
Kariyer.net üyelerinin profiline bakıldığında erkek üyelerin oranının %51, kadın üyelerin oranının ise %49 olduğunu görülüyor.
 
Adayların yaş gruplarına göre dağılımında en kalabalık grubu, %73 ile yaşları 20-30 arasında olanların oluşturduğu görülüyor. 30-40 yaş arası kitlenin oranı %21. 20 yaşın altındakiler %2 ve 40 yaşın üstündekiler %4 ‘lük bir orana sahipler.
 
Adayların eğitim durumlarına bakıldığında, %51 ile üniversite mezunları ilk sırada yer alıyor. Lise mezunları %23 ile ikinci, yüksekokul mezunları %18 ile üçüncü sırada geliyor. Yüksek lisans sahibi adayların oranı %6 ve doktora sahibi adayların oranı ise %1.
 
Adayların bildiği diller arasında %50 ile İngilizce ilk sırada yer alırken, onu %5 ile Almanca, %2 ile Fransızca takip ediyor.
 
Kariyer.net’te oluşturulan özgeçmişlerde adayların son çalıştığı sektörlere göre dağılımı şu şekilde: %12 ile tekstil sektörü başı çekiyor. İkinci sırayı %10’arlık dilimlerdeki Bankacılık ve inşaat sektörleri paylaşıyor. Üçüncü sıradaki %9 Otomotiv sektörünü, Turizm Otelcilik (%8), Gıda (%8), Sağlık (%8), Bilişim/Intenet (%8) takip ediyor.
 
İllere göre dağılımda başı İstanbul’un Avrupa yakasının çektiği anlaşılıyor. Adayların %24’ü bu bölgede otururken, %17’si de Anadolu yakasında ikamet ediyor. Ankaralıların oranı %11, İzmirlilerin oranı %9 ve Bursalı adayların oranı ise %5.
 
En çok başvuru alan pozisyonlara baktığımızda %38 oranla satış, %12 oranında muhasebe ve %8 oranında üretim ilanlarının ilk üç sırada yer aldığını görüyoruz. Pazarlama ve sekreterlik pozisyonu ile ilgili olan ilanlara yapılan başvurular ise %7’şerlik oranlara sahip. Müşteri temsilcisi, insan kaynakları ve teknik pozisyonlar ise %6’şarlık oranlarla sıralanıyorlar. Finans ve inşaatın her birinin oranı ise %5.