Galatasaray Üniversitesi, İstanbul'un Ortaköy semtinde yer alan Türkçe ve Fransızca dillerinde eğitim veren bir yükseköğretim kurumudur. Galatasaray Spor Kulübü ve Galatasaray Lisesi ile birlikte Galatasaray Topluluğu'nda yer alan kurumdur. Galatasaray Üniversitesi'nin temeli 1481 yılında Sultan II. Bayezid tarafından kurulan Galata Sarayı Enderun-u Hümayun'a dayanmaktadır. Devletin çeşitli kurumlarına nitelikli memurlar yetiştirmek amacıyla günümüzde Galatasaray Lisesi'nin bulunduğu yerde eğitime başlamıştır.
Bugüne kadar adını, işlevini ve gelenek yapısını devam ettirerek gelen Galatasaray Üniversitesi, 1868 yılında Fransız eğitim kurumlarından etkilenilerek Sultan Abdülaziz'in emriyle Galatasaray Mekteb-i Sultanisi adıyla kurulan ve günümüzde Galatasaray Lisesi adını alan ortaöğretim kurumunun devamı niteliğindedir. Galatasaray Lisesi'nin devamı niteliğinde Fransızca eğitim veren bir üniversitenin kurulması fikri 1970 yıllarında gündeme gelmiş ve ilk somut adım 1979 yılında eski Galatasaray Kulübü Başkanı Selahattin Beyazıt tarafından atılmıştır. 14 Nisan 1992 yılında Türk ve Fransız Hükümetlerinin imzaladığı uluslararası bir anlaşma ile üniversite resmen kurulmuştur. Kuruluşu Türk- Fransız Kültürel İşbirliği Antlaşması'na dayandırılan Galatasaray Üniversitesi, uluslararası antlaşma ile Türkiye'de kurulan ilk üniversite olma özelliğini taşımaktadır. Aynı zamanda eğitim dili Fransızca olan tek üniversitedir.
Üniversite statüsünde yer alan Galatasaray Üniversitesi'nin rektörlüğüne Galatasaray Lisesi ve Galatasaray İlköğretim Okulu da bağlı bulunmaktadır. Böylece Galatasaray Üniversitesi entegre eğitim- öğretim kurumu olma özelliğini korumaktadır.
Beş fakülte, iki enstitü ve bir meslek yüksekokulunu bünyesinde barındıran Galatasaray Üniversitesi'nde 200'ün üzerinde akademisyen görev yapmaktadır. Kayıtlı 2500'ün üzerinde öğrencisi bulunan üniversiteye her yıl 480 öğrenci dahil olmaktadır.
Kendine özgü öğrenci kabul sistemi bulunan Galatasaray Üniversitesi bünyesine her yıl katılan yeni 480 öğrencinin dörtte birini Galatasaray Lisesi'nden kabul etmektedir. Dörtte birlik diğer kısmını ise Türkiye'de Fransızca eğitim veren Saint Benoit Fransız Lisesi, Saint Michel Lisesi, Saint Joseph Lisesi ve İzmir Saint Joseph Lisesi, Sainte- Pulchérie Lisesi ve Notre Dame de Sion Lisesi gibi Fransız kolejlerinden; İstanbul'da yer alan Burak Bora Anadolu Lisesi ve Kağıthane Profilo Anadolu Meslek Lisesi, Ankara'da yer alan Ankara Anadolu Lisesi, İzmir'de yer alan Bornova Anadolu Lisesi, Buca Anadolu Lisesi ve İzmir Atatürk Lisesi gibi anadolu liselerinden; İzmir Tevfik Fikret Lisesi, İzmir Tevfik Fikret Fen Lisesi, Ankara Tevfik Fikret Lisesi ve Antakya Anadolu Lisesi gibi Fransızca eğitim veren özel liselerden ve ayrıca İstanbul Pierre Loti ve Ankara Charles de Gaulle gibi Fransız müfredatını uygulayan liselerden kabul etmektedir. Fransızca eğitimi veren okullar için her yıl mayıs ayında iki aşamalı Galatasaray Üniversitesi Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı düzenlenir. Bu sınavda ve Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen sınavda başarılı olan öğrenciler kayıt için hak kazanır. Yeni kayıt olacak 480 öğrencinin diğer yarısı ise ÖSYM tarafından düzenlenen üniversite geçiş sınavları ile kabul edilmektedir. Kendisine özgü seçme sistemi bulundurması nedeniyle Galatasaray Üniversitesi özel mi sorusu sıklıkla akla gelse de üniversite devlet üniversitesi statüsünde yer almaktadır. Kendisine özel seçim sisteminin varlığı ise hukuksal anlamda Türkiye ile Fransa arasında imzalanan ve üniversitenin kurulmasını sağlayan anlaşmaya dayanmaktadır.
Üniversite akademik takvime bağlı olarak güz, bahar ve yaz olmak üzere üç dönemde öğrencilerine eğitim vermektedir. Ayrıca Galatasaray Üniversitesi yatay geçiş imkanı ile kurum içi ve kurumlar arası geçiş hakkını da öğrencilerine sağlamaktadır. Lisans ve ön lisans öğrencilerine kurum içi, kurumlar arası ve merkezi yerleştirme sınavı puanı ile yatay geçiş imkanı tanınmaktadır.
Yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve akademisyen değişim programları olan Erasmus + ve Mevlana Değişim Programlarına dahil olan Galatasaray Üniversitesi öğrencilerinin yurt dışında eğitim almalarına da imkan tanımaktadır. Üniversitenin başta Fransa ve Belçika'nın farklı kentlerindeki üniversiteler olmak üzere Avrupa, Amerika ve Afrika'da bazı yüksek öğrenim kurumlarıyla farklı ikili anlaşmaları bulunmaktadır.
Öğrencilerinin akademik kariyerleri dışında ders dışı etkinliklerine de önem gösteren Galatasaray Üniversitesi'nde Galatasaraylılar Kulübü başta olmak üzere Denizcilik Kulübü, Fotoğrafçılık Kulübü, Robotik Kulübü, Kadın Çalışmaları Kulübü gibi aktif onlarca öğrenci topluluğu bulunmaktadır.
Beş farklı fakültede lisans eğitimi veren Galatasaray Üniversitesi hukuktan siyasal bilimlere, felsefeden sosyolojiye birçok lisans bölümünde öğrencilere eğitim vermektedir.
Galatasaray Üniversitesi bölümleri fakültelere göre şu şekilde ayrılmaktadır:
- İktisat Bölümü
- Siyaset Bilimi Bölümü
- İşletme Bölümü
-
Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Hakla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü
- Gazetecilik ve İnternet Yayıncılığı bölümü
-
Radyo Televizyon Sinema Bölümü
- Karşılaştırmalı Dilbilim ve Uygulamalı Yabancı Diller Bölümü
- Matematik Bölümü
- Sosyoloji Bölümü
- Felsefe Bölümü
- Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
- Endüstri Mühendisliği Bölümü
Beş fakültenin yanı sıra Galatasaray Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu'nda Fransızca Hazırlık Sınıfı Dil Eğitimi verilmektedir. Bir yıl süren Fransızca hazırlık eğitiminin ilk döneminde okuma, konuşma, dinleme ve yazma temel becerileri öğrencilere kazandırılırken, ikinci dönemde öğrencilerin lisans bölümleri göz önünde bulundurularak Mesleki Fransızca dersleri verilmektedir. Ayrıca Yabancı Diller Yüksekokulu sayesinde öğrencilere lisans programlarında Almanca, İngilizce ve İspanyolca dersleri de verilmektedir. Bunun yanı sıra Fransızca Dil ve Edebiyatı lisans programı öğrencileri de bu yüksekokulda eğitim görmektedirler.
Galatasaray Üniversitesi öğrencilerine lisans eğitiminin yanında 2 yıllık ön lisans eğitimi de vermektedir. Bünyesinde bulundurduğu Denizcilik Meslek Yüksekokulu ile öğrencilere farklı bölümlerde eğitim imkanı sağlamaktadır.
- Gemi Makineleri İşletmeciliği Bölümü
- Deniz Ulaştırma ve İşletme Bölümü
Galatasaray Üniversitesi yüksek lisans ve doktora eğitimlerini fen bilimleri ve sosyal bilimler olmak üzere iki ayrı alan altında vermektedir.
Galatasaray Üniversitesi tezsiz yüksek lisans, tezli yüksek lisans ve doktora programları ile öğrencilerine alanlarında uzmanlaşma ve akademik kariyer yapma imkanı sunmaktadır. Yüksek lisans ve doktora eğitimi iki farklı enstitü çatısında verilmektedir:
- Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
- Matematik Yüksek Lisans Programı
- Endüstri Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
- Veri Bilimi Disiplinlerarası İkinci Öğretimde Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Akıllı Sistemler Mühendisliği Disiplinlerarası Yüksek Lisans Programı
- Lojistik ve Finansman Yönetimi Yüksek Lisans Programı
- Bilişim Teknolojileri İkinci Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Endüstri Mühendisliği Doktora Programı
- Mühendislik Yönetimi İkinci Öğretimde Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Siyaset Bilimi Doktora Programı
- Pazarlama ve Lojistik Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- İşletme Yüksek Lisans Programı
- Bölgesel ve Stratejik Etüdler Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- İktisat Yüksek Lisans Programı
- Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans Programı
- Siyaset Bilimi Yüksek Lisans Programı
- Kamu Hukuku Yüksek Lisans Programı
- Özel Hukuk Yüksek Lisans Programı
- Sosyoloji Yüksek Lisans Programı
- Felsefe Yüksek Lisans Programı
- Fransız Dili ve Edebiyatı Yüksek Lisans Programı
- Medya ve İletişim Çalışmaları Yüksek Lisans Programı
- Avrupa Birliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Stratejik İletişim Yönetimi Yüksek Lisans Programı
- Finansal Ekonomi Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- İşletme Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Ekonomi Hukuku Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Siyaset Bilimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Medya ve İletişim Çalışmaları Doktora Programı
- Türkiye Üzerine Toplumsal İncelemeler Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- İnsan Hakları Hukuku Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Bankacılık Hukuku Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Spor Hukuku Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Üretim Yönetimi ve Pazarlama Yüksek Lisans Programı
- Pazarlama İletişimi Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Radyo ve Televizyon Yayıncılığı Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- İşletme Doktora Programı
- Uluslararası İlişkiler Doktora Programı
- Felsefe Doktora Programı
- Kamu Hukuku Doktora Programı
- Özel Hukuk Doktora Programı
- İletişim Stratejileri ve Halkla İlişkiler Tezsiz Yüksek Lisans Programı
Galatasaray Üniversitesi'nde eğitim lisans, ön lisans ve yüksek lisans programları olmak üzere üç şekilde verilmektedir. Açık öğretim bölümü bulunmamaktadır.
Galatasaray Üniversitesi taban puanları lisans bölümleri ve ön lisans bölümleri olmak üzere iki farklı şekilde değerlendirilmektedir. Her yıl taban puanları bir önceki yıl yerleşen son öğrencinin puanına göre güncellenmektedir. Ancak taban puanları hakkında üniversiteye giriş için düzenlenen sınavın zorluk derecesi, üniversiteyi ve bölümleri tercih eden kişi sayısı gibi değişkenlere bağlı olması nedeniyle net bir bilgi verilmesi sağlıklı olmayacaktır. Taban puanları her yıl öğrenci başarı sıralamasına göre değiştiğinden Galatasaray Üniversitesi sıralamaları da her yıl değişebilir. Sözel puan grubunda Galatasaray Üniversitesi iletişim bölümünün; eşit ağırlık puan grubunda Galatasaray Üniversitesi işletme ve hukuk bölümünün; sayısal puan grubunda ise Galatasaray Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünün sıralamalarının görece daha yüksek olduğu söylenebilir. Ayrıca bilinenin aksine Galatasaray Üniversitesi uçak mühendisliği bölümü üniversitede bulunmamaktadır.
Ülkemizde lisans ya da ön lisans eğitimi almak isteyen yabancı uyruklu öğrenciler öncelikle her yıl düzenlenen Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'na (YÖS) girerek gerekli puanı almalıdır. Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'na,
Başvuracak adayların lise veya dengi okullardan mezun olmaları ya da mezuniyetlerine bir yıl kalmış olması şartı aranmaktadır. Bu şartları sağlayan ve Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'nda geçer puan alabilen öğrenci adayları Galatasaray Üniversitesi'ne kabul edilmektedir.
Galatasaray Üniversitesi mezunları aldıkları eğitimle ve Türkiye'de yalnızca bu üniversitede bulunan Fransızca dilde eğitim seçeneğiyle iş hayatında eğitim aldıkları bölüme göre ulusal ve uluslararası düzeyde birçok iş imkanı bulmaktadır. Kamu kurumlarında ve özel sektörde bölümlerine göre çeşitli pozisyonlarda görev alabilecek mezunlar ayrıca aralarında dayanışmayı arttırmak ve hayat boyu devam ettirmek amacıyla 2002 yılında Galatasaray Üniversitesi Mezunlar Derneği'ni kurmuştur.
Galatasaray Üniversitesi İşletme bölümü alanında uzman ekonomist yetiştiren Türkiye'nin en önemli bölümleri arasında yer alır. Mezunlar, uluslararası ekonomi ve bankacılık ile ilgili iştiraklerde kolaylıkla iş bulabilirler. Öte yandan Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi, basın ve medya dünyasına birçok tecrübeli ve başarılı isim kazandırmıştır.
Galatasaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde eğitim veren Siyaset Bilimi bölümü Uluslararası İlişkiler bölümü kamuda istihdam edilebildiği gibi uzman oldukları konularda akademi ve basın camiasının aranan isimleri arasında yer almaktadırlar.
Üniversiteye yeni başlayacak, halen üniversitede eğitim gören, yeni mezun olmuş ya da deneyimli her mezun gibi Galatasaray Üniversitesi mezunları ve öğrencileri olarak sizler de bölümünüzün iş ve staj imkanlarını, kariyer fırsatlarını öğrenmek istiyorsanız ya da üniversitenizden mezun olan kişilerin çalıştıkları sektörler hakkında bilgi almak istiyorsanız Kariyer.net'i ziyaret edebilirsiniz. İş ilanları ve staj imkanlarının yanı sıra pozisyon rehberi ile en doğru alana yönelebilirsiniz.
Aşağıdaki veriler, Galatasaray Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.