Türkiye Eğitim, Sağlık, Bilim ve Araştırma Vakfı tarafından 2018 yılında kurulan Ankara Medipol Üniversitesi teknolojik ve bilimsel bilgiyi üreterek Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasına, sosyo-ekonomik gelişimine katkı sunabilecek nitelikli bilim insanları yetiştirmeyi hedefler. Ankara Medipol Üniversitesi çevreye duyarlı, özgürlükçü, mükemmeliyetçi, hoşgörülü, etik değerlere bağlı, yenilikçi, katılımcı bir görüşe sahiptir. Bu üniversitede eğitim görmek isteyen üniversite adayları için burs imkanları bulunmaktadır. Ankara Medipol Üniversitesi sıralaması incelenerek aday öğrenciler %50 ve %100 burs kontenjanlarına girme hakkına sahip olabilirler. Burs ve indirim olanaklarını şehit ve gazi çocukları eğitim indirimi, kardeş indirimi, isteğe bağlı hazırlık, engelli öğrenci indirimi, tercih indirimi, üstün başarı bursu, başarı bursları, milli sporcu indirimi, takım sporcusu indirimi, ÖSYM bursları, özel protokol indirimi, dikey geçiş sınavı indirimi şeklindedir.
Ankara Medipol Üniversitesi bölümlerinin bazılarında Türkçe ve İngilizce olarak iki ayrı programda eğitim mevcuttur. İngilizce programda hazırlık gerekirken, Türkçe programlarda hazırlık isteğe bağlıdır. Ankara Medipol Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nin Türkçe ve İngilizce programı vardır ve diğer fakültelerden farklı olarak bölümü başarı ile bitiren öğrencilerine yüksek lisans derecesi vermektedir. Beş yıllık bir eğitimi olan Eczacılık Fakültesi’nin ilk iki yılını başarı ile bitiren öğrenciler sonrasında lisansı bütünleşik yüksek lisans ve / veya doktora şeklinde yapıp tamamlayabilmektedir. Üniversiteye giriş sınavında ilk 1000’e giren ve yıl içinde başarı gösteren öğrencilere özel başarı bursları ve yurtdışında da yabancı dil eğitimi için destek verilmektedir. Ankara Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin de hem İngilizce hem de Türkçe programı olup 6 yıllık bir eğitimi vardır. Üniversitenin çift ana dal, yan ana dal, yatay geçiş imkanları, Mevlana, Farabi ve Erasmus değişim programlarıyla öğrencilerin farklı kültür ve eğitim anlayışı konusunda farklı deneyimler yaşamaları sağlanmaktadır.
Ankara Medipol Üniversitesi yatay geçiş imkanlarına sahip olup, Ankara Medipol Üniversitesi yatay geçiş şartları kurum içi ve kurumlar arası yatay geçiş olarak iki şekildedir. Kurumlar arası yatay geçiş için gerekenler; Yatay geçişler, YÖK’ün ” Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Ana dal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” gözetilerek üniversitenin senatosu tarafından kabul edilen “Yatay Geçiş Yönergesi” inde belirtilen şartlara göre yapılmaktadır. Kurumlar arası yatay geçiş iki türlü yapılır; öğrencinin kayıt olduğu yılın merkezi yerleştirme puanı geçmek istediği programın o yılki taban puanına eşit ya da yüksek olması halinde ön lisans, lisans, hazırlık ve ara sınıf öğrencileri aynı veya farklı bölümlere yatay geçiş başvurusu yapabilmektedir. Yatay geçiş yaptığı üniversiteden ÖSYS merkezi puanıyla yerleştiği üniversiteye öğrenci isterse bir dahaki başvuru tarihinde geri dönebilmektedir. İkinci imkan ise başarı şartına göre yatay geçiştir. Öğrenci, genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması halinde yatay geçiş başvurusunda bulanabilmektedir. Kurum içi yatay geçiş başvurusunda bulunmak için yatay geçiş yapmadan önceki dönemin tüm derslerinin alınmış olması ve dönem not ortalamasının 4.00 üzerinden 2.91 olması beklenmektedir. Eğer farklı merkezi puan türü ile öğrenci alan bir programa başvurulacaksa geçmek istediği programın kabul ettiği puan türünde öğrencinin merkezi puanının bu programın yurt içi diğer üniversitelerdeki taban puanından düşük olmaması gerekmektedir. Başarı şartının arandığı yatay geçiş türündeki farklı bölüme yatay geçiş yapılabilir.
Ankara Medipol Üniversitesi’nde 10 fakülte bulunmaktadır. Üniversitenin bazı fakülte ve bölümleriyle ilgili ayrıntılı bilgiler şu şekilde verilebilir: Türkçe ve İngilizce programları olan Ankara Medipol Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ve Ankara Medipol Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'dir. Her iki fakültenin de Türkçe ve İngilizce Programı bulunmaktadır. Eczacılık bölüm mezunları eczacı olmaktadır. Eczacının en temel görevi tıbbi ürünlerin doğru ve güvenilir şekilde temin edilmesini sağlamak, doktor ve diğer sağlık görevlilerinin yazdığı reçetenin yasallığını kontrol edip oradaki ilaçları satmak ve ilaçlar konusunda doğru bilgi vermektir. Tıp fakültesinde ise hem Türkçe hem de İngilizce dillerinde iki ayrı programda tıp eğitiminde klinik, uygulamalı ve teorik eğitim bulunmaktadır. Tıp fakültesinden 6 yıllık bir eğitimin sonunda mezun olanlar doktor unvanını alırlar. Amaçları hastaların sağlıklarına kavuşmalarını sağlamak, iyileştirici ve koruyucu tedavileri uygulamaktır. Güzel Sanat Fakültesinde iki bölüm bulunmaktadır: Gastronomi ve Mutfak Sanatları ve İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümleri. Ankara Medipol Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü'nün amacı tasarım konusunda yaratıcı bakış açıları geliştirebilen ama aynı zamanda teknik ve düşünsel alt yapıyı anlamış, analitik düşünebilen hem mesleki hem de entelektüel birikimleri olan, alanında ulusal ve uluslararası alanda uzman iç mimarlar yetiştirmektir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü lisans programından mezun olanlar ise yiyecek ve içecek işletmeciliği pazarlaması, yemek kültürü, dünya yemek tarihi ve kültürü, gıda hijyeni, beslenme, gıda bilimi gibi alanlarda teorik ve uygulamalı eğitimlerini 4 yıllık bir eğitimin ardından alarak, nitelikli, alanında uzman şefler olarak yetişmektedir.
Ankara Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunları 4 yıllık eğitimin sonunda avukatlık, savcılık, adli ve idari hakimlik, Sayıştay denetçiliği, kaymakamlık ve birçok mesleği ilgili sınavlarda başarı gösterdiği taktirde yapabilmektedir. Bölümün amacı anayasaya ve kanunlara uygun davranan ve toplum ile bireyler arasında denge ve düzeni sağlayan insanlar yetiştirmektir. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde yer alan psikoloji bölümü insan, hayvan davranışlarını ve zihinsel süreçlerini inceleyen, tespit eden kişiler yetiştirmektedir. Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümünden mezun olanlardan dünyadaki ekonomik gelişmeleri takip etmeleri, yorumlamaları ve iş hayatına bilgilerini aktarıp uygulayabilmeleri beklenmektedir. Yönetim Bilişim Sistemi Bölüm mezunlarından ise bilgi yönetimi, teknoloji ve sistem konularını bir araya getirip çözümleyebilmeleri istenmektedir. Ankara Medipol Üniversitesi'nin fakülte ve bölümleri aşağıda listelenmiştir:
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
- İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü
- Psikoloji (Türkçe/ İngilizce) Bölümü
- Uluslararası Ticaret ve Finansman (İngilizce) Bölümü
- Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü
- Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü
- Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
- Beslenme Ve Diyetetik Bölümü
- Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü
- Ebelik Bölümü
- Ergoterapi Bölümü
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü
- Hemşirelik (Türkçe / İngilizce) Bölümü
- Odyoloji Bölümü
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bölümü
Ankara Medipol Üniversitesi 2 yıllık taban puanları her yıl yapılan üniversiteye giriş sınavı ve tercihler ile değişmektedir. Ancak belli bir aralıkta bir öngörü yapılabilir. Ankara Medipol Üniversitesi’nin 2 yıllık bölümleri vardır. Aday öğrenciler bu bölümleri incelemekte ve kendilerine en uygun bölümü seçebilmektedir.
- Ağız ve Diş Sağlığı
- Ameliyathane Hizmetleri
- Anestezi
- Biyomedikal Cihaz Teknolojisi
- Diş Protez Teknolojisi
- Diyaliz
- Fizyoterapi
- İlk ve Acil Yardım
- Odyometri
- Optisyenlik
- Radyoterapi
- Sağlık Turizmi İşletmeciliği
- Tıbbi Görüntüleme Teknikleri
- Tıbbi Laboratuvar Teknikleri
- Bilgisayar Programcılığı
- İç Mekan Tasarımı
- İnşaat Teknolojisi
- Pazarlama ve Reklamcılık
Ankara Medipol Üniversitesi lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler akademik kariyerlerine yüksek lisans ile devam edebilmektedirler. Ankara Medipol Üniversitesi yüksek lisans eğitimi Sağlık Bilimleri Enstitüsü ve Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde verilmektedir.
- Beslenme ve Diyetetik (Yüksek Lisans ve Doktora Programı)
- Klinik Psikoloji (Tezli Yüksek Lisans Programı)
Açık öğretim fakültesi ve programları henüz bulunmamaktadır. Ankara Medipol Üniversitesi örgün bir öğretime sahiptir ve devam zorunluluğu bulunmaktadır. Üniversitede ayrıca gerekli durumlarda dersler uzaktan eğitim yoluyla da verilmektedir.
Ankara Medipol Üniversitesi taban puanları ve sıralamaları her yıl tercih yapan öğrencilerin yoğunluğu ve tercihlerine göre değişmektedir. Tercih öncesinde bir ön hazırlık yapılması açısından üniversitenin son birkaç yılına ait taban puanlarını ve sıralamalarını dikkate alan aday öğrenciler bunları göz önünde bulundurarak tercihlerini yapabilir.
Üniversite kendi YÖS sınavını yaparak öğrenci alımı yapmaktadır. Başvurular üniversitenin web sitesinden yapılmaktadır. Başvuru esnasında gerekli olan belgeler; diploma, transkript, denklik belgeleri, pasaport ve bu belgelerin tercümeleri noter onaylı olarak siteye yüklenmekte ve eğer öğrenci kabul alırsa mail yoluyla kendisine bildirilmektedir. Ödeme ve mülakat aşamalarından sonra kayıt hakkı kazanabilmektedir. Bu konuyla ilgili daha fazla bilgiyi Ankara Medipol Üniversitesi’nin Uluslararası Ofisi'nden alabilirsiniz.
Ankara Medipol Üniversitesi öğrencileri mezun olduktan sonra birden fazla alanda çalışma imkanına sahip olurlar. Okudukları bölümlerde donanımlı hale gelen mezunlar stajlarını da tamamladıktan sonra iş bulma konusunda farklı fırsatları değerlendirebilirler. Mesela Ankara Medipol Üniversitesi Psikoloji bölümü İngilizce ve Türkçe programlarından birinden mezun olanlar bölümünün getirdiği mesleki bilgi ve donanım ile üniversiteler, kamu, vakıf hastaneleri, cezaevleri, askeri kurumlar, huzurevleri, yaşlı bakım evleri, ruh sağlığı merkezleri, belediyeler, valilikler, psikoteknik laboratuvarında psikolog olarak çalışabilmektedir. Ayrıca bu bölüm mezunlarının dünyanın her yerinde diploma denkliği bulunmaktadır. Yani dünyanın herhangi bir ülkesinde de mesleğini icra edebilmektedir. Sağlık Bilimler Fakültesi içinde yer alan Ergoterapi bölümü mezunları da hastaneler, huzurevi ve özel klinikler, özel okullar, toplum ruh merkezleri, sivil toplum kuruluşları gibi yerlerde ergoterapist olarak görev alabilirler. Bunlar dışında tüm bölüm mezunları gerekli sınavlarda (ALES, YDS-YÖKDİL, vs.) gösterdikleri başarı ile akademik kariyerlerine yüksek lisans ile devam etmeyi tercih edebilirler. Beslenme ve Diyetetik bölümü mezunları da yataklı tedavi kurumlarında, diyabet eğitim merkezleri ve renal bakım ünitelerinde, spor merkezli okullarda, özel diyet poliklinikleri ve zayıflama merkezlerinde diyetisyen olarak çalışma imkanlarına sahip olabilmektedir. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler mezunları genellikle Dışişleri Bakanlığında çalışabilirken diğer bakanlıklarda da çalışma alanı bulmaktadırlar. Ayrıca mezunlar diplomat, danışman olabilmektedir. Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun olanlar bilgi işlem merkezinde yöneticilik, yazılım uzmanı, ağ tasarımı, kalite kontrol ve test uzmanı, grafik tasarım ve çizim, web tasarım uzmanı, robotik mühendislik alanlarında ve siber güvenlik alanında çalışma imkanı bulabilirler. Ön lisans bölümü Bilgisayar Programcılığı mezunları eğer istenirse DGS ile Bilgisayar Mühendisliği dahil olmak üzere 4 yıllık bir çok bölüme geçebilir ve bu çalışma alanlarına sahip olabilirler. Ayrıca ön lisans programı mezunu olarak da çalışma imkanına sahiptirler. Teknik servisler, yazılım geliştirme şirketleri, web tasarım firmalarında görev alabilirler. Sağlık Turizmi İşletmeciliği ön lisans bölümünden mezun olan öğrenciler kaplıcalar, termal oteller gibi yerlerde iş bularak mesleklerini yapabilirler.
Ankara Medipol Üniversite mezunları iş ve staj ilanlarını Kariyer.net sayfası üzerinde değerlendirebilir. Bölüm ve üniversite tercihlerinde kararsız kalan aday öğrenciler Kariyer.net tarafından hazırlanan pozisyon rehberi sayfasından bölümler ve üniversiteler konusunda bilgi sahibi olabilirler.
Aşağıdaki veriler, Ankara Medipol Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.