2008 yılında Gazikent Üniversitesi olarak kurulan ve odağı eğitim, yenilik ve araştırma olan üniversite 2012 yılında Kurucusu olan Hasan Kalyoncu'nun adını alarak Hasan Kalyoncu Üniversitesi olmuştur. Gaziantep'in Şahinbey ilçesinde bulunan üniversite, vakıf üniversitesidir. Üniversitenin vizyonu; özgür ve eleştirel düşünce, bilimin evrenselliği ve araştırma ruhu, insan hak ve özgürlüklerine bağlılık, tabiata ve çevreye saygı, fırsat eşitliği, bilgi ve ahlak uyumu ilkeleri ile milli ve manevi değerlere saygılı bireyler yetiştirmektir. 7 fakültesi, 1 yabancı diller okulu, 1 meslek yüksekokulu, 1 enstitü, 13 araştırma merkezi ve 51 öğrenci topluluğuna sahip olan üniversite 13 yıldır hizmet vermektedir. Üniversitede ÖSYM Bursları ile %25, %50 ve burssuz okuma imkanı vardır, fakat tam burs imkanı bulunmamaktadır. ÖSYM Bursları dışında Gaziantep Eğitim ve Hizmet Vakfı'nın sağladığı burslar ve başarı bursları da mevcuttur. Kampüse ulaşım raylı sistemle veya otobüs ile sağlanmaktadır. Tüm fakülteler tek bir yerleşke içerisinde yer alıyor. Üniversite her yıl aldığı öğrenci sayısının belirli bir yüzdeliği kadar yatay geçiş başvurusu açmaktadır.
Hasan Kalyoncu Üniversitesi yatay geçiş konusu hakkında daha fazla bilgi almak için öğrenci işlerinin sayfasını takip edebilirsiniz.
Örgün eğitim veren Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nde 7 fakülte bulunmaktadır. Başlıca fakülteler Mühendislik Fakültesi, İletişim Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Eğitim Fakültesi ve Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi olmak üzere 7 Fakülte altında bulunmaktadır.
Hasan Kalyoncu Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi Eğitim Fakültesi fakülteler arasında öne çıkmaktadır. Hazırlık eğitimi olan bölümlerdeki hazırlık sınıfı hariç 4 yıllık lisans eğitimi verilmektedir. Hazırlık okulu ile burslu eğitim süresi 5 yıl olmaktadır. Hasan Kalyoncu Üniversitesi bölümleri ve fakülteleri aşağıdaki listede sıralanmıştır.
- Bilgisayar Mühendisliği
- Yazılım Mühendisliği
- Elektrik Elektronik Mühendisliği
- İnşaat Mühendisliği
- Makine Mühendisliği
- Endüstri Mühendisliği
- Görsel İletişim Tasarımı
- Radyo, Televizyon ve Sinema
- Beslenme ve Diyetetik Bölümü
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü
- Hemşirelik Bölümü
- İktisat Bölümü
- İşletme Bölümü
- Psikoloji Bölümü
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü
- Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
- Okul Öncesi Öğretmenliği
- Özel Eğitim Öğretmenliği
- İngilizce Öğretmenliği
- İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
Hasan Kalyoncu Üniversitesi, lisans, yüksek lisans ve doktora dışında 2 yıllık bölümler olarak da bilinen ön lisans eğitimi de vermektedir.
Hasan Kalyoncu Üniversitesi 2 yıllık bölümleri eğitimleri meslek yüksekokulunda vermektedir. 2 yıllık lisans bölümlerinden mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı'na girerek eğitimlerine 4 yıllık bölümlerde devam ettirebilirler veya 2 yıllık meslek yüksekokulu mezunları, üniversite eğitimi sonrası iş hayatına erken atılabilirler. Hasan Kalyoncu Üniversitesi ön lisans bölümleri aşağıdaki listede sıralanmıştır.
-Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı
- Adalet Programı
- Bankacılık ve Sigortacılık Programı
- Anestezi Programı
- İlk ve Acil Yardım Programı
- Diyaliz Programı
- İnsansız Hava Aracı Teknolojileri ve Operatörlüğü Programı
Hasan Kalyoncu Üniversitesi diğer tüm üniversitelerde olduğu gibi öğrencilerine akademik kariyerlerine devam etme imkanı sağlamaktadır. Lisans sonrasında yüksek lisans ve yüksek lisans sonrasında doktora programları ile hizmet vermektedir. Lisans eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Yüksek Lisans programlarına başvurabilir ve burs alma hakkını kazanabilirler. Başvuru tarihleri ve başvuru şartları üniversite yönetimi tarafından belirlenmekte ve bahar döneminde ilan edilmektedir. Hasan Kalyoncu Üniversitesi Psikoloji alanında Türkiye'de az sayıda yüksek lisans ve doktora programı bulunan Klinik Psikoloji alanında hem yüksek lisans hem de doktora programlarına sahiptir. Hasan Kalyoncu Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği gibi hem sosyal hem de teknik konularda yüksek lisans ve doktora programları mevcuttur. Yüksek Lisans ve Doktora programlarına aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.
- Elektrik Elektronik Mühendisliği
- İnşaat Mühendisliği
- Görsel İletişim Tasarımı Tezli Yüksek Lisans Programı
- İletişim Çalışmaları Doktora Programı
- İktisat Bölümü Tezli Yüksek Lisans Programı
- İşletme Bölümü Tezli Yüksek Lisans Programı
- İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Tezli Yüksek Lisans Programı
- Psikoloji Bölümü Tezli Yüksek Lisans Programı
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü Tezli Yüksek Lisans Programı
- Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Tezli Yüksek Lisans Programı
- Ölçme ve Değerlendirme Tezli Yüksek Lisans Programı
- Okul Öncesi Eğitimi Tezli Yüksek Lisans Programı
- Özel Eğitim Öğretmenliği Tezli Yüksek Lisans Programı
- Mimarlık Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programı
- İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- İktisat Bölümü Doktora Programı
- İşletme Bölümü Doktora Programı
- Psikoloji Bölümü Doktora Programı
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Doktora Programı
- Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü Doktora Programı
- Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Doktora Programı
- Okul Öncesi Eğitimi Doktora Programı
- Özel Eğitim Öğretmenliği Doktora Programı
- Mimarlık Anabilim Dalı Doktora Programı
Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nde açık öğretim fakültesi ve açık öğretim bölümü bulunmamaktadır. Hasan Kalyoncu Üniversitesi bünyesinde bulunan Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi vardır. Online eğitim altyapısına sahip olan üniversitede, YÖK ya da üniversite rektörlüğünün kararı ile derslerden bazıları ya da tamamı online olarak verilebilmektedir.
Hasan Kalyoncu Üniversitesi taban puanları ve sıralamaları tüm üniversiteler gibi her yıl tercih yapan öğrencilerin yoğunluğu ve tercihlerine göre değişim gösterir. ÖSYM bursları da her yıl üniversitenin ilgili bölümünün son kontenjanına yerleşen kişi baz alınarak değişiyor. Hasan Kalyoncu Üniversitesi taban puanları ve kontenjanları hakkında bilgi sahibi olmak için bölümlerin geçmiş yıllardaki puanlarına göz atabilirsiniz. Geçmiş yıllardaki puanları ve sıralamaları inceleyerek yaklaşık olarak kendi yerleşme tahmininizi hesaplayabilir ve tercihlerinizi bu doğrultuda yapabilirsiniz. Unutulmamalıdır ki bu araştırıp elde edeceğiniz bilgiler sadece öngörüdür ve herhangi bir kesinlikleri yoktur.
YÖK'ün belirlediği sayıda kontenjanı bulunan üniversite her yıl yabancı öğrenci kabul etmektedir. Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nin yabancı öğrenci yönergesi, yabancı öğrenciler alanında detaylı bilgiler, gereken belgeler ve doldurulması gereken formlarla ilgili genel bilgileri belirtmektedir. Şartlar ve istenen belgeler yıllara göre değiştiği için aday öğrenciler duyuruları takip etmelidirler. Yabancı öğrenci statüsünde ki öğrenciler için sadece ön lisans ve lisans programları için kontenjan açılmaktadır. Yabancı öğrencilerin bu eğitimi alabilmek için kendi ülkelerinde denkliği olan üniversiteye kabul sınavlarından birini tamamlamaları gerekmektedir. Her sınav için belirlenen başarı düzeyi farklı olduğu için başvuracağınız dönemde ki sınav türlerini ve baraj puanlarını yabancı öğrenci yönergesinden öğrenebilirsiniz. İstenilene belgelerden bazıları; ilgili sınav türünden alınmış not, lise mezuniyet belgesi ve bu belgelerin Noter huzurunda Türkçeye tercüme edilmiş olmalıdır. Hasan Kalyoncu Üniversitesi, yabancı öğrenci kabul şartlarını her yıl eğitim dönemi başında ilan eder ve dönem içinde şartları değiştirme ya da yenileme hakkını saklı tutar. Bu nedenle aday öğrenciler, yabancı öğrenci yönergesini takip etmelidirler.
Hasan Kalyoncu Üniversitesi, vizyon ve misyonları doğrultusunda mezunlarının niceliklerinden çok niteliklerine önem veren bir üniversite olmak için imkanlarını geliştirir. Hasan Kalyoncu Üniversitesi mezunları, mezun olmadan önceki süreçlerde üniversitenin bünyesinde bulunan Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin sunduğu imkanlarla CV hazırlama, mülakat, ve staj desteği ile kariyer yolculuklarına daha sağlam adımlar atarak başlar. Üniversite mezunları, mezun oldukları bölüm dışında farklı bölümlerde iş imkanlarına sahip oluyorlar, çünkü üniversite başarılı öğrencileri bünyesindeki şirketlerde staj ya da yarı zamanlı iş imkanları ile destekleyerek, öğrencilerin kendilerini yetiştirmelerinin yolunu açmak için çalışıyor. Vakfın yürüttüğü KALITTO projesi ile her bölümden mezun gençler teknoloji ve girişim alanlarında desteklenerek istihdam yaratılıyor. Akademik kariyerlerine devam etmek isteyen Hasan Kalyoncu Üniversitesi mezunları ortalamalarına göre burslar almaktadır. Başarı koşulunu sağlayamayan ama hevesli olan öğrenciler için üniversite kendi öğrencisi olduğu için belirli bir yüzdelik burs vermektedir. Örneğin,
Hasan Kalyoncu Üniversitesi Psikoloji lisans mezunu olan bir öğrenci okulda kalarak Klinik Psikoloji yüksek lisansına devam etmek istiyorsa, üniversite ortalamasına göre belirli bir burs alma imkanı sağlanmaktadır. Üniversite bünyesinde bulunan 10'dan fazla Araştırma Merkezi ile henüz üniversite sıralarında olan öğrencilerine hangi alanda çalışmak istediklerini bulabilmek için bir fırsat sunmaktadır. Araştırma Merkezleri; Sürekli Eğitim Merkezi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, Zeugma Kültürlerarası Diyalog Uygulama ve Araştırma Merkezi, Göç, Nüfus Eğitim ve İstihdam Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Çevre ve Şehircilik Uygulama ve Araştırma Merkezi, Üstün Yetenekliler Uygulama ve Araştırma Merkezi, Kalyoncu Ortadoğu Araştırma Merkezi, Kadın ve Aile Uygulama ve Araştırma Merkezi, Mezunlarla İletişim ve Kariyer Merkezi'dir. Bu alanlarda araştırma yapma şansına sahip olan öğrenciler, hem birden fazla sosyal projede yer almış hem de kendi eğilimlerini keşfetmiş ve deneyim kazanmış oluyor. Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin yürüttüğü projelerde Üniversite - Mezun bağlantısı kopmayarak, üniversite öğrencilerine destek olmaktadır. Hasan Kalyoncu Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu öğrenciler, sağlık sektöründe gerek kamu gerekse özel sektörde iş imkanlarına sahiptirler. Mezun öğrenciler yeterlilikleri ve kişisel beklentilerine göre farklı isim altındaki sağlık kuruluşlarında çalışabilmektedirler.
Gelişen dünyada farklı bölümlerden mezun olan öğrenciler farklı alanlarda kendilerini geliştirerek profesyonel hayata atılıyor. Hasan Kalyoncu mezunları da üniversitede aldıkları kapsamlı eğitim sayesinde her konuda teorik bilgiye sahip olarak ilerlemektedirler. Üniversite adayı öğrenciler hedefledikleri meslekle ilgili bilgileri Kariyer.net
pozisyon rehberi sayfası üzerinden alabilir, farklı sektörlerdeki staj ve iş imkanlarına göz atabilirler.
Aşağıdaki veriler, Hasan Kalyoncu Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.