İstanbul Rumeli Üniversitesi, 2015 yılında kurulmuş bir özel üniversitedir. Beş fakülte, iki meslek yüksekokulu ve bir lisansüstü enstitüsü bulunan İstanbul Rumeli Üniversitesi'nin dokuz uygulama ve araştırma merkezi bulunmaktadır. Fakülteleri lisans bölümlerinin bulunduğu İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi ve Spor Bilimleri Fakültesi'dir. Ön lisans bölümlerinin bulunduğu meslek yüksekokulları ise Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve Meslek Yüksekokuludur. Yüksek lisans eğitimlerinin verildiği enstitüsü ise Lisansüstü Eğitim Enstitüsü'dür. Çeşitli yüksek lisans alanlarının hepsi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü bünyesinde toplanmıştır. Uygulama ve araştırma merkezlerinde uzaktan eğitim ve sürekli eğitim gibi birçok imkanı öğrencilerine sağlayan İstanbul Rumeli Üniversitesi, aynı zamanda sağlıklı yaşam, egzersiz ve spor, Türkçe öğretimi ve psikoloji gibi birçok konuya dair de araştırma merkezlerinde çalışmalarını sürdürmektedir. Nitelikli eğitim kadrosuyla öğrencilerine kaliteli bir eğitim verme gayesinde olan İstanbul Rumeli Üniversitesi, yüksek lisans anlamında da öğrencilerine birçok fırsat tanıyan üniversitelerden biridir. Online olarak tamamlanabilecek yüksek lisans programlarına da sahip olan İstanbul Rumeli Üniversitesi, lisans bölümlerinde olduğu gibi ön lisans bölümlerinde de birçok önemli bölümü bünyesinde barındırmaktadır. Öğrencilerine Erasmus gibi birçok önemli projede de imkanlar tanıyan İstanbul Rumeli Üniversitesi, tüm öğrencilerine eğitimleri süresince çeşitli fırsatlar sunmaktadır. İstanbul Rumeli Üniversitesi'ni kazanamayan öğrenciler, İstanbul Rumeli Üniversitesi yatay geçiş imkanıyla da üniversiteye yatay geçiş yapabilirler. İstanbul Rumeli Üniversitesi, öğrenci ve akademisyenlerine kaliteli bir yükseköğretim ortamı sunmaktadır.
İstanbul Rumeli Üniversitesi'nde beş adet fakülte bulunmaktadır. Bu fakülteler İstanbul Rumeli Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, İstanbul Rumeli Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, İstanbul Rumeli Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi ve İstanbul Rumeli Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'dir. Birçok fakültede farklı disiplinler kapsamında eğitim veren İstanbul Rumeli Üniversitesi'nde bölümler, ilgili fakültelerin bünyesinde toplamıştır. İstanbul Rumeli Üniversitesi'nde İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi'nde beş, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi'nde beş, Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde dört, Sanat ve Tasarım Fakültesi'nde üç ve Spor Bilimleri Fakültesi'nde beş bölüm bulunmaktadır. Rektörlüğe bağlı olan bölümler ise üç tanedir. İstanbul Rumeli Üniversitesi bölümleri ve bağlı bulundukları fakülteler aşağıda sıralanmıştır:
- Psikoloji Bölümü
- Havacılık Yönetimi Bölümü
- İşletme Bölümü
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Mimarlık Bölümü
- Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
- Endüstri Mühendisliği Bölümü
- İç Mimarlık Bölümü
- İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Beslenme ve Diyetetik Bölümü
- Gerontoloji Bölümü
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü
- Sağlık Yönetimi Bölümü
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
- Radyo TV ve Sinema Bölümü
- Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü
- Antrenörlük Eğitimi Bölümü
- Egzersiz ve Spor Bilimleri Bölümü
- Spor Yöneticiliği Bölümü
- Rekreasyon Bölümü
- Engellilerde Egzersiz ve Spor Bilimleri Bölümü
İstanbul Rumeli Üniversitesi ön lisans düzeyindeki eğitim-öğretim faaliyetleri, İstanbul Rumeli Üniversitesi Meslek Yüksekokulu ve İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde vermektedir. Meslek Yüksekokulu bünyesinde sekiz ön lisans bölümü, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'nda ise altı ön lisans bölümü bulunmaktadır. Ön lisans bölümleri iki senelik bölümlerdir. Öğrenciler iki sene sürecek eğitimlerini tamamladıktan sonra erkenden iş hayatına atılma fırsatına sahip olabildikleri gibi, isterlerse ikinci bir üniversite okuyarak eğitimleri dört seneye tamamlayabilirler. İstanbul Rumeli Üniversitesi'nde bulunan meslek yüksekokullarında birçok farklı alana hitap eden bölüm bulunmaktadır. Özellikle günümüzün popüler meslekleri ile geleceğe yön verecek kariyer tercihlerine hitap eden bölümler, doğrudan mesleki eğitime yönelik olarak bu akademik birimler altında yapılandırılmıştır. İstanbul Rumeli Üniversitesi meslek yüksekokulları ve ön lisans bölümleri aşağıda sıralanmıştır:
- Hukuk Bölümü (Adalet Bölümü)
- Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü (Aşçılık Bölümü)
- Bilgisayar Teknolojisi Bölümü (Bilgisayar Programcılığı Bölümü)
- Tasarım Bölümü (Grafik Tasarımı Bölümü, İç Mekan Tasarımı Bölümü)
- Ulaştırma Hizmetleri Bölümü (Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü, Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Bölümü)
- Sosyal Hizmet ve Danışmanlık Bölümü (Sosyal Hizmetler Bölümü)
- Yönetim ve Organizasyon Bölümü (Spor Yönetimi Bölümü)
- Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümü (Uçak Teknolojisi Bölümü)
- Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü (Acil Durum ve Afet Yönetimi Programı Bölümü)
- Dişçilik Hizmetleri Bölümü (Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü, Diş Protez Teknolojisi Bölümü)
- Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü (Ameliyathane Hizmetleri Bölümü, Anestezi Bölümü, Diyaliz Bölümü, Elektronörofizyoloji Bölümü, İlk ve Acil Yardım Bölümü, Odyometri Bölümü, Patoloji Laboratuvar Teknikleri Bölümü, Radyoterapi Bölümü, Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü, Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Bölümü, Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Bölümü)
- Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü (Çocuk Gelişimi Bölümü)
- Sağlık Bakım Hizmetleri Bölümü (Evde Hasta Bakımı Programı Bölümü)
- Terapi ve Rehabilitasyon Bölümü (Fizyoterapi Bölümü)
İstanbul Rumeli Üniversitesi'nde birçok yüksek lisans bölümü bulunmaktadır. İstanbul Rumeli Üniversitesi'nde bulunan yüksek lisans bölümleri tezli yüksek lisans ve tezsiz yüksek lisans olmak üzere iki şekildedir. Tezli yüksek lisans bölümleri alınan dersler sonrasında bir tez yazma süreci gerektirirken tezsiz yüksek lisansta tez yazma yerine öğrenciler bitirme projesi hazırlamaktadır. İstanbul Rumeli Üniversitesi'nde yüksek lisans eğitimleri Lisansüstü Eğitim Enstitüsü üzerinden verilir. İstanbul Rumeli Üniversitesi'ndeki tüm yüksek lisans bölümleri Lisansüstü Eğitim Enstitüsü bünyesinde toplanmıştır. İstanbul Rumeli Üniversitesi'nde bulunan yüksek lisans bölümlerinde tezli ve tezsiz yüksek lisans programları, örgün veya uzaktan eğitim şeklinde eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürebilmektedir. Uzaktan eğitimle online olarak tamamlanabilen yüksek lisans bölümleri üniversiteye gelmeden internet ortamı üzerinden derslerin tamamlanması şeklinde ilerlemektedir. İstanbul Rumeli Üniversitesi'nde bulunan yüksek lisans bölümleri aşağıda sıralanmıştır:
- Egzersiz ve Hareket Bilimleri (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- İş Sağlığı ve Güvenliği (Tezsiz-Uzaktan Eğitim/Online Yüksek Lisans Programı)
- İş Sağlığı ve Güvenliği (Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- İşletme (Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- İşletme (Tezsiz-Uzaktan Eğitim/Online Yüksek Lisans Programı)
- Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı (Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Siyaset Bilimi ve Ekonomi (Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Siyaset Bilimi ve Ekonomi (Tezsiz-Uzaktan Eğitim/Online Yüksek Lisans Programı)
İstanbul Rumeli Üniversitesi kurmuş olduğu Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde öğrencilerine derslerini online bir şekilde vermektedir. Aynı zamanda kurmuş olduğu Sürekli Eğitim Merkezi ile de öğrencilerine zaman ve mekan tanımadan eğitim verme imkanı bulan İstanbul Rumeli Üniversitesi, bu yönüyle uzaktan eğitim sistemi için yeterli altyapıya sahip bir üniversitedir. Fakat İstanbul Rumeli Üniversitesi'nde açık öğretim bölümü bulunmamaktadır. İstanbul Rumeli Üniversitesi'nde açık öğretim bölümü bulunmadığı gibi açık öğretim fakültesi de faaliyette değildir.
İstanbul Rumeli Üniversitesi taban puanları ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirme sınavı sonuçlarına bağlı olarak her yıl değişmektedir. Bölümlerin sabit bir taban puanı bulunmamaktadır. Bir bölümün kazanılıp kazanılamayacağına dair en yakın tahmin bölümün bir önceki yıla ait olan taban puanlarının incelenmesinden geçer. Fakat bunun bir tahmin olduğu ve sonuçların değişebileceği unutulmamalıdır. Taban puanlarına kıyasla biraz daha doğru bir tahmin İstanbul Rumeli Üniversitesi sıralama puanlarının kontrol edilmesiyle yapılabilir. Sıralama puanları da yine bir önceki yılın sıralamalarına bakılarak kontrol edilmelidir. Fakat bunun yine bir tahmin olduğu ve sonuçların değişebileceği unutulmamalıdır. Taban puanları, fakültelerdeki bölümlerin kontenjan bilgileri, özel şartları, sıralamaları gibi tüm ayrıntılar Yükseköğretim Kurumu tarafından her yıl güncellenen bilgilerin yer aldığı rehberlerden öğrenilebilir. Bu tercih kılavuzlarının yanı sıra yine İstanbul Rumeli Üniversitesi'nin web sayfasında yer alan aday öğrenci bilgi sayfalarından da tercihler öncesinde ayrıntılı bilgi alınabilir.
İstanbul Rumeli Üniversitesi'nin Uluslararası Ofisi bulunmaktadır. Yabancı öğrenciler bu ofis üzerinden İstanbul Rumeli Üniversitesi'ne başvurabilirler ve İstanbul Rumeli Üniversitesi öğrencisi olabilirler. Başvurmak isteyen adaylar öncelikle, İstanbul Rumeli Üniversitesi'ndeki yabancı öğrenci başvuru formunu doldurmalıdırlar. Yabancı öğrenciler kişisel bilgilerini doğru bir şekilde doldurduktan sonra sisteme istenilen belgeleri yüklemelidirler. Bu belgeler pasaport, fotoğraf, transkript (not dökümü), Türkçe yeterlilik belgesi, YÖS belgesi gibi belgelerdir. İstanbul Rumeli Üniversitesi'ne yabancı öğrenci olarak başvurabilmek için ana koşul, öğrencilerin lise son sınıfta olmaları ya da mezun durumda bulunmalarıdır. İlgili şartları sağlayan yabancı öğrenciler başvurularını yaptıktan sonra başarılı olmaları durumunda istedikleri bölüme yerleşebilirler. Her bölümün belli bir kontenjanı bulunmaktadır. Koşulların sağlanıp sağlanmadığı ve kontenjan durumları her yıl kontrol edilmelidir.
İstanbul Rumeli Üniversitesi mezunları için okudukları bölüme göre birçok iş imkanı bulunmaktadır. Her bölümün mezunları kendi bölümleriyle ilgili iş sahibi olabildikleri gibi bölümlerinin yan dallarıyla ilgili de bir iş sahibi olabilirler. Örneğin, İstanbul Rumeli Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü mezunları aşçı ve şef olabildikleri gibi bunun dersini veren eğitmen şeflerden de olabilirler. İstanbul Rumeli Üniversitesi öğrencilerine nitelikli bir eğitim verme gayesinde olup öğrencilerini iş hayatına hazırlar. İstanbul Rumeli Üniversitesi Psikoloji bölümü en sık tercih edilen bölümlerden biridir. Psikoloji bölümünü bitiren öğrenciler çeşitli kurumlarda mesleklerini yapabilecekleri gibi yüksek lisans yaparak psikolog gibi unvanlara da sahip olabilir veya seçimlerini akademik hayattan yana yapabilirler. İstanbul Rumeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü de en sık tercih edilen bölümlerden biridir. Bilgisayar mühendisliği bölümünü bitiren mezunlar yazılım ve programlama gibi alanlarda önemli iş fırsatlarına sahip olabilirler. Lisans bölümlerinde olduğu gibi ön lisans bölümleri mezunları da erkenden iş hayatına atılarak birçok iş imkanına sahip olabilirler. Hatta sağlık alanlarını kapsayan ön lisans bölümlerinde iş imkanları yakalamak daha kolay olabilir. Bunun yanında İstanbul Rumeli Üniversitesi mezunları, kariyerlerine akademik olarak da devam edebilirler. Bunun için yüksek lisans eğitimine başlamaları ve akademik alana yönelmeleri gerekmektedir. Birçok seçim ve imkan öğrencilere bağlı olarak şekillenebilir. Burada önemli olan yapılacak seçimlerdir. Gelecek planları ve meslek seçimi konusunda henüz bir karar veremeyenler Kariyer.net'in pozisyon rehberi sayfasından seçim yapabilirler. İstanbul Rumeli Üniversitesi mezunları Kariyer.net'ten hayallerindeki iş imkanını bulabilir ve kolaylıkla iş başvurusu yapabilirler.
İstanbul Rumeli Üniversitesi öğrencileri, eğitim süresi boyunca almış oldukları kaliteli eğitim metodu ile profesyonel iş hayatına bir adım önce başlar. Neden mi Rumeli? Yeni Öğrencilerimizden Dinleyelim! İzlemek için: https://bit.ly/2CmRLuS
Aşağıdaki veriler, İstanbul Rumeli Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.