İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi 2010 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Türkiye Diyanet Vakfı( TDV) tarafından kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. İlk akademik faaliyetlerine 2010-2011 eğitim ve öğretim yılında edebiyat fakültesi bünyesinde açılan bölümlerle başlayan İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi, daha sonra bu fakültelere ilahiyat, iktisadi ve idari bilimler, eğitim ve son olarak hukuk fakültesinin eklenmesiyle kurumsal kimliğini tamamlamıştır. Üniversite Ümraniye-Elmalıkent Yerleşkesi üzerinde kurulu olup Kadıköy, Ümraniye, Üsküdar ve Şile ilçelerine yakın konumda bulunmaktadır. Yerleşkede her türlü bilimsel ve kültürel faaliyeti destekleyen seminer odaları, konferans salonları, derslikler ve laboratuvarlar mevcuttur. Kütüphane açısından zengin bir imkan sunan üniversite ayrıca öğrencilerine İSAM kütüphanelerinden ücretsiz yararlanma imkanı da sunar. İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi bugün lisans eğitimi veren 5 fakültesi, yüksek lisans eğitimi veren 1 enstitüsü ve 1 yüksekokulu ile ülkemizin eğitim ve öğretim faaliyetlerine katkı sunmaya devam etmektedir.
İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nde lisans düzeyinde eğitim veren 5 fakülte mevcuttur. Bazı fakülteler öğrencilerine İngilizce hazırlık sınıfı şartı koyarken bazı fakülteler Arapça hazırlık sınıfı şartı koymaktadır. 4 yıllık lisans eğitimi zorunlu hazırlık eğitimi ile birlikte 5 yıl olabilmektedir. 4 yıllık lisans eğitimleri boyunca öğrenciler, bölüm tarafından kendilerine sunulan programdaki dersleri başarı ile tamamlayarak mezun olurlar. Mezun olan öğrenciler YÖK denkliği olan bir yükseköğretim diploması alırlar. Öğrenciler lisans eğitimleri sırasında ilgi ve alakalarının başka alana kaydığını düşündüklerinde ya da başka bölüme geçmek istediklerinde yatay geçiş yapabilirler. İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi yatay geçiş şartları üniversite senatosu tarafından belirlenerek ilgili birimler tarafından üniversite tarafından ilan edilir. Başta İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi olmak üzere diğer fakülte ve bu fakültelere bağlı bölümler ise şunlardır:
- Temel İslam Bilimleri Bölümü
- Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü
- İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü
- Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü (İngilizce)
- Sosyal Hizmet Bölümü
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Ekonomi Bölümü (İngilizce)
- İngilizce Öğretmenliği Bölümü
- Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü
- Arapça Öğretmenliği Bölümü
- Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü
- Türkçe Öğretmenliği Bölümü
- Arapça Mütercim ve Tercümanlık Bölümü
- Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
- Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü
- Tarih Bölümü
- İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Bölümü
- Psikoloji Bölümü
- Felsefe Bölümü
- İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü
İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nde 2 yıllık bölümleri içeren herhangi bir ön lisans bölümü mevcut değildir. Üniversitede, İngilizce, Türkçe ve Arapça hazırlık eğitiminin verildiği yabancı diller yüksekokulu bulunmaktadır. 1 yıllık hazırlık eğitiminin ardından öğrenciler aldıkları yabancı dil eğitiminin ardından kayıtlı oldukları bölümlerde eğitim-öğretim sürecine dahil olmaktadır. İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu hazırlık birimleri şu şekildedir:
- Türkçe Hazırlık Birimi
- Arapça Hazırlık Birimi
- İngilizce Hazırlık Birimi
İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi yüksek lisans programları sosyal bilimler enstitüsü tarafından tezli ve tezsiz olmak üzere iki farklı şekilde öğrencilere sunulur. Tezli yüksek lisansta öğrenciler, ilk yıl aldıkları derslerden sonra ikinci yıl yazdıkları tezi savunarak mezun olurlar. Tezsiz yüksek lisansta ise öğrenciler ilk yıl aldıkları derslerden sonra ikinci yıl hazırladıkları projeleri tamamlayarak mezun olurlar. Güz ve bahar döneminde öğrenci kabul eden üniversite, öğrencilerin gerekli şartları sağlamaları koşuluyla doktora eğitimlerine devam etmelerine fırsat vermektedir. Öğrencilerden 4 dönem olan yüksek lisans eğitimlerini maksimum 6 dönemde tamamlayarak mezun olmaları istenir. İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü çatısı altında farklı disiplinlerden oluşan çeşitli başlıklarda yüksek lisans eğitimi yapma imkanını öğrencilere sunmaktadır. İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi yüksek lisans programları ise şunlardır;
- Çeviribilim Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı (%30 Arapça)
- Temel İslam Bilimleri Tezli Yüksek Lisans Programı
- Erken Çocuklukta Ahlak ve Değer Eğitimi (Disiplinlerarası) Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Türk Dili ve Edebiyatı Tezli Yüksek Lisans Programı
- Ekonomi ve Finans Tezli Yüksek Lisans Programı (Türkçe)
- İslam Ekonomisi ve Finansı Tezli Yüksek Lisans Programı (Türkçe)
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Tezsiz Yüksek Lisans Programı (Türkçe)
- Çeviribilim Tezli Yüksek Lisans Programı (İngilizce)
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Tezli Yüksek Lisans Programı (Kısmen İngilizce)
- Ekonomi ve Finans Tezli Yüksek Lisans Programı (İngilizce)
- İslam Ekonomisi ve Finansı Tezli Yüksek Lisans Programı (İngilizce)
- Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Tezli Yüksek Lisans Programı
- Psikoloji Tezli Yüksek Lisans Programı
- Felsefe Tezli Yüksek Lisans Programı
- Ekonomi ve Finans Tezsiz Yüksek Lisans Programı (Kısmen İngilizce)
- Erken Çocuklukta Ahlak ve Değer Eğitimi (Disiplinlerarası) Tezli Yüksek Lisans Programı
- Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Tezsiz Yüksek Lisans Programı (Kısmen İngilizce)
- İngilizce Mütercim Tercümanlık Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Tezli Yüksek Lisans Programı (İngilizce)
- Ekonomi ve Finans Tezsiz Yüksek Lisans Programı (Türkçe)
- Çeviribilim Tezsiz Yüksek Lisans Programı (İngilizce)
- Tarih Tezli Yüksek Lisans Programı
- Felsefe ve Din Bilimleri Tezli Yüksek Lisans
İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nde 2 yıllık ön lisans veya 4 yıllık lisans eğitimi veren bir açık öğretim fakültesi bulunmamaktadır. Ancak üniversitenin mevcut ve teknik altyapısı uzaktan ve açıktan eğitim vermeye uygun olup gerekli teknolojik altyapı ve bu eğitimi uygulayacak yetişmiş personeller mevcuttur. Öğrenciler ve öğretim elemanları için uygulanabilir bir teknik altyapı sayesinde uzaktan eğitim uygulaması üniversitede gerçekleştirilebilmektedir.
İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi taban puanları her yıl sınava giren aday öğrencilerin aldıkları puanlara göre artış ya da azalış gösterebilir. Adaylar kendilerine istedikleri bölümün doğrultusunda bir çalışma temposu ve hedef belirlemek için sınava girmeden önce bir önceki yılın taban puanlarını inceleyebilirler. Adaylar İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi bölümleri, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi sıralama bilgileri ve taban puanları hakkında detaylı ve sağlıklı bilgilere YÖK tarafından hazırlanan tercih atlaslarından erişebilirler.
İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi dünyanın pek çok farklı ülkesinden yabancı öğrenci kabul etmektedir. YÖK tarafından kaldırılan YÖS sınavından sonra üniversiteler yabancı öğrenci seçimlerinde kendi sınavlarını ve diğer resmi belgeleri belirlemede özerk davranmaktadırlar. İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi yabancı öğrenci başvurusu için gerekli belgeler ise şunlardır;
- Lise diplomasının denklik durumunu gösterir denklik belgesi ve Türkçe tercümesi
- Transkript belgesinin fotokopisi ve Türkçe tercümesi
- Lise diploması veya geçici mezuniyet belgesinin fotokopisi
- Vesikalık fotoğraf
- Pasaport belgesi
- Ulusal ve uluslararası aldıkları sınavların Türkçe tercümeli sonuç belgeleri
Başvurular online olarak belgelerin PDF hallerinin sisteme yüklenmesi ile yapılmaktadır. Daha sonra ilan edilen tarihlerde adayların İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi YÖS sınavına girmeleri istenir. Bölüm ücretleri değişkenlik göstermekte olup ilgili birimler tarafından ilan edilir. %50 burs imkanı için adayların lise mezuniyet notunun 5 üzerinden 3.5, 10 üzerinden 7 ya da 100 üzerinden 70 olması gerekir.
İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi mezun ve öğrencilerine sunduğu interdisipliner eğitim sayesinde kendi alanları dışında da iş imkanı sağlamaktadır. Öğrenciler gerek öğrenim görürken yaptıkları stajlarda tecrübe kazanarak gerekse aldıkları eğitimin sonunda kendilerine uygun pozisyonlarda işe başlamaktadırlar. Üniversitenin genel profilinde sosyal bilimler alanındaki meslekler ön plana çıkar. İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunları devlet kurumlarında hakim, savcı ve avukat olarak istihdam edilebilirler. Resmi ve özel kurumlara hukuki danışmanlık veren firmalarda çalışabilirler. Kendi avukatlık ve hukuk bürolarını açarak tüzel ve bireysel kişilere hizmet sağlayabilirler. Son yıllarda önemi giderek artan sosyal hizmet bölümü de öğrenci ve mezunlara iş imkanları sağlamaktadır. İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Sosyal Hizmet bölümü mezunları Çocuk Esirgeme Kurumu başta olmak üzere kreşlerde, çocuk bakım evlerinde ve sevgi evlerinde istihdam edilebilirler. Edebiyat Fakültesinde ise psikoloji bölümü ön plana çıkar. İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Psikoloji bölümü mezunlar başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olmak üzere Adalet Bakanlığı gibi kamu kurumlarında psikolog olarak istihdam edilebilirler. Özel ve devlet hastanelerinde psikolog olarak çalışabilecekleri gibi kendi muayenehanelerini de açabilmektedirler. Klinik psikoloji alanına yönelen adaylar psikiyatri bölümü ile koordineli bir şekilde çalışabilirler ve laboratuvarlarda görev alabilirler.
Eğitim alanında ciddi bir istihdam sunan İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi, mezunlarına kamu ve özel kurumlarda öğretmenlik yapma fırsatı sunmaktadır. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun olan öğrenciler devlet ve özel okullarda rehber öğretmen olarak istihdam edilebilirler. İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümü mezunları ise kamu ve devlet okullarında, kolejlerde, üniversitelerin İngilizce hazırlık birimlerinde ve dil merkezilerinde İngilizce öğretmeni olarak istihdam edilebilirler. Bireysel olarak İngilizce özel dersler verebilirler. Aynı şekilde Arapça öğretmenliği bölümü mezunları özel ve devlet okullarında Arapça öğretmeni olarak çalışabilirler ve dil merkezlerinde Arapça öğretmenliği yapabilirler.
İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunlar ise Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı kurumlarda din kültürü öğretmeni ve kurs eğitmeni olarak istihdam edilebilirler. TV ve radyolarda dini program yapabilirler, kitap yazabilirler ve manevi danışmanlık hizmeti veren birimlerde istihdam edilebilirler.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde ise ekonomi bölümü ve yönetim bilişim sistemleri bölümü ön plana çıkar. Ekonomi bölümü mezunları bankalarda, finans sektöründe, ekonomik danışmanlık veren ulusal ve uluslararası denetim şirketlerinde istihdam edilebilirler. Yönetim bilişim sistemleri mezunları şirketlerin teknoloji ve IT kısımlarında yazılımcı ve bilgisayar programcısı olarak çalışabilirler. İlgili kamu kurumlarında istihdam edilebilirler. Şirketlerde iş geliştirme ve iş analisti olarak çalışılabilirler. İşletme, teknoloji ve insanı bir araya getirerek yapılan işten minimum zamanda maksimum faydayı elde etmeye yardımcı olurlar. Siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümü mezunları devlet kademelerinde bürokrat, baş konsolosluk ve cumhurbaşkanlığı danışmanlığı gibi resmi görevleri yürütebilirler. Kamu kurumlarına ve özel sektör temsilcilerine uluslararası alanda danışmanlık yapabilirler.
Sizler de hayallerinizi süsleyen meslekler hakkında daha fazla bilgi almak ve mezun istihdam profilleri hakkında detaylı bilgilere erişmek için Kariyer.net'in pozisyon rehberi sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Mezunların hangi alanlarda istihdam edildiğini inceledikten sonra Kariyer.net üzerinden kendinize uygun iş ilanlarına başvurabilirsiniz.
Aşağıdaki veriler, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.