Temeli, 1995 yılında kurulan Iğdır Meslek Yüksekokulu ile atılan Iğdır Üniversitesi ülkemizde Iğdır ilinde bulunmaktadır. Eğitim hayatına sadece İşletme bölümüyle başlayan Iğdır Üniversitesi, 2008 yılında ise 3 fakülte, 2 meslek yüksekokulu ve 3 enstitü ile resmi olarak kurulmuştur. Günümüzde üniversite bünyesinde 9 fakülte, 1 lisansüstü eğitim enstitüsü, 2 yüksekokul, 4 meslek yüksekokulu, 23 uygulama ve araştırma merkezi bulunmaktadır. Son yıllarda kurulan yeni üniversiteler arasında yer alan Iğdır Üniversitesi bünyesinde imza projesi olarak ALUM ismi verilen Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi bulundurur. Merkez fen bilimleri dalında önemli araştırma ve uygulama hizmeti sunmaktadır. Moleküler Biyoloji ve Genetik Laboratuvarı ile İyon Analiz Laboratuvarı bulunduran merkez, bölgenin önemli fen bilimleri uygulama merkezleri arasında yer almaktadır. Iğdır Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde bulunan fen bilimleri öğrencilerine pratik eğitim desteği vermektedir. Üniversite bünyesindeki Iğdır Üniversitesi Uygulama Oteli ise seksen dört odalık kapasitesi ve tuzla kaplı terapi odalarıyla hizmet vermektedir. Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü'nde bulunan çeşitli sosyal tesisler, üniversite personel ve öğrencilerin kullanımına sunulmuştur. Iğdır Üniversitesi yaz okulu olanağı bulunan üniversiteler arasında yer alır. Yaz okulu şartları eğitim dönemi içerisindeki duruma göre üniversite tarafından belirlenir ve gerekli durumlarda duyurulur.
Yeni kurulmasına rağmen bölgesindeki önemli üniversiteler arasında yer alan Iğdır Üniversitesi, 9 adet fakülteyi bünyesinde bulundurmaktadır. Yüksek lisans ve ön lisans eğitiminin yanında lisans eğitimi de veren üniversite bünyesinde ziraat fakültesi ve Iğdır Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi önemli fakülteler arasında bulunmaktadır. Bünyesinde Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi de barındıran üniversitede yer alan hazırlık bölümü hariç 4 yıllık bölümler bulunmaktadır. Iğdır Üniversitesi bölümleri aşağıdaki listede bağlı bulundukları fakülteler başlığı altında verilmiştir.
- Zootekni Bölümü
- Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü
- Tarla Bitkileri Bölümü
- Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü
- Tarım Ekonomisi Bölümü
- Biyosistem Mühendisliği Bölümü
- Bitki Koruma Bölümü
- Bahçe Bitkileri Bölümü
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
- Odyoloji Bölümü
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü
- Ebelik Bölümü
- Çocuk Gelişimi Bölümü
- Beslenme ve Diyetetik Bölümü
- Makine Mühendisliği Bölümü
- İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Gıda Mühendisliği Bölümü
- Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü
- Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
- Temel İslam Bilimleri Bölümü
- İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü
- Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Sağlık Yönetimi
- Lojistik Yönetimi Bölümü
- İşletme Bölümü
- İktisat Bölümü
- Havacılık Bölümü
- Resim Bölümü
- Müzikoloji Bölümü
- İç Mimarlık Bölümü
- Grafik Bölümü
- Geleneksel Türk Sanatları Bölümü
- Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
- Tarih Bölümü
- Sanat Tarihi Bölümü
- Psikoloji Bölümü
- Matematik Bölümü
- Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü
- Coğrafya Bölümü
- Biyokimya Bölümü
- Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü
Ön lisans bölümler hazırlık sınıfı sahibi olanlar hariç 2 yıllık eğitim veren eğitim kurumlarıdır. 2 yıllık bölümlerden mezun öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı ile 4 yıllık bölümlere devam edebilecekleri gibi; 2 yıllık eğitimin sonunda direkt iş hayatına da atılabilirler. Iğdır Üniversitesi bünyesinde 2 yıllık ön lisans bölümleri şunlardır:
- Yönetim ve Organizasyon Bölümü
- Ulaştırma Hizmetleri Bölümü
- Seyahat, Turizm ve Eğlence Hizmetleri Bölümü
- Pazarlama ve Dış Ticaret Bölümü
- Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü
- Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü
- Muhasebe ve Vergi Bölümü
- Finans-Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü
- Büro Hizmetleri ve Sekreterlik Bölümü
- Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü
- Terapi ve Rehabilitasyon Bölümü
- Sağlık Bakım Hizmetleri Bölümü
- Dişçilik Hizmetleri Bölümü
- Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü
- Tekstil, Giyim, Ayakkabı ve Deri Bölümü
- Tasarım Bölümü
- Park ve Bahçe Bitkileri Bölümü
- Ormancılık Bölümü
- Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü
- Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümü
- Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü
- Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü
- Madencilik ve Maden Çıkarma Bölümü
- Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümü
- İnşaat Bölümü
- Görsel-İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı Bölümü
- Elektrik ve Enerji Bölümü
- El Sanatları Bölümü
- Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü
- Bilgisayar Teknolojileri Bölümü
- Yönetim ve Organizasyon Bölümü
- Ulaştırma Hizmetleri Bölümü
- Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü
- Terapi ve Rehabilitasyon Bölümü
- Sosyal Hizmetler ve Danışmanlık Bölümü
- Hukuk Bölümü
- Görsel-İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı Bölümü
- Eczane Hizmetleri Bölümü
- Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü
- Büro Hizmetleri ve Sekreterlik Bölümü
- Spor Yöneticiliği Bölümü
- Rekreasyon Bölümü
- Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü
- Antrenörlük Eğitimi Bölümü
- Tapu Kadastro Bölümü
- Sosyal Hizmet Bölümü
- Organik Tarım İşletmeciliği Bölümü
- Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü
- Gümrük İşletme Bölümü
- Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü
Iğdır Üniversitesi'nde ön lisans ve lisans eğitiminin yanında yüksek lisans eğitimi de vermektedir. Iğdır Üniversitesi yüksek lisans programları, tezli ve tezsiz yüksek lisans olmak üzere iki şekilde verilmektedir. 2 yıl süren programda öğrenciler belirledikleri dallarda uzmanlaşırlar. Iğdır Üniversitesi, akademik kariyer yolundaki öğrencilerine iyi bir eğitim verme amacıyla Lisansüstü Eğitim Enstitüsü kapsamında aşağıdaki bölümlerde eğitim vermektedir:
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
- Tarım Bilimleri
- Arkeoloji
- Bahçe Bitkileri
- Gıda Mühendisliği
- Beden Eğitimi ve Spor
- Matematik
- Bitki Koruma
- İnşaat Mühendisliği
- Biyokimya
- Biyomühendislik ve Bilimleri
- Biyosistem Mühendisliği
- Elektrik Elektronik Mühendisliği
- Endüstri Mühendisliği
- Temel İslam Bilimleri
- Felsefe ve Din Bilimleri
- Geleneksel Türk Sanatları
- İktisat
- İş Sağlığı ve Güvenliği
- İşletme
- Matematik
- Mekatronik Mühendisliği
- Organik Tarım İşletmeciliği
- Tarım Ekonomisi
- Tarımsal Biyoteknoloji
- Tarih
- Tarla Bitkileri
- Toprak Bilimi ve Bitki Besleme
- Zootekni
- Türk Dili ve Edebiyatı
Iğdır Üniversitesi bünyesinde açık öğretim fakültesi ya da açık öğretim bölümü bulunmamaktadır. Altyapı olarak online eğitim teknolojisine sahip olan üniversite, bu eğitimi bünyesinde bulunan Uzaktan Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi (UZMER) ile vermektedir. UZMER bünyesinde bazı yüksek lisans eğitimleri verilmektedir. Bu eğitimlerin başında İlahiyat Lisans Tamamlama ve İşletme Tezsiz Yüksek Lisans gelmektedir. Bu bölümlerin yanında ayrıca Türk Dili ve Edebiyatı Tezsiz Yüksek Lisans ve İş Sağlığı ve Güvenliği Uzaktan Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans olmak üzere 4 tane program bulunmaktadır.
Iğdır Üniversitesi taban puanları yıllara göre farklılık göstermektedir. Bu farklılık, yıl içinde sınava giren ve bölümü tercih ederek okumaya hak kazanan adayların başarılarına ve tercih sıralarına göre oluşur. Bu değişim nedeniyle taban puanı yerine sıralama puanı daha doğru bilgi verebilmektedir. Siz de taban puanlarının yanında sıralama puanlarına da dikkat edebilirsiniz; ancak sıralama puanlarının da sadece öngörüsel bir fikir vereceğini unutmamalısınız.
Iğdır Üniversitesi, yabancı uyruklu öğrenciler için lisansüstü seviyesine kadar öğrenci kabul etmektedir. Yabancı uyruklu öğrenci olarak başvuru ve kayıt yaptırmak için Iğdır Üniversitesi Yabancı Uyruklu Öğrenciler Bürosu tarafından yayınlanan duyuruların takip edilmesi gerekmektedir. Başvuru yapmak isteyen öğrenciler öncelikle Türkiye'de bulunan liselere denk bir okulda son sınıf öğrencisi veya mezun durumda olmalıdır. Üniversite tarafından belirlenen taban puan ve üstü puan alan öğrenciler, yabancı uyruklu öğrenci adaylarından talep edilen SAT, ACT, GCE, TÖMER veya YÖS sınavlarından da üniversite tarafından belirlenen puanları aldıktan sonra gerekli olan belgeleri de tamamlayarak başvuruda bulunabilirler. Başvuruda gerekli olan şartlar üniversite tarafından belirlenir. Bu sebeple her yıl yayınlanan yönergelerin takip edilmesi gerekmektedir.
Iğdır Üniversitesi öğrencileri alanlarına uygun iş alanlarında istihdam edildiği gibi, kendilerine başka iş alanları yaratabilir veya akademik kariyer yolunda da ilerleyebilirler. Kimya bölümü öğrencileri öğretmenlik yapabilir, laboratuvarda çalışabilir veya lisans mezuniyeti sonrası Iğdır Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü'nün programlarına başvurarak akademik bir kariyer planı çizebilir.
Iğdır Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi; resim, müzikoloji ve grafik bölümünde eğitim verdiği gibi Geleneksel Türk Sanatları bölümü de bulunmaktadır. Bölüm mezunları kamu ve özel sektörde çeşitli eğitim kademelerinde çalışabildikleri gibi üniversitede akademik çalışmalarda da bulunabilmektedirler. Iğdır, coğrafi şartlar olarak hayvancılığın önemli olduğu bir noktadadır. Bu nedenle Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi bölümleri, hayvancılık ve tarım konusunda fark yaratan bölümler olarak öne çıkmaktadır. Peyzaj mimarlığı bölümünün de öne çıktığı fakültede; tarla bitkileri, tarım ekonomisi ve tarımsal biyoteknoloji bölümü de bulunmaktadır. Mezunlar, Iğdır ilindeki tarımsal ve hayvancılık işletmelerinde iş imkanına sahiptirler.
Iğdır Üniversitesi Hemşirelik ve Çocuk Gelişimi gibi alanlarda eğitim veren Sağlık Bilimleri Fakültesi mezunları, özel veya kamu kuruluşlarında yer alabilir; nitelikli elemanlar olarak bu sektörlerdeki ihtiyacı karşılayabilirler. Iğdır Üniversitesi bölümlerinden mezun olan her öğrenci alanlarına uygun kariyer planlaması ve mezuniyet sonrası iş alanları açısından üniversite bünyesinde bulunan Kariyer Merkezi'nden destek alarak profesyonel hayatlarına daha donanımlı bir şekilde atılabilirler.
Iğdır Üniversitesi bulunduğu bölgenin kültürel zenginlik ve temel değerlerinden ödün vermeden bilim, sanat ve teknoloji alanında çağa ayak uydurarak ilerleyen; donanımlı, eğitimini ve birikimlerini toplum yararına kullanan bireyler yetiştirmeyi hedeflemiştir. Iğdır Üniversitesi mezunları ve tüm mezunlar, Kariyer.net bünyesindeki iş ilanları ile deneyimli veya deneyimsiz olarak farklı alanlardan birçok iş alanına erişebilir ve başvuruda bulunabilirler. Kariyer.net ile hayalini kurduğunuz ve planladığınız iş imkânına sahip olabilir, henüz mesleğinize karar vermediyseniz Kariyer.net tarafından sizin için hazırlanmış olan pozisyon rehberi sayfasını inceleyebilirsiniz.
Aşağıdaki veriler, Iğdır Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.