Atılım Üniversitesi 1997 yılında ülkemizin eğitim ve öğretim faaliyetlerine katkı sunmak amacıyla Ankara'da kurulan bir vakıf üniversitesidir. Vizyon ve misyonunu bilimsel temeller ışığında kaliteli eğitimi etkin kılarak teknoloji üretmek ve ülkenin geleceğine katkı sunmak olarak berliten Atılım Üniversitesi, bugün lisans düzeyinde eğitim veren 7 fakültesi, ön lisans eğitimi veren 2 meslek yüksekokulu, 2 yüksekokulu ve yüksek lisans eğitimi veren 3 enstitüsü ile faaliyetlerine devam etmektedir. Üniversitede öğrenciler dersleri Ankara şehir merkezine 20 km uzaklıktaki MOG kampüsünde görmektedir. Atılım Üniversitesi özel bir üniversite olduğu için eğitim ücretlidir; ancak öğrencilere lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde çeşitli başarı bursu imkanları sağlanmaktadır. Şehir içi toplu taşıma ve öğrenci servisleri ile üniversiteye erişim sağlanabilmektedir. Atılım Üniversitesi, fakülteler ve yüksekokulların yanı sıra kütüphane, spor merkezleri, yurtlar ve sağlık hizmetleri ile öğrencilerin ihtiyaç duyduğu tüm akademik, sosyal ve kültürel imkanlara sahip bir üniversitedir.
Atılım Üniversitesi'nde 4 yıllık ve üstü lisans eğitiminin verildiği 7 fakülte mevcuttur. Öğrenciler bölümleri tarafından ilan edilen müfredata göre zorunlu ve seçmeli derslerini başarı ile tamamlayarak mezun olurlar. Mezun olan adaylar yükseköğrenim diploması almaya hak kazanırlar. Lisans eğitimleri sırasında bölüm değiştirmek ya da başka bir üniversitede aynı bölüme geçmek için yatay geçiş başvurusu yapabilirler. Atılım Üniversitesi yatay geçiş şartları üniversite senatosu tarafından belirlenerek öğrencilere üniversite yönetmeliğinde beyan edilir. Akademik ve mesleki kariyerinde daha da ilerlemek isteyen adaylar, gerekli şartları sağlamaları kaydıyla ilgili yüksek lisans programına kayıt yaptırabilirler. Başta Atılım Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Atılım Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi olmak üzere lisans eğitimi veren diğer fakülte ve bölümler ise şunlardır;
- Tekstil ve Moda Tasarımı
- Endüstriyel Tasarım
- Grafik Tasarım
- Mimarlık
- İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı
- Matematik
- İngiliz Dili ve Edebiyatı
- Psikoloji
- İngilizce Mütercim ve Tercümanlık
- Otomotiv Mühendisliği
- Fizik Grubu
- Yazılım Mühendisliği
- İmalat Mühendisliği
- Mekatronik Mühendisliği
- Kimya Mühendisliği
- Endüstri Mühendisliği
- Bilişim Sistemleri Mühendisliği
- Bilgisayar Mühendisliği
- Enerji Sistemleri Mühendisliği
- Elektrik-Elektronik Mühendisliği
- Makine Mühendisliği
- İnşaat Mühendisliği
- Havacılık ve Uzay Mühendisliği
- Malzeme ve Metalürji Mühendisliği
- Uluslararası Ticaret ve Lojistik
- Uluslararası İlişkiler
- Maliye
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
- Turizm İşletmeciliği
- İşletme
- İşletme(İngilizce)
- İktisat(İngilizce)
- İktisat
- Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
- Odyoloji
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
- Hemşirelik
- Çocuk Gelişimi
- Beslenme ve Diyetetik
Atılım Üniversitesi 2 yıllık bölümler meslek yüksekokulları bünyesinde yer almaktadır. Öğrencilerin ilk yıl teorik eğitim ile mesleklerinin gerekliliklerini öğrenip ikinci yılda bu bilgileri pratik etmeleri amacıyla staj yapmaları istenir. 2 yılın sonunda isteyen öğrenciler gerekli şartları sağlamaları kaydıyla 4 yıllık lisans bölümlerine geçiş yapabilirler. Atılım Üniversitesi ön lisans bölümleri şunlardır:
- Adalet Programı
- Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı
- Anestezi Programı
- İlk ve Acil Yardım Programı
- Ameliyathane Hizmetleri Programı
- Fizyoterapi Programı
- Modern Diller
- Temel İngilizce (Hazırlık Sınıfı)
- Uçak Gövde ve Motor Bakımı
- Havacılık Yönetimi
- Uçak Elektrik ve Elektroniği
- Pilotaj
Atılım Üniversitesi yüksek lisans eğitimi 3 farklı enstitü tarafından verilmektedir. Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar, üniversitenin ilan ettiği tarihlerde gerekli şartları sağladıkları takdirde yüksek lisans programına kayıt yaptırabilirler. Yüksek lisans tezli ve tezsiz olmak üzere iki farklı şekilde yapılmaktadır. Üniversite güz ve bahar dönemi olmak üzere iki farklı dönemde öğrenci kabul etmektedir. Tezli yüksek lisansta öğrenciler yazdıkları tezi savunarak mezun olurken, tezsiz yüksek lisansta yaptıkları bir proje ile mezun olurlar. Atılım Üniversitesi yüksek lisans bölümleri ve bağlı oldukları enstitüler ise şunlardır;
- Bilgisayar Mühendisliği (Tezli- Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Yazılım Mühendisliği (Tezli- Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Mimarlık (Tezli- Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Uygulamalı Fizik (Tezli- Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Mekatronik Mühendisliği (Tezli- Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Matematik (Tezli- Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Malzeme Mühendisliği (Tezli- Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- İmalat Mühendisliği (Tezli- Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Kimya Mühendisiliği ve Uygulamalı Kimya (Tezli- Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- İnşaat Mühendisliği (Tezli- Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Makine Mühendisliği (Tezli- Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Bilgi Teknolojileri (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- Endüstri Mühendisliği (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- Elektrik Elektronik Mühendisliği (Tezli- Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Turizm İşletmeciliği (Tezli- Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Yerel Yönetimler (Tezli- Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi (Tezli- Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Halkla İlişkiler ve Reklamcılık (Tezli- Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Kamu Hukuku (Tezli- Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Özel Hukuk (Tezli- Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Uygulamalı İktisat (Tezli- Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Maliye-Vergi (Tezli- Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Uluslararası Ticaret ve Lojistik (Tezli- Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Uluslararası İlişkiler (İngilizce)(Tezli- Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Uluslararası İlişkiler (Tezli- Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Avrupa Birliği (Tezli- Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- İngiliz Kültürü ve Edebiyatı (Tezli- Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Çeviri Bilim (Tezli- Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- İşletme (Türkçe) (Tezli- Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- İşletme (İngilizce) (Tezli- Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Sağlık Yönetimi (Tezli- Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Finansman (Tezli- Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- Klinik Psikoloji (Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
- Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği
- Hareket
Atılım Üniversitesi'nde 2 ya da 4 yıllık eğitimin verildiği açık öğretim fakültesi bulunmamaktadır. Belirli dönemlerde öğrenciler, YÖK tarafından yapılan duyuru ile geçici süre olarak uzaktan eğitime geçiş yapmışlardır. Üniversite tarafından kurulan uzaktan eğitim koordinatörlüğü ile öğrencilerin örgün eğitimden mahrum kalmamaları için nitelikli eğitim, teknoloji altyapısıyla buluşturulmuştur. Ancak Atılım Üniversitesi'nde uzaktan eğitim ile tezsiz yüksek lisans eğitimleri veren programlar mevcuttur. Bu programlar ise şunlardır;
- İşletme Uzaktan Eğitim Tezsiz Yüksek Lisans(İngilizce)
- İşletme Uzaktan Eğitim Tezsiz Yüksek Lisans
Atılım Üniversitesi taban puanları her yıl sınava giren adayların aldıkları puanlara göre farklılık gösterir. Adaylar sınava girmeden önce kendilerine bir hedef belirlemek ve çalışma temposu oluşturmak adına Atılım Üniversitesi puanlarına YÖK tarafından hazırlanan tercih atlaslarından göz atabilirler. Bu tercih atlaslarında Atılım Üniversitesi bölümleri, kontenjan bilgileri ve Atılım Üniversitesi sıralama bilgileri gibi öğrenciler için gerekli tüm bilgiler mevcuttur.
Atılım Üniversitesi başta KKTC olmak üzere dünyanın pek çok yerinden öğrenci kabul etmektedir. Öğrenciler lisans, yüksek lisans ve doktora programlarına belirlenen koşulları sağlamak kaydıyla başvurabilirler. Program dili İngilizce olan bölümlerde yabancı dil şartı vardır. Buna göre lisans ve yüksek lisans bölümleri için TOEFL sınavından minimum 75 almak (Kompozisyon en az 20 olmalı), PTE akademik sınavından 90 üzerinden 60 ve IELTS sınavından minimum 6 ortalama almaları gerekir. ÖSYM tarafından YÖS sınavı kaldırıldığı için üniversite bir sınav yapmamaktadır.
Kesin kayıt esnasında öğrencilerden istenen belgeler ise şunlardır;
- Pasaport
- Vesikalık Fotoğraf
- Diplomaların Türkçe İngilizce tasdikli hali
- Orijinal transkriptler ve bunların Türkçeye çevrilmiş hali
- Kayıt için gerekli ödeme ve öğrenim ücretinin ilk taksitinin ödendiğine dair form
- Türkçe yeterlilik seviyesini gösterir dil belgesi(TÖMER). Türkçe yeterliliği olmayan adaylar için Türkçe hazırlık sınıfı vardır.
Program ücreti bölümlere ve fakültelere göre değişkenlik göstermektedir. Ücretler ilgili birim tarafından web sitesinde ilan edilir.
Atılım Üniversitesi gerek sosyal bilimler gerekse fen bilimleri alanında öğrenci istihdamına katkı sunmaya devam etmektedir. Öğrenciler aldıkları multidisipliner eğitim sayesinde gerek kendi bölümleri gerekse başka bölümlerdeki iş kollarında kolaylıkla kendilerine iş bulabilirler. Atılım Üniversitesi Pilotaj bölümü mezunları dünyanın önde gelen hava kurumlarından olan THY'de istihdam edilebilecekleri gibi diğer ulusal ve uluslararası hava şirketlerinde de pilot olarak istihdam edilebilirler. Ayrıca sivil pilot olarak çalışabilirler. Özel helikopter ve uçak sürücülüğü yapabilirler. Fen Bilimleri alanında yazılım mühendisliği ve bilgisayar mühendisliği ön plana çıkmaktadır. Atılım Üniversitesi Yazılım Mühendisliği bölümü mezunları Teknofest gibi etkinliklerde projelerini sunarak start-up ve kuluçka merkezlerinden araştırma desteği alarak yazılım mühendisi olarak görev yapa bilirler. Türkiye'nin son yıllarda havacılık alanındaki gelişimini düşünürsek uzay araçlarının yazılımını yapabilirler. NASA ve diğer önde gelen havacılık ve uzay dairelerinde çalışabilirler. Devlet ve özel kurumlarda yazılım danışmanı olarak teknik destek verebilirler. Aynı şekilde Atılım Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü mezunları önemli kurumlarda ya da şirketlerin IT ve teknoloji danışmanlığı kısımlarında istihdam edilebilirler. Bilgisayar mühendisliği ve yazılım mühendisliği mezunları kendi şirketlerini kurarak da bağımsız denetim ve danışma hizmeti de verebilirler.
Sosyal bilimler alanında ise hukuk fakültesi ve işletme fakülteleri ön plana çıkmaktadır. Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunları devlet kurumlarında hakim, savcı ve avukat olarak çalışabilirler. Kendi hukuk büroları ve avukatlık bürolarını açarak özel sektörde istihdam edilebilirler. Şirketlere hukuk danışmanlığı yapabilirler ve üniversitelerin akademik kadrolarında istihdam edilebilirler. İşletme fakültesi mezunları ise ülkemizin ihtiyaç duyduğu şirket içi kurumsallaşma ve iş piyasasındaki sürdürülebilirliği sağlama adına yönetici pozisyonlarında istihdam edilebilirler. Atılım Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunları şirketlerde, kendi kurdukları şirketlerde, belediye iştiraklerinde ve Devlet Planlama Teşkilatı'nda bürokrat olarak istihdam edilebilirler. İngilizce işletme, iktisat ve finans bölümlerini okuyan öğrenciler uluslararası şirketlerde ve yurt dışında istihdam edilebilirler. Ayrıca işletme fakültesi mezunları dinamik ve genç ekipler oluşturarak start-up firmaları kurabilirler.
Sizler de mezun olduktan sonra hayalinizdeki mesleğe kavuşmak ve geleceğe emin adımlarla yürümek istiyorsanız, mezun ve öğrencileri buluşturan platform olan Kariyer.net'in pozisyon rehberi sayfasını inceleyebilir. Kendinize uygun mesleğe başvurabilir ve üniversite mezunlarının bölümlere göre çalışma profilleri hakkında bilgi alabilirsiniz.
Aşağıdaki veriler, Atılım Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.