Kadir Has Üniversitesi 1997 yılında İstanbul’da kurulan vakıf üniversitesidir. İş adamı Kadir Has tarafından kurulan Kadir Has Vakfı tarafından desteklenmektedir. Üniversitenin kurucusu Kadir Has’ın “Vatan borcu ödüyorum” felsefesi ile eğitim öğretime başlayan Kadir Has Üniversitesi, sorgulayan, özgüveni yüksek, araştıran, çalışan ve üreten bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Nitelikli bir eğitim vermek amacıyla özgürlükçü bir ortam sağlamayı hedeflemektedir. Böylece eğitim, araştırma ve akademik alanlarda ilerleme sağlanmaktadır. Kadir Has Üniversitesi kendisine özgü yeni eğitim modeli ile uluslararası standartlarda öğrenci yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu eğitim modeline göre üniversitenin ilk yılı öğrenciler çağın yetkinliklerinin kazandırıldığı ve evrensel değerlerin aktarıldığı çekirdek program eğitime tabi tutulmaktadır. Bu programda öğrencilerin akademik gelişimlerinin yanı sıra sosyal ve kültürel gelişimleri de göz önünde bulundurulmaktadır. İkinci sınıftan itibaren ise proje tabanlı eğitim modeli uygulanmaktadır. Bu eğitim modelinde ise teorik eğitimin yanı sıra öğrencilere uygulama becerileri kazandırılmaktadır. Öğrenciler proje geliştirme konusunda desteklenmekte ve her öğrenciye hem akademik hem de sektörel mentor desteği sağlanmaktadır. Böylece öğrencilerin kariyerlerini belirlemeleri kolaylaşmaktadır.
Kadir Has Üniversitesi’nin merkez kampüsünün büyük bir kısmını Haliç’te bulunan Tekel Cibali Fabrikası oluşturmaktadır. Merkez kampüste fakülteler, enstitüler, laboratuvar gibi eğitim binalarının yanı sıra rektörlük ve dekanlıklar gibi idari yapılar da bulunmaktadır. Merkez kampüs olan Cibali Kampüsü 2007 yılında Kadir Has Kampüsü adını almıştır. Bu kampüsün dışında bir diğer kampüs ise Selimpaşa Kampüsü’dür. Selimpaşa Kampüsü’nde Kadir Has Meslek Yüksekokulu öğrencileri eğitim almaktadır. Üniversitenin bir diğer kampüsü olan Bahçelievler Kampüsü ise fakültelerin merkez kampüs olan Kadir Has Kampüsü’ne taşınması nedeniyle günümüzde kullanılmamaktadır.
Kadir Has Üniversitesi bünyesinde 6 fakülte, 1 yüksekokul, 2 meslek yüksekokulu ve 1 enstitü bulundurmaktadır. Akademik takvime bağlı olarak güz ve bahar döneminde eğitim veren Kadir Has Üniversitesi yaz okulu programı kapsamında dileyen öğrencilere yaz döneminde de eğitim vermektedir. Öğrencilerine çift ana dal ve yan dal programları ile aynı anda iki farklı lisans bölümünde eğitim alma imkanı sağlayan Kadir Has Üniversitesi yatay geçiş programı ile de öğrencilerine kurum içi ve kurumlar arası geçiş imkanı tanımaktadır.
Kadir Has Üniversitesi’nde lisans eğitimi vermek amacıyla 6 fakülte bulunmaktadır. Bu fakültelerin içerisinde, Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi, Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi gibi sosyal bilimler disiplininden beslenen fakültelerin yanı sıra Kadir Has Üniversitesi Mühendislik Fakültesi gibi fen bilimleri temelli fakülteler de bulunmaktadır. Tüm fakülteler merkez kampüs olan Kadir Has Kampüsü’nde yer almaktadır. Fakültelere göre Kadir Has Üniversitesi bölümleri şu şekildedir:
- Psikoloji Bölümü
- Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Ekonomi Bölümü
- Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü
- Yeni Medya Bölümü
- Görsel İletişim Tasarımı Bölümü
- Reklamcılık Bölümü
- Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü
- Mimarlık Bölümü
- İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü
- Endüstriyel Tasarım Bölümü
- Tiyatro Bölümü
- Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü
- Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
- Elektrik- Elektronik Mühendisliği Bölümü
- Mekatronik Mühendisliği Bölümü
- Endüstri Mühendisliği Bölümü
- İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü
Kadir has Üniversitesi bünyesinde ön lisans eğitiminin verildiği iki meslek yüksekokulu bulunmaktadır. Ayrıca yabancı dil eğitiminin verildiği bir de yüksekokul yer almaktadır. Meslek yüksekokullarında eğitim verilen programlar şu şekildedir:
- Radyo ve Televizyon Teknolojisi
- Halkla İlişkiler ve Tanıtım
- Dış Ticaret
- Lojistik
- Banka ve Sigortacılık
- Bilgisayar Programcılığı
- Mekatronik
- Grafik Tasarımı
- Adalet
- İngilizce Hazırlık Programı
- Modern Diller Programı
- Akademik İngilizce Programı
Kadir Has Üniversitesi yüksek lisans eğitimini Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nde vermektedir. Lisansüstü eğitim almak isteyen öğrencilere birçok farklı dalda eğitim imkanı sağlayan Kadir Has Üniversitesi tezsiz yüksek lisans, tezli yüksek lisans ve doktora programları yürütmektedir. Enstitüde eğitim verilen anabilim dalları şu şekildedir:
- Bilgisayar Mühendisliği (Tezli Yüksek Lisans ve Doktora Programı)
- Endüstri Mühendisliği (Tezli-Tezsiz Yüksek Lisans ve Doktora Programı)
- Elektronik Mühendisliği (Tezli Yüksek Lisans ve Doktora Programı)
- Finans Mühendisliği (Tezli-Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Ekonomi (Tezli-Tezsiz Yüksek Lisans ve Doktora Programı)
- Finans ve Bankacılık (Tezli-Tezsiz Yüksek Lisans ve Doktora Programı)
- İşletme (Tezli-Tezsiz Yüksek Lisans ve Doktora Programı)
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (Tezli-Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Kamu Hukuku (Tezli-Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Uluslararası İlişkiler (Tezli-Tezsiz Yüksek Lisans ve Doktora Programı)
- Özel Hukuk (Tezli-Tezsiz Yüksek Lisans ve Doktora Programı)
- Psikoloji (Tezli-Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- İş Zekası ve Analitiği (Tezli-Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Yönetim Bilişim Sistemleri (Tezli-Tezsiz Yüksek Lisans ve Doktora Programı)
- Siber Güvenlik (Tezli-Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- İletişim Bilimleri (Tezli-Tezsiz Yüksek Lisans ve Doktora Programı)
- Film ve Drama (Tezli-Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Sinema ve Televizyon (Tezli-Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Yeni Medya (Tezli-Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Kurumsal İletişim ve Halkla İlişkiler (Tezli-Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Mimarlık ve Kent Çalışmaları (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- Tasarım (Tezli-Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Kullanıcı Deneyimi Tasarımı (Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Kent ve Çocuk Çalışmaları (Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Kültür Varlıklarını Koruma (Tezli-Tezsiz Yüksek Lisans ve Doktora Programı)
- Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma (Disiplinlerarası) (Tezsiz Yüksek Lisans Programı )
- Hesaplamalı Bilimler ve Mühendislik (Doktora Programı)
- Kadın Çalışmaları (Doktora Programı)
- Biyoinformatik ve Genetik (Doktora Programı)
Kadir Has Üniversitesi Yeni Eğitim Modeli doğrultusunda çekirdek program ve proje temelli eğitim verilen üniversitede öğrenciler uzaktan eğitim ile de öğrenimlerini sürdürmektedir. Modern teknolojinin eğitim öğretimde kullanılması gerektiğine inanan üniversite öğrencilerine çevrimiçi eğitim imkanı da tanımaktadır. Ancak Kadir Has Üniversitesi bünyesinde açık öğretim bölümü bulunmamaktadır.
Üniversite puanları her yıl Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın zorluk derecesi, tercih edilen bölümler ve kontenjanları, bölüme yerleşen öğrencilerin başarı sıralaması gibi farklı değişkenlere göre şekil almaktadır. Bu nedenle üniversitelerin taban puanlarının yerine başarı sıralamalarını göz önünde bulundurmak daha sağlıklı olacaktır. Kadir Has Üniversitesi sıralamaları da her yıl bölümleri tercih eden öğrencilere göre değişmektedir. Ancak 2020 verileri incelendiğinde şunları söylemek mümkündür:
- Sayısal puan bazında Kadir Has Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği ve Elektrik- Elektronik Mühendisliği Bölümlerinin puanları görece daha yüksektir.
- Eşit ağırlık puan bazında Kadir Has Üniversitesi Psikoloji Bölümü ile Hukuk Bölümü diğer eşit ağırlık bölümlerine göre daha yüksek sıralama ile öğrenci almaktadır.
- Sözel puan bazında Kadir Has Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, Radyo-Televizyon ve Sinema Bölümleri ile Görsel İletişim ve Tasarım Bölümü görece daha yüksek sıralama ile öğrenci kabul etmektedir.
Ülkemizde her yıl binlerce yabancı uyruklu öğrenci ön lisans, lisans ve yüksek lisans eğitimi almaktadır. Lisans ve ön lisans eğitimi almak isteyen, lise ve dengi okullardan mezun olmuş yabancı uyruklu öğrenciler Kadir Has Üniversitesi Uluslararası Öğrenciler Ofisi tarafından düzenlenen Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı’na girmelidir. Bu sınavdan geçerli notu alan öğrenciler kendilerine ayrılan kontenjanlar doğrultusunda diledikleri bölümde eğitim alma hakkına sahiptir. Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'na yalnızca yabancı uyruklu öğrenciler değil aynı zamanda mavi kart sahipleri, yabancı uyrukluyken sonradan kazanılan vatandaşlık hakkı ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçen bireyler, T.C. uyruklu olup yurt dışında ortaöğretime başlayan adaylardan ortaöğretimin tamamını (KKTC hariç) yabancı bir ülkede tamamlayan kişiler, ortaöğretimin tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkedeki Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir Türk okulunda bitirenler ve KKTC uyruklu olup; KKTC’de ikamet ettiği gibi yine bu ülkede lise eğitimini bitirenler GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan öğrenciler de girebilmektedir. Yüksek lisans eğitimi almak isteyen yabancı uyruklu öğrenciler ise Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nün aradığı Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavı ve Yabancı Dil Sınavı şartlarını taşımalıdır.
Kadir Has Üniversitesi her yıl alanlarında yetkin, evrensel değerlere sahip, teorik açıdan donanımlı olduğu kadar uygulama becerileri de kazanmış yüzlerce öğrenciyi mezun etmektedir. Eğitim süreci boyunca Kadir Has Üniversitesi Kariyer Ofisi, öğrencilere kariyerlerini belirleme konusunda yardımcı olmaktadır. Kadir Has Üniversitesi Kariyer Ofisi, aldıkları nitelikli eğitimi de dikkate alarak, öğrencilere staj imkanı sağlayarak alanlarında deneyim kazandırmayı amaçlamaktadır. Ayrıca Kadir Has Üniversitesi Mentor- Mentee Programı öğrencilere akademik bir danışman tayin ederek öğrencilerin akademik kariyerlerini düzenlemelerini sağlamaktadır. Aynı zamanda öğrenciler kendileri için belirlenen sektörel danışman ile de çalışma hayatına öğrencilik yıllarından itibaren girmektedir. Türkiye’de sadece Kadir Has Üniversitesi’nde uygulanan bu özel program ile öğrencilere kariyer gelişimi konusunda destek olunmakta, eğitim süreçleriyle birlikte kariyer yaşamlarında da doğru adımları atmaları konusunda öğrenciler, profesyonel bir bakış açısıyla yönlendirilmektedirler. Ayrıca Mezunlar Ofisi ile üniversitenin mezunları ve öğrencileri arasındaki işbirliği ve dayanışma arttırılmaktadır.
Kadir Has Üniversitesi mezunları ulusal ve uluslararası alanlarda pek çok farklı kurum ve kuruluşta istihdam edilmektedir. Özellikle Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunları çeşitli medya kuruluşlarında gazeteci, medya uzmanı, sosyal medya editörü gibi pozisyonlarda çalışma fırsatı bulmakta ve başarılı işler ortaya koymaktadır. Bunun yanında Mühendislik Fakültesi mezunları da bilgisayar teknolojilerinden savunma sanayisine, AR-GE faaliyetlerinden yönetime pek çok farklı alanda endüstri mühendisi, inşaat mühendisi olarak iş imkanı bulmaktadır. Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunları da avukat, hakim ve savcı gibi özel alanlarda meslek yaşamına adımlarını atabilmektedir. Meslek yüksekokulunda ön lisans eğitimi alıp mezun olan öğrenciler ise tekniker ve teknisyen olarak okudukları bölüm ile ilgili alanlarda istihdam edilmektedir.
Tüm bu meslekler konusunda bilgi almak için her öğrenci, yeni mezun ya da deneyimli bireyler gibi Kadir Has Üniversitesi mezunları gibi sizler de Kariyer.net iş ilanlarını inceleyebilirsiniz. Böylece seçeceğiniz bölümün iş imkanları hakkında bilgi sahibi olabilir, pozisyon rehberi ile sizin için en doğru alana yönelebilirsiniz.
Khas Ekonomi Bölümü’nden 2013 yılında mezun oldum. ShiftDelete.Net sitesinde Accont Manager olarak çalışıyorum. İletişim alanına çok ilgi duyduğum için Ekonomi Bölümü’nde okumama rağmen İletişim Fakültesi’nden de seçmeli medya dersleri aldım ve bu sayede sevdiğim işi yapmaktayım. Kısacası, İyi ki Kadir Has'lıyım!
Lise bitmişti, üniversite tercihine sıra gelmişti. Tercihler sırasında birçok üniversite arasında Kadir Has Üniversitesi gözüme çarpmıştı. Sonrasında ne şanslıyım ki Kadir Has Üniversitesi öğrencesi oldum. Tercihlerimi etkileyen en önemli nedenlerin başında Khas’ın köklü bir eğitim kurumu olması ve öğretim üyelerinin kalitesi geliyordu. Lisede aldığım dış ticaret eğitiminin devamında Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü gerek teoride gerekse pratikte sunduğu imkanlarla eğitim hayatıma büyük katkılar sağladı. Bunların yanında değerli hocalarımın tavsiye, destek ve arkadaşça yaklaşımlarını da hiç unutmayacağım.
Aşağıdaki veriler, Kadir Has Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.