Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi'nden ayrılan Mühendislik-Mimarlık Tıp, Fen Edebiyat Fakülteleri ile üniversite hastanesinden oluşan bölümlerle, 18 Ağustos 1993 yılında akademik hayatına başlamıştır. Osmangazi Üniversitesi ismine 2005 yılında Eskişehir ibaresi eklenmiş, üniversite bugünkü ismi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'ni almıştır. Sağlık Yüksekokulu, Sağlık Bilimleri, Meslek Yüksekokulu, Eğitim Bilimleri, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler Enstitüleri ile İktisadi İdari Bilimler Fakültesi, kurumun bünyesinde faaliyete başlayan ilk birimlerdir. Eskişehir Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi'nin devamı olarak değerlendirilen Osmangazi Üniversitesi'ne, 1994 yılında Sivrihisar Meslek Yüksekokulu kurularak, bağlanmıştır. 1995 yılında Ziraat Fakültesi ve İlahiyat Fakültesi kurum bünyesinde eğitim hayatına başlamıştır. 1999 yılında kurulan Eğitim Fakültesi 2008 yılında kurulan Diş Hekimliği Fakültesi ve Devlet Konservatuvarı Üniversite Birimleri arasındaki yerini almıştır. 2009 yılında kurulan Sanat Tasarım Fakültesi, 2016 yılında kurulan Sağlık Bilimleri Fakültesi ve 2018 yılında kurulan Hukuk Fakültesi, Üniversite çatısı altında eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Kuruluşundaki mühendislik ve mimarlık akademisi nedeniyle teknik ve mühendislik konularında oldukça etkin eğitim veren üniversiteler arasında yer almaktadır. Mühendislik ve mimarlık bölümleri kadar tıp fakültesi de yüksek seviyede eğitim veren tıp fakülteleri arasında yer alır.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nin kurulu olduğu yerleşke, 3 milyon metrekare yüz ölçüme yakın bir arazide yer almaktadır. Bu büyüklükle Türkiye'nin en geniş yerleşkelerinden birine sahiptir. Yerleşke içindeki sosyal tesis ve kütüphane 50 bin metrekarelik bir alanda kurulmuştur. Yerleşke birimleri, Bademlik, Meşelik, Çifteler, Organize Sanayi Bölgesi Ali Numan Kıraç, Sivrihisar ve Sarıcakaya bölümlerinden oluşur.
Eskişehir ili ülkemizde öğrenci şehri olarak değerlendirilen il merkezleri arasında yer aldığı için Eskişehir Osmangazi Üniversitesi öğrenciler sosyal ve kültürel olarak oldukça fazla imkana sahiptir. Eskişehir barınma ve şehir içi ulaşım alanlarında üniversite eğitimine uygun bir ildir.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nin farklı puan türlerine göre alım yapan 12 fakültesi ve birimleri bulunmaktadır. Farklı yerleşkelerde yer alan fakülteler olduğu gibi eğitim genelde Meşelik Kampüsü'nde verilmektedir. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi bölümleri şu şekilde sıralanabilir.
- Yabancı Diller Bölümü
- Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü
- Eğitim Bilimleri Bölümü
- Matematik ve Fen Bilimleri Eğitim Bölümü
- Temel Eğitim Bölümü
- Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitim Bölümü
- Özel Eğitim Bölümü
- Psikoloji
- Biyoloji
- Karşılaştırmalı Edebiyat
- İstatistik
- Tarih Bölümü
- Matematik ve Bilgisayar
- Kimya
- Türk Dili ve Edebiyatı
- Fizik
- Kamu Hukuku
- Özel Hukuk
- İşletme
- Maliye
- Uluslararası İlişkiler
- İktisat
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
- İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü
- Temel İslam Bilimleri Bölümü
- Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü
- İlahiyat Lisans
- İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Bölümü
- Mimarlık Bölümü
- Jeoloji Mühendisliği
- Uçak Mühendisliği Bölümü
- Kimya Mühendisliği
- Elektrik- Elektronik Mühendisliği
- Metalurji ve Malzeme Mühendisliği
- Maden Mühendisliği
- Makine Mühendisliği
- İnşaat Mühendisliği
- Endüstri Mühendisliği
- Bilgisayar Mühendisliği
Sanat ve Tasarım Fakültesi
- Görsel İletişim Tasarımı
- Görsel Sanatlar
- Endüstriyel Tasarım
Sağlık Bilimleri Fakültesi
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
- Hemşirelik
- Ebelik
- Sağlık Yönetimi Beslenme ve Diyetetik
- Odyoloji
- Turizm işletmeciliği Bölümü
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
- Bahçe Bitkileri Bölümü
- Bitki Koruma Bölümü
- Biyosistem Mühendisliği
- Gıda Mühendisliği Bölümü
- Tarımsal Biyoteknoloji
- Tarla Bitkileri
- Tarım Ekonomisi
- Toprak Bilimi ve Besleme
- Zootekni
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde lisans ve yüksek lisans dışında 2 yıllık eğitim veren ön lisans bölümleri de bulunur. Ön lisans eğitimi veren meslek yüksekokullarından bazıları Eskişehir il merkezinde, bazıları ise çevre ilçelerde konumlanır. Bu yüzden meslek yüksekokulu tercihinde bulunurken, fakültenin bulunduğu şehir merkezine dikkat edilmelidir. 2 yıllık ön lisans programlarından 4 yıllık fakülte bölümlerine geçiş yapmak isteyen öğrenciler,
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi yatay geçiş şartlarını yerine getirmek zorundadır. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi 2 yıllık bölümler şu şekildedir:
- İngilizce Hazırlık
- Çevre Koruma Teknolojileri Bölümü
- Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü
- Elektrik ve Otomasyon Bölümü
- Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümü
- Su Ürünleri Bölümü
- Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü
- Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü
- Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü
- Sağlık Bakım Hizmetleri Bölümü
- Bilgisayar Programcılığı
- İnşaat Teknolojisi
- Makine
- Muhasebe ve Vergi Uygulamaları
- İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi
- Nüfus ve Vatandaşlık Programı
- Alternatif Enerji Kaynakları
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Yüksek Lisans eğitimi de vermektedir. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi 5 enstitü bünyesinde tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarına öğrenci kabul etmektedir. Üniversite akademik kriterlerine uygun olan öğrenciler gerekli yeterliliğin sağlanmasını takiben kabul edildikleri yüksek lisans programına başlayabilirler. Fakültelerin lisans programını tamamlayan öğrencilerin yüksek lisans öğretimi için başvurabileceği bölüm ve programlar şunlardır:
- Eğitim yönetimi
- İlköğretim Matematik Öğretmenliği
- Yükseköğretim yönetimi (tezsiz)
- İlköğretim Sınıf Öğretmenliği
- Eğitim Yönetimi (Tezsiz)
- İlköğretim Anabilim dalı Fen Bilgisi Öğretmenliği
- Özel Eğitim
- Eğitim (Tezsiz)
- Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
- Sosyal bilgiler eğitimi
- Eğitimde Bütünleştirme Uygulamaları
- Bahçe bitkileri ve Bilgisayar Mühendisliği
- Biyoloji
- Biyoteknoloji ve Biyogüvenlik
- Elektrik-Elektronik Mühendisliği
- Elektrokimya ve Teknoloji
- Endüstri Mühendisliği
- Fizik
- Havacılık Bilimi
- İnşaat Mühendisliği
- İstatistik
- İş Sağlığı ve Güvenliği
- Jeoloji Mühendisliği
- Kimya Mühendisliği
- Kimya
- Maden Mühendisliği
- Makine Mühendisliği
- Matematik-Bilgisayar
- Metalurji Mühendisliği
- Mimarlık
- Mühendislik Yönetimi Nanobilim ve Nanoteknoloji
- Polimer Bilim ve Teknoloji
- Raylı Sistemler
- Tarımsal Biyoteknoloji
- Tarla Bitkileri
- Toprak Bilimi ve Bitki Besleme
- Zootekni
- Metalurji ve Malzeme Mühendisliği
- Psikiyatri hemşireliği
- Biyofizik Anabilim
- Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim
- Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği
- Disiplinler arası Sinir Bilimleri
- Doğum ve Kadın Sağlığı Ebelik
- Fizyoloji
- Histoloji Embriyoloji
- Kök hücre
- Tıp Tarihi ve Etik
- Psikiyatri hemşireliği
- Ruh Sağlığı ve Hastalıkları
- Tıbbi Biyokimya
- Tıbbi Biyoloji
- Hemşirelik
- Tıbbi Farmakoloji
- Sağlık Yönetim
- Tıbbi Genetik
- Anatomi
- Tıbbi Mikrobiyoloji
- Felsefe ve Din Bilimleri
- Sağlık Turizmi Yönetimi
- İktisat
- İslam Tarihi ve Sanatları
- Turist Rehberliği
- Karşılaştırmalı Edebiyat
- Maliye
- Sanat Tasarımı
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
- Tarih
- Temel İslam Bilimleri
- İşletme
- Turizm İşletmeciliği
- Türk Dili ve Edebiyatı
- Uluslararası İlişkiler
Ülkemizde açık öğretim bölümleri olan 3 adet üniversite vardır. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi bu üniversiteler arasında değildir. Kurumun açık öğretim bölümü bulunmamaktadır. Ancak Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, online eğitim hizmeti verecek altyapıya sahiptir. Rektörlük ve üniversite senatosu tarafından alınan karar ile derslerin bir kısmı ya da tamamı online olarak yapılabilmektedir.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi taban puanları fakülte ve meslek yüksekokula göre farklılık gösterir. Üniversite puanları hesaplanırken ya da üniversite tercihi yaparken diğer üniversitelerde olduğu gibi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi puanları için de sınava girdiğiniz yıldan bir önceki yıla ait puan ve sıralamalara göz atabilirsiniz. Taban puanları analiz ederken Eskişehir Osmangazi Üniversitesi sıralama puanlarını değerlendirmeye almanız daha isabetli tercih yapmanıza yardımcı olacaktır.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi yurt dışından yabancı öğrenci başvuruları için belirlenen yönerge kapsamında başvuru yapacak öğrencilerin sağlaması gereken koşulları belirlemiştir. Buna göre aşağıdaki şartları sağlayan yabancı öğrenci adayları YÖS sınavına girerek yeterli puanı alarak başvuru yapabilirler. YÖS sınavının geçerlilik süresinin 2 yıl olduğu unutulmamalıdır. Adaylar ayrıca Eskişehir Osmangazi Üniversitesi tarafından verilen Türkçe eğitimi kursundan yeterli geçer puanı almalıdır.
- Öğrenci adayının Türkiye'de ikamet ettiklerini gösteren resmi belge,
- Öğrenim için ülkemize gelen öğrencilerin dış temsilcilikleri tarafından aldığı giriş belgesi,
- İçişleri Bakanlığı tarafından verilen öğrenim amaçlı vize.
Özel yetenek sınavı ile girilen bölümlerde ise Eskişehir Osmangazi Üniversitesi senatosunun belirlediği kriterlere uygun olunma şartı da aranmaktadır.
Üniversite mezunları için akademik çalışma kadrosuna katılarak başarılı bilim insanı olmak, ilk planda tercih sebebi olabilir. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, mezun öğrencilerine yüksek lisans ve doktora imkanı da tanımaktadır. Üniversitede akademik çalışmalara katılmak yerine, eğitim aldıkları bölümlerde uzman olarak yetişen mezun öğrenciler, farklı sektörlerde ve alanlarda çeşitli iş imkanlarına sahiptirler. Dijital çağın hızla ilerlediği günümüzde, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü mezunlarının yurt dışı kurumlarda da çalışabilmesi için Avrupa EURACE (Eurapan Acredition of Engineering Program) sistemi ile bölümün MUDEK akreditasyon belgesi onaylı hale getirilmiştir. Bu şekilde bölüm mezunları yurt içi firmalarda olduğu gibi yurt dışında da iş imkanlarına sahiptirler.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi eğitim hayatına 2011-2012 Akademik takvim yılında başlamıştır. Fakülte eğitim süresi 5 yıldır. Eğitim dili Türkçedir. Fakülteye bağlı mediko sosyal merkezinde ağız diş sağlığı hizmeti dört ünitelik birimle hizmet vermeye devam etmektedir. İlk iki yıl teorik eğitim alan diş hekimliği öğrencileri, 2 yıl sonunda klinik öncesi ve simülasyon laboratuvarlarında pratik eğitim alırlar. Hem teorik hem de pratik eğitimde eksikliklerini tamamlayan öğrenciler mezun olduklarında sektörde iş imkanlarına sahip olurlar.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri üniversitenin yapmış olduğu anlaşmalar çerçevesinde farklı tıp fakültelerinde de eğitim alabilme olanağına sahiptir. Fakültede çok amaçlı merkezi mikroskopi laboratuvarında uygulamalı çalışma olanağı mevcuttur. Kurum bünyesinde 24 saat açık elektronik kütüphane ve bilgisayar laboratuvarı vardır. Fakültenin 1000 yataklı hastanesine ek olarak 2011 yılında açılan 175 yatak kapasiteli Göğüs Hastalıkları Hastanesi, çevre illerden gelen hastalara da hizmet vermektedir. Teorik ve pratik eğitimin bir arada gitmesinin çok önemli olduğu tıp fakülteleri arasında öne çıkmaktadır. Mezun öğrenciler kamu ve özel sektörde doktor olarak iş imkanlarına sahiptirler.
Mimarlık mezunları proje bazlı çalışan inşaat firmalarında tasarımlar üretebilir, yine ilgili devlet kurum sınavlarına girerek devlet kurumlarında da çalışabilirler. Tarih Bölümü mezunları, Üniversite Akademik kadrosunda araştırmalar yapabilir, özel eğitim kurumlarında tarih öğretmenliği yapabilirler. Coğrafya, Fizik, Kimya, Türkçe, Edebiyat bölümü mezunları için de aynı imkanlar geçerlidir.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi hemşirelik bölümü mezunları teorik eğitimin yanında tıp fakültesi hastanesinde aldıkları pratik eğitim ile alanlarında yetişmiş personel olarak sağlık sektöründe çalışabilmektedirler. Tıp fakültesi hastanesi, hemşirelik yanında diğer sağlık bilimleri alanlarında da uzman personel yetiştirmektedir.
Üniversite öğrenci adayları, Kariyer.net pozisyon rehberi sayfasından hedefledikleri meslekler hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşabilirler. Yeni mezun ya da deneyimli personeller Kariyer.net'in sunduğu iş ilanlarını inceleyebilir, iş fırsatlarını değerlendirebilirler.
Aşağıdaki veriler, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.