Hem ülkemizde hem de dünyada ilk kurulan üniversiteler arasında yer alan İstanbul Üniversitesi, üniversiteye girişte akla ilk gelen üniversitelerden biridir. İstanbul Üniversitesi'nin o büyük, ihtişamlı kapısı üniversiteye girişin de adeta sembolü haline gelmiştir. İstanbul Üniversitesi'nin tarihi İstanbul'un fethine kadar dayanır. Köklü geçmişi ve zaman içinde de büyüyen kampüs ve fakülteleri ile birlikte hukuktan tıpa, işletmeden eczacılığa, mimarlıktan gazeteciliğe kadar birçok alanda eğitim veren İstanbul Üniversitesi bölümleri bulunmaktadır.
İstanbul Üniversitesi ana yerleşkesi, kampüsünün bulunduğu Beyazıt, diğer bölümlerin bulunduğu Vezneciler, Vefa, Çapa, Aksaray, Laleli lokasyonları da yine İstanbul Avrupa yakasında Fatih ilçesi sınırları içerisindedir. Ulaşım imkanları fazladır ve üniversite merkezi bir konumdadır. Başta tramvay ve otobüs olmak üzere İstanbul'un birçok noktasından İstanbul Üniversitesi binalarına kolaylıkla, kısa sürede gidilmesi mümkün olmaktadır.
Ana yerleşke yani Beyazıt kampüsünde bulunan Hukuk Fakültesi, Profesörler Evi gibi yapılar üniversitenin en eski binaları arasında yer alır.
İstanbul Üniversitesi; çağın gerektirdiği hıza, gençlerin talep ve isteklerine, dünyanın gelişim ve değişimine ayak uydurarak sürekli geliştirmektedir. Bu kapsamda hem teknolojik olarak eğitim imkanları düzenlenmekte hem de bölümler ve içerikler sürekli güncellenmektedir.
Ayrıca İstanbul Üniversitesi öğrencileri üniversite ve fakülte-bölüm bazında açılan sosyal kulüpler, spor faaliyetleri gibi birçok aktiviteye de katılma şansı elde etmektedir. İstanbul Üniversitesi kampüs ve binalarına yakın Kredi Yurtlar Kurumu yurtları ve özel yurtlar bulunmaktadır. Bu şekilde öğrenciler okula çoğu zaman yürüyerek bile gitme imkanı elde edebilmektedir.
İstanbul Üniversitesi'nin bünyesinde 17 fakülte, 2 yüksekokul, 2 meslek yüksekokulu bulunmakta ve ön lisans, lisans ve yüksek lisans olmak üzere 60 binden fazla öğrenci eğitim görmektedir. Hayattaki en önemli dönüm noktalarından biri olan üniversite sınavı ve üniversite seçimi adaylar için her aşaması özenle takip edilmesi gereken bir süreçtir. Uzun yıllar devam eden eğitim hayatında üniversite eğitimi belirleyici olabilir. Kaliteli ve iyi bir üniversite eğitimi ile iş hayatında başarı doğal bir sonuç olur. Aslında doğru üniversite seçimi gelecek için yapılacak en büyük yatırım olacaktır. Adaylar hem ilgi alanları hem de hedeflerine göre uygun bir üniversite programına yerleşebilmek için hem üniversiteleri hem de bölümlerini iyi araştırmalıdır.
Farklı bir üniversitede eğitimine devam eden adaylardan geçiş yapmak isteyenler, İstanbul Üniversitesi yatay geçiş kontenjanlarını takip ederek başvuru süreci de online olarak yapılabilmektedir.
İstanbul Üniversitesi'nde 4 yıllık eğitim verilen ikisi kurulum sürecinde olmak üzere 17 fakülte bulunmaktadır. Türkiye'nin en bilinen, en eski ve iyi tıp fakültelerinden biridir. Tıp eğitimi denildiğinde akla ilk gelen üniversite İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesidir denilebilir. Tarihsel birikimi ile uzun yıllardır devam eden kaliteli ve yetkin akademisyen kadrosu ile İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi başarılarıyla adından söz ettirmektedir. İstanbul Üniversitesi Fatih ilçesi sınırları içerisinde Çapa'da bulunmaktadır. Taban puan sıralamasında en üst sıralarda yer alan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi hukuk eğitimi almak isteyen adayların en çok tercih ettiği okullar arasında yer almaya devam etmektedir. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi merkez kampüs içinde Fatih'tedir. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi avukat, savcı ya da hakim olmak isteyen birçok öğrencinin ortak hedefidir. Öte yandan
İstanbul Üniversitesi ana yerleşkesi içinde bulunan Siyasal Bilgiler Fakültesi,
ülkemizdeki birçok siyasetçi ve devlet adamını yetiştirmiştir.
İstanbul Üniversitesi fakülte ve bölümleri şu şekilde sıralanmaktadır:
- Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
- Tarih Bölümü
- Sosyoloji Bölümü
- Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü (Arap, Fars, Urdu-Çin, Kore Dili olmak üzere 5 alt dalı bulunur)
- Psikoloji Bölümü
- Felsefe Bölümü
- Coğrafya Bölümü
- Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü (Fransız, İngiliz, Alman, Amerikan, İtalyan, İspanyol, Çağdaş Yunan Dili olmak üzere 7 ana bilim dalı bulunur)
- Eski Çağ Dilleri ve Dilleri Bölümü (Latin Dili ve Edebiyatı, Hititoloji, Eski Yunan Dili ve Edebiyatı olmak üzere 3 anabilim dalı bulunur)
- Arkeoloji Bölümü(Tarih öncesi Arkeolojisi, Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi, Klasik Arkeoloji, Türk İslam Arkeolojisi olmak üzere 4 ana bilim dalı bulunur)
- Sanat Tarihi Bölümü
- Bilim Tarihi Bölümü
- Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü
- Antropoloji Bölümü
- Slav Dilleri ve Edebiyatları Bölümü (Rus Dilleri ve Edebiyatı, Leh Dili ve Edebiyatı, Ukrayna Dili ve Edebiyatı olmak üzere 4 ana bilim dalı bulunur)
- Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü
- Çeviribilim Bölümü (Almanca-Fransızca-İngilizce Mütercim Tercümanlık olmak üzere 3 ana bilim dalı bulunur)
- Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü
- Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü
- Müzecilik Bölümü
- Dil Bilimi Bölümü
- Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü
- Biyoloji Bölümü
- Matematik Bölümü
- Kimya Bölümü
- Fizik Bölümü
- Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü
- İktisat Bölümü
- Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü
- Maliye Bölümü
- İşletme Bölümü
- Ekonometri Bölümü
- Turizm İşletmeciliği Bölümü
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü
- İşletme Bölümü
- İşletme (İngilizce) Bölümü
- İşletme Bölümü
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Gazetecilik Bölümü
- Halka İlişkiler ve Tanıtım Bölümü
- Radyo, Tv ve
Sinema Bölümü
- Akuatik Biyoteknoloji ve Genomik Bölümü
- Balıkçılık ve Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Bölümü
- Deniz ve İçsu Kaynakları Yönetimi Bölümü
- Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıkları Bölümü
- Mimarlık Bölümü
- İç Mimarlık Bölümü
- Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
- Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü (Din Eğitimi, Din Felsefesi-Din Psikolojisi-Din Sosyolojisi-Dinler Tarihi-Felsefe Tarihi-İslam Felsefesi-Mantık Anabilim dallarında eğitim verilir)
- İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü (İslam Tarihi-Türk Din Musikisi-Türk İslam Edebiyatı-Türk İslam Sanatları Tarihi Anabilim dallarında eğitim verilir)
- Temel İslam İlimleri Bölümü (Arap Dili ve Belagatı-Hadis-İslam Hukuku-İslam Mezhepleri Tarihi- Kur'an-ı Kerim Okuma ve Kıraat İlmi-Tasavvuf-Tefsir Anabilim Dallarında eğitim verilir.)
Özellikle örgün eğitime devam etmesi mümkün olmayan adaylar ve 2.üniversite okumak isteyen kişiler için uzaktan ve açık öğretim bölümleri çeşitliliği ile İstanbul Üniversitesi ikinci üniversitesi bölümleri
öne çıkmaktadır. İstanbul Üniversitesi ikinci üniversiteye herhangi bir sınava girmeden üniversite eğitimini tamamlamış veya devam eden herkes başvurabilir. İkinci üniversite, bazen kariyer yolculuğunda bir değişiklik bazen de entelektüel birikimi arttırmak amacıyla tamamlanır. İkinci üniversite hem mekandan bağımsız hem de zaman kısıtlaması olmadan, mobil öğrenme ortamlarında gerçekleştirilir. Sınavlar Türkiye genelinde sınav merkezlerinde uygulanır.
- Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi
- Lojistik Yönetimi Bölümü
- Lojistik Yönetimi Bölümü (İngilizce)
İstanbul Üniversitesinde Adalet Meslek Yüksekokulu ve Güvenlik ve Koruma Bilimleri Meslek Yüksekokulu olmak üzere 2 yıllık iki adet meslek yüksekokulu bulunmaktadır. Bunun dışında İstanbul Üniversitesi bünyesinde 2 adet de yüksekokul bulundurur. Bunlardan biri Yabancı Diller Yüksekokulu olurken diğeri de İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'dır. Konservatuar bünyesinde bulunan bölümler şunlardır:
- Müzik Bölümü
- Sahne Sanatları Bölümü
- Müzikoloji Bölümü
İstanbul Üniversitesi yüksek lisans eğitimi 12 enstitü tarafından verilmektedir. Lisans eğitimini tamamlayan adaylar mezun oldukları bölüme bağlı olarak uygun olan alanlarda yüksek lisans yapabilirler. Yüksek lisans için gerekli koşulları taşıyan adaylar, güz veya bahar yarıyılında başvuru yapabilir.
- Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Aziz Sancar Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü
- Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü
- Havacılık Psikolojisi Araştırmaları Enstitüsü
- Fen Bilimleri Enstitüsü
- İşletme İktisadı Enstitüsü
- Muhasebe Enstitüsü
- Onkoloji Enstitüsü
- Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Çocuk Sağlığı Enstitüsü
Gerek 2. üniversite gerekse yüz yüze eğitime devam edemeyen adaylar için AUZEF bünyesinde lisans, ön lisans, lisans tamamlama olmak üzere farklı istek ve ihtiyaçlara göre açık öğretim programları bulunur. İstanbul Üniversitesi açık öğretim alanında en geniş bölüm seçeneklerine sahip üniversitelerden biridir.
- Çocuk Gelişimi
- Egzersiz Ve Spor Bilimleri
- Felsefe
- İktisat
- İnsan Kaynakları Yönetimi
- İş Sağlığı Ve Güvenliği
- İşletme
- Rekreasyon
- Siyaset Bilimi Ve Uluslararası İlişkiler
- Siyaset Bilimi Ve Kamu Yönetimi
- Sosyoloji
- Tarih
- Uluslararası Ticaret Ve Lojistik Yönetimi
- Yönetim Bilişim Sistemleri
- Çocuk Gelişimi
- Hukuk Büro Yönetimi Ve Sekreterliği
- İş Sağlığı Ve Güvenliği
- Kültürel Miras Ve Turizm
- Laborant Ve Veteriner Sağlık
- Perakende Satış Ve Mağaza Yönetimi
- Sağlık Kurumları İşletmeciliği
- Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
- Sosyal Hizmetler
- Tıbbi Dokümantasyon Ve Sekreterlik
- Yaşlı Bakımı
İstanbul Üniversitesi taban puanları ve başarı sıralamaları her yıl değişmektedir. İstanbul Üniversitesi'nde lisans eğitimi verilen 4 yıllık ve ön lisans eğitimi verilen 2 yıllık programları tercih etmeyi düşünen adaylar, bir önceki yılın taban puanlarını referans olarak alabilirler. Taban puanlar her yıl sınava katılan adayların başarı sıralaması ve tercih durumuna göre değişkenlik gösterir. ÖSYM tarafından her yıl ilan edilen taban puan ve başarı sıralaması ile kontenjan bilgilerinin tercihler yapılırken göz önünde bulundurulması gerekir.
İstanbul Üniversitesi'nde eğitim almak isteyen yabancı öğrencilerin öncelikle
Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavına (Uluslararası Öğrenci Sınavı) yani YÖS'e katılması gerekir. Bu sınavın ardından yapılan değerlendirme sonucuna göre koşulları sağlayan yabancı öğrenciler kontenjan dahilinde İstanbul Üniversitesi'nde eğitim hakkı elde eder.
İstanbul Üniversitesi tarihi geçmişi, kampüs ortamı, eğitim ve bilimsel araştırmalar alanında yaptığı yenilikçi ve öncü çalışmaları, akademisyen kadrosu ile üniversite eğitiminde en çok tercih edilen üniversiteler arasında yer almaya devam etmektedir. Bu başarı sayesinde İstanbul Üniversitesi mezunları iş hayatında da öne çıkar.
İyi bir üniversiteden mezun olmak iş imkanlarını da attırmakta, adayın işe girişini kolaylaştırmaktadır. Üniversite tercihi aşamasında iş imkanlarının da değerlendirilmesinde fayda bulunur. Üniversite hayatı sonrası iş hayatı için gerekli bilgi ve donanıma sahip adaylar çok daha rahat iş bulabilmektedir. Üniversite eğitimi sadece akademik bilgilerin alınmasından ibaret olmayıp bir kültür de oluşturmaktadır. Bu yüzden yüzyıllara dayanan geçmişi ve tecrübesi ile İstanbul Üniversitesi öğrencilerine bu anlamda da bir zenginlik kazandırır.
Ülkemizde başarılarıyla tanıdığımız, bildiğimiz alanının en yetkin isimleri haline gelmiş doktor, siyasetçi, avukat, yazar ve diğer birçok meslek sahibi arasında İstanbul Üniversitesi mezunları yoğunluktadır.
İstanbul Üniversitesi mezunları mezun oldukları bölüme ve sahip oldukları kişisel yetkinliklere bağlı olarak farklı alanlarda iş imkanlarına sahiptir. Siz de tüm iş arama sürecinde olan kullanıcılar gibi iş ilanlarına Kariyer.net sayfasından ulaşabilirsiniz.
Aşağıdaki veriler, İstanbul Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.