Artvin'de 2007 yılında kurulan Artvin Çoruh Üniversitesi, bağlı olduğu Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden ayrılarak kurulmuştur. Artvin Çoruh Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Orman Fakültesi, Meslek Yüksekokulu, Arhavi ve Hopa Meslek Yüksekokulları ile 2 farklı branşta enstitü ile eğitim hayatına başlamıştır. Kurulum aşaması tamamlandıktan sonra üniversite başta Artvin Çoruh Üniversitesi İlahiyat Fakültesi olmak üzere birçok fakülte ve meslek yüksekokulu bünyesine katmıştır. 2007 yılından itibaren gelişmek için büyük çabalar harcayan Artvin Çoruh Üniversitesi bünyesine kattığı fakülte ve meslek yüksekokulu ile bugün eğitim ve öğretim hayatına 9 fakülte, 1 enstitü, 2 yüksekokul ve 7 meslek yüksekokuluyla devam etmektedir. Artvin Çoruh Üniversitesi ulusal ve uluslararası düzeyde eğitim öğretim vermeyi, nitelikli bireyler yetiştirmeyi, bilimsel araştırmalar yapmayı, bilimi, sanatı ve kültürel değerleri sosyal sorumluluk bilinciyle ülke sorunlarına duyarlı olarak toplumun hizmetine sunmayı misyon edinmiştir. Vizyonu ise; verdiği eğitim öğretim, bilimsel çalışmalarda ön plana çıkan, iş birlikçi, yeniliklere açık, yurt içi ve yurt dışı olmak üzere aranan, seçkin ve tercih edilen bir üniversite olmaktır.
Artvin Çoruh Üniversitesine geçmek isteyen öğrenciler için Artvin Çoruh Üniversitesi yatay geçiş imkânı da bulunmaktadır. İstenilen başvuru koşullarını sağlayan adaylar yatay geçiş hakkından yararlanabilmektedir. Aynı zamanda birinci öğretimin yanında, bazı bölümlerde ikinci öğretim olarak da eğitim veren Artvin Çoruh Üniversitesi, bu bölümde okuyan öğrenciler için de birinci öğretime geçmek için yatay geçiş imkânı sunmaktadır.
Örgün öğretim veren Artvin Çoruh Üniversitesi bünyesinde 9 fakülte bulunmaktadır. Bölümlerin çoğunda birinci öğretim ile eğitim veren Artvin Çoruh Üniversitesi, bazı bölümlerde ikinci öğretim olarak da eğitim vermektedir. Artvin Çoruh Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü gibi hazırlık sınıfı olan bölümler dışında 4 yıllık lisans eğitimi verilmektedir. Artvin Çoruh Üniversitesi bölümleri bağlı bulundukları fakülteler ile birlikte aşağıda liste halinde sıralanmıştır.
- Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü
- Eğitim Bilimleri Bölümü
- Temel Eğitim Bölümü
- Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü
- Yabancı Diller Eğitimi Bölümü
- Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü
- Özel Eğitim Bölümü
- Beden Eğitimi ve Spor Bölümü
- Tarih Bölümü
- Sosyoloji Bölümü
- Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
- Felsefe Bölümü
- Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü
- Çevre Mühendisliği Bölümü
- Harita Mühendisliği Bölümü
- Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü
- Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
- Temel Bilimler Bölümü
- Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü
- Temel İslam Bilimleri Bölümü
- Felsefe ve Din Bölümü
- İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü
- İktisat Bölümü
- İşletme Bölümü
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Mimarlık Bölümü
- Peyzaj Mimarlığı Bölümü
- Görsel İletişim Tasarımı Bölümü
- İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü
- Müzikoloji Bölümü
- Beslenme ve Diyetetik Bölümü
- İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü
- Çocuk Gelişimi Bölümü
- Ergoterapi Bölümü
- Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü
- Hemşirelik Bölümü
- Sağlık Yönetimi Bölümü
Artvin Çoruh Üniversitesi lisans ve yüksek lisans eğitimlerinin yanında 2 yıllık bölümleri kapsayan ön lisans eğitimi de vermektedir. Ön lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler dilerlerse Dikey Geçiş Sınavı'na girerek eğitimlerini 4 yıllık lisans bölümüne tamamlayabilirler. 2 yıllık bölümden mezun olduktan sonra Dikey Geçiş Sınavı'na girmeden de mezun oldukları bölümün iş imkânlarından yararlanabilirler. Artvin Çoruh Üniversitesi bünyesinde bulunan 2 yıllık ön lisans bölümler aşağıdaki listede verilmiştir.
- Acil Durum ve Afet Yönetimi Programı
- Adalet
- Ormancılık ve Orman Ürünleri
- Bankacılık ve Sigortacılık
- Sivil Savunma ve İtfaiyecilik
- Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı
- Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon
- Harita ve Kadastro
- Bilgisayar Programcılığı
- İç Mekan Tasarımı
- Aşçılık
- Kültürel Miras ve Turizm
- Avcılık ve Yaban Hayatı
- Laboratuvar Teknolojisi
- Makine
- Muhasebe ve Vergi Uygulamaları
- Ormancılık ve Orman Ürünleri (İÖ)
- Özel Güvenlik ve Koruma
- Sivil Savunmacı ve İtfaiyecilik (İÖ)
- Tapu ve Kadastro
- Adalet
- Sivil Savunma ve İtfaiyecilik
- Finans-Bankacılık ve Sigortacılık
- Elektronik ve Otomasyon
- Yönetim ve Organizasyon
- Ulaştırma Hizmetleri
- Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri
- Büro Hizmetleri ve Sekreterlik
- Yönetim ve Organizasyon
- Pazarlama ve Dış Ticaret
- Sosyal Hizmetler Programı
- Çocuk Gelişimi Programı
- İnşaat Teknolojisi Programı
- Yapı Denetimi Programı
- İş Sağlığı ve Güvenliği Programı
- Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı Programı
- Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi Programı
- Mekatronik
- Maliye Programı
- Terapi ve Rehabilitasyon Bölümü
- Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü
- Dişçilik Hizmetleri Bölümü
- Eczane Hizmetleri Bölümü
- Tıbbı Hizmetler ve Sekreterlik Bölümü
- Sağlık Bakım Hizmetleri Bölümü
- Yerel Yönetimler
- Maliye
- Sağlık Bakım Hizmetleri
- Hukuk
- Yönetim ve Organizasyon
- Spor Yöneticiliği
- Beden Eğitimi ve spor
- Rekreasyon
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları
- Bankacılık ve Finans Bölümü
Her üniversitede olduğu gibi Artvin Çoruh Üniversitesi de öğrencilerine yüksek lisans yapma imkanı sunmaktadır. Lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler, istenilen başvuru şartlarını sağladıkları takdirde Artvin Çoruh Üniversitesi Yüksek Lisans programına kayıt yaptırma hakkını elde etmiş olmaktadırlar. Artvin Çoruh Üniversitesi bünyesinde Lisansüstü Eğitim Enstitüsü tarafından yüksek lisans ve doktora eğitimleri verilmektedir. Tezli yüksek lisans eğitiminin dışında tezsiz yüksek lisans yapma hakkı da Artvin Çoruh Üniversitesi bünyesinde bulunmaktadır. Lisansüstü Eğitim Enstitüsüne bağlı olarak verilen eğitimlerin ana bilim dalları aşağıdaki listede sıralanmıştır.
- Çevre Bilimi ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı Disiplinlerarası Tezli Yüksek Lisans Programı
- İşletme Tezli Yüksek Lisans Programı
- Doğal Kaynak Yönetimi Ana Bilim Dalı Disiplinlerarası Tezli Yüksek Lisans Programı
- Sınıf Eğitimi Bilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programı
- İktisat Tezli Yüksek Lisans Programı
- İşletme Doktora Programı
- Biyoloji Tezli Yüksek Lisans Programı
- İşletme Tezsiz (İÖ) Yüksek Lisans Programı
- Eğitim Yönetimi Bilim Dalı Tezsiz (İÖ) Yüksek Lisans Programı
- İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı Disiplinler arası Tezli Yüksek Lisans Programı
- Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı Doktora Programı
- Matematik Eğitimi Bilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programı
- Orman Endüstri Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Programı
- Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programı
- Orman Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Programı
- Türk Dili ve Edebiyatı Tezli Yüksek Lisans Programı
- Peyzaj Mimarlığı Tezli Yüksek Lisans Programı
- Tarih Doktora Programı
- Orman Mühendisliği Doktora Programı
- Tarih Tezli Yüksek Lisans Programı
- Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı Tezsiz (İÖ) Yüksek Lisans Programı
- Harita Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Programı
Artvin Çoruh Üniversitesi açık öğretim fakültesi ve açık öğretim bölümüne sahip değildir; ancak Artvin Çoruh Üniversitesi, online eğitim altyapısına sahiptir. Herhangi olumsuz bir durumla karşılaşılması halinde ya da YÖK'ten gelen karar ile derslerin tamamı ya da birkaçı uzaktan eğitim yolu ile yapılabilmektedir.
Her sene olduğu gibi öğrencilerin en çok merak ettiği durum okulların taban puanlarıdır. Artvin Çoruh Üniversitesi taban puanları da en çok merak edilenlerden biridir. Her sene okula öğrenci alımı olduğundan her gelen öğrenci ile okulun taban puanı değişmektedir. Bundan dolayı taban puan hakkında kesin ve net bilgilere ulaşmak mümkün değildir; ancak fikir olması açısından tercih yapılacak seneden bir önceki senenin taban puanlarına bakılarak bazı çıkarımlar yapılabilir. Bunula birlikte taban puandan daha net ve doğru çıkarımlar yapmayı sağlayan bir diğer seçenek ise sıralamalardır. Taban puanları arasındaki rakamsal değişikler her sene çok büyük farklar oluşturarak kafa karışıklığına sebep olmaktadır, ancak sıralamalar açısından durum böyle değildir. Seneden seneye sıralamalar arasındaki değişiklikler çok az fark göstermektedir. Bundan dolayı tercih döneminde taban puanlarına bakmaktan çok Artvin Çoruh Üniversitesi Sıralama puanlarına bakmak daha doğru çıkarımlar yapmayı sağlamaktadır. Tabii ki bunların sadece bir çıkarım olduğu ve beklenmedik değişikliklerin olabileceği göz ardı edilmemelidir.
Her üniversitede olduğu gibi Artvin Çoruh Üniversitesi'nde de yabancı öğrenci alımları yapılmaktadır; ancak bunun için istenilen başvuru koşullarını sağlamaları gerekmektedir. Öncelikle yurt dışından başvuru yapmayı planlayanların uluslararası ve ulusal geçerliliğe sahip lise bitirme veya üniversiteye giriş sınavına eş değer bir sınav sonucuna sahip olmaları gerekmektedir. Başvuru şartları onaylandıktan sonra öğrenci olmaya hak kazanan adaylar, eğer öğretim dili Türkçe olan bölümlere gitmeyi tercih ederlerse, onlara ilk önce Türkçe testi uygulanmaktadır. Bu testten başarılı not alan öğrenciler, kazandıkları bölümde eğitime başlayabilmektedir. Türkçe testinden ortalama bir not almış olan öğrenciler ise Türkçesi kısa zamanda yeterli duruma gelebilecek olan adaylar olarak değerlendirilir. Bu öğrenciler kazandıkları bölümde eğitimlerine bir yandan devam ederken bir yandan da kurumda Artvin Çoruh Üniversitesi'nde açılan Türkçe kurslarına devam etmelilerdir. Kursa devam zorunlu olduğu gibi Türkçe seviyesi için dönem sonunda tekrar sınava girmeleri gerekir. Sınavdan başarısız not alanlar ise Türkçesi yetersiz aday olarak değerlendirilir ve izinli sayılacakları bir yıl sonrasına kadar, Türkçe öğrenmekle yükümlü tutulur. Türkçe öğrendiklerini kanıtladıktan sonra bölümlerinde öğretime devam etme hakkına sahip olurlar. Aday öğrenci tanınan süre içerisinde Türkçe bilgisini en az B seviyesine çıkarmakla yükümlüdür. Bu şartı sağlayamayan öğrencilerin bölümle ilişkileri kesilir ve öğrenci olmaya hak kazanamazlar. Artvin Çoruh Üniversitesi her yıl öğrenci alım ilanlarını güncellediği için yabancı öğrenciler başvuru yapacakları zaman güncel duyuruları takip etmeli ve başvuru koşullarını dikkatli bir şekilde incelemelidir.
Artvin Çoruh Üniversitesi bölümlerinin herhangi birinden mezun olan adayların kendi alanları dahil olmak üzere farklı alanlardan da iş bulma olanaklarına sahiptirler. Özellikle Artvin Çoruh Üniversitesi, öğrencilerine okulda çalışma ve staj yapma imkanı sunduğundan dolayı, bu okulun mezunları iş hayatına diğer rakiplerinden tecrübe konusunda bir adım önde başlamış olurlar.
Artvin Çoruh Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi bölümleri arasında yer alan Artvin Çoruh Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü ve Artvin Çoruh Üniversitesi Hemşirelik Bölümü öğrencilerin en çok tercih ettikleri bölümler arasında yer alır. Bölüm mezunları Sağlık Bakanlığı bünyesinde bulunan sağlık kuruluşlarında ya da özel hastanelerde iş imkanlarına sahiptirler. Beslenme ve Diyetetik bölümü mezunları uzmanlıklarına yönelik hizmet veren çeşitli klinik ya da merkezler açabilirler. Özellikle ön lisans Çocuk Gelişimi mezunları, küçük yaş çocukların eğitimi zorunlu hale geldiğinden artan kreş ve anaokullarında yardımcı öğretmen ya da daha farklı pozisyonlarda iş bulma olanaklarına sahip olurlar. Bu noktada bölüm fark etmeksizin istenilen her alanda Kariyer.net'in sunduğu iş ilanlarına bakılabilir ve staj arayışı daha kolay hale getirilebilir. Henüz hangi alanda, hangi pozisyonda çalışacağına dair kesin karar verememiş olanlar ise yine Kariyer.net'in hazırladığı pozisyon rehberi sayfasına bakarak kararını netleştirebilir.
Aşağıdaki veriler, Artvin Çoruh Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.