Ankara Bilim Üniversitesi, Ankara’da 2020 yılında eğitim hayatına başlayan bir üniversitedir. Ankara Bilim Üniversitesi'nin eğitim dili Hukuk Fakültesi ve Psikoloji Bölümü dışındaki tüm bölümlerde İngilizcedir. Özel eğitim kurumudur. Ankara Bilim Üniversitesi, Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı (CEFR) çerçevesinde bilimsel bir İngilizce programı sunmayı ilke edinir. Türkiye Verimlilik Vakfı tarafından kurulmuş bir vakıf üniversitesi olan Ankara Bilim Üniversitesi, çok yönlü bireyler yetiştirmek amacıyla öğrencileri projelere ve ders dışı etkinliklere katılmayı teşvik eder.
Başarılı akademik kadrosuyla öğrencilerine nitelikli bir eğitim sunan Ankara Bilim Üniversitesi'nin bünyesinde toplam dört fakülte bulunmaktadır. Profesyonel ve kaliteli bir üniversite eğitimi sunan Ankara Bilim Üniversitesi, aynı zamanda fen, sanat ve sosyal alanlarda lisansüstü araştırma faaliyetlerini devam ettirmek için Lisansüstü Eğitim Enstitüsü bünyesinde sekiz yüksek lisans programı bulundurur. Kurulduğu günden bu yana Çamlıca Kampüsü'nde faaliyetlerini yürüten üniversite, 2022-2023 akademik yılından itibaren Maltepe Kampüsü'nde eğitim verir.
Ankara Bilim Üniversitesi öğrenci merkezleri, sağlık hizmetleri, servis imkanları, spor tesisleri, staj imkanları, kütüphane, kafeterya ve yemekhane hizmetleri ile öğrenciler için konforlu bir üniversite yaşamı sunmaktadır. Ankara Mogan Gölü kıyısında bulunan yelken kulübü tesisleri öğrenciler ve üniversite mensupları tarafından kullanılabilir. Ayrıca sağlık hizmetleri iş yeri hekimi tarafından verilmekle birlikte ileri tetkik ve tedavi gereken durumlarda ilgili kuruluşlara yönlendirmede yapılır. Üniversite öğrencilerine TÜRKSAT, ASELSAN ve TUSAŞ tesislerinde ise staj ve uygulamalı eğitim imkanı da sunar. Böylece alanında uzman ve deneyimli akademik kadro ile alınan teorik eğitim pratik alanda uygulamaya dönüştürülür.
Ankara Bilim Üniversitesi Kütüphanesi, eğitim süreci boyunca lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin kullanımına açıktır. Üniversiteye mensup akademik personel de kütüphaneden faydalanabilir. Basılı dergi, elektronik dergi, elektronik kitap, kitap ve etkileşimli veri tabanına sahip kütüphane, öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılar niteliktedir. Ankara Bilim Üniversitesi öğrencilerine yatay geçiş fırsatı da sunar. Farklı üniversitelerde eğitim gören lisans öğrencileri üniversitenin ilgili fakültelerine ve bölümlerine geçiş yapabilirler. Üniversitede tam burslu, %50 indirimli, %25 indirimli gibi çeşitli tiplerde burs uygulamaları bulunur. Ankara Bilim Üniversitesi başvuru şartlarını incelerken burs ve indirim oranlarını da takip edebilirsiniz.
Ankara Bilim Üniversitesinde Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi dışında 3 fakülte daha yer alır. Bu fakülteler arasında Hukuk Fakültesi de bulunur. Hukuk eğitimi veren fakülte dışında İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi ile Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi de Ankara Bilim Üniversitesi akademik eğitim listesinde yer alır. Üniversitenin fakülteleri altında ilgili bölümler yer almaktadır. Bölümler, ilgili fakültenin kapsadığı alanlarla ilgilidir. Örneğin; Ankara Bilim Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri, Elektrik-Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği bölümlerini temel alarak kurulmuştur. İnsan ve toplum bilimleri fakültesinde ise siyaset bilimi ve kamu yönetimi programı başta olmak üzere işletme, yönetim bilişim sistemleri, psikoloji ve İngilizce mütercim tercümanlık bölümleri üzerinden eğitim verilir. Tüm fakültelerin bünyesinde modern bir altyapı ile nitelikli bir akademisyen kadrosu bulunur. Üniversitede bulunan bölümlerde İngilizce ve Türkçe olmak üzere iki dilde eğitim verilmektedir. Ankara Bilim Üniversitesi kaç yıl sorusunun yanıtı fakülteler için 4 yıldır. Ankara Bilim Üniversitesi bölümleri ait oldukları fakülteler ile birlikte şu şekilde bir listede yer alır:
• İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi
• Psikoloji (İngilizce)
• Yönetim Bilişim Sistemleri (İngilizce)
• Psikoloji (Türkçe)
• İşletme Bölümü (İngilizce)
• Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü (İngilizce)
• İngilizce Mütercim Tercümanlık
• Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi
• Yeni Medya ve İletişim (İngilizce)
• İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı
• Film Tasarım ve Yönetimi (İngilizce)
• Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi
• Elektrik-Elektronik Mühendisliği (İngilizce)
• Yazılım Mühendisliği (İngilizce)
• Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce)
• Endüstri Mühendisliği (İngilizce)
• Bilişim Sistemleri Mühendisliği
• Hukuk Fakültesi
Ankara Bilim Üniversitesi'nin ön lisans bölümleri bulunmamaktadır.
Ankara Bilim Üniversitesi yüksek lisans eğitimi veren üniversiteler arasında yer alır. Bu eğitim Lisansüstü Eğitim Enstitüsü tarafından öğrencilere verilmektedir. Lisansüstü Eğitim Enstitüsünde yaklaşık olarak sekiz farklı alanda eğitim hizmeti verilir. Fen, sanat ve sosyal alanlarda çeşitli programlar yer alır. Üniversite tarafından verilen bu yüksek lisans eğitimleri 2 şekilde gerçekleşir. Bunlar tezli ya da tezsiz olarak seçilebilir. Türkçenin eğitim dili olduğu programlardan eğitim tercihine göre biri belirlenebilir. İşletme ve Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerinde Türkçenin dışında İngilizce diliyle de eğitim verilir. Azami tamamlanma süresi 6 yarıyıl olan tezli yüksek lisans eğitimin programının standart süresi 4 yarıyıl yani 2 yıl olarak belirlenir. Dil alternatiflerinin arasında Türkçe ve İngilizcenin bulunduğu gibi bu seçenekler bölümlere göre değişebilmektedir. Tezsiz yüksek lisans programının tamamlanma süresi ise en az iki yarıyıl olup, en çok üç yarıyıldır. Tezsiz yüksek lisans programlarında tez yazılmamaktadır. Seçilen yüksek lisans türü tezli ya da tezsiz olabilir. Ankara Bilim Üniversitesi giriş şartları eğitim kurumunun kendi iç yönetmeliğinde yer alır. Üniversite yönetimi bu şartları değiştirebilir.
• Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
• İşletme (Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı) (İngilizce)
• Yönetim Bilişim Sistemleri (Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı) (İngilizce)
• Elektrik-Elektronik Mühendisliği (Tezsiz ve Tezli Yüksek Lisans Programı)
• İşletme (Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
• Bilgisayar Mühendisliği (Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
• Yazılım Mühendisliği (Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
• Film Tasarımı ve Yeni Medya (Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
• Yönetim Bilişim Sistemleri (Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
• Yapay Zeka Mühendisliği (Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
• Mimari Tasarım ve Uygulamada Süreç Yönetimi (Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
Ankara Bilim Üniversitesi'nin açık öğretim fakültesi ve açık öğretim bölümü bulunmamaktadır. Ankara Bilim Üniversitesi eğitim hayatında fırsat eşitliği sunmak ve yaşam boyu öğrenme düsturu ile uzaktan eğitim yolu ile çeşitli imkanlar sunmaktadır. Üniversite bünyesinde kurulan Sürekli Eğitim Merkezi, düzenlediği etkinlikler, projeler ve eğitsel programlar ile insanların yaşam boyu öğrenme gereksinimlerine yanıt verir.
Ankara Bilim Üniversitesi yaş sınırı olmaksızın gerek sosyal gerek mesleki bağlamda gerçekleştirdiği çeşitli faaliyetler ve eğitimler ile toplumsal değişime ve gelişime katkı sağlar. Üniversite bünyesinde düzenlenen uzaktan eğitim programlarından mezun olan öğrenciler, örgün eğitim öğrencileri ile aynı haklara sahip olmaktadır. Uzaktan eğitim programları için Ankara Bilim Üniversitesi sınavı üniversitenin web sitesi üzerinden online olarak yapmaktadır. Online olarak verilen eğitim dışında uzaktan ya da açık öğretim gibi bir eğitim modeli bulunmamaktadır.
Ankara Bilim Üniversitesi kaç puan sorusunun yanıtı her sene değişir. Ankara Bilim Üniversitesi kontenjanları ve taban puanları, yıl olarak değişir. Bu değişimin ana nedeni ise yerleştirme sonuçlarıyla üniversitede okumaya hak kazanan öğrencilerin puan ve başarı sıralarıdır. Burslu, %50 indirimli, %25 indirimli ve ücretli Ankara Bilim Üniversitesi taban puanları da her yıl değişkenlik gösterir. Ankara Bilim Üniversitesi sıralama bilgisi de netlere ve puanlara göre belirlendiğinden her yıl farklılık gösterir. Bölüme olan ilginin azalması ya da artması, bölüm kontenjanının artması gibi unsurlar da taban puanlarının değişmesine neden olur.
Yurt dışı doğumlu ya da farklı bir ülkenin vatandaşlığına sahip adaylar da Ankara Bilim Üniversitesine başvuru yapabilir. Her üniversitede olduğu gibi Ankara Bilim Üniversitesi başvuru şartları da ilgili birimler tarafından belirlenmektedir. Üniversitenin uluslararası ofisinin denetiminde ve izninde olan yabancı öğrenci başvuruları, eğitim kurumu tarafından belirlenen şartlara bağlıdır. Ankara Bilim Üniversitesi, bölüm yta da fakülte bazlı olarak bu şartları değiştirebilir ya da bazı şartları kaldırabilir. Bu nedenle lisans ya da yüksek lisans başvurusu öncesi yabancı öğrenciler şartları incelemelidir. Başvuracak yabancı öğrencinin ya lise son sınıfta olması ya da mezun durumunda bulunması gerekir. Başvuru yapmayı planlayan aday öğrencilerin üniversitenin web sayfasında ilan edilen başvuru tarihlerini takip etmesi önemli bir husustur.
İlk olarak belirlenen tarihte üniversitenin web sitesinde bulunan online başvuru formunun doldurulması gerekir.
Başvuru sürecinde mezun ise lise diploması, değilse eğitim durumunu gösteren belge, pasaportta resim, lise öğrenimine ait not döküm belgesi, kimlik fotokopisi, ulusal/uluslararası sınav sonuç belgesi ve üniversite tarafından kabul edilen İngilizce ya da Türkçe dil yeterliliklerine ilişin belgeler de istenir.
Ankara Bilim Üniversitesi, bu belgelerin dışında ek belgeler talep edebilir. Adayların ön incelemesi, değerlendirilmesi ve programlara yerleştirilmesi üniversitenin Uluslararası Ofisi tarafından yapılır. Programa kabul edilen adaylar, üniversitenin belirlediği tarihler içerisinde ilan edilen belgeler ile birlikte şahsen başvurarak kayıt yaptırabilir.
Kayıt esnasında talep edilen belgeleri şu şekilde sıralamak mümkün;
• Denklik belgesinin aslı,
• Lise diplomasının aslı,
• 6 adet vesikalık fotoğraf,
• Öğrenim ücretinin ödendiğine dair makbuz.
Her bölümde yabancı öğrenciler için belirlenmiş farklı kontenjanlar bulunur. Başvuruya dair detaylı bilgiler, başvuru formu, başvuru tarihi ve kontenjan sayıları gibi tüm ayrıntılar Ankara Bilim Üniversitesi yabancı öğrenci kabulü yönergesinde yer almaktadır.
Ankara gibi büyük bir şehirde bulunduğu için ankara Bilim Üniversitesi mezunları birçok iş fırsatına sahiptir. Üniversite, Kariyer ve Psikolojik Danışmanlık Merkezleri aracılığıyla mezunlarına eğitim hayatlarında gereken desteği verir. Üniversitenin bu desteği mezunlar için kariyer planlaması sürecinde de devam eder. Sertifika ve seminer programları ile öğrencilerinin kariyerlerini geliştiren Ankara Bilim Üniversitesi, mezunlarını daha öğrenciyken iş yaşamı ile tanıştırır. Birey odaklı eğitim modellemesi ile gençleri geleceğe hazırlayan üniversite, Kariyer Ofisi ile örgün eğitim içerisindeki öğrencileri geleceğe hazırlar.
Psikolojik Danışmanlık Ofisi ise öğrencilerin tercihlerine, kariyer gelişim süreçlerine, mesleki yönelişlerine ve seçimlerine tecrübeler ışığında destek olur. Üniversite kapsamında verilen yan dal ya da ikinci ana dal gibi eğitimler bulunur. İş fırsatları için bu eğitimler de değerlendirilebilir. Örneğin; Ankara Bilim Üniversitesi Psikoloji bölümü mezunları çocuk yuvalarından eğitim kurumlarına, devlet kurumlarından sağlık kurumlarına, özel psikolojik danışma merkezlerinden sağlık ocaklarına, kreşlerden hastanelere kadar birçok yerde çalışabilirler.
Psikoloji mezunları kurum bünyesinde çalışabilecekleri gibi kendilerine ait merkez de açabilir. Ankara Bilim Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunları için de e-devlet uygulamaları, bilgisayar oyunu geliştirme, veri tabanı tasarımı, ağ yönetimi ve iş yazılımı geliştirme gibi pek çok istihdam alanı bulunur. Film Tasarım ve Yönetimi Bölümü mezunları da magazin ve haber programları, film, belgesel, dizi, müzik videosu, tanıtım filmleri ve video sanatı gibi alanlarda çeşitli görevler alabilirler. Yazılım Mühendisliği Bölümü mezunları da sahip oldukları beceriler ile oyun, robotik, yapay zeka, bankacılık, e-devlet, sağlık bilgi sistemleri, savaş ve savunma sistemleri gibi farklı alanlarda kendi işlerini kurabilmektedir. Ankara Bilim Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunları ise ilgi alanlarına göre avukatlık, hakimlik, savcılık, danışmanlık, yöneticilik, kaymakamlık, hukuk müşavirliği, icra müdürlüğü, kamu kurumlarında müfettişlik gibi çeşitli meslekleri icra edebilir. Ankara Bilim Üniversitesi akademik programları da öğrenciler için bir seçenektir. Mezuniyet sonrası iş fırsatlarını değerlendirebilir ya da akademik kariyer seçeneğine odaklanabilirsiniz. İş imkanları için Kariyer.net sistemi üzerinden farklı iş ilanları seçeneklerini inceleyebilirsiniz. Karar aşamasının ardından Kariyer.net üzerinden pek çok iş ilanı fırsatını yakalayabilirsiniz.
Aşağıdaki veriler, Ankara Bilim Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.