Erzurum'un Yakutiye ilçe sınırında bulunan Erzurum Teknik Üniversitesi 2010 yılında açılmış, eğitim-öğretim hayatına 2012 yılında resmi olarak başlamıştır. Yapılaşma faaliyetlerini kampüsün büyük çoğunluğunu tamamlama çalışmalarıyla sürdürmektedir. 4700 m2'lik Yüksek Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (YÜTAM) 2017 yılı içerisinde tamamlanarak hizmete açılmıştır. Eğitime başlanmak üzere ilk olarak merkezi derslikler binası kurulmuş ve ardından spor salonu olarak kullanılan ek derslik binası aktifleştirilmiştir. Daha sonra edebiyat öğrencileri ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencilerinin ders gördüğü “İktisadi ve İdari Bilimler Fakülte binası tamamlanmıştır. Üniversitede, 2017 yılında Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi açılmıştır. Erzurum Teknik Üniversitesi Fakülteleri eğitim ve öğretimde, yaşam boyu eğitim ve öğretim perspektifine sahip öğrenci odaklı, dinamik ve üretken, yönetimde ve akademik yaşamda katılımcı ve şeffaf, bilimsel çalışmayı ilke edinen, akademik ve etik değerlere saygılı temel değerlere sahiptir.
Erzurum Teknik Üniversitesi, bulunduğu bölgede özellikle teknik alanlarda akademik bir altyapıya sahip olan, proje ve araştırma-geliştirme faaliyetleri ile farklı ihtiyaçlara cevap veren bir devlet üniversitesi olma hedefini taşımaktadır. Bu kapsamda bilimsel donanımını farklı fakültelerindeki bölümler vasıtasıyla ispatlamaktadır.
Erzurum Teknik Üniversitesi'nde toplam 6 fakülte mevcuttur. Yeni açılmış olmasına karşın gelişim alanında önemli ve hızlı adımlar atmaktadır. Erzurum Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi programları kültür ve medeniyetin ilerlemesi amacıyla çağın gerçekleri göz önünde bulunarak düzenlenmiştir. Erzurum Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi donanımlı kaynak, malzeme ve alana sahiptir. Erzurum Teknik Üniversitesi Hukuk Fakültesi bulunmamaktadır.
4 yıllık Erzurum Teknik Üniversitesi bölümleri şunlardır;
- Felsefe Bölümü
- İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü
- Psikoloji Bölümü
- Sosyoloji Bölümü
- Tarih Bölümü
- Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
- Matematik Bölümü
- Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü
- Temel Bilimler Bölümü
- Ekonometri Bölümü
- İşletme Bölümü
- İktisat Bölümü
- Sağlık Yönetimi Bölümü
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
- Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü
- Endüstri Mühendisliği Bölümü
- Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü
- İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Kimya Mühendisliği Bölümü
- Makine Mühendisliği Bölümü
- Mimarlık Bölümü
- Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü
- Beslenme ve Diyetetik Bölümü
- Ergoterapi Bölümü
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü
- Hemşirelik Bölümü
- Antrenörlük Eğitimi Bölümü
- Beden Eğitimi ve Spor Bölümü
- Spor Yöneticiliği Bölümü
ETÜ şu an için ön lisans bölümlerine sahip değildir. İlerleyen dönemlerde bu durum değişiklik gösterebilir. Ön lisans yani lisans öğretiminin ilk kademesini oluşturan ön lisans programlarına ilişkin yapılanma Erzurum Teknik Üniversitesi'nde sürmektedir. Erzurum Teknik Üniversitesi 2 yıllık bölümler mevcut olmadığından 4 yıllık lisans eğitiminin verildiği fakültelerde eğitim-öğretim faaliyetini sürdürmektedir.
Erzurum Teknik Üniversitesi lisansını tamamlayan öğrencilere akademik kariyer hakkı tanır. Üniversite tarafından ilan edilen başvuru koşulları ve şartları ile lisansını tamamlamış her öğrenci başvuru yapabilme hakkına sahiptir. Erzurum Teknik Üniversitesi 3 farklı Enstitüye sahiptir. Bu enstitüler Sağlık Bilimleri, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler Enstitüsü olarak sıralanır. Disiplinlerarası ve geleceğin mesleklere yönelik ihtiyaçları giderecek lisansüstü programları bulunan Erzurum Teknik Üniversitesi, donanımlı kadrosu ile yüksek lisans programları ile kısa sürede dikkat çeken bir yükseköğretim kurumu olma yolunda ilerlemektedir. Erzurum Teknik Üniversitesi yüksek lisans programları aşağıdaki gibi sıralanma yapılmıştır.
- Biyomedikal Mühendisliği (Yüksek Lisans Programı)
- Elektrik ve Elektronik Mühendisliği (Yüksek Lisans Programı)
- Fotonik (Yüksek Lisans Programı)
- İnşaat Mühendisliği (Yüksek Lisans Programı)
- Makine Mühendisliği (Yüksek Lisans Programı)
- Matematik (Yüksek Lisans Programı)
- Moleküler Biyoloji ve Genetik (Yüksek Lisans Programı)
- Türk Dili ve Edebiyatı (Yüksek Lisans Programı)
- İktisat (Yüksek Lisans Programı)
- İşletme (Yüksek Lisans Programı)
- Felsefe (Yüksek Lisans Programı)
- Beden Eğitimi ve Spor (Yüksek Lisans Programı)
Açık öğretim, alışılmış geleneksel eğitim tarzından farklı olarak, kampüse gelme zorunluluğunun olmadığı eğitim şeklidir. Derslerin tamamen bilgisayar vasıtasıyla sanal ortamda interaktif olarak işlendiği, katılımcıların dersleri istediği zaman ve istediği yerde tekrar izleyebildiği eğitimin adına açık öğretim denir. Erzurum Teknik Üniversitesi'nde açık öğretim fakültesi veya açık öğretim bölümü bulunmamaktadır. Öğrencilere yönelik gerekli ekipmana ve donanıma sahip olan Erzurum Teknik Üniversitesi lisans ve lisansüstü eğitimini örgün eğitim ile sağlamaktadır. Aynı zamanda dersleri online eğitim ile yürütebilmektedir. YÖK kararına göre derslerin değişkenliğine bağlı olarak eğitim kısmen ya da tamamen online verilebilmektedir.
Erzurum Teknik Üniversitesi'nin taban puanları sınavda başarılı olmuş öğrencilerin yoğunluğu ve başarı sıralamasına göre değişiklik gösterebilmektedir. Öğrencilerin bu noktada YÖK'ün sayfasında yayımlanan son birkaç yılda alım yapan öğrencilerin başarı sıralamasını baz alarak bir tercih listesi hazırlaması gerekir. ÖSYM tarafından her yıl gerçekleştirilen merkezi yerleştirme sınavı sonrasında yayınlanan puanlar, kontenjanlar ve özel şartlar tercih listesi hazırlanmasında önemli bir kaynak olacaktır. ETÜ, sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil puan kategorilerinde üniversite öğrenci adayları için geniş bir seçenek hakkı sunmaktadır. Erzurum Teknik Üniversitesi taban puanları ve başarı sıralamalarına dikkat ederek öğrenciler istedikleri bölümlere göre tercih yapabilirler.
Her üniversitede uygulanan YÖK kararı sonucunda yabancı uyruklu öğrencilerin ortaöğretim kurumundan mezun olması ve gerekli sınav puanlarını almış olması gerekmektedir. Başvuru yapabilmek için, öğrencinin Türkiye'de bulunan Üniversitelerin yaptığı YÖS (Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı) puanı olması gerekmektedir. Eğer YÖS puanı mevcut değilse başvuru yapılamaz. Erzurum Teknik Üniversitesi Yabancı Öğrenci Sınavı'na giren öğrencilere öncelik tanıma özelliği sunmaktadır. Yabancı öğrenciler kabul edilmek için istenen tüm koşullara uyum sağlamak zorundadır. Eğer talep edilen koşullardan en az birine bile uyum sağlamazsa başvuru reddedilecektir.
Erzurum Teknik Üniversitesi'nin misyonu, hedeflenen evrensel bilgileri ve değer üretme başarısını hem lisans hem de lisansüstü eğitimde gerçekleştirmektir. Öğrencilerini, çağdaş, araştırmacı, dinamik, eleştirel, ön yargısız bir eğitim anlayışı ile geleceğe yönelik fikrî ve sosyal projeler üreten bilim insanları olarak yetiştirmeyi hedeflemektedir. Erzurum Teknik Üniversitesi, bu kapsamda öğrencilere yurt dışında kısa süreli öğrenci ve personel değişimi sağlayan, aynı zamanda mali destek de sunan Erasmus+ değişim programıyla da desteklemektedir. Yükseköğretim sistemini iş dünyasının gereksinimlerine uygun olarak geliştirmek ve üniversite mezunlarının iş dünyasında istihdam edilebilirliğini arttırmak amacıyla yükseköğretim kurumları ile çalışma çevreleri arasındaki ilişkilerin ve iş birliğinin arttırılmasını da teşvik etmektedir. Erzurum Teknik Üniversitesi sunduğu bu program ile hem öğrencilerin yurt dışı ile olan bağlantısını arttırmakta hem de onlara büyük avantaj sağlamaktadır. Erasmus+ Programı; 5 milyondan fazla kişi için AB sınırları içinde ve/veya dışında bireysel öğrenme fırsatları sağlamaktadır. Bireysel hareketlilik faaliyetleri; eğitim, öğrenim/öğretim, staj, profesyonel gelişim, yaygın öğrenme temelli gençlik aktiviteleri, gönüllü çalışmalar biçiminde olabilir.
Erzurum Teknik Üniversitesi'nin KARPAM (Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezi) ile geliştirdiği mezunlar için kariyer planlama programı, onlara büyük bir avantaj sağlamaktadır. Buradaki amaç Türkiye'nin koşul ve ihtiyaçları doğrultusunda kariyer planlama ve geliştirme yetkinliklerinin iyileştirilmesini sağlamak, bölgedeki işletmelerin verimlilik ve sürdürülebilirlik çabalarına destek olmak, üniversitenin tercih edilebilirliğini arttırmak aynı zamanda ETÜ-KARPAM faaliyetlerini ve bu alandaki birikimlerini ilgili yerli ve yabancı kuruluşlara aktararak bu kuruluşların gelişmelerine ve bölgesel kalkınmaya katkıda bulunmaktır. Gerek seminer, gerekse bireysel görüşmelerle öğrencilere iş arama teknikleri konusunda bilgi veren ETÜ-KARPAM, etkin özgeçmiş yazma ve başarılı bir mülakat gerçekleştirme konularında da öğrencilere yardımcı olmaktadır. Kariyer Merkezi'nin düzenlediği etkinlikler sayesinde, üniversite mezunları okullarının bitiminde hayatlarında birbirleri ile iş birliği halinde olup çeşitli faaliyetler düzenleyebilmektedirler. Erzurum Teknik Üniversitesi öğrencilerinin, mezunlarının ve çalışanlarının kariyer planlama ve geliştirme performanslarını iyileştirmeye yönelik olarak bireysel potansiyellerini, kişisel özelliklerini, becerilerini, öz değerlerini, eğilim ve beklentilerini ortaya çıkarmak için gerekli kariyer danışmanlığı ve diğer hizmetleri verir.
Erzurum Teknik Üniversitesi bölümleri sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil bölümleri için önemli lisans programları barındırır. Erzurum Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunu ETÜ öğrencilerinin akademik kariyer, dijital medya gibi alanlarda çalışma olanağı vardır. İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunu kişiler aynı zamanda tercüman olma hakkına sahiptirler. Diğer taraftan eşit ağırlık mezunları için Erzurum Üniversitesi Psikoloji bölümü mezunu olan bir kişi devlet kuruluşlarında veya özel kuruluşlarda psikolog olarak çalışma imkanına Klinik Psikoloji yüksek lisansı yaparak ulaşabilirler. Yüksek lisansın ardından doktora ile akademisyen olabilirler. Çeşitli şirketlerin insan kaynaklarında; adliyelerde danışman ve bilirkişi olarak; ceza evleri veya adalet bakanlığı gibi kurumların bünyesinde; kreşlerde ve okullarda danışman psikolog olarak çalışabilirler. Geniş bir yelpaze sunan iş olanakları vardır. Sayısal bölümü mezunları için Mimarlık ve inşaat mühendisliği gibi bölümler alanlarında dikkat çeken bölümlerdir. Erzurum Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümü mezunları Orman, Bayındırlık ve İskan Ulaştırma, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Tarım ve Köy İşleri Bakanlıklarında görev almaktadır. İnşaat mühendisi malzeme seçimi ve maliyet hesaplaması da yapmaktadır. Tercihe göre devlette de çalışma hakkına sahiptir. Yazılım ve Bilgisayar bölümleri ise şu an da bulunduğumuz online eğitim sonucunun doğrultusunda geleceğin mesleği olarak değerlendirilebilir.
Erzurum Teknik Üniversitesi mezunları da diğer mezunlar gibi Kariyer.net sayfalarının sunduğu iş ilanları ve staj fırsatlarını değerlendirebilir. Geleceği açısından henüz bir fikre sahip olmayan gençler, Kariyer.net tarafından hazırlanan pozisyon rehberi sayfasına göz atarak bilgi alabilirler.
Aşağıdaki veriler, Erzurum Teknik Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.