Kadir Has Üniversitesi, iş insanı Kadir Has tarafından kurulan Kadir Has Vakfı tarafından kurulmuştur. Kurum, sorgulayan ve özgüvenli bireyler yetiştirmeyi hedefler. Bu vakıf üniversitesi, nitelikli bir eğitimi baz alıp bireylere çağın yetkinliklerini kazandırır. Öğrencilere uluslararası standartlara uygun bir öğretim hayatı sunar. Öğrencilerin akademik ile birlikte sosyal ve kültürel gelişimlerine de destek olur. Bünyesinde 5 fakülte bulunan Kadir Has Üniversitesi, 1 yüksekokul ve meslek yüksekokulu ile 1 yabancı diller yüksekokulu ve 1 enstitü bulundurur. Güz ve bahar dönemi eğitim veren Kadir Has Üniversitesi, yaz okulu ile çift ana dal ve yan dal programlarına da sahiptir. Aynı zamanda, yatay geçiş programları ile kurum içi ve kurumlar arası geçiş imkânı da sunar. Erasmus programı ile öğrencilerine yurtdışında öğrenim görme fırsatı tanır. Kadir Has Üniversitesi'nin yaklaşık 23 Avrupa Birliği ve 25 Avrupa Birliği ülkeleri dışındaki kentler ile anlaşması mevcuttur. Anlaşmalı olduğu bazı ülkeler içerisinde; Almanya, Avusturya, Belçika, İspanya, İtalya, Macaristan, Romanya, Sırbistan, Japonya, Amerika, Endonezya, Tayvan, Güney Kore ve İngiltere yer alır. Kadir Has Üniversitesi, değişim programları kapsamında tüm dünyada onlarca ülke ve üniversite ile anlaşmalı bir kurumdur. Bir vakıf üniversitesi olan Kadir Has, birbirinden farklı programlar ile öğrencilerine özgün, kaliteli ve yenilikçi bir süreç vadeder.
Kadir Has Üniversitesi, merkez kampüsünün büyük bir kısmı Haliç'te bulunan Tekel Cibali Fabrikası binası tarafından oluşur. Fakülte, enstitü, laboratuvar gibi binaların yanı sıra rektörlük ve dekanlık olarak adlandırılan idari yapılar da yer alır. Yabancı Diller Yüksekokulu içerisinde; Modern Diller ve İngilizce Hazırlık Programı da mevcuttur. Kadir Has Üniversitesi, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkilerden radyo, televizyon ve sinemaya, uluslararası ticaret ve finansmandan iç mimarlık ve çevre tasarımına kadar birbirinden farklı alanlarda eğitim verir. Binlerce öğrenciye sahip olan kurumun İstanbul'un Fatih ve Selimpaşa olmak üzere iki yerinde kampüsü bulunur. Türkçe ve İngilizce dillerinde eğitim verir. Fatih'te bulunan Kadir Has Kampüsü, fakülte bazlı eğitim imkânı sunar. Tarihi bir binanın içerisinde öğretimlerini sürdüren öğrenciler, tercihlerine uygun programlarda eğitim alır. Kadir Has Üniversitesi'nin 5 fakültesi ve içerisinde bulunan bölümler şöyle listelenebilir;
Kadir Has Üniversitesi, Bologna Süreci içerisinde bulunan eğitim anlayışı ve akademik programlarına uygun olarak tasarlanmıştır. Ulusal yeterlilikler çerçevesinde geliştirilen ön lisans bölümleri, adayların ilgi alanları ile çağın gerekliliklerine göre düzenlenmiştir. 2000 yılında yayınlanan Lizbon Stratejisi hedefleri ve Kadir Has Üniversitesi'nin 2001'de dahil olduğu Bologna Süreci, yükseköğretim sisteminin şeffaflık ve tanınma ile hareketliliği artırma gibi amaçlarına hitap eder. Bireyler, İstanbul ve üniversitede eğitim-öğretim dışındaki yaşamlarıyla ilgili bilgi edinebilir. Öğrenciler, Kadir Has Üniversitesi'nin Fatih Cibali'de bulunan Kadir Has kampüsünde ön lisans eğitimi alır. Kadir Has Üniversitesi'nin öğrencilere sunduğu 2 yıllık programlar şunlardır:
Kadir Has Üniversitesi, akademik ve profesyonel yüksek lisans ile doktora programlarına sahiptir. Tezli ve tezsiz olan bölümler, Türkçe ve İngilizce dillerinde eğitim verir. Kurum iNEO Teknoloji Transfer, Proje Geliştirme ve Proje Yönetim Ofisi ile araştırmacıların fikirlerini geliştirmesine destek olur. Ar-Ge Kaynakları Direktörlüğü kapsamında bulunan birimler, araştırma çıktılarının ticarileştirilmesini de sağlar. Ulusal ve uluslararası imkânlar sunarak işbirliği fırsatları yaratır. Akademik tezli, profesyonel ise tezsiz yüksek lisans programlarını barındırır. Kadir Has Üniversitesi, iş ve akademik hayata hazırlık yapmanızı sağlar. Kadir Has Üniversitesi'nin İngilizce ve Türkçe dillerinde eğitim öngören akademik yüksek lisans bölümleri vardır.
Kadir Has Üniversitesi doktora programları arasında ise; Türkçe olarak Kültür Varlıklarını Koruma ile Özel Hukuk bulunur. İngilizce bölümler de Bankacılık ve Finans, Bilgisayar Mühendisliği, Ekonomi, Elektronik Mühendisliği, Hesaplamalı Bilimler ve Mühendislik, İşletme, İletişim Bilimleri, Kadın Çalışmaları, Endüstri Mühendisliği, Uluslararası İlişkiler ve Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerinden oluşur.
Proje temelli ve çekirdek program sunan Kadir Has Üniversitesi, öğrencilerine uzaktan eğitim ile de destek verir. Öğrenciler, farklı teknik ve bakış açılarına sahip eğitim programları ile hem akademik hem de sosyal becerilerini geliştirebilir. Bu durum, akademik ve iş ile kişisel hayatlarında da önemli bir rol oynar. Eğitim ve öğretim programlarında modern ve yenilikçi bakış açısını yansıtan kurum, öğrencilerine çevrimiçi eğitim imkânı da sunar. Kadir Has Üniversitesi fakülte, meslek yüksekokulu, yabancı diller yüksekokulu ile birlikte yüksek lisans ve doktora programlarına sahiptir. Ancak, bunların yanı sıra Kadir Has Üniversitesi'nde açık öğretim bölümü bulunmamaktadır.
Kadir Has Üniversitesi taban puanları, ön lisans ve lisans bölümleri bazında değerlendirilir. Kadir Has Üniversitesi taban puanları her yıl bir önceki sene kuruma kayıt olmaya hak kazanan öğrencilerin başarı sıralaması ve puanına göre belirlenir. Sınavın zorluk seviyesi, bölüm ve kontenjan ile birlikte burs oranı ve bölümün dili gibi birbirinden farklı faktörler Kadir Has Üniversitesi taban puanları üzerinde etkili olur. Mimarlık, mühendislik ve endüstriyel tasarım gibi bazı bölümler sayısal gruba dahildir. Yönetim bilişim sistemleri, ekonomi, hukuk ve psikoloji bölümleri eşit ağırlıkken radyo, televizyon ve sinema ile yeni medya gibi programlar sözel puan ile değerlendirilir. Öğrencilerin sınav puanı ve başarı sıralaması, bölümlerin yer aldığı puan gruplarına göre değerlendirilir. Tercih aşamasında, bölümlerin puan ve kontenjanı gibi unsurlar göz önünde bulundurulur. Yüksekten düşüğe doğru sıralanan puanlar, Kadir Has Üniversitesi kontenjanlarına göre belirlenir. Kadir Has Üniversitesi'nin başarı sıralaması, taban puana göre her yıl değişiklik gösterir. Kadir Has Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi tiyatro bölümü özel yetenek sınavı ile öğrenci alır.
Lise ve dengi okullardan mezun olan yabancı öğrencilerin Kadir Has Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Ofisi tarafından gerçekleştirilen Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'na girmesi gerekir. Adayların İngilizce bölümler için TOEFL, IBT, CAE, CPE ve PTE Academic sınavlarından geçerli not alması, lisans programlarına başlamalarına yardımcı olur. Öğrenim dili Türkçe olan bölümler için Yunus Emre Enstitüsü ya da TÖMER'den minimum C1 seviyesinde olması gerekir. Lise diploması, transkript, pasaport kopyası, varsa İngilizce yeterlilik sınav sonuç belgesi, referans ve motivasyon mektubu belgeleri ile başvuru yapabilirsiniz.
Yüksek lisans eğitimi almak isteyen yabancı uyruklu öğrenciler, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü'nün gerçekleştirdiği Akademik Lisansüstü Eğitim ile Yabancı Dil Sınavı şartlarını karşılar. Kadir Has Üniversitesi'nin kabul ettiği adaylar, öğrenimlerini sürdürebilir. Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'na sonradan T.C. vatandaşı olmaya hak kazanan, ortaöğretimini yabancı bir ülkede tamamlayan, yabancı bir ülkede Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Türk okulunda bitiren, mavi kart sahibi olan, KKTC'de yaşayıp okulunu tamamlayarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan kişiler girebilir.
Kadir Has Üniversitesi yurtları, İstanbul'un tarihi ve kültürel zenginliklerle dolu merkezlerinde yer alır. Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı ve ruhsatlı alternatifler mevcuttur. Barınma burslu erkek öğrenciler Trabzon Erkek Öğrenci Yurdu'nda konaklarken kız öğrenciler ise, üniversitenin yurduna yerleşebilir. Kadir Has Üniversitesi'ne yakın özel kız öğrenci yurtlarının içerisinde; Sabiha Hanım, Yakamoz, Stüdyo Santral, Turkuaz, Özel Topkapı, Akdeniz, Kıztaşı ve Kampüs Evim yer alır. Erkek öğrenci yurtları ise; Trabzon, Özel Boğaziçi, Sabiha Hanım ve Altınboynuz'dan oluşur. Yurtlar İstanbul'un Fatih, Maltepe, Esenler, Bakırköy, Beşiktaş, Eyüp, Üsküdar, Avcılar ve Şişli ilçelerinde konumlanır.
Kadir Has Üniversitesi, öğrencilerin akademik başarıları ile birlikte kişisel ve sosyal yaşamlarına da önem verir. Kurum bünyesinde bulunan kulüpler, ders dışı etkinlikler ile öğrencilerin stresini azaltırken ilgi alanlarını da teşvik eder. Bu etkinlikler hem öğrencilerin iş hem de sosyal yaşamlarına destek olur. Kadir Has Üniversitesi'nin bazı öğrenci kulüpleri içerisinde; Aktivizm, Çevre ve Sıfır Atık, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları, cooKhas, Dağcılık ve Doğa Sporları, Doğal Afetlerde Arama ve Kurtarma Takımı, Etik ve Felsefe, Google Developer Student Clubs, Hukuk ve Ekonomi, İngiliz Drama, International Student Club, İnsan Hakları ve Felsefe, Sosyal Destek ve Dayanışma, Yönetim ve Bilişim, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, İşletme ve Finans, Girişimci İnovatif Liderler, Latin Dansları, Fabrika Tasarım, Model Birleşmiş Milletler, HasGen Genetik ve Bilim, Feminist Çalışmalar, STUDIOHAS-İç Mimarlık, Psikoloji, Fotoğraf, E-Spor, Yelken, Tiyatro yer alır. Kadir Has Üniversitesi öğrencileri, ilgi alanlarına ve kariyer adımlarına göre tercih yaparak kendilerine uygun bir yön verebilir.
Kadir Has Üniversitesi, 2 kampüsü ve 8 adet araştırma merkezi bulunan bir eğitim kurumudur. İş adamı Kadir Has'ın sahibi olduğu Kadir Has Vakfı tarafından kurulan üniversite, eğitim ve araştırma ile birlikte akademik alanlarda da ilerleme gerçekleştirir. Merkez kampüsü Haliç'in kıyısında bulunan Cibali semtinde konumlanan Kadir Has Üniversitesi, Fatih ilçesine bağlıdır. Tekel Cibali Fabrikası'nın binasında yer alan kampüs, fakülte ve enstitü ile birlikte laboratuvar, araştırma merkezi, dekanlık ve rektörlük gibi idarî yapılardan oluşur. 2007 yılında Kadir Has ismini alan bu kampüs, Avrupa mimarlık ödülü almıştır. Ortalama 50 bin metrekareye yayılan Kadir Has Üniversitesi merkez kampüsü içerisinde; tiyatro, sinema, spor ve konferans salonu, bilgi merkezi, restoran, kafe ve dans stüdyosu gibi olanaklar yer alır. Kadir Has Üniversitesi'nin bir diğer kampüsü ise Selimpaşa'da bulunur. Meslek Yüksekokulu programlarının mevcut olduğu bu yerleşke, İstanbul merkezden uzak bir konumdadır. Bahçelievler kampüsü, Kadir Has yerleşkesine taşınarak kullanım dışı kalmıştır. Kadir Has Üniversitesi kampüslerine toplu taşıma araçları ile pratik ve rahat bir şekilde erişebilirsiniz.
1997 yılında İstanbul'da kurulan Kadir Has Üniversitesi, köklü bir eğitim kurumu olarak yaşamını sürdürür. 2 adet yerleşkesi ile öğrencilerine gelecek vadeden Kadir Has Üniversitesi, fakülte ve meslek yüksekokul ile birlikte enstitü ve yüksekokul seviyelerinde de eğitim verir. 2003-2004 akademik yılında eğitime başlayan Hukuk Fakültesi, donanımlı hukukçular yetiştirmeyi hedefler. 1997 yılında kurulan İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, 6 adet bölüme sahiptir. 2003'de kurulan İletişim Fakültesi içerisinde; Radyo, Televizyon ve Sinema ile birlikte Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Reklamcılık, Görsel İletişim Tasarımı ve son olarak Yeni Medya bölümü mevcuttur. Sektörün geleceğine, hedeflerine ve ideallerine uygun öğrenciler yetiştirir. Kadir Has Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimler Fakültesi 1997 yılında kurulup Çekirdek Program ve KHAS ile birlikte Proje Tabanlı eğitim modelleri uygulanır. Kadir Has Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi, 1997 yılında kurulup 4 programa sahiptir. Uluslararası eğitim olanakları sunan Kadir Has Üniversitesi, öğrencilerinin yeni kültürler keşfedip geleceklerine yön vermesini sağlar.
Kadir Has Üniversitesi mezunları, Türkiye ya da dünyanın her yerinde iş imkânı bulabilir. Kurum desteği ile uluslararası imkânlardan faydalanabilir ya da mezun olduktan sonra alanınıza uygun istihdam fırsatlarını gözlemleyebilirsiniz. Kadir Has Üniversitesi Kariyer Ofisi, öğrencilerinin kariyer adımlarında yanında olur. Mentor-Mentee Programı ile akademik bir danışman atayan Kadir Has Üniversitesi, staj ile deneyim kazandırmayı hedefler. Alanınıza göre üniversite mezunu iş ilanları listesine göz atabilirsiniz.
Kadir Has Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra lisansüstü eğitimine devam eden öğrenciler, akademisyen unvanını alabilir. Ekonomist, psikolog, yönetmen, mühendis ya da sigorta personeli gibi birbirinden farklı alanlarda çalışabilir. Siz de kariyer imkânlarını yakalamak ya da sektörel bilgi edinmek istiyorsanız, Kariyer.net web sitesinden detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. İş ilanları ve staj olanakları ile birlikte üniversite rehberine erişebilir, Kadir Has Üniversitesi hakkında en doğru bilgiyi edinebilirsiniz.
Khas Ekonomi Bölümü’nden 2013 yılında mezun oldum. ShiftDelete.Net sitesinde Accont Manager olarak çalışıyorum. İletişim alanına çok ilgi duyduğum için Ekonomi Bölümü’nde okumama rağmen İletişim Fakültesi’nden de seçmeli medya dersleri aldım ve bu sayede sevdiğim işi yapmaktayım. Kısacası, İyi ki Kadir Has'lıyım!
Lise bitmişti, üniversite tercihine sıra gelmişti. Tercihler sırasında birçok üniversite arasında Kadir Has Üniversitesi gözüme çarpmıştı. Sonrasında ne şanslıyım ki Kadir Has Üniversitesi öğrencesi oldum. Tercihlerimi etkileyen en önemli nedenlerin başında Khas’ın köklü bir eğitim kurumu olması ve öğretim üyelerinin kalitesi geliyordu. Lisede aldığım dış ticaret eğitiminin devamında Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü gerek teoride gerekse pratikte sunduğu imkanlarla eğitim hayatıma büyük katkılar sağladı. Bunların yanında değerli hocalarımın tavsiye, destek ve arkadaşça yaklaşımlarını da hiç unutmayacağım.
Aşağıdaki veriler, Kadir Has Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.