150 yılı aşan bir geçmişe sahip, ülkemizin köklü devlet üniversitelerinden olan Boğaziçi Üniversitesi, eğitim düzeyi, akademik kadrosu ve kurum kültürü ile dünyanın en seçkin üniversiteleri arasında yerini almıştır. Boğaziçi Üniversitesi, sadece ülkemizde değil dünya genelinde başarısı ile kendini kanıtlamış ve bilinirliğe sahip bir üniversitedir.
Yüksek eğitim kalitesi, sosyal imkanları, kütüphaneleri, öğrenci kulüpleri, geniş akademik kadrosu ve öğrenciler için gereken tüm fiziki imkanlara sahip kampüsleri ile Boğaziçi Üniversitesi özel mi sorusunu akıllara getirse de Boğaziçi Üniversitesi ücretsiz eğitim sunan bir devlet üniversitesidir.
Boğaziçi Üniversitesi mezunları gerek edindikleri yüksek akademik bilgi gerekse de sosyal becerilerini üst düzeye çıkaran imkanlara sahip olmaları sayesinde; bilim dünyasında, sanat dünyasında, iş hayatında, devlet kademelerinde, akademide, özel sektörde, eğitim kurumlarında, sağlık sektöründe, bilişim ve yazılım şirketlerinde, medya ve basın kurumlarında, teknik alanlarda ve özetle her sektörde önemli roller üstlenebilmektedirler. Boğaziçi Üniversitesi'nden mezun olanlar üniversite hayatında kendilerine kattıkları ile BOUN adını gururla taşıdıklarını ifade etmektedirler. Bununla birlikte Boğaziçi Üniversitesi'nden mezun olmanın iş hayatına bir adım önce başlamanızı sağlayacağını da unutmamalısınız.
Boğaziçi Üniversitesi 6 kampüse sahiptir. Güney Kampüs adı verilen kampüste Boğaziçi Üniversitesi'nin birçok binası yer almaktadır. Doğusunda Boğaziçi ve Rumelihisarüstü tarihi kalesi ile hem tarihi hem de doğal zenginliklere bir arada ulaşılabilen bir eğitim alanıdır. Ayrıca Boğaziçi Üniversitesi'nin en eski binaları da bu kampüstedir. Boğaziçililer tarafından mutlaka bilinen toplantı salonu Albert Long Hall da Güney Kampüste bulunmaktadır. Öğrenci faaliyetlerinin yürütüldüğü binanın da bulunduğu kampüste, geniş imkanlara sahip bir spor salonu ve tiyatro vardır. Spor faaliyetleri, ders dışı etkinlikler ve öğrenci kulüplerinin düzenledikleri etkinlikler bu bina kompleksinde gerçekleştirilmektedir.
Güney Kampüste pek çok fakülte binası da bulunmaktadır. Mühendislik Binası (Perkins Hall), İdari Bilimler Binası (Washburn Hall), İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Fen-Edebiyat Binası (Anderson Hall), Yönetim Binası (Gates Hall) Kayıt İşleri Ofisi, İletişim Ofisi, Finansal Ofis, postane, Van Millingen Kütüphanesi (1932) içinde şu an rektörün, rektör yardımcılarının ve genel sekreterin ofisleri ile personel, araştırma ve planlama ofisleri de Güney Kampüste yer almaktadır.
Güney Kampüste ayrıca iki yurt binası (Hamlin Hall ve Theodorus Hall) ve Üniversite Kültürel Miras Müzesi, eski ahşap evler, Kurumsal İletişim Ofisi, Öğrenci Dekanlığı ve Yönetim Ofisleri) yer almaktadır.
Kuzey kampüste laboratuvarlar, Fen ve Mühendislik Binası, öğretim üyelerinin ofisleri ve seminer odaları vardır. Fizik, Kimya, Moleküler Biyoloji ve Mühendislik bölümlerine ait laboratuvarlar bu binada bulunmaktadır. Kuzey Kampüste bulunan Yabancı Diller Yüksekokulu Binasında, Boğaziçi Üniversitesi hazırlık eğitimi verilmektedir.
15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsünü gören Hisar Kampüsü, Boğaziçi Üniversitesi'nin en yeni kampüslerinden biridir. 7924 metrekarelik bir alanda kurulan Hisar Kampüsünde Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Çevre Bilimleri Enstitüsü ve öğrencilerin keyifli vakit geçirmesini, sosyalleşmesini sağlayan modern bir kafeterya bulunmaktadır. Eğitim binalarının dışında, kapalı yüzme havuzunu içeren bir spor tesisi de bulunmaktadır.
Uçaksavar Kampüsünde Boğaziçi Üniversitesi personeli için barınma kompleksi, öğrenci yurtları, geniş olanaklara sahip spor salonu, atletizm pisti ve stadyumdan oluşan bir spor kompleksi ve Garanti Kültür Merkezi yer alır.
Boğaz'ın Anadolu kıyısında bulunan Boğaziçi Üniversitesi kampüsü ise tarihi ve ulusal sismik istasyonlar ağının merkezi ve üniversitenin ünlü araştırma merkezi Kandilli Rasathanesi'nin bulunduğu Kandilli Kampüsüdür.
Altıncı kampüs olan Kilyos Sarıtepe Kampüsü, Boğaziçi Üniversitesi'nin en yeni ve merkeze en uzak yerleşkesidir. Bu haliyle, merkez sayılabilecek olan Kuzey Kampüsü ve Güney Kampüsünden uzakta olsa da en yeni ve modern binalara sahip olmanın da ayrıcalığını yaşatmaktadır.
Boğaziçi Üniversitesi'nde 4 yıllık eğitim veren 6 fakülte bulunmaktadır. Farklı puan türlerinde ve uzmanlık alanlarında pek çok bölüme sahiptir. Bu fakülteleri ve fakültelerde yer alan bölümleri şöyle sıralayabiliriz:
- Yabancı Diller Eğitimi
- Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi
- Temel Eğitim
- Eğitim Bilimleri
- Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi
- Batı Dilleri ve Edebiyatları
- Felsefe
- Çeviribilim
- Dilbilim
- Türk Dili ve Edebiyatı
- Fizik
- Kimya
- Matematik
- Moleküler Biyoloji ve Genetik
- Psikoloji
- Sosyoloji
- Tarih
- İktisat
- İşletme
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
- Endüstri Mühendisliği
- Makine Mühendisliği
- İnşaat Mühendisliği
- Kimya Mühendisliği
- Elektrik-Elektronik Mühendisliği
Boğaziçi Üniversitesi'nde 2 yıllık eğitim veren iki yüksekokul bulunmaktadır. Yabancı Diller Yüksekokulu'nda ön lisans bölümlerinin yanı sıra hazırlık eğitimi de verilmektedir. Diğer ön lisans bölümleri ise şöyledir:
- Yönetim Bilişim Sistemleri
- Turizm İşletmeciliği
- İleri İngilizce
- İngilizce Hazırlık
- Modern Diller Birimi
Boğaziçi Üniversitesi'nde yüksek lisans eğitimi verilen 6 enstitü bulunmaktadır. Bu enstitüler bünyesinde güz ve bahar döneminde, belirli kontenjanlar ve kayıt koşulları doğrultusunda öğrenci kabul edilir. Gerekli şartları sağlayan adaylar, lisans mezuniyetine uygun olarak başvurdukları yüksek lisans programını tercih edebilirler. Bu programlar tezli yüksek lisans, ikinci öğretim tezsiz yüksek lisans ve doktora programlarıdır. Başvuru dönemlerinden önce, başvurmak istediğiniz programın web sitesini takip etmeniz faydalı olacaktır. Başvuru koşulları ve kontenjanlar, her başvuru döneminden önce açıklanmaktadır.
- Modern Türk Tarihi Lisansüstü Programları
- Biyomedikal Mühendisliği Lisansüstü Programları
- Çevre Bilimleri Lisansüstü Programları
- Çevre Teknolojisi Lisansüstü Programları
- Bilgisayar Mühendisliği Lisansüstü Programı
- Elektrik-Elektronik Mühendisliği Lisansüstü Programı
- Endüstri Mühendisliği Lisansüstü Programı
- Fizik Lisansüstü Programı
- Hesaplamalı Bilim ve Mühendislik Yüksek Lisans Anabilim Dalı
- İnşaat Mühendisliği Lisansüstü Programı
- Kimya Mühendisliği Lisansüstü Programı
- Kimya Lisansüstü Programı
- Matematik Lisansüstü Programı
- Makine Mühendisliği Lisansüstü Programı
- Moleküler Biyoloji ve Genetik Lisansüstü Programı
- Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Lisansüstü Programı
- Sistem ve Kontrol Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
- Jeodezi Lisansüstü Programları
- Jeofizik Lisansüstü Programları
- Deprem Mühendisliği Lisansüstü Programları
- Deprem Riskinin Azaltılması Yüksek Lisans Programı
- Bilişsel Bilim Yüksek Lisans Programı
- Dilbilim Lisansüstü Programları
- Eğitim Bilimleri Lisansüstü Programları
- Eğitim Teknolojisi Yüksek Lisans Programı
- Eleştiri ve Kültür Çalışmaları Yüksek Lisans Programı
- Erken Çocukluk Eğitimi Yüksek Lisans Programı
- Felsefe Lisansüstü Programları
- İktisat Lisansüstü Programları
- İngiliz Dili Eğitimi Lisansüstü Programları
- İşletme Lisansüstü Programları
- Öğrenme Bilimleri Lisansüstü Programı
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Lisansüstü Programları
- Sosyal Politika Yüksek Lisans Programı
- Sosyoloji Yüksek Lisans Programı
- Sürdürülebilir Turizm Yönetimi Yüksek Lisans Programı
- Tarih Lisansüstü Programları
- Türk Dili ve Edebiyatı Lisansüstü Programları
- Uluslararası Ticaret Yönetimi Yüksek Lisans Programı
- Yönetim Bilişim Sistemleri Lisansüstü Programları
- Klinik Psikoloji Doktora Programı
- Psikoloji Lisansüstü Programları
- İngiliz Edebiyatı Lisansüstü Programları
- Konferans Çevirmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Yazılı Çeviri Lisansüstü Programı (M.A.)
- Çeviribilim Lisansüstü Programı (Ph.D.)
- Asya Çalışmaları Yüksek Lisans Programı
- Ekonomi ve Finans Yüksek Lisans Programı
- Executive MBA Yüksek Lisans Programı
- Finans Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
- İşletme Bilişim Sistemleri Yüksek Lisans Programı
- Mekatronik Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
- Mühendislik ve Teknoloji Yönetimi Yüksek Lisans Programı
- Sınıf Öğretmenliği Yüksek Lisans Programı
- Tıbbi Sistemler ve Bilişim Yüksek Lisans Programı
- Otomotiv Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
- Uluslararası İlişkiler: Türkiye, Avrupa ve Orta Doğu Yüksek Lisans Programı
- Uluslararası Rekabet ve Ticaret Yüksek Lisans Programı
- Yabancı Dil Öğretimi II. Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Yakıt ve Enerji Teknolojileri Programı
- Yapım Mühendisliği ve Yönetimi Yüksek Lisans Programı
- Yazılım Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
- İkinci Öğretim Tezli Yüksek Lisans Programları
- Asya Çalışmaları Yüksek Lisans Programı
- İşletme Bilişim Sistemleri Yüksek Lisans Programı
- Mekatronik Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
- Uluslararası İlişkiler: Türkiye, Avrupa ve Orta Doğu
- Yazılım Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
Boğaziçi Üniversitesinde açık öğretim eğitimi verilmemektedir ve açık öğretim bölümü bulunmamaktadır. Aynı şekilde Boğaziçi Üniversitesi'nin uzaktan eğitim veren bölümü de yoktur. Boğaziçi Üniversitesi, online eğitim için teknolojik altyapıya sahip olup bu eğitimi öğrencilerine verebilmektedir.
Boğaziçi Üniversitesi taban puanları lisans bölümleri ve ön lisans programları için her yıl değişmektedir. Bu yüzden, üniversite sınavına girdiğiniz yılın bir önceki yılındaki taban puanları dikkate alarak, tercihlerinizi yapabilirsiniz. Boğaziçi Üniversitesi sıralamalarını dikkate alarak tercihte bulunmak, taban puanlarını esas almaktan daha doğru olacaktır. Taban puanları her yıl değişse de sıralamalar daha yakın değerlere sahip olacaktır.
Boğaziçi Üniversitesi'nde eğitim almak ya da BOUN’a yatay geçiş yapmak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin ilk olarak Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavına (Uluslararası Öğrenci Sınavı) girmiş olması gerekmektedir. Sınav sonucunun Boğaziçi Üniversitesi tarafından değerlendirilmesinin ardından, başarılı bulunan ve gerekli diğer şartları sağlayan yabancı uyruklu öğrenciler üniversitede eğitim almak üzere kabul edilmektedir.
Boğaziçi Üniversitesi'nden mezun olanlar, eğitim aldıkları ve uzmanlaştıkları bölüm ya da programların yetkinliklerine göre çok farklı sektörlerde kariyer fırsatları yakalayabilmektedirler. Mezun oldukları bölüme göre değişebilmekle birlikte, üniversite eğitimleri sırasında yaptıkları stajlar, katıldıkları eğitimler, sempozyumlar, öğrenci kulüplerinde aldıkları görevler özgeçmişlerinin diğer adaylar arasında ön plana çıkmasını sağlamaktadır. Çok çeşitli sosyal ve fiziki imkanlara sahip bir üniversite olması sayesinde, öğrencilerin donanımlı ve kendilerine güvenlerini sağlamış bir şekilde mezun olmalarına destek olmaktadır.
Boğaziçi Üniversitesi İşletme bölümü mezunları, şirketlerin tüm bölümlerinde, uzman pozisyonlarında ve yönetici kademelerinde görev alabilmektedirler. Bunun dışında işletmelere danışmanlıklar yapabilmekte, finans sektöründe çalışabilmekte, şirket yönetimi ile ilgili görevler alabilmekte ve farklı konularda kendilerini geliştirerek tüm sektörlerde de kolayca iş bulabilmektedirler.
Boğaziçi Üniversitesi Fizik bölümünden mezun olanlar, bilimsel çalışmalar yürütebildikleri gibi akademik çalışmalar yaparak üniversitelerin akademik kadrolarında da görev alabilirler. Bir diğer örnek olarak Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunları da teknoloji ile ilgili tüm sektörlerde, yazılım şirketlerinde, işletmelerin bilgi teknolojileri departmanlarında, dijital medya çalışmaları yürüten şirketlerde görev alabilirler. Artık global şirketlerden küçük işletmelere kadar her organizasyonda teknoloji ve yazılım önemli olduğu için sektör fark etmeksizin kolayca iş bulabilirler.
Yeni mezun ve deneyim yılı fark etmeksizin, iş arayanlar her kademede ve uzmanlık alanına uygun olarak yayınlanan iş ilanlarını Kariyer.net üzerinden kolayca takip edebilirler. Siz de hâlâ kendinize en uygun işi bulamadıysanız, hemen Kariyer.net’teki pozisyon rehberini inceleyebilir, geleceğinizi planlayabilirsiniz.
Boğaziçi Üniversitesi’nin benim için çok ciddi bir önemi var. Yedi sene mi burada geçirdim, iş ortaklarımı burada buldum ve en yakın arkadaşlarımı üniversitede geçirdiğim yıllarda su altı sporlarında edindim. Hala görüşüyoruz. Üniversite ortamında sadece aldığınız eğitiminiz değil, edindiğiniz arkadaşlar, çevreniz, içinde bulunduğunuz sosyal kulüpler, aldığınız sorumluluklar... Bunların hepsi aslında sizi hayata hazırlayan ve gerektiğinde, ihtiyaç duyduğunuzda sizlere hakikaten çok fazla kapı açacak anahtarlar. Dolayısıyla okulu hiçbir zaman sadece eğitim olarak görmemek lazım, öğretim olarak görmemek lazım. Aynı zamanda iyi vakit geçireceğiniz ve hayatınızın geri kalanında hakikaten çok ciddi yol arkadaşları edinebileceğiniz bir hayat tecrübesi olarak görmekte çok büyük fayda var.
Mekanlar önemlidir Boğaziçi Üniversitesi her şeyden önce İstanbul’un en güzel okullarından birisi, bahçesinden duvara yaslanarak muhteşem bir panoramayla Boğaza baktığınız, bir okulda okursanız bunun size çok şey kattığını sonra fark ediyorsunuz. Mekânlar kadar ortamlar da önemlidir. İçinde bulunduğumuz dönem zor da olsa Boğaziçi özgür bir ortamdı, öğrenci ve hoca ilişkilerinin çok keyifli olması bizlere özgüven kazandırdı. Ayrıca Boğaziçiliyim demek toplumumuzda hep güzel etki yaratan bir cümle. Ben hem Robert Kolej hem Boğaziçi’nin bana eğitim öğretim dışında çok şey kattığına hep inandım. Okullarımla bağımı hiç kopartmadım. En güzel dostluklarımı da bu süreçlerde kurdum.
Kampüse 1991 yılında adımımı atar atmaz kendimi dünyada istediği her şeyi başarabilecek şekilde hem eğitilen bunun ötesinde sosyal etkileşimi yüksek olan yıllarda buldum. Benim için Boğaziçili olmak özgür düşünmek, karşılık beklemeden dayanışmak ve küresel vizyon sahibi olmaktır. Dünyanın neredeyse her kıtasında çalışmamda ve 40’ı aşkın ülkede proje yapmamda global vatandaş olarak yetişmem, her seviyede etkin iletişimi tecrübe etmem, birlikte ekip ile başarma duygusunu defalarca tatmam belirleyici oldu. Üstün Ergüder’den, Arman Manukyan’dan, Güven Alpay’dan, Deniz Gökçe’den ve daha birçok değerli akademisyenden aldığım dersleri bugün hala günlük yaşamımda kullanıyorum ve keyifle hatırlıyorum.
Ben aldığım eğitimden çok memnunum. Beni ben yapan en önemli şeylerden bir tanesi Boğaziçi Üniversitesi’nde, o yıllarda aldığım eğitim. Bu eğitim kesinlikle beni şekillendirmiştir. Boğaziçi Üniversitesi’nden tamamen başka bir insan olarak çıktım. Eğer şekillenmişsem beni bu okul şekillendirmiştir.
70'li yıllar dünyanın en heyecanlı yıllarıydı. Müzikleri nefes kesici, siyasi hareketleri heyecanlı, üniversite yaşamı çok renkli yıllardı. Her şeyi sorguluyorduk. Genel kabul görmüş bütün doğruları didik didik sorguluyor, tozunu atıyorduk. Boğaziçi Üniversitesi'nin özgürlükçü ortamı bizleri geliştirmek için oksijeni bol müthiş bir ortam sunmuştu. Dibine kadar yararlandık!
Aşağıdaki veriler, Boğaziçi Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.