İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, temelleri İzmir'de 1992 yılında atılan bir üniversitedir. Kuruluşundaki temel amacı yüksek teknoloji araştırmaları, AR-GE çalışmaları, eğitim-öğretim, gerekli koşullarda üretim hizmetleri ve danışmanlık hizmeti vermektedir. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü özel mi sorusunun cevabı ise İYTE bir devlet üniversitesidir. Okul eğitimini %100 İngilizce eğitim olarak vermektedir. 2017 yılında araştırma üniversiteleri programına dahil edilerek, Türkiye'deki 10 araştırma üniversitesi arasında kendine yer bulmuştur. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü kısaltması Türkiye'de İYTE olarak bilinse de uluslararası akademi çevrelerinde IZTECH olarak kullanılmaktadır.
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü teknolojik altyapısı, bilim alanları ve teknik olanakları sayesinde sizlere bambaşka bir eğitim hizmeti sunar. Okul içerisinde bulunan ve Türkiye'nin 4. Teknoparkı olan bir bölgesi vardır. İYTE Gülbahçe Kampüs içerisinde bulunan Teknopark sayesinde İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü sıralama konusunda son yıllarda iyice yukarılara taşınmıştır. 218.4 hektarlık bir alana kurulan ana bölge ve 6.4 hektarlara ayrılan yardımcı bölgelerden oluşmaktadır. Bu bölge her ne kadar İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü içerisinde bulunsa da bu Teknopark bölgesi 21 ortaklıdır. Bu kurum ve kuruluşların okul eğitim, öğretim sırasında, staj döneminde, proje geliştirme ve sponsor bulma konularında sizlere oldukça kolaylık sağlayacaktır. 2005 yılında faaliyete geçen Teknopark halen faaliyetlerine devam etmektedir. Ayrıca enstitü içerisinde SANTEZ, AB, DPT ve TÜBİTAK tarafından destek gören 400'e yakın proje ve 500'e yakın İYTE tarafından desteklenen proje bulunmaktadır.
Bu bölge öğrencilik hayatınızın içerisinde ve mezuniyet sonrasında da sizlere iş imkanı sağlarken, projelerinize de gerekli desteği bulmanıza olanak sağlayacaktır. Birçok teknoloji devi markalarının gözü ve kulağının üzerinde olduğu bu Teknopark ayrıca bir yaşam alanı gibi dizayn edilmiş durumdadır. İçerisinde bulunan geniş kütüphanesi ve AR-GE merkezlerinin sunduğu olanaklardan yararlanabilirsiniz.
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'ne ulaşım noktaları da oldukça fazladır. 7 tane ESHOT (İzmir Şehir içi Otobüs Hattı) durağı, metro, banliyö ve dolmuş ile okula ulaşmak oldukça kolaydır. Gülbahçe mevkiinde bulunan üniversite, konumuyla da oldukça güzel bir bölgededir. Denize yakın konumunun yanı sıra yeme-içme ve konaklama imkanları çeşitlidir.
İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi bünyesinde 3 farklı fakülte bulunmaktadır. Bu fakülteler içerisinde bulunan birçok bölüm vardır. Fakülte içerisinde bulunan bölümler yıllara göre değişiklik gösterebilmektedir. Fakülte ve bu fakültelere bağlı bölümleri her yıl kontrol etmekte fayda vardır. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü bölümleri
ve bölümlerin bağlı olduğu fakülteler şunlardır;
- Fizik
- Sinirbilimleri
- Fotonik
- Matematik
- Kimya
- Moleküler Biyoloji ve Genetik
- Şehir ve Bölge Planlama
- Mimarlık
-Mimari Restorasyon
- Bilgisayar Mühendisliği
- Makine Mühendisliği
- Biyomühendislik
- Malzeme Bilimi ve Mühendisliği
- Elektronik-Elektronik Mühendisliği
- İnşaat Mühendisliği
- Enerji Sistemleri Mühendisliği
- Kimya Mühendisliği
İYTE üniversitesinden halihazırda bulunan fakülteler ve bölümleri yukarıda listelenmiştir. Bu bölümler arasında okulun en popüler ve tercih edilen bölümleri;
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği, Makine Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık bölümleridir. Özellikle
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Biyoloji ve Genetik bölümü oldukça iddialı bir bölümdür.
Teknoloji konusunda gerek yerel gerekse uluslararası bir başarıya sahip okulun bölümleri ve kontenjanları her yıl dolmaktadır. Urla'da bulunan ana kampüsü ile oldukça güzel bir konumdadır. Akademik kadrosuyla eğitim ve öğretim hayatı boyunca öğrencilerine kaliteli bir eğitim sunar. Okul içerisinde hizmet veren teknopark ve teknopark bünyesinde bulunan markalara erişim konusunda da okul adeta bir köprü görevi görmektedir. Başarılı proje geliştirme aşaması, projeyi hayata geçirmek, büyük marka ve işletmelere kendini ifade etme konusunda öğrencilerine büyük kolaylık sağlamaktadır.
Üniversitede okurken teorik bilgiyi pratiğe dökmek ve iş hayatıyla bağlantıda olunan bir eğitim süreci geçirmek için İYTE ideal bir seçim olabilir. Bu nedenle tercih döneminde detaylı bir araştırma yapmakta fayda vardır.
Türkiye'nin 10 araştırma üniversitesi arasında bulunan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde, 2 yıllık eğitim verilen ön lisans bir bölüm bulunmamaktadır. Eğitim, lisans ve yüksek lisans seviyelerinde hizmet veren fakülteler ve enstitülerde devam etmektedir.
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde lisansüstü ve disiplinler arası yüksek lisans eğitim birimi bulunmaktadır. Birçok fakülte içerisinde bölümleri bulunan İYTE yüksek lisans konusunda da oldukça popüler bir okul durumundadır. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü öğrencileri, öğrenim esnasında ve mezuniyet sonrasında okulun içerisinde bulunan teknopark bünyesindeki markalarda çalışma fırsatı yakalayabilmektedirler. Teknopark içerisinde bulunan AR-GE merkezleri sayesinde de tezleri ve projeleri için gerekli araştırma ve bütçe imkanı bulabilmektedir. Bu durum markalara kendinizi ifade etme, proje sunma ya da proje geliştirme gibi konularda gelişiminize yardımcı olacaktır.
- Bilgisayar Mühendisliği
- Gıda Mühendisliği
- Biyomühendislik
- Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
- Moleküler Biyoloji ve Genetik
- Mimarlık
- Endüstriyel Tasarım
- Uluslararası Su Kaynakları
- Fizik
- İnşaat Mühendisliği
- Kimya
- Kimya Mühendisliği
- Makine Mühendisliği
- Matematik
- Mimari Restorasyon
- Şehir Planlama
- Şehir Tasarımı
- Matematik (Tezsiz)
-Mimari Restorasyon (Tezsiz)
- Biyoteknoloji
- Teknoloji, Tasarım ve İnovasyon Yönetimi
- Çevre Mühendisliği (Çevre Kirliliği ve Kontrolü)
- Hesaplamalı Bilim ve Mühendislik
- Enerji Mühendisliği (Enerji ve Güç Sistemleri)
- Fotonik Bilimi ve Mühendisliği
- Malzeme Bilimi ve Mühendisliği
- Mühendislik İşletmeciliği (Tezsiz, İkinci Öğretim)
- Uluslararası Su Kaynakları
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde verilen yüksek lisans ve disiplinler arası yüksek lisans programları bunlardır. Yukarıda listelenmiş bölümlerin değişkenlik gösterebilme durumuna karşın güncel bilgiler yakından takip edilmelidir.
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü rektörlüğe bağlı birimler de bulunur. Okul içerisindeki bölümlere denk ders oluşturmak ve kalifiye eğitim vermek adına rektörlüğe bağlı kurulan 2 birim vardır. Bu bölümler, dil eğitimi ve genel kültür derslerini kapsayan rektörlüğe bağlı birimlerdir. İngilizce muafiyet sınavı için Yabancı Diller Yüksekokulu'na başvurmak gerekir. Aşağıda İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, üniversite rektörlüğüne bağlı birimler listelenmiştir.
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü bünyesinde doktora programları da bulunmaktadır. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü bünyesinde doktora ve disiplinler arası doktora programı veren birimler şunlardır;
- Bilgisayar Mühendisliği
- Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
- Fizik
- Gıda Mühendisliği
- İnşaat Mühendisliği
- Kimya
- Kimya Mühendisliği
- Makine Mühendisliği
- Matematik
- Mimari Restorasyon
- Mimarlık
- Moleküler Biyoloji ve Genetik
- Şehir Planlama
- Malzeme Bilimi ve Mühendisliği
- Çevre Bilimi ve Mühendisliği
- Fotonik Bilimi ve Mühendisliği
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, rektörlüğün talebi ve YÖK'ün kararıyla mevcut bölümlerde eğitim vermeyi sonlandırabilir ya da yeni fakülte, bölümler ya da enstitülerde eğitim verme kararı alabilir. Bu nedenle bölüm tercihi ya da eğitim planlaması yaparken üniversitenin güncel fakülte ve bölümleri kontrol edilmelidir.
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü bünyesinde açık öğretim programı bulunmamaktadır. Bu nedenden dolayı üniversitede açık öğretim bölümü yoktur. Daha çok teorik ya da uygulamalı bölümlerin ve derslerinin bulunduğu bir eğitim programı olan üniversitenin, bu sebepten açık öğretim bölümü bulunmadığını görülmektedir.
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, 06 Nisan 2020 yılından itibaren uzaktan eğitim programına dahil olmuştur. Uzaktan eğitime uygulamalı ve teorik dersler de dahil edilmiştir. Uzaktan eğitim programı için öğrencilerine açtığı bir portalı bulunmakta ve dersler bu portal üzerinden verilmektedir.
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü taban puanları ya da sıralamaları her yıl başarı sıralaması ve alınan tam puanlara göre değişmektedir. Üniversitenin taban puanları konusunda sizlere en iyi referans olacak nokta ise bir önceki yıl geçerli olan taban puanlarıdır. Bu doğrultuda sizlere güncel net bir rakam aralığı vermek pek doğru olmayacaktır. Oldukça popüler ve tercih edilen bir üniversite olan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, günümüzde öğrencilerin ilk tercihleri arasında kendine yer bulmaktadır. Yüksek lisans, disiplinler arası yüksek lisans, doktora ve disiplinler arası doktora gibi imkanlar da sunmaktadır.
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü eğitim hayatlarına devam etmek isteyen yabancı uyruklu öğrencilere eğitim vermektedir. Yabancı öğrencilerin bu eğitime katılmaları için yerine getirmesi gereken bazı adımlar vardır. Başvuruların Uluslararası İlişkiler Ofisi tarafından Öğrenci Bilgi Sistemleri üzerinden elektronik olarak teslim edilmesi gerekir. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nün yabancı öğrencilere ayırdığı kontenjan, bölüm ve tarihler yıllara göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu tarihlerin, koşulların ve bölümlerin güncel olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Yurt dışından kabul edilecek öğrenciler için SAT veya İÜYÖS sınavı koşulu bulunmaktadır. Bu koşullara göre SAT (Scholastic Aptitude Test) sınavının Matematik bölümü için en az 600 puan barajı bulunmaktadır. SAT koşulunu sağlayamayan ya da sınava girmeyen öğrencilerden İstanbul Üniversitesi Yurt dışından veya Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı Temel Öğrenme Becerileri testinden 70 ve üzeri puan almış olmaları istenir. Değerlendirme için SAT puanları, İÜYÖS puanlarıyla karşılaştırılabilecek hale dönüştürülür ve en yüksekten düşüğe doğru sıralanır, yerleştirmeye en yüksekten başlanır.
Eğitim dili %100 İngilizce olduğu için başvuruda bulunan yabancı öğrenciler için de bu koşul geçerlidir. Bu koşuldan muaf olmak için Yabancı Diller Yüksekokuluna başvuruda bulunup, yapılacak sınavda başarılı olmak gerekir.
İYTE mezunlarının bulunduğu birçok platform ve site bulunmaktadır. Mezunlar ofisi ve mezunlar derneği bilinen ve en çok tercih edilen iki dernektir. Bu dernekler; iş imkanları, kurs ve seminer önerileri ile oldukça aktif durumdadır. Aynı zamanda fakülte içerisinde bulunan Teknopark sayesinde iş ve staj olanakları çeşitlidir.
İzmir ve Ege Bölgesi'nin hızla büyüyen sanayisi ve burada büyüyen sanayi devlerinin yatırımlarını içeren Teknopark ile projelerinizi hızlı ve etkili şekilde sunabilirsiniz. Sponsorluk desteğiyle birlikte projeyi hayata geçirme, destek alma veya projelendirme süreçleri oldukça hız kazanacaktır. Mezunlar derneği içerisinde bulunan mezun ve aktif iş hayatında bulunan kişiler sayesinde de gerek ulusal gerekse uluslararası iş fırsatları konusunda fırsat alanları oluşmaktadır. Mezunları bekleyen iş imkanları çeşitlidir. Teknoloji ve AR-GE konusunda uzman şekilde mezun olan öğrenciler, iş hayatlarında zorluk yaşamamaktadır.
Teknoloji son yılların en hızlı yükselen trendi durumdadır. Okul içerisinde bulunan teknolojik imkanlar ve sunulan destekler iş hayatlarında mezunlara kolaylık sağlamaktadır. İngilizce dil eğitimi sayesinde de iş hayatında kendilerini daha güçlü ifade etme imkanına sahip olurlar.
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü mezunları ya da mezun adayları olarak Kariyer.net üzerinden yeni mezun ve deneyimli kişiler için sunulan iş ilanlarına göz atabilir, kariyeriniz için yeni bir adım atabilirsiniz. Meslekler hakkında detaylı bilgi almak için de pozisyon rehberi sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Aşağıdaki veriler, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.