Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Antalya ilinin Alanya ilçesinde 2015 yılında kurulmuş yükseköğrenim kurumudur. Üniversite adını Alanya ilini fetheden ve kente Alaiye adını veren Selçuklu hükümdarı I. Alaeddin Keykubad'dan almaktadır. “Kökleri Mazide Hedefleri Atide” sloganıyla Türkiye Selçuklu Devleti'nin ünlü bilim insanlarını kendilerine örnek alarak alanlarında başarılı mezunlar vermeyi amaçlayan Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, dünya çapında tanınır bir üniversite olma yolunda ilerlemeyi vizyon; toplumsal refah ve evrensel barış için sürdürülebilir kalkınmayı, değişim ve dönüşüme hizmet edecek nitelikli bireyler yetiştirmeyi misyon edinmiştir.
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi kurulmadan önce Antalya ilinde bulunan bir diğer devlet üniversitesi olan Akdeniz Üniversitesi'ne bağlı olan Tıp Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Eğitim Fakültesi ve İletişim Fakültesi ile Alanya Ticaret ve Sanayi Odası Meslek Yüksekokulu, Gazipaşa Mustafa Rahmi Büyükballı Meslek Yüksekokulu ve Akseki Meslek Yüksekokulu 2015 yılında Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi'ne bağlanmıştır. Bunun yanı sıra Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak yüksek lisans eğitimi vermek amacıyla Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler Enstitüleri kurulmuştur. Böylece üniversitenin eğitim birimleri oluşmuştur. Türkçe ve İngilizce dillerinde eğitim veren üniversite bünyesinde 10 fakülte, 5 meslek yüksekokulu, 1 yüksekokul ve 1 enstitü bulunmaktadır.
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi bünyesinde bulundurduğu 10 fakülte ile öğrencilerine lisans eğitimi vermektedir. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Tıp Fakültesi, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi başta olmak üzere, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ve Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi bölümleri şu şekilde sıralanmaktadır:
- Temel Eğitim Bölümü
- Eğitim Bilimleri Bölümü
- Özel Eğitim Bölümü
- Matematik ve Fen Bilimleri Bölümü
- Türkçe ve Sosyal Bilimler Bölümü
- Yabancı Diller Bölümü
- Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü
- İşletme Bölümü
- İktisat Bölümü
- Maliye Bölümü
- İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü
- Uluslararası Ticaret Bölümü
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Mühendislik Temel Bilimleri Bölümü
- Makine Mühendisliği Bölümü (İngilizce)
- Elektrik- Elektronik Mühendisliği Bölümü (İngilizce)
- Bilgisayar Mühendisliği Bölümü (İngilizce)
- İşletme Mühendisliği Bölümü (İngilizce)
- Gıda Mühendisliği (İngilizce)
- Genetik ve Biyomühendislik Bölümü (İngilizce)
- Endüstri Mühendisliği Bölümü
- İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü
- Biyosistem Mühendisliği Bölümü
- Temel Eğitim Bölümü
- Resim Bölümü
- Müzik Bölümü
- Fotoğraf Bölümü
- Sinema ve Televizyon Bölümü
- Geleneksel Türk Sanatları Bölümü
- Seramik ve Cam Tasarımı Bölümü
- Grafik Tasarımı Bölümü
- Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü
- Mimarlık Bölümü
- İç Mimarlık Bölümü
- Uçak Mühendisliği Bölümü
- Pilotaj Bölümü
- Havacılık Yönetimi Bölümü
- Uçak Gövde Motor Bölümü
- Uçak Elektrik Elektronik Bölümü
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü
- Beslenme ve Diyetetik Bölümü
- Hemşirelik Bölümü
- Ebelik Bölümü
- Sağlık Yönetimi Bölümü
- Çocuk Gelişimi Bölümü
- Sosyal Hizmet Bölümü
- Beden Eğitimi ve Spor Bölümü
- Antrenörlük Eğitimi Bölümü
- Rekreasyon Bölümü
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
- Turizm Rehberliği Bölümü
- Turizm İşletmeciliği Bölümü
- Rekreasyon Yönetimi Bölümü
Bünyesinde İngilizce dil eğitimi vermek amacıyla 1 yüksekokul ve ön lisans eğitimi vermek amacıyla 5 meslek yüksekokulu bulunduran Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi bölümleri meslek yüksekokulu ve yüksekokullarda şu şekildedir:
- Yabancı Diller Bölümü
- Sağlık Bakım Hizmetleri Bölümü
- Dişçilik Hizmetleri Bölümü
- Terapi ve Rehabilitasyon Bölümü
- Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü
- Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü
- Bilgisayar Teknolojileri Bölümü
- Elektrik ve Enerji Bölümü
- Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü
- Finans, Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü
- Muhasebe ve Vergi Bölümü
- Toptan ve Perakende Satış Bölümü
- Sosyal Hizmet ve Danışmanlık Bölümü
- Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü
- Tasarım Bölümü
- Seyahat, Turizm ve Eğlence Hizmetleri Bölümü
- Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü
- Atatürk İlke ve İnkılapları Bölümü
- Yönetim ve Organizasyon Bölümü
- Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü
- Ulaştırma Hizmetleri Bölümü
- Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü
- Büro Hizmetleri ve Sekreterlik Bölümü
- Muhasebe ve Vergi Bölümü
- Bilgisayar Teknolojileri Bölümü
- Elektronik ve Otomasyon Bölümü
- Elektrik ve Enerji Bölümü
- Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü
- Ormancılık Bölümü
- Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi yüksek lisans eğitimi vermek amacıyla bünyesinde ilk açıldığı yıllarda Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Sağlık Bilimleri olmak üzere 3 enstitü bulundurmaktaydı. Daha sonraki yıllarda enstitüler tek bir çatı altında toplanmıştır ve Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü adını almıştır. Günümüzde bu enstitüde ilgili lisans bölümünden mezun olan, Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavı ve Yabancı Dil Sınavı'ndan istenen puanı alan öğrenciler uzmanlık yapmak istedikleri anabilim dalında eğitim görebilmektedir. Lisansüstü Eğitim Enstitüsü'nde bulunan yüksek lisans ve doktora programları şunlardır:
- Türkçe Eğitimi (Tezli YL)
- Yabancılara Türkçe Eğitimi (Tezli YL)
- Okul Öncesi Eğitimi (Tezli-Tezsiz İÖ YL)
- Eğitim Yönetimi (Tezli-Tezsiz İÖ YL)
- Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (Tezli YL)
- Matematik Eğitimi (Tezli-Tezsiz İÖ YL)
- Fen Bilgisi Eğitimi (Tezli-Tezsiz İÖ YL- Doktora)
- Uluslararası Ticaret Anabilim Dalı
- İşletme (Tezli YL- Doktora)
- İktisat (Tezli YL- Doktora)
- Yönetim ve Organizasyon (Tezli YL)
- İş Sağlığı ve Güvenliği (Tezsiz İÖ YL)
- Turizm İşletmeciliği (Tezli-Tezsiz İÖ YL- Doktora)
- Sağlık Turizmi (Tezli YL- Doktora)
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları (Tezli YL)
- Sağlık Fiziği (Tezli YL)
- Antrenörlük Eğitimi (Tezli YL)
- Rekreasyon (Tezli YL)
- İşletme Mühendisliği (Tezli YL)
- Metalurji ve Malzeme Mühendisliği (Tezli YL)
- Nanobilim ve Nanomühendislik (Tezli YL)
- Sinir Bilimleri (Tezli YL)
- Moleküler Tıp (Tezli YL)
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon (Tezli YL)
- Sağlık Kurumları Yöneticiliği (Tezsiz İÖ YL)
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi ön lisans, lisans ve lisans üstü düzeylerinde eğitim vermektedir. Örgün eğitim verilen üniversitede bazı dersler ise uzaktan eğitim sistemiyle çevrim içi şekilde verilmektedir. Ancak üniversite bünyesinde açık öğretim bölümü bulunmamaktadır.
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi taban puanları bölümlere, bölümlerin tercih edilme durumuna, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın zorluk düzeyine, sınava katılan adayların başarı sıralamasına göre her yıl değişiklik göstermektedir. Taban puanları bu gibi değişkenlere bağlı olduğu için tercih dönemindeki öğrencilerin bir önceki yılın başarı sıralamalarını göz önünde bulundurmaları daha doğru olacaktır. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi sıralamaları konusunda öngörüde bulunmak için bir önceki yıl baz alınmalıdır. Veriler değerlendirilirken Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi 4 yıllık bölümler ve 2 yıllık bölümler olarak değerlendirilmelidir. Bu verilere göre lisans bölümlerinden sayısal puan ile alım yapılan tıp ve diş hekimliği bölümlerinin sıralamalarının görece daha yüksek olduğunu söylemek mümkündür. Sağlık alanında eğitim veren bu bölümlerin yanı sıra yine sayısal puan bazında Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi bilgisayar mühendisliği bölümünün de mühendislik alanında görece yüksek sıralama ile alım yaptığı söylenebilir. Sözel puan bazında okul öncesi öğretmenliği ile Türkçe öğretmenliği; dil puanı bazında İngilizce öğretmenliği ve eşit ağırlık puan bazında ise ile rehberlik ve psikolojik danışmanlık gibi eğitim alanındaki bölümlerin sıralamalarının diğer bölümlere göre daha yüksek olduğu söylenebilir. TYT puanı ile alım yapan ön lisans bölümlerinde ise görece daha yüksek sıralamaya sahip bölümler arasında ilk ve acil yardım bölümü ile fizyoterapi bölümü sayılabilir.
Ülkemizde her yıl binlerce yabancı uyruklu öğrenci lisans, ön lisans ve yüksek lisans düzeyinde eğitim görmektedir. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi'nde eğitim görmek isteyen yabancı uyruklu öğrenciler, üniversitenin yabancı Uyruklu Öğrenci Kurum Koordinatörlüğü tarafından üniversitenin Yabancı Uyruklu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Yönergesi doğrultusunda yapılan Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'nda (YÖS) başarılı olmalıdır. Lise ve dengi okullardan mezun olan yabancı uyruklu gençler, YÖS'teki puanlarına göre diledikleri bölümde eğitim alabilmektedir.
Pek çok uluslararası öğrenciye kapılarını açan Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Erasmus + Akademik Personel ve Öğrenci Değişim Programı ve Mevlana Değişim Programı ile de öğrencilerine yurt dışında eğitim alma imkanı tanımaktadır. Öğrenciler ikili anlaşmaların sağlandığı başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülkede dönemlik ya da yıllık olarak eğitim alma fırsatı yakalamaktadır. Ayrıca Farabi Programı ile yurt içindeki üniversitelerle de öğrenci değişimine olanak sağlanmaktadır.
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi lisans öğrencilerine çift anadal, iki farklı lisans bölümünde aynı anda eğitim alma ve ön lisans ve lisans öğrencileri için yan dal imkanı sunmaktadır. Böylece öğrenciler, okudukları lisans bölümüyle birlikte ilgi duydukları başka bir dalda sınırlı sayıda ders alma şansı yakalamaktadır. Ayrıca Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi yatay geçiş imkanı ile kurum içi, kurumlar arası, merkezi yerleştirme ile geçiş olanağını da öğrencilerine sağlamaktadır.
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi öğrencilerini uluslararası kriterlere uygun olarak alanlarında yetkin, duyarlı, araştıran bireyler olarak yetiştirmekte ve güçlü akademik kadrosuyla teorik ve uygulamalı eğitimi sağlamaktadır. Özellikle Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi hemşirelik, tıp, diş hekimliği gibi sağlık alanında eğitim veren bölümlerin öğrencileri, bölgenin sağlık merkezi olan Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde uygulama eğitimi almaktadır. Lisans eğitimlerini teorik açıdan donanımlı ve deneyim kazanmış olarak tamamlayan sağlık lisansiyerleri Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde, özel kliniklerde, aile sağlığı merkezlerinde ve daha birçok kurum ve kuruluşta istihdam edilmektedir. Ayrıca turizm sektörünün gelişmiş olduğu Alanya'da özellikle Turizm Fakültesi ve Alanya Ticaret ve Sanayi Odası Turizm Meslek Yüksekokulu öğrencileri üniversite hayatları boyunca başta Alanya olmak üzere Antalya'nın farklı ilçelerinde turizm sektöründe hizmet veren çeşitli yerlerde staj yapma ve yaz döneminde çalışma imkanı bulmakta ve turizm işletmeciliği, aşçılık, turizm rehberliği gibi çeşitli alanlarda deneyim kazanmaktadırlar. Öğrenciler mezuniyetlerinden sonra da turizm sektöründe faaliyet gösteren otel, lokanta vb. yerlerde istihdam olanağı bulmaktadır.
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi öğrencileri olarak sizler de her öğrenci, yeni mezun ya da deneyimli bireyler gibi Kariyer.net sitesini ziyaret edebilir, düşündüğünüz bölüm ile ilgili iş ilanları seçeneklerini inceleyebilirsiniz. Böylece tercih edeceğiniz bölümün iş imkanları hakkında bilgi sahibi olabilir, pozisyon rehberi ile sizin için en doğru alana yönelebilirsiniz.
Aşağıdaki veriler, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.