5 Kasım 1997 tarihinde, Ankara'da kurulan Çankaya Üniversitesi bir vakıf üniversitesidir. Sıtkı Alp Eğitim Vakfı tarafından kurulan üniversite, Ankara'da bulunmakta olup, eğitim-öğretim faaliyetlerini 2 yerleşkesinde sürdürmektedir. Üniversitenin misyonu, 3 ana başlıkta kendini göstermektedir. Bu başlıklar sırasıyla; eğitim, bilimsel araştırma ve topluma katkıdır. Çankaya Üniversitesi, vizyonunu da yine bazı başlıklar altında toplamaktadır. Yüksek insan hakları bilincine ulaşmak, globalleşmek, bilim ve teknolojinin üretilmesinde ve uygulanmasında öncü olmak ve gurur duyulacak bir üniversite olmak da üniversitenin vizyonunu özetleyen maddelerdir. Çankaya Üniversitesi'nin bünyesinde 5 adet fakülte, 2 adet enstitü, 2 adet meslek yüksekokulu ve İngilizce dil eğitimini destekleyen 1 adet Yabancı Diller Bölümü bulunmaktadır. Çankaya Üniversitesi'nin öğretim dili İngilizcedir. Yalnızca Adalet Meslek Yüksekokulu, Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümünün dersleri Türkçe dilinde verilmektedir. İngilizce eğitim veren bölümlerde okumak isteyen, ancak İngilizce bilgileri yeterli olmayan öğrenciler, bir yıl süreyle İngilizce Hazırlık Sınıfına devam ederek, bu bir yılın sonunda okuyacakları bölümlere başlayabilirler. Üniversitenin Merkez Kampüsü, Eskişehir Yolu 29. km’de yer alırken, Balgat Kampüsü ise Ankara'nın 100. Yıl semtinde bulunmaktadır. Eskişehir yolu üzerinde bulunan Merkez Kampüste; Fen-Edebiyat Fakültesi, Hukuk Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mimarlık Fakültesi ve Çankaya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi eğitim faaliyetlerini sürdürürken, Balgat kampüsünde ise Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler Enstitüleri yer almaktadır. Çankaya Üniversitesi, kurmuş olduğu birçok araştırma merkezi ile de uygulamalı bilimsel çalışmalara verdiği önemi göstermektedir. Çankaya Üniversitesi bünyesinde bulunan araştırma merkezleri sırasıyla şu şekilde sayılabilir: Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi, Hukuk Araştırma Danışma ve Uygulama Merkezi, Yüksek Performanslı Binalar Uygulama ve Araştırma Merkezi, Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Kent, Bölge, Çevre Uygulama ve Araştırma Merkezi, Sürekli Eğitim, Danışma, Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Teknoloji Transfer Ofisi Uygulama ve Araştırma Merkezi. Üniversite, bu araştırma merkezleriyle, öğrencilerin bilimsel çalışmayı doğru ve sağlıklı bir biçimde gerçekleştirmesini sağlayarak bilimsel araştırmalar konusunda onları teşvik etmektedir. Fen - Edebiyat Fakültesine bağlı bulunan Çankaya Üniversitesi Psikoloji bölümü okulun en çok tercih edilen bölümleri arasında yer almaktadır. Çankaya Üniversitesi'ne şehir dışından katılacak olan öğrenciler için yurt imkanları da bulunmaktadır. Yurt ücretine sabah kahvaltısı ve akşam yemeği dahil edilmiş olup, yurt ücretleri Mütevelli Heyeti tarafından belirlenmektedir.
Çankaya Üniversitesi'nde toplam 5 adet fakülte bulunmaktadır. Özellikle Hukuk Fakültesi ile öne çıkan üniversite, Mühendislik ve Mimarlık Fakülteleriyle de oldukça sık tercih edilen yüksek öğrenim kurumları arasına girmektedir. Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi puan durumu üniversite adayları arasında en çok takip edilen veriler arasında bulunmaktadır. 4 yıllık lisans eğitimi veren Çankaya Üniversitesi fakülte ve bölümleri aşağıdaki listede sıralanmıştır:
- İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü
- Matematik Bölümü
- İngilizce Mütercim Tercümanlık Bölümü
- Psikoloji Bölümü
- Bankacılık ve Finans Bölümü
- Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü
- İktisat Bölümü
- İşletme Bölümü
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü
- Yönetim Bilişim sistemleri Bölümü
- İç Mimarlık Bölümü
- Mimarlık Bölümü
- Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
- Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
- Elektrik - Elektronik Mühendisliği Bölümü
- Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü
- Endüstri Mühendisliği Bölümü
- İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Makine Mühendisliği Bölümü
- Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü
- Mekatronik Mühendisliği Bölümü
- Yazılım Mühendisliği Bölümü
Çankaya Üniversitesi, 2 yıllık ön lisans eğitimlerini, bünyesinde bulunan 2 adet meslek yüksekokulu aracılığıyla öğrencilerine vermektedir. Adalet Meslek Yüksekokulu sadece hukuk alanında ön lisans eğitimi verirken, Çankaya Üniversitesi Meslek Yüksekokulu ise öğrencilerine çeşitli dallarda ön lisans eğitimi vermektedir. Bu 2 yıllık ön lisans bölümlerinden mezun olan öğrenciler, dikey geçiş sınavına girerek 4 yıllık lisans programlarında eğitimlerine devam edebilecekleri gibi, 2 yıllık ön lisans mezunu olarak da çalışmaya başlayabilirler. Çankaya Üniversitesi 2 yıllık bölümler ve meslek yüksekokulları aşağıdaki listede verilmiştir:
- Bankacılık ve Sigortacılık Programı
- Dış Ticaret Programı
- Bilgisayar Programcılığı Programı
- Adalet Programı
Çankaya Üniversitesi yüksek lisans eğitimlerini kendisine bağlı bulunan Fen Bilimleri Enstitüsünde ve Sosyal Bilimler Enstitüsünde vermektedir. Yüksek lisans eğitiminin yanında doktora programlarına da sahip olan bu enstitüler 100. Yıl semtinde bulunan Balgat Kampüsü'nde yer almaktadır. Lisans eğitimini tamamlamış olan öğrenciler, mezun oldukları bölümlere uygun olarak bu enstitülerde eğitimlerine devam edebilir ve akademik kariyer yapma fırsatını yakalayabilirler. Çankaya Üniversitesi bünyesinde bulunan enstitüler ve bu enstitülerde bulunan yüksek lisans ve doktora programları aşağıda listelenmiştir:
- Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
- Bilgi Teknolojileri Yüksek Lisans Programı
- Elektrik - Elektronik Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
- Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Yüksek Lisans ve Doktora Programı
- Endüstri Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
- İç Mimarlık Yüksek Lisans Programı
- İnşaat Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
- İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yüksek Lisans Programı
- Kentsel Tasarım ve Dönüşüm Yüksek Lisans Programı
- Makine Mühendisliği Yüksek Lisans ve Doktora Programı
- Matematik Yüksek Lisans Programı
- Mekatronik Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
- Mikro ve Nanoteknoloji Yüksek Lisans Programı
- Mimarlık Yüksek Lisans ve Doktora Programı
- Veri Analitiği Yüksek Lisans Programı
- Yapım Teknolojileri Yüksek Lisans Programı
- Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Doktora Programı
- Şehir ve Bölge Planlama Doktora Programı
- Tasarım Doktora Programı
- İşletme Yönetimi (MBA) (Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- İnsan Kaynakları Yönetimi (Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Pazarlama ve Marka Yönetimi (Uzaktan Eğitim) (Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Kamu Hukuku (Tezli Yüksek Lisans ve Doktora Programı)
- Özel Hukuk (Tezli Yüksek Lisans ve Doktora Programı)
- Psikoloji (İngilizce) (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- İngiliz Edebiyatı ve Kültür İncelemeleri (Tezli -Tezsiz Yüksek Lisans ve Doktora Programı)
- Finansal Ekonomi (Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Siyaset Bilimi (Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Uluslararası Ticaret ve Finansman (Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Uluslararası Ticaret ve Lojistiği (Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- İşletme Doktora Programı (Eğitim dili Türkçedir)
Çankaya Üniversitesi'nde açık öğretim fakültesi ya da açık öğretim bölümü bulunmamaktadır. Üniversite, gerekli olduğu zamanlarda, uzaktan eğitimlerini Coursera adlı uzaktan eğitim sistemiyle gerçekleştirmektedir. Uzaktan eğitim kapsamında teorik derslerin tamamı ve uygulamalı derslerin teorik kısımları senkron (online, canlı olarak yapılan ders) veya asenkron (eş zamanlı olmayan, önceden kaydedilmiş olan videolar yardımıyla yapılan dersler) derslerle öğrencilerle buluşturulmaktadır.
Çankaya üniversitesi taban puanları, her yıl öğrencilerin başarı ve tercih durumuna göre değişiklik göstermektedir. Son yılın taban puanlarını tercih yapmadan önce incelemek gerekir. Ayrıca üniversite tercihlerinizi ve tercih sıralamanızı yapmadan önce Çankaya Üniversitesi sıralama puanlarını da kontrol etmeniz sizin yararınıza olacaktır. Çankaya Üniversitesi yatay geçiş başvuruları ise dönemsel olarak değişiklik göstermektedir. Bu nedenle yüksek eğitim başvurusu yapacak aday öğrencilerin, güncel duyuruları takip etmesi gerekmektedir.
Çankaya Üniversitesi'ne kayıt yaptırmak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin lise mezunu olması ve bunu belgeleyebilmeleri gerekmektedir. Yabancı uyruklu öğrencilerin okula kabulü ile ilgili detaylı bilgiyi üniversitenin ilgili yönergesini inceleyerek öğrenebilirsiniz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) uyruklu olan ve KKTC’de ikamet edip Çankaya Üniversitesi'ne başvurmak isteyen öğrencilerin GCE (General Certificate of Education) sınavına girerek AL (Advanced Level) sınav sonucuna sahip olmaları gerekmektedir. Ayrıca idari birimlere bağlı olan Dış İlişkiler ve Erasmus Müdürlüğü de yurt dışından değişim öğrencileri kabul etme ve yurt dışına değişim öğrencileri gönderme konularında çalışmalar yapmaktadır.
Çankaya Üniversitesi bünyesinde bulundurduğu çeşitli bölümlerle mezunlarına iş imkanı sağlamayı kendine amaç edinmiştir. Çankaya Üniversitesi mezuniyet öncesinde öğrencileri için ayarladığı staj imkanlarıyla, öğrencilerini iş hayatına hazırlarken, istihdam gücü yüksek bölümleriyle de mezunlarının kolaylıkla iş bulabilmesini sağlar. Çankaya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü mezunları, yazılım uzmanı , veri analisti, kalite kontrol, test uzmanı ve kontrol mühendisi olarak çalışabilecekleri gibi banka ve benzeri kuruluşlarda da veri tabanı uzmanı olarak iş bulabilmektedirler. Son yıllarda çok tercih edilen bölümler arasında yer alan Çankaya Üniversitesi Yazılım Mühendisliği bölümü mezunları ise diğer bölüm ve sektörlere oranla çok daha kolay olarak iş bulabilmektedirler. Yazılım mühendisliği bölümü mezunları kendilerini tek bir sektörle sınırlama zorunluluğu olmaksızın yazılım konusunda faaliyet gösteren her sektörde çalışabilirler. Yazılım mühendisliği bölümü mezunları en çok bankacılık, oyun, e-devlet, elektronik savaş ve savunma sistemleri, sinyal işleme, sağlık bilgi sistemleri, robotik ve yapay-zekâ alanlarında iş bulabilmektedirler. Fen - Edebiyat Fakültesi bünyesinde bulunan İnşaat Mühendisliği bölümü de önemi her geçen gün artan ve mezunlarına her daim iş imkanı sağlayabilecek bölümlerden birisidir. Hukuk bölümü de yine iş imkanları açısından zengin bölümlerden biri olarak kabul edilmektedir. Çankaya Üniversitesi, Adalet Meslek Yüksekokulu'nda 2 yıllık ön lisans olarak ve Hukuk Fakültesi'nde 4 yıllık lisans olarak hukuk eğitimi vermektedir. Bu bölümden mezun olan adaylar, sadece avukat olma şansı yakalamakla kalmayıp aynı zamanda noter, kaymakam, hakim, savcı ve icra müdürü gibi görevlerde de çalışabilirler. Son olarak psikoloji bölümü de yine iş imkanları açısından zengin bölümlerden birisidir. Psikoloji mezunları özel ya da devlet hastanelerinde psikolog olarak çalışabilecekleri gibi okullarda, ıslah evlerinde, çocuk yuvaları, kreş ve anaokullarında da çalışma imkanı bulabilmektedirler. Seçeceği meslek konusunda kararsız olan aday öğrenciler, Kariyer.net'teki pozisyon rehberi sayfasına da göz atarak meslekler hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirler.
Aşağıdaki veriler, Çankaya Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.