Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden 18 Mayıs 2018'de ayrılan Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ), sağlık alanında bilimsel ve akademik çalışmalar yapmak ve yeni sağlık çalışanları yetiştirmek amacıyla kurulmuştur. Bünyesinde bulunan dört adet fakülte, üç adet meslek yüksek okulu ve bir adet lisansüstü eğitim enstitüsü ile tamamen ve sadece sağlık temalı bir üniversitedir. Kuruluş tarihi itibarıyla genç bir okul olarak sayılsa da Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden ayrıldığı için aslında oldukça köklü fakültelere, bölümlere ve alanında uzman öğretim görevlilerine sahiptir. Bulunduğu coğrafi bölge ve çevrede bulunan yer altı sularına yakın olması sebebiyle Afyon Kocatepe Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde termal tedavi ve rehabilitasyon havuzları da bulunmaktadır. Turizm alanında turist çekmesiyle tanınan kaplıca ve termal su tedavileri çok uzun yıllardır geleneksel bir tedavi yöntemi olarak da kullanılmaktadır. Bu tedavi yöntemleri uzman öğretim üyeleri ve fizyoterapistler tarafından öğrencilere aktarılmakta ve bilimsel olarak da sürekli araştırılmakta, üzerine çalışılmaktadır. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümü ve Atatürk Sağlık Meslek Yüksekokulu Fizyoterapi Bölümü öğrencileri bu tesislerde kaplıca ve termal tedavileri konusunda uygulamalı eğitim alma şansına sahip olmaktadırlar. Özellikle sağlık gibi önemli alanlarda yapılan bu çalışmaların teorinin yanında pratik olarak uygulanması da eğitim alan kişiler ve öğrenciler açısından oldukça önemlidir. Bu bağlamda Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi fizyoterapi alanında büyük bir avantaja sahiptir. Fizyoterapinin yanında Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik ve Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıbbi Görüntüleme Teknikleri de oldukça tercih edilen ve günümüzde yüksek standartlı iş imkanlarına sahip olan bölümlerdir.
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nin vizyonu, özellikle medikal aletler, farmakolojik araştırmalar ve termal sağlık turizmi konularında Türkiye'nin en iyi, dünyanın ise sayılı merkezlerinden biri hâline gelmek iken misyonu ise özellikle sağlık temalı bir üniversite olarak, hizmet verdiği kişilerin çıkarlarını her şeyin üzerinde tutan doktorlar ve sağlık çalışanları yetiştirmek; yeni tedavi yöntemleri geliştirerek kendini güncel tutmak; ilaç, tıbbi cihaz, tıbbi aromatik bitkiler ve termal sağlık konusu başta olmak üzere bilimsel araştırmalarda öncü olmaktır.
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi ayrıca bünyesinde bulundurmakta olduğu Engelsiz AFSÜ (Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi) birimiyle de hem üniversite kapsamında eğitim gören engelli öğrencilere hem de üniversite bünyesindeki engelli kadrosunda çalışan tüm bireylere eşit fırsatlar sağlamak için çalışmaktadır.
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi başta olmak üzere toplam 4 fakülteye sahiptir. Bu fakülteler sırasıyla Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Eczacılık Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesidir. Fakültelerin tamamı okulun yapısı gereği sağlık alanında olup, teorik bilginin yanında pratik ve uygulamalı bilginin de öğrencilere aktarılmasını amaç edinmiştir. Fakültelerin ve bölümlerin sayılarının fazla ve çok çeşitli olmasındansa içeriklerinin geniş, detaylı ve uygulamaya yönelik tutulması amaçlanmıştır. Toplamda 11 bölüme sahip olan Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi bölümleri ve fakülteleri aşağıdaki listede sıralanmıştır.
- Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi 2 yıllık bölümlerinde ön lisans eğitimi de sunmaktadır. 2 yıllık ön lisans bölümlerini bitirmeye hak kazanan öğrenciler, Dikey Geçiş Sınavı'na girme hakkına sahip olarak sınavda başarılı olmaları durumunda ve ilgili okulların başvuru koşullarını karşılamak koşuluyla eğitimlerine 4 yıllık bölümlerde devam edebilir. Ayrıca 2 yıllık meslek yüksekokulu programlarını tamamlayarak iş hayatına da atılabilmektedir. Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi bünyesinde toplam üç adet meslek yüksek okulu bulunmakta olup, bu yüksek okullar Bolvadin, Şuhut ve Afyonkarahisar merkez olmak üzere farklı ilçelerde bulunmaktadır. Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi ön lisans bölümlerinin tamamı aşağıdaki listede verilmiştir:
- Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü
- Sağlık Bakım Hizmetleri Bölümü
- Elektronik ve Otomasyon Bölümü
- Terapi ve Rehabilitasyon Bölümü
- Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü
- Yönetim ve Organizasyon Bölümü
- Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü
Lisans mezunu olup tıp ve sağlık kariyerine devam etmek isteyen öğrenciler, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi yüksek lisans eğitimi için okullarında bulunan Lisansüstü Eğitim Enstitüsü'nde çalışmalarını sürdürebilmektedir. Konularında uzmanlaşmak isteyen öğrenciler, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi bünyesinde bulunan Lisansüstü Eğitim Enstitüsü'nden kendi bölümlerine uygun olan programı seçebilir ve gerekli katılım şart ve başarılarını sağladıkları taktirde okula kayıt yaptırabilirler. Öğrenciler Tıp Fakültesi ve Eczacılık Fakültesi'nde sadece tezli yüksek lisans yapabilirken, Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde ise hem tezli hem de tezsiz yüksek lisans yapma şansını yakalayabilirler. Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü bünyesinde yüksek lisans eğitimi veren ana bilim dalları aşağıda listelenmiştir.
- Anatomi (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- Biyokimya (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- Fizyoloji (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- Histoloji-Embriyoloji (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- Tıbbi Mikrobiyoloji (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- Tıbbi Genetik (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği (Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği (Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- İç Hastalıkları Hemşireliği (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- Hemşirelik Esasları (Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Analitik Kimya (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- Farmakognazi (Tezli Yüksek Lisans Programı)
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nde açık öğretim programı bulunmamaktadır. Öğretim vermekte olduğu fakülteler ve bölümler sebebiyle neredeyse tamamen uygulamalı olan derslerin bazıları, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi bünyesinde sürdürülebilmektedir. Üniversite uzaktan eğitim konusunda gerekli altyapıya sahiptir. MERGEN eğitim sistemi kılavuzu aracılığı ile öğrenci ve öğretim üyelerini uzaktan eğitim sistemi konusunda ayrıntılı bir şekilde bilgilendirmektedir.
YÖK'e bağlı olarak üniversitelerin taban puanları ve sıralamaları her yıl yapılan tercihlerin yoğunluğuna göre değişkenlik göstermektedir. Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nin sağlık temalı bir üniversite olduğu göz önünde bulundurulunca, bölümlere bağlı olarak taban puanları değişmektedir. Bu sebeple Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi taban puanları için son birkaç yılın puanlarına bakmak daha sağlıklı olacaktır. Diğer yandan üniversite sınavına giren öğrencilerin sıralama puanları da doğru tercih yapmak açısından oldukça önemli bir değişkendir. Üniversite tercihlerinizi ve tercih sıralamanızı yapmadan önce Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi sıralamalarını kontrol edebilirsiniz. Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi hemşirelik taban puanları için de yine aynı sıralamaları kontrol etmeniz önerilmektedir. Tıp ve sağlık bilimleri, yüksek gelirli bir meslek edinmek isteyen ve saygın, istikrarlı bir kariyer hedefi olan öğrenciler için oldukça uygundur. Ayrıca bünyesinde barındırdığı kariyer çeşitlilik imkanları nedeniyle de çok tercih edilen bölümler arasındadır. Tercih sebebi olması elbette ki talebi arttıracak ve puanların yükselmesine neden olacaktır.
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nde öğrenim görmek isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin, lise son sınıfta olmaları ya da mezun durumda bulunmaları ve aşağıda belirtilen sınavlardan en az birinde başarı sağlamış olmaları gerekmektedir.
YÖS, Abitur (Zeugnis der Allgemeinen Hochschulreife), ACT, Al-Shahada Al-Thanawiyya Al-Amma, Azerbeycan : TQDK tarafından yapılan merkezi yerleştirme giriş sınavı, College Scholastic Aptitude Test (CSAT), Güney Kore'de yapılan sınav, Çin Halk Cumhuriyeti Üniversite Giriş ve Lise Bitirme Sınavları (GAOKAO), Endonezya Ujian Nasional (UN) sınavı , Fransız Bakaloryası, GCE AL (General Certificate Education / A Level Sertificate), Kazakistan Ulusal Üniversite Giriş Testi , Kenya, KCSE (Kenya Certificate of Secondary Education ) sınavı, Kırgızistan Ulusal Üniversite Giriş Sınavı (ORT), Kudrat Sınavı, Merkezi Lise Bitirme (Matura) sınavı, Moğolistan : Merkezi Üniversite Giriş Sınavı, ÖSYS Öğrenci Seçme Yerleştirme Sınavı, SAT Reasoning Testi , Tawjihi Sınavı, Uluslararası Bakalorya Sınavı (International Baccalaureat), West African Examination Council (WAEC) Sınavı, Zimbabwe : Zimsec Sınavı. Bu sınavlarla birlikte, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nin ilgili birimleri tarafından ilan edilen başvuru koşullarının sağlanması, başvuru takviminin takip edilmesi yabancı öğrenci başvurularında gereklidir.
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi yatay geçiş başvuruları için de geçiş yapılmak istenen akademik birimin başvuru koşulları ve takvimi de yine üniversite tarafından her akademik yıl ilan edilmektedir. Gerekli şartları sağlayan adaylar, üniversitenin belirlediği kurallar doğrultusunda yatay geçiş hakkına sahip olabilirler.
Bünyesinde bulundurduğu bölümler sayesinde iş imkanlarının belki de en yüksek olduğu üniversitelerden biri olan Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi mezunları sağlık alanında geniş iş imkanlarına sahip olacaklardır. Üniversite bünyesinde bulunan bölümlerden mezun olanlar genel olarak Sağlık Bakanlığı, Sağlık Müdürlükleri, özel hastaneler, devlet hastaneleri, ameliyathaneler, tıp merkezlerinde çalışabilecekleri gibi Sağlık Bakanlığı'na bağlı devlet ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında ve/veya özel diyaliz merkezlerinde iş imkanı bulmaktadırlar.
Tıp Fakültesi mezunları; aile hekimliği, kardiyoloji, nöroloji, göz doktorluğu, kulak burun boğaz doktorluğu, fizyoterapi, psikiyatri başta olmak üzere birçok farklı alanda uzmanlıklarını kazanabilirler. Bu uzmanlıkların yanında hastanelerde, uluslararası yardım kuruluşlarında, sağlık ocaklarında, özel hastaneler ve diğer özel sağlık kuruluşlarında, adli tıp kurumlarında, cezaevlerinde, özel şirket ve kuruluşlarda da aynı şekilde çalışma şansı yakalayabilirler. Eczacılık fakültesi mezunları işe kişisel eczanelerini açabilecekleri gibi hastane eczaneleri, ecza depoları, ilaç sanayi, bazı kozmetik kuruluşları, Adli Tıp Kurumları, araştırma laboratuvarları ve endüstriyel eczacılık kurumlarında da iş bulma imkanına sahip olabilirler.
Ayrıca Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nden mezun olan öğrenciler, gerekli şart ve koşulları sağlamaları ve denkliklerinin tutması koşuluyla yurt dışındaki üniversitelerde de yüksek lisans ve doktora yaparak akademik kariyerlerine yurt dışında devam edip, yurt dışında bulunan çeşitli hastane ve kuruluşlarda da çalışmaya hak kazanabilirler.
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi mezunları da diğer mezunlar gibi Kariyer.net tarafından sunulan iş ilanları ve staj fırsatlarını değerlendirebilirler. Geleceği ve seçeceği meslek konusunda kararsız olan aday öğrenciler, Kariyer.net tarafından hazırlanan pozisyon rehberi sayfasına da göz atarak meslekler konusunda daha detaylı bilgi sahibi olabilirler.
Aşağıdaki veriler, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.