Abdullah Gül Üniversitesi 2010 yılında Türkiye'de bir ilk olan vakıf destekli devlet üniversitesi modeli ile eğitim ve öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Vakıf destekli bir üniversite olduğu için öğrencilerin aklına "Abdullah Gül Üniversitesi ücretli mi?" gibi sorular gelebilir. Abdullah Gül Üniversitesi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için tamamen ücretsiz bir devlet üniversitesidir. Tarihi Sümerbank bez fabrikası binasının eğitim ve öğretime uygun hale getirilmesiyle ilk kez 2013-2014 eğitim ve öğretim yılında öğrenci kabulüne başlamıştır. Üniversite faaliyetlerini desteklemek adına 2011 yılında AGÜV Vakfı kurularak Kayseri'nin önde gelen sanayicilerinin desteği ile üniversite gelişimine katkı sunmaktadırlar. Abdullah Gül Üniversitesi Vakfı başarılı öğrencilerin ödüllendirilmesi, üniversitenin teknolojik ve fiziki altyapısının eğitim ve öğretime uygun hale getirilmesi, akademik ve idari personelin çalışmalarını gerçekleştirebilmesi için ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasını hedeflemektedir. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün adını taşıyan üniversitesinin kısaltılmış adı AGÜ'dür. Abdullah Gül Üniversitesi bugün Mimar Sinan Kampüsü ve Sümer Kampüsü olmak üzere iki kampüste faaliyet göstermektedir. Mimar Sinan Kampüsü adını dünyaca ünlü Kayserili mimar Mimar Sinan'dan almaktadır. Mimar Sinan Kampüsü içinde derslikler, laboratuvarlar, kütüphane, yurt ve spor tesislerinin bulunduğu ana kampüstür. Sümerbank Kampüsü ise tarihi doku ile eğitim ve öğretimin birleştiği bir kampüs ortamı sunmaktadır. Abdullah Gül Üniversitesi bölümleri öğrencilerin ihtiyaç duyduğu sosyal, akademik ve kişisel gelişimi öğrencilerine üçüncü nesil üniversite mottosu ile sunmaktadır. Abdullah Gül Üniversitesi barındırdığı 6 fakülte, 2 yüksekokul ve 2 enstitü ile ülkemizde yükseköğretime katkı sunar.
Abdullah Gül Üniversitesi'nde İngilizce hazırlık sınıfı hariç 4 yıllık eğitim veren lisans bölümlerinin olduğu 6 adet fakülte vardır. İngilizce hazırlık sınıfı ile birlikte eğitim süresi 5 yıldır. Öğrenciler bölümlerin belirlediği müfredattaki zorunlu ve seçmeli dersleri başarı ile tamamlayarak yükseköğretim diploması almaya hak kazanırlar. Lisans eğitimleri boyunca öğrenciler başka bölümlerden ve alanlardan ders alabilirler. İsteyen adaylar bölüm içi ya da bölümler arası yatay geçiş yapabilir. Yatay geçişten sonra alınan ortak dersler haricinde kalan dersleri öğrencilerin tamamlaması beklenir. Dileyen adaylar üniversite senatosunun belirlediği şartları sağlayarak 2 yıllık yüksek lisans eğitimlerine devam edebilirler. Lisans eğitimleri boyunca Erasmus, Farabi ve Mevlana gibi öğrenci değişim programlarından yararlanarak bilgi, kültür ve becerilerini geliştirebilirler. Abdullah Gül Üniversitesi fakülteleri ve bölümleri şunlardır;
- Endüstri Mühendisliği Bölümü
- Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü
- İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
- Makine Mühendisliği Bölümü
- Elektrik & Elektronik Mühendisliği Bölümü
- Mühendislik Bilimleri Bölümü
- Psikoloji Lisans Programı
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Lisans Programı
- Biyoenformatik Bölümü
- Biyomühendislik Bölümü
- Nörobilim Bölümü
- Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü
- Ekonomi Bölümü
- İşletme Bölümü
- Mimarlık Bölümü
Abdullah Gül Üniversitesi bünyesinde 2 yıllık eğitim veren herhangi bir önlisans programı yoktur. Üniversite eğitime lisans ve yüksek lisans türlerinde devam etmektedir. Ancak Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu ve hazırlık eğitiminin verildiği yabancı dil yüksekokulu mevcuttur. Beden Eğitimi Spor Yüksekokulunda, öğrenci ve akademisyenlere yönelik; futsal, pilates, buz pateni, binicilik ve kayak gibi spor kursları verilmektedir.
- İkinci Yabancı Dil Eğitim Programı
- İngilizce Hazırlık Programı
- Fakülte İngilizcesi
Abdullah Gül Üniversitesi yüksek lisans eğitimi 2 farklı enstitü tarafından verilmektedir. Bu enstitüler; Fen Bilimleri Enstitüsü ve Sosyal Bilimler Enstitüsü olarak belirlenmiştir. 2 yıllık tezli yüksek lisans eğitimi veren enstitüler güz ve bahar dönemi olmak üzere iki farklı dönemde öğrenci kabul etmektedir. Üniversitenin gerekli gördüğü koşulları sağlamak kaydıyla öğrenciler bir yüksek lisans programına kayıt yaptırabilirler. 2 yıllık eğitimin ardından öğrenciler yazdıkları tezleri savunarak mezun olurlar. Abdullah Gül Üniversitesi'nde tezsiz yüksek lisans ya da ikinci öğretim yüksek lisans programları yoktur. İsteyen adaylar gerekli şartları sağladıktan sonra doktora eğitimine devam edebilirler. Abdullah Gül Üniversitesi yüksek lisans programları şunlardır;
- Küresel Sorunlarda Politika Analitiği Yüksek Lisans Programı
- Mimarlık Yüksek Lisans Programı
- Sürdürülebilir Kentsel Altyapı Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
- Endüstri Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
- İleri Malzemeler ve Nanoteknoloji Yüksek Lisans Programı
- Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
- İşletme ve Ekonomi için Veri Bilimi Yüksek Lisans Programı
Abdullah Gül Üniversitesi'nde herhangi bir açık öğretim fakültesi ya da bölümü yoktur. Bu nedenle Abdullah Gül Üniversitesi'nde uzaktan eğitim hizmeti verilmemektedir. Abdullah Gül Üniversitesi'nde gerekli görüldüğü takdir de rektörlüğün kararı ve Yüksek Öğrenim Kurumu'nun onayıyla uzaktan eğitim için yeterli teknik altyapı bulunmaktadır. Üniversite, bünyesinde bulunan lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine tüm müfredatı online olarak verebilmektedir.
Abdullah Gül Üniversitesi taban puanları her yıl sınavı kazanan öğrencilerin elde ettiği başarı sıralamasına göre değişmektedir. Abdullah Gül Üniversitesi bölümleri ve puanları bilgilerine göz atıldığında sayısal ve eşit ağırlık yoğunluğu dikkat çeker. Bu nedenle adayların bu puan türlerine yönelik çalışma yapması faydalı olabilir. Öğrenciler kendilerine bir çalışma motivasyonu oluşturabilmek adına bir önceki yılın puanlarını ve yerleştirme sıralamalarını inceleyebilirler. Abdullah Gül Üniversitesi sıralama bilgileri öğrencilere puan bilgisinden daha çok fikir verebilmektedir.
Abdullah Gül Üniversitesi, Türkiye'de yabancı uyruklu öğrencilerin eğitim alabileceği devlet üniversiteleri arasında yer alır. Merkezi YÖS sınavının ÖSYM tarafından kaldırılmasının ardından üniversiteler yabancı öğrenci kabul şartlarını kendileri belirlemektedir. Başvuru için gerekli belgeler ve tarihler üniversite tarafından ilan edilmektedir. Başvuru için öğrencilerden istenen belgeler şunlardır:
- Lise diplomasının onaylı hali ( Eğer diploma Türkçe ya da İngilizce değilse bu dillere çevrilmelidir.)
- Üniversitenin kabul ettiği sınavların sonuçlarını gösterir resmi belge ( resmi onaylı veya noter tasdikli olmalıdır.)
- Pasaport (Adayın fotoğrafı gözükür şekilde olmalıdır.)
- Başvuru formu ( Doldurulup imzalanmış olması gerekmektedir.)
-Alınan tüm lise derslerini gösteren lise transkripti ( Lise tarafından onaylı ve resmi transkript olmalıdır.)
Kabul alan adayların fakültelerin belirlediği dönemsel harç ücretini yatırdıktan sonra kaydı gerçekleştirilmektedir. Harç ücretleri her fakülte için farklılık göstermekte olup, fakülteler tarafından eğitim öğretim yılı başında ilan edilmektedir. Abdullah Gül Üniversitesi'nin eğitim dili İngilizce olduğu için adayların başvuru esnasında dil yeterliliğini kanıtlaması gerekmektedir. TOEFL sınavı kabul edildiği gibi Abdullah Gül Üniversitesi'nin yaptığı İMS olarak adlandırılan İngilizce Muafiyet Sınavı da kabul edilmektedir. Lise eğitimi %100 İngilizce olan adaylar dil sınavından muaf olabilirler.
Abdullah Gül Üniversitesi bir büyükşehir olan Kayseri'de bulunur ve bu durum mezunlar için çeşitli iş imkanlarının kapısını aralamaktadır. Eğitim dili İngilizce olmasından dolayı öğrencilerine ve mezunlarına yurt dışına yerleşme ve uluslararası firmalarda çalışma imkanı sunmaktadır. Uluslararası akademi çevrelerinde kabul gören Times Higher Education verilerine göre; toplumsal etki alanında dünyada ilk 200'de Türkiye'de ise ilk sıradadır. WURI 2021 dünya yenilikçi üniversiteler sıralamasında üst sıralarda bulunan Abdullah Gül Üniversitesi, öğrencilerine güncel ve dinamik bir eğitim modeli sunmaktadır. Uluslararası çevrelerde bu denli kabul görmesi Abdullah Gül Üniversitesi'nin öğrenci adayları tarafından tercih edilmesini sağlamaktadır. Öğrencilerinin yaklaşık %10'u gibi bir kısmının yabancı öğrenci olması kültürler arası etkileşimi arttırarak öğrencilerin bakış açısını zenginleştirmektedir.
Üniversite bünyesinde bulunan fakülteler arasında mühendislik fakültesi ön plana çıkmaktadır. Eğitimin %100 İngilizce verildiği mühendislik fakültesi bölümleri alanlarında uzman, yurt dışı akademi çevrelerine ve sektörün dinamiklerine hakim mühendis adayları yetiştirmeyi hedeflemektedir. Aldıkları İngilizce ve uluslararası kabul görmüş eğitim sonucunda Abdullah Gül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri ve mezunları ulusal ve uluslararası pek çok firmada, sanayi kuruluşunda ve devlet kurumlarında çalışabilmektedir. Öğrenciler, Kayseri'nin sanayileşmiş bir şehir olmasının da katkısıyla eğitimleri sırasında kolaylıkla staj imkanı bulabilirler. Doğru firmalarda staj gören öğrenciler, teorik olduğu kadar pratik olarak da donanımlı bir şekilde mezun olurlar. Abdullah Gül Üniversitesi Bilgisayar mühendisliği mezunları yazılım firmalarında, Aselsan, Roketsan, Havelsan gibi devlete bağlı savunma sanayi kurumlarında ya da Google ve Microsoft gibi teknoloji devi firmaların Türkiye ve dünyadaki çeşitli merkezlerinde çalışma imkanı elde edebilirler. Mühendislik alanından Abdullah Gül Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü de ön plana çıkmaktadır. Son yıllarda gen, virüsler, aşı ve ilaçlar konusunda yaşanan gelişmeleri düşünürsek bu bölümden mezun olan öğrenciler pek çok farklı alanda istihdam edilebilirler. TÜBİTAK destekli araştırma projelerine katılarak ülkemizin aşı ve ilaçlar konusundaki bilimsel çalışmalarına katkı sunabilirler.
İnşaat sektörünün istihdam açısından oldukça önemli sektörler arasında yer aldığı bilinen bir gerçektir. Bu bağlamda Abdullah Gül Üniversitesi Mimarlık bölümü inşaat sektörünün yetişmiş personel ihtiyacına yönelik eğitim vermektedir. Kendini yetiştirmiş bölüm mezunları çeşitli projelerde aktif rol alabilirler. Abdullah Gül Üniversitesi mimarlık bölümü mezunları büyük projelerin çizimlerine katkı sunarak bu alanda istihdam edilebilirler. Kayseri'nin tarihi ve kültürel varlığı göz önünde bulundurulduğunda olası restorasyon, bakım ya da onarım ve kurtarma faaliyetlerinde iş imkanlarına sahiptirler.
Sosyal bilimler alanında ise Abdullah Gül Üniversitesi Psikoloji bölümü ön plana çıkmaktadır. Psikoloji mezunları kendi özel kliniklerini açabilecekleri gibi şirketlerde, devlet kurumlarında, hastanelerde psikolog olarak çalışabilmektedirler. Anadolu'nun merkezinde yer alan Kayseri'de eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdüren Abdullah Gül Üniversitesi, tarihi doku ile yenilikçi ve inovatif eğitimi birleştirerek öğrencilerine iş dünyasında çok çeşitli imkanlar sunmaktadır.
Siz de Abdullah Gül Üniversitesi'ne dair detaylı bilgilere, yeni mezun ve deneyimli çalışanlar için iş imkanlarına ulaşmak istiyorsanız Kariyer.net'i ziyaret edebilirsiniz. Yeni mezun ve deneyimli çalışanlar için verilen iş ilanlarını inceleyebilir, hayalinizdeki mesleğe kavuşabilirsiniz. Kariyer.net tarafından sizin için oluşturulan pozisyon rehberi sayfasına göz atabilir, mesleklerle ilgili geniş bilgilere ulaşabilirsiniz. Sizden önce hayalinizdeki mesleği tercih etmiş ve profesyonel hayata yönelmiş kullanıcıların tecrübelerinden faydalanabilirsiniz.
Aşağıdaki veriler, Abdullah Gül Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.