Türkiye'nin üçüncü büyük ve gelişmiş şehri olan İzmir; aynı zamanda bir ticaret, kültür ve sanat merkezidir. İzmir Demokrasi Üniversitesi, İzmir'de yeni sayılabilecek üniversitelerden biridir. 7 Eylül 2016 tarihinde Resmi Gazete' de yayımlanan 6745 sayılı kanunla birlikte kurulan İzmir Demokrasi Üniversitesi; 2016'da İzmir Üniversitesi'nin yerine kurulmuştur. İzmir Valiliği hazinesine ait olan Üçkuyular ve Güzelyalı'daki iki adet taşınmazın İzmir Demokrasi Üniversitesi'ne verilmesi üzerine 22 Mart 2017 tarihinden itibaren Rektörlük faaliyetleri şimdiki güncel adresinde yürütülmektedir.
İzmir Demokrasi Üniversitesi Devlet mi sorusuna kesin bir yanıt vermemiz gerekirse; İzmir Demokrasi Üniversitesi devlet üniversitesidir. Üniversite, küresel eğitim kurumları ile uluslararası iş birliği, sektördeki iş birlikleri ve katkıda bulunduğu ulusal ve uluslararası projeler ile öğrencinin kişisel ve mesleki gelişimi için ideal bir ortam sağlamaktadır.
Üniversiteler şehri olan İzmir öğrenciler için yaşanılabilir şehirler arasındadır. Sosyal, ekonomik ve kültürel anlamda yaşaması kolay ve öğrenciler için ucuz bir şehirdir. Öğrenciler şehrin çeşitli yerlerinde konumlanmış olan Kredi ve Yurtlar Kurumu Yurtlarında kalabilirler. Bunun yanı sıra üniversiteye yakın mobilyalı daire veya ev kiralamak da mümkündür.
İzmir Demokrasi Üniversitesi bünyesinde 10 fakülte, 3 enstitü ve 3 yüksekokul barındırmaktadır. Üniversitenin eğitim dili Türkçedir. Öğrencilere zorunlu dil dersleri sunulur. Bu dersler Yabancı Diller Yüksekokulu'nda verilmektedir.
Belirlenen kıstasları karşılayan öğrenciler için İzmir Demokrasi Üniversitesi yatay geçiş hakkı sunmaktadır. Herhangi bir yükseköğretim kurumundan İzmir Demokrasi Üniversitesi'ne ya da İzmir Demokrasi Üniversitesi içinde bölümler arası yatay geçiş Esaslarına İlişkin bilgilere üniversitenin sitesinden ulaşılabilir.
İzmir Demokrasi Üniversitesi kampüsü şehrin merkezi bölgelerinden birisi olan Üçkuyular / Karabağlar ilçesindedir. Kampüsün bulunduğu bölge öğrenci semti denebilecek bir bölgedir. Bununla birlikte üniversiteye yine bu ilçeye bağlı Uzundere'de yeni bir kampüs inşa edilmektedir. Üniversite kampüsü, öğrencilerin gereksinimleri dikkate alınarak tasarlanmıştır. Laboratuvar, stüdyo ve genel kullanım alanları bulunmaktadır. Kampüste; sınıfların yanı sıra bilgisayar derslikleri, elektronik laboratuvarı, müzikal faaliyetler için stüdyo, konferans ve panel salonu, Hukuk Fakültesi uygulama dersleri için mahkeme salonu, spor ve oyun alanı ve mimarlık işliği bulunmaktadır. Öğrencilere giriş çıkış, kütüphane ve yemek hizmetleri için kayıt sonrası öğrenci kart verilmektedir. Üniversitenin merkez kampüsünde; merkez yemekhanesi, merkez kantini, restoran ve kafeterya hizmetleri vardır. Aynı zamanda yerleşke çevresinde çok sayıda yemek hizmeti veren ticari işletme hizmet vermektedir.
İzmir Demokrasi Üniversitesi Öğrenci Konseyi, her üniversitede olduğu gibi öğrencilerin yönetim katında temsil edildiği bir kurul görevi görmektedir. Konseyin varoluş amacı; yönetimin alacağı kararlarda öğrencilerin de katılımını sağlamaktır.
Öğrenci kulüpleri, akademik çalışmaların yanı sıra öğrencilerin kendilerini bedensel, zihinsel, kültürel ve sanatsal açıdan geliştirmeleri için varlıklarını sürdürmektedirler. Bu kapsamda İzmir Demokrasi Üniversitesi öğrencileri yetenek ve zevklerine göre üniversite bünyesinde faaliyet gösteren kulüplere katılabilirler.
İzmir Demokrasi Üniversitesi'nde öğrencilerin kişisel gelişimi ve sosyalleşmesi için birçok kulüp bulunur. Bu kulüpler, Fotoğrafçılık Kulübü, Türk Halk Oyunları Kulübü, Denetim Kulübü, Mimarlık ve Tasarım Kulübü, Türk Tıp Öğrenci Birliği Kulübü, Siyaset Kulübü ile Edebiyat ve Şiir Kulübü olarak listelenir.
İzmir Demokrasi Üniversitesi öğrencilerine üniversite içi ve dışı finansal kaynaklar sağlamaktadır. Üniversite dışı kaynakların başında KYK (Kredi Yurtlar Kurumu) özel bursu gelmektedir. KYK'nın yanı sıra İzmir Demokrasi Üniversitesi ihtiyaç sahibi öğrencilerine yemek bursu vermektedir. Bununla birlikte öğrenciler üniversitenin çeşitli birimlerinde yarı-zamanlı iş imkanlarına da sahip olabilmektedirler.
İzmir Demokrasi Üniversitesi'nde lisans düzeyinde eğitim veren birçok bölüm bulunur. İzmir Demokrasi Üniversitesi bölümler ve bağlı oldukları fakülteler şunlardır:
- Özel Eğitim Öğretmenliği
- Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
- İlköğretim Matematik Öğretmenliği
- Okul Öncesi Öğretmenliği
- İngilizce Öğretmenliği
- Psikoloji (İngilizce)
- Arkeoloji
- İngiliz Dili ve Edebiyatı
- Matematik (İngilizce)
- Sosyoloji
- Tarih
- Türk Dili ve Edebiyatı
- Geleneksel Türk Sanatları
- Müzikoloji
- İktisat
- Yönetim Bilişim Sistemleri
- İnsan Kaynakları Yönetimi
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
- Uluslararası İlişkiler
- İşletme
- Maliye
- Mimarlık
- Peyzaj Mimarlığı
- Şehir ve Bölge Planlama
- Makine Mühendisliği
- Elektrik- Elektronik Mühendisliği
- İnşaat Mühendisliği
- Elektrik- Elektronik Mühendisliği (İngilizce)
- Endüstri Mühendisliği
- Beslenme ve Diyetetik
- Egzersiz ve Spor Bilimleri
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
- Hemşirelik
- Spor Bilimleri
- Hazırlık Sınıfı
İzmir Demokrasi Üniversitesi'nde eğitim veren iki adet meslek yüksekokulu bulunmaktadır. Bu yüksekokullarda 5 farklı program vardır. Bunlar;
- Süs Bitkileri Yetiştiriciliği
- Bankacılık ve Sigortacılık
- Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği
- Yaşlı Bakımı
- Biyomedikal Cihaz Teknolojisi
İzmir Demokrasi Üniversitesinde yüksek lisans eğitimi verilen 3 enstitü bulunur. 3 enstitüde tezli ve tezsiz olmak üzere toplamda 37 bölüm bulunmaktadır. Gerekli kıstasları karşılayan öğrenciler, lisans mezuniyetine uygun olan yüksek lisans bölümünü tercih edebilir.
- Afet Yönetimi
- Biyomedikal Bilimler ve Mühendisliği
- Kentsel Tasarım
- Yöneylem Araştırması
- Makine Mühendisliği
- Mimarlık
- Peyzaj Mimarlığı
- Halk Sağlığı Hemşireliği
- Beslenme ve Diyetetik
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
- İş Sağlığı ve Güvenliği
- Spor Bilimleri
- Yaşlı Sağlığı
- Arkeoloji
- Eğitim Programları ve Öğretim
- Eğitim Yönetimi
- İktisat
- İnsan Kaynakları Yönetimi
- İşletme
- Kadın ve Aile Çalışmaları
- Maliye
- Muhasebe ve Finansman
- Müzik Bilimleri
- İngiliz Dili ve Edebiyatı
- Okul Öncesi Eğitimi
- Özel Eğitim
- Sağlık Kurumları Yöneticiliği
- Sosyoloji
- Türk Dili ve Edebiyatı
- Uluslar arası İktisat ve Ticaret Politikası
İzmir Demokrasi Üniversitesi bünyesinde bir açık öğretim fakültesi yoktur. Var olan programlar; ön lisans, lisans ve yüksek lisans olarak sınıflanır ve hepsi örgün öğretim vermektedir.
İzmir Demokrasi Üniversitesi taban puanları 4 yıllık ya da 2 yıllık bölümler için her yıl değişmektedir. Bu nedenle üniversite tercih döneminde bulunduğumuz yıldan bir önceki yıl dikkate alınırsa tahmini olarak rakamlar belirlenebilir. Her yıl değişen taban puanları için ÖSYM tarafından geçtiğimiz yıllarda yayınlanmış olan kılavuzları takip edebilirsiniz.
Tam zamanlı yabancı uyruklu öğrenciler: Türkiye' deki ortaöğretim kurumları dengi olan okullardan mezun olan ve üniversitenin belirlediği kıstasları karşılayan öğrenciler, İzmir Demokrasi Üniversitesi'nde lisans düzeyinde öğretim veren programlar için ayrılan yabancı öğrenci kontenjanına başvurabilirler. Her akademik yılda yabancı öğrenci kontenjanı için oluşturulan koşullar üniversitenin web sayfasında yayınlanır.
Lisansüstü programlara başvurmak isteyen yabancı uyruklu öğrenciler, bölümlere özel kayıt kabul kıstaslarını yerine getirmek zorundadır. Bu koşullar belirlenerek üniversitenin sitesinde yayınlanır.
İzmir Demokrasi Üniversitesi, öğrencilerinin uluslararası gelişimini desteklemek ve sosyalleşme hizmeti sunmak amacıyla bünyesinde uluslararası programlar barındırır. bu programlardan ilki Avrupa Komisyonu tarafından da desteklenen Erasmus+ Değişim Programı'dır. İzmir Demokrasi Üniversitesi, uluslararası olmanın öneminin bilinciyle öğrencilerini; akademik ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunacak uluslararası programlara katılmaya teşvik eder.
Bir diğer değişim programı olan Mevlana Değişim Programı yurt içinde veya farklı ülkelerde eğitim veren akademik kurumlar arasında öğrenci değişimi programı olarak bilinir. Değişim programı bünyesindeki hareketlilik coğrafi ayrım olmaksızın bütün dünyadaki yükseköğretim kurumlarını kapsamaktadır. Bu durum diğer değişim programları ile arasındaki en büyük farktır. Değişim programına dahil olmak isteyen öğrenciler, dünyadaki yükseköğretim kurumlarından en az bir ve en fazla iki yarıyıl eğitim için faydalanabilirler.
İzmir Demokrasi Üniversitesi öğrenci değişim programlarının yanında dünyanın farklı bölgelerinde bulunan, eğitim kurumlarıyla ikili anlaşmalar imzalamaktadır. Bu iş birliği anlaşmaları farklı alanları kapsamaktadır. Anlaşmalar, akademik, personel ve öğrenci değişim programları, kısa vadeli akademik kurumlar arası programlar ile çift diploma gibi programlarının geliştirilmesine yönelik kurulmaktadır. İzmir Demokrasi Üniversitesi mezunları öğrenci değişim programları ve ikili anlaşmalar ile öğrencilerinin uluslararası pozisyonları ve eğitimleri değerlendirmelerini desteklemektedir.
İzmir Demokrasi Üniversitesi, öğrencilerini, öğrenim süreleri boyunca öğrenecekleri teorik bilgileri meslek hayatlarında kullanabilmeleri için beceri, yeterlik ve yetkinliklerini geliştirmeleri için staj deneyimini teşvik eder. Staj süresi ve zorunluluk durumu öğrencinin kayıtlı olduğu programa göre değişir. Bu staj deneyimi sayesinde İzmir Demokrasi Üniversitesinden mezun olduktan sonra öğrenciler, sektöre atıldıklarında yabancılık çekmeden adapte olabilirler.
İzmir Demokrasi Üniversitesinden mezun olanlar, genellikle, eğitim aldıkları bölüme ve yetkinliklerine göre çeşitli sektörlerde kariyer fırsatları bulabilmektedir. Sağlık sektörü başta olmak üzere, hukuk, hizmet, özel sektör gibi sektörlerde kariyer fırsatları İzmir Demokrasi Üniversitesi yeni mezunlarını beklemektedir. Mezunlar, Ege'nin en önemli sanayi ve iş merkezi olan İzmir'de, farklı alanlarda iş imkanı bulabileceği gibi Manisa, Aydın gibi çevre il ve ilçelerde de istihdam edilebilirler.
Sağlık sektörünün iş fırsatlarına baktığımızda özellikle günümüzde oldukça fazla olduğunu söyleyebiliriz.
İzmir Demokrasi Üniversitesi tıp ya da İzmir Demokrasi Üniversitesi Diş Hekimliği gibi tercih edilen ve iş imkanı çok olan bölümlerden mezun olduklarında; öğrenciler devlet bünyesinde ya da özel sektörde kolaylıkla iş bulabilmektedir. Bunun yanında geleceğin meslekleri listesinde yer alan Biyomedikal Mühendisliği bölümü veya Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümü mezunları için devlet bünyesinde iş olanakları az olsa da özel sektördeki iş olanakları oldukça fazladır. Üniversitenin büyük şehir üniversitesi olması ise İzmir Demokrasi Üniversitesi mezunları için büyük bir avantajdır.
İzmir Demokrasi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde yüksek lisans yapmak ise öğrencilere pek çok fırsatın kapısını açabilir. Enstitü bünyesinde barındırdığı farklı alanlardaki bölümler sebebiyle, lisans eğitimi almış insanların kendine ekleyeceği farklı özelliklerle, mezunlarını kalifiye elemanlar olarak yetiştirmekle birlikte farklı alanlarda sunacağı iş imkanları ile de mezunlar için iyi bir seçim olabilir.
Tüm bu analizleri ve yeni mezun ve deneyimli kişiler için yayınlanan iş ilanlarını; Kariyer.net adresinden kolayca takip edebilirsiniz. Kariyer.net'in sizin için hazırladığı pozisyon rehberi sayfasından meslekleri inceleyebilir, gelecek planlarınızı oluşturabilirsiniz.
Aşağıdaki veriler, İzmir Demokrasi Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.