Gedik Üniversitesi’nin kuruluş amacı ülkedeki sanayi ve üniversite işbirliğini güçlendirerek iş dünyasına kalifiye profesyoneller kazandırmaktır. Gedik Üniversitesi Halil Kaya Gedik tarafından kurulan özel bir üniversitedir. Gedik Üniversitesi Vakfı’nın katkılarıyla kurulduğu için aynı zamanda vakıf üniversitesi olarak da anılır. Gedik Üniversitesi bünyesinde 6 fakülte, 3 lisansüstü eğitim enstitüsü ve 3 yüksekokul barındırır. Anadolu ve Avrupa yakasında toplamda 4 kampüsü bulunur. Asya çalışmaları ve Avrupa birliği, insan hakları, engelsiz yaşam, kadın girişimciliği, mimarlık ve şehircilik, Türkçe öğretimi ve robot teknolojileri gibi oldukça farklı çalışmaların bulunduğu uygulama ve araştırma merkezleri Gedik Üniversitesinin eğitim kalitesinde önemli bir etkendir. Bunun yanı sıra makina, mekatronik, kimya, bilgisayar, elektrik-elektronik, grafik tasarım ve fizik laboratuvarlarında öğrenciler eğitimleri sırasında uygulama yapma fırsatı da bulurlar.
Gedik Üniversitesi'nde 6 fakülte bulunur. Bu fakültelere bağlı bölümlerin bazılarında eğitim dili İngilizcedir. Gedik Üniversitesi bünyesinde olan 6 fakülte ve bağlı bölümler aşağıdaki gibidir.
Hukuk Fakültesi
Gedik Üniversitesi Hukuk Fakültesi; çağdaş, bilime dayalı, akılcı, laik, öğrenci merkezli ve katılımcı bir eğitim anlayışını benimsemiştir. Bu bağlamda toplumda hukuk bilincinin gelişmesine katkı sağlayacak yeterli hukuk altyapısına sahip, alanında uzman olmasının yanı sıra yetkin ve nitelikli hukuk profesyonelleri yetiştirmeyi amaçlar.
İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi
Fakülte hem İktisadi İdari hem de Sosyal Bilimler altında yer alan bölümleri bir araya toplamıştır.
İktisadi ve İdari Bilimler çatısı altında yer alan diğer bölümler Sosyoloji, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler (İngilizce) bölümleri pasif konumdaki bölümlerdir.
Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
Rektörlüğe Bağlı Bölümler
Rektörlüğe bağlı yalnızca 1 bölüm vardır. Ortak Dersler Bölümü olarak anılan bu bölüm Gedik Üniversitesi’nde 2547 sayılı YÖK Kanununun 5. maddesinin I. bendi kapsamında kurulmuş olan okutulması zorunlu bölümleri kapsar.
Ortak Dersler
Yukarıdaki bölümlerden Yabancı Dil bölümü Yabancı Öğrenci Statüsünde yer alan YÖS öğrencilerinin İngilizce derslerinin koordinasyonu ve yürütülmesini sağlar. Dersler Uzaktan Eğitim Sistemi üzerinden yürütülür.
Mühendislik Fakültesi
Mühendislik fakültesi bölümlerinden mekatronik mühendisliğinin eğitim dili İngilizcedir. Aşağıdaki bölümler Gedik Üniversitesinde aktif olarak okutulan bölümlerdir. Bununla birlikte eskiden var olan Elektrik-Elektronik Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği bölümler şu ana pasif konumdadır.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Gedik Üniversitesi Sağlık Bilimi Fakültesi altında yer alan bölümler aşağıdaki gibidir. Diğer yandan daha önce aktif olan İş Sağlığı ve Güvenliği bölümü şu an pasif durumdadır.
Spor Bilimleri Fakültesi
Gedik Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi bulunduğu kampüste yer alan spor salonları, futbol ve basketbol sahasıyla öğrencilerin eğitimlerini sahada yapmalarına olanak sağlar. Daha önce bu fakülte altında yer alan Rekreasyon bölümü şu anda pasif konumdadır.
Gedik Meslek Yüksekokulu 2010 yılında kurulmuş ve 2011-2012 eğitim yılına 5 programla devam etmiştir. Halihazırda ise Gedik Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu’nda 32 programla eğitim devam eder. Gedik Üniversitesi ön lisans bölümler altında Yabancı Diller Yüksekokulu ve Meslek Yüksekokulları yer alır. Meslek Yüksekokullarının büyük bir çoğunluğu örgün öğretim verirken bazı bölümler ikinci öğrenim olarak verilir. Gedik Üniversitesi çatısı altında bulunan ön lisans programları ve altında yer alan bölümler aşağıdaki gibidir:
Sağlık Programları
Sosyal Programlar
Teknik Programları
Yabancı Diller Yüksekokulu
Gedik Üniversitesi’nde 2 yıllık ve 4 yıllık bölümlerin yanı sıra Yüksek Lisans bölümleri de vardır. Gedik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü 22.10.2020 tarihinde kurulmuştur. Mezun olan öğrenciler Fen, Sosyal ve Sağlık Bilimleri alanlarında yüksek lisans yapabilirler. Üniversitenin kriterlerini yerine getiren adaylar mezun oldukları bölüme göre yüksek lisans bölümlerine kabul edilirler. Yüksek lisans şartları Gedik Üniversitesi lisansüstü yönetmeliğinde detaylı şekilde anlatılmıştır. Gedik Üniversitesinde tezli ve tezsiz yüksek lisans programları bulunur.
Bazı bölümler İngilizcedir. Türkçe bölümlerin başvuru koşulları arasında Ales sınavından 100 üzerinden en az 55 alma kriteri vardır. Eğitim dili İngilizce olan bölümler ise adaylardan YDS ya da muadili olan dil sınavından 100 üzerinden en az 55 almış olmalarını şart koşar. Tezsiz yüksek lisans programlarında programın eğitim dili İngilizce ise YDS sınavından 55 puan ve üstü almak yeterlidir. Türkçe programlarda yabancı dil zorunluluğu yoktur. Bunun yanı sıra Gedik Üniversitesi tezsiz yüksek lisans programlarında Ales puanına da gerek yoktur. Gedik Üniversitesinde yer alan yüksek lisans bölümleri aşağıdaki gibidir:
Tezli Yüksek Lisans Programları
Fen Bilimleri
Sağlık Bilimleri
Sosyal Bilimler
Tezsiz Yüksek Lisans Programları
Fen Bilimleri
Sağlık Bilimleri
Sosyal Bilimler
Gedik Üniversitesinde eğitim örgün, uzaktan ve ikinci öğretim şeklindedir. Üniversitenin Pendik yerleşkesinde bulunan bölümlerin bazılarında eğitim ikinci öğretim olarak devam eder. Diğer yandan Gedik Üniversitesinde tezsiz bazı lisansüstü programlar da uzaktan eğitim şeklindedir. Özellikle çalışan ya da başka bir şehirde ikamet eden yüksek lisans adayları için avantajlıdır.
Gedik Üniversitesinin taban puanları bölümden bölüme değişir. Üniversite puanlarını incelerken sıralamaya da bakmanızda fayda vardır. Özellikle bir önceki yılların sıralaması üniversitenin ne oranda tercih edildiği, bölümlerdeki sıralamalarda ne kadar iniş ve çıkış yaşandığı hakkında bilgi verir. Gedik Üniversitesi taban puanları hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz Kariyer.net üzerinden üniversite taban puanları sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Gedik Üniversitesi yabancı öğrencilerin de başvurduğu bir üniversitedir. Üniversite hem lisans ve ön lisans hem de yüksek lisans öğrencisi kabul eder. Yabancı öğrenci başvuru kabulü Yabancı Öğrenci Sınavı(YÖS) sonuçları dikkate alınarak yapılır. Yabancı öğrenciler Gedik Üniversitesi sitesi üzerinden online olarak başvurularını yapabilirler. Gedik Üniversitesi'ne ön lisans ve lisans başvurusu yapabilmek için aşağıdaki belgeler gereklidir.
Lisansüstü Programlar İçin ise aşağıdaki belgeler talep edilir.
Başvurularını tamamlayan öğrenciler ön kabul aldıktan sonra Gedik Üniversitesinin belirlediği depozit ücretini yatırırlar ve kayıt taahhütnamesini aldıktan sonra online kayıt işlemini tamamlarlar.
Gedik Üniversitesi kampüsleri hem metro hem de otobüs ulaşımının olduğu şehir merkezlerine yakın kampüslerdir. Şehir ve ülke dışından gelen öğrenciler Gedik Üniversitesi ile anlaşmalı olduğu 4 kız öğrenci, 4 erkek öğrenci yurdu olmak üzere 8 yurtta kalabilirler. Aynı zamanda kampüse yakın Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtlarını da tercih edebilirler. Bunun yanı sıra yakın çevrelerdeki evleri de kiralama şansları vardır.
Gedik Üniversitesi bünyesinde yer alan kulüpler aşağıdaki gibidir.
Gedik Üniversitesi bünyesinde İstanbul’un çeşitli yerlerinde yerleşik 4 ayrı kampüs bulunur. Üniversitenin idari birimlerinin bulunduğu Kartal Kampüsü Gedik Üniversitesinin ana kampüsüdür. Kampüste 4 yıllık lisans bölümleri, lisansüstü programları ve Yabancı Diller Yüksek Okulu bulunur. Diğer kampüs yerleşkesi Pendik olan Halil Kaya Kampüsü’dür. Bu kampüs ise Sağlık Bilimleri Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Uygulama Mutfağı ile Spor Bilimleri Fakültesi Uygulama alanlarına ev sahipliği yapar. Ayrıca yerleşke yüksek teknoloji ve mesleki eğitimlerin verildiği Gedik Meslek Yüksekokulu’nun da bulunduğu yerleşkedir. Çamlık Kampüsü de Pendik yerleşkesindedir. İçerisinde Spor Bilimleri Fakültesi bulunur. Ayrıca kampüste futbol sahası, 1 kapalı 1 açık basketbol sahası, 1 tenis kortu yer alır. Okul takımlarının çalışmalarını yaptığı bir yerleşkedir. Son olarak Sürekli Eğitim Merkezi ve Lisansüstü eğitim enstitüsü tarafından planlanan eğitimlerin verildiği kampüs Şişli’de yer alan Nişantaşı Kampüsü’dür.
Gedik Üniversitesi 3 Mart 2010 tarihinde Gedik Eğitim Vakfı çatısı altında kurulan bir vakıf üniversitesidir. Kurucusu Halil Kaya Gedik olan üniversite, eğitime başladığı yıl olan 2011 yılından bu yana oldukça fazla öğrenci mezun etmiştir. Gedik Üniversitesinde halen 6000’e yakın yerli 400’e yakın ise yabancı öğrenci eğitim görmeye devam eder.
Gedik Üniversitesi mezunlarının iş olanakları mezun oldukları bölüme göre değişir. Gedik Üniversitesi mühendislikten işletmeye geniş bir programa sahiptir. Üniversitenininşaat mühendisliği bölümünden mezun olduysanız alanınızla ile ilgili birçok iş ilanına Kariyer.net sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz. Gedik Üniversitesi mezunlarının hangi sektörlerde çalışma fırsatı yakaladığını merak ediyorsanız Kariyer.net platformunda yer alan iş ilanları sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Aşağıdaki veriler, İstanbul Gedik Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.