Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi 2018 yılında Kahramanmaraş ilinde kurulan yükseköğretim kurumudur. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ile birlikte Kahramanmaraş ilinde eğitim öğretim faaliyetlerini sürdüren iki devlet üniversitesinden biridir.
Eğitim öğretim faaliyetleri Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Bahçelievler Yerleşkesi'nde yürütülmektedir. İdari birimler ise Cumhuriyet Bulvarı'nda bulunmaktadır. Öğrenciler Sütçü İmam Üniversitesi'ndeki imkanların tamamından faydalanmaktadır. Yalnızca eğitim binaları, laboratuvar, kütüphane gibi akademik imkanlardan değil, aynı zamanda açık ve kapalı spor salonları, yarı olimpik yüzme havuzu, alışveriş merkezi gibi imkanlardan da faydalanmaktadır. Ayrıca öğrenciler sosyal faaliyetlerini gerçekleştirmek amacıyla kurulan öğrenci topluluklarına da katılabilmektedir. Böylece hem iki üniversitenin öğrencileri arasındaki dayanışma ve iş birliği artmakta hem de topluluk faaliyetleri daha geniş kesimlere ulaşmaktadır. Öğrencilerin barınma ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Kredi Yurtlar Kurumu'nun Bahçelievler Kampüsü'ne yakın mesafede öğrenci yurtları bulunmaktadır. Üniversite çevre iller başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanından öğrenci almaktadır. Kahramanmaraş'ın Doğu Akdeniz'deki konumu sayesinde Akdeniz Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi ve Güneydoğu Bölgesi'ndeki pek çok şehre ve İstanbul ve Ankara gibi metropollerle Kahramanmaraş Havalimanı ile kolayca ulaşım sağlaması öğrenciler için tercih edilme oranını arttırmaktadır. Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi bünyesinde lisans eğitimi vermek amacıyla 5 fakülte, ön lisans eğitimi vermek amacıyla 2 meslek yüksekokulu ve lisansüstü eğitim vermek amacıyla 1 enstitü bulundurmaktadır.
Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi 4 yıllık bölümler olan lisans bölümlerinde eğitim vermek amacıyla bünyesinde 5 farklı fakülte bulundurmaktadır. Üniversite bünyesinde eğitim verilen lisans bölümleri fakültelere göre şu şekildedir:
- Psikoloji Bölümü
- Mütercim ve Tercümanlık Bölümü
- Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü
- Mimarlık Bölümü
- İç Mimarlık Bölümü
- Endüstriyel Tasarım Bölümü
- Görsel İletişim Tasarım Bölümü
- Dijital Oyun Tasarımı Bölümü
- Temel Eğitim Bölümü
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
- Makine Mühendisliği Bölümü
- Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
- İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü
- Beslenme ve Diyetetik Bölümü
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü
- Hemşirelik Bölümü
- Sosyal Hizmet Bölümü
- Çocuk Gelişimi Bölümü
- Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü
Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi fakülte ve meslek yüksekokullarında verdiği teorik eğitimi, bünyesinde bulunan uygulama ve araştırma merkezleri ile desteklemektedir. Bu merkezlerde bölgesel ve ulusal kalkınma için projeler ve bilimsel çalışmalar yürütülmektedir. Üniversitede yer alan uygulama ve araştırma merkezleri şunlardır:
- Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (UZEM)
- Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Merkezi (BAP)
- Kent Hafızası Uygulama ve Araştırma Merkezi
- Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (KAGEM)
Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi 2 yıllık bölümler olan ön lisans bölümlerinde öğrencilere eğitim vermek amacıyla 2 meslek yüksekokulunu bünyesinde barındırmaktadır. Bu programlarda eğitim gören öğrenciler bölgenin ve Türkiye'nin ihtiyaç duyacağı alanlara bağlı olarak doğrudan mesleki eğitim alma şansına sahiptir. Meslek yüksekokulları Kahramanmaraş ilinin Elbistan ilçesinde yer almaktadır. Ön lisans programları meslek yüksekokullarına göre şu şekilde ayrılmaktadır:
- Yaşlı Bakımı Bölümü
- Muhasebe ve Vergi Bölümü
- Büro Hizmetleri ve Sekreterlik Bölümü
- Elektrik ve Enerji Bölümü
- Elektronik ve Otomasyon Bölümü
- Bilgisayar Teknolojileri Bölümü
- İnşaat Teknolojisi Bölümü
- Otomotiv Teknolojisi Bölümü
- Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü
- Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümü
- Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü
- Laborant ve Veteriner Sağlık Bölümü
Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü'nde lisans eğitimini tamamlayan ve alanlarında uzmanlaşmak, bilimsel çalışmalar yürütmek isteyen ya da akademik kariyer planlayan öğrencilere yüksek lisans ve doktora eğitimleri verilmektedir. Enstitüde henüz yalnızca “Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Anabilim Dalı”nda yüksek lisans eğitimi verilmektedir. Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi yüksek lisans eğitimini, zaman içinde diğer mühendislik dalları olmak üzere psikoloji, mütercim tercümanlık, beslenme ve diyetetik, fizyoterapi ve rehabilitasyon ve hemşirelik gibi bölümler için de açmayı planlamaktadır. Lisansüstü eğitim almak için Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavı'ndan (ALES) ve Yabancı Dil Sınavı'ndan üniversite senatosunca belirlenen puanı almak gerekmektedir. Gereken puana sahip öğrenciler lisansüstü eğitim başvuruları için duyuru yapıldıktan sonra online olarak başvuru yapmaktadır. Online başvuru sonucunda bilim sınavı ve mülakata girecek öğrenciler belirlenecektir. Bilim sınavı ve mülakatlarda başarılı olan öğrenciler belirlenen kontenjanlar doğrultusunda istedikleri anabilim dalında eğitim almaya hak kazanmaktadır.
Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi lisans, ön lisans ve yüksek lisans olmak üzere üç sistemli bir eğitim yürütmektedir. Eğitimde zaman ve mekan sınırlılığını ortadan kaldırmak amacıyla bünyesinde Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni bulunduran üniversite çevrimiçi eğitime de olanak sağlamaktadır. Ancak Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi'nde açık öğretim bölümü bulunmamaktadır.
Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi bölümlerinin puanları her yıl üniversite sınavının zorluk derecesi başta olmak üzere pek çok değişkene bağlı olarak farklılık göstermektedir. Üniversite puanlarının değişkenlere bağlı olması nedeniyle taban puanları konusunda net bilgi verilmemektedir. Bu nedenle bölümlerin sıralamalarını göz önünde bulundurmak daha sağlıklı olacaktır. 2020 verileri doğrultusunda Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi bölümleri ve puanları konusunda bölümlerin puanlarının her yıl arttığını ve sıralamaların yükseldiğini söylemek doğru olacaktır. Önceki yıllarda lisans bölümü olarak yalnızca Mütercim- Tercümanlık bölümüne öğrenci alan Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi'nde bulunan diğer bölümlerin puanları henüz belirlenmemiştir. Öğrenci alımı yapıldıktan sonra bölüme birinci olarak yerleşen öğrencinin puanına bağlı olarak tavan puanı ve bölüme sonuncu olarak yerleşen öğrencinin puanına bağlı olarak Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi taban puanları belirlenecektir. TYT puanı ile yerleştirme yapılan ön lisans bölümlerinin başarı sıralamaları için ise Elbistan Meslek Yüksekokulu'nda eğitim veren laborant ve veteriner sağlık bölümü ile bu bölümün ikinci öğretim programının diğer bölümlere göre daha yüksek sıralama ile öğrenci alımı yaptığı söylenebilir. Ayrıca Elbistan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Yaşlı Bakımı bölümü de diğer ön lisans bölümlerine göre daha yüksek sıralama ile öğrenci kabul etmektedir.
Ülkemizde her yıl binlerce yabancı uyruklu öğrenci eğitim almaktadır. Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi de uluslararası öğrencilere kapılarını açmaktadır. Lise ve dengi okullardan mezun olan ya da mezuniyetine bir yıl kalan öğrenciler, üniversiteler tarafından düzenlenen Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'na girmektedir. Sınavdan geçerli puanı alan yabancı uyruklu öğrenciler kendilerine ayrılan kontenjanlar doğrultusunda istedikleri bölümde eğitim almaktadır.
Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'na şu şartları sağlayan öğrenciler girebilmektedir:
- Mavi Kart sahipleri,
- Yabancı uyruklu öğrenci adayları,
- Yabancı uyruklu olup sonradan vatandaşlık kazanarak Türk vatandaşlığı statüsüne sahip olanlar,
- Yabancı bir ülkede bulunan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Türk lisesinde eğitimini tamamlayanlar, bu kategoriye Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti dahil değildir,
- KKTC uyruğuna sahip olup yine bu ülkede ikamet eden ve orta öğrenimini bu ilkede tamamlayan adaylardan GCE AL sınav sonucu sahibi aday öğrenciler,
- Türkiye Cumhuriyeti uyruğuna sahip olup yurt dışında ortaöğretime başlayıp orta öğretimini yine KKTC hariç yurt dışında tamamlayan adaylar.
Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi çift anadal ve yan dal programları ile öğrencilerine aynı anda iki lisans bölümünde eğitim alma hakkı tanımaktadır. Ayrıca üniversite, öğrencilerin yurt dışında eğitim almaları için değişim programları da yürütmektedir. Erasmus + Değişim Programı ile Avrupa'da ikili anlaşma sağlanan pek çok okulda dönemlik ya da yıllık olarak eğitim alabilen öğrenciler aynı zamanda Mevlana Programı ile de yurt dışında eğitim alma imkanı bulmaktadır. Ayrıca Türkiye'deki üniversiteler arası öğrenci değişim programı olan Farabi Programı ile de öğrenciler farklı üniversitelerde eğitim alma şansı yakalamaktadır.
Türkçe ve İngilizce dillerinde eğitim veren üniversitede, İngilizce Mütercim ve Tercümanlık bölümünde zorunlu hazırlık eğitimi bulunmaktadır. Eğitim süresi bir yıldır. Ayrıca isteğe bağlı olarak da İngilizce hazırlık eğitimi alınabilir.
Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi yatay geçiş şartlarını taşıyan öğrencilere kurum içi, kurumlar arası ve merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş imkanı tanımaktadır. Bu sayede öğrenciler kendi istek ve yetenekleri doğrultusunda istedikleri üniversite ve bölümde eğitim alabilmektedir.
Üniversitede eğitim akademik takvime bağlı olarak güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşmektedir. Yaz döneminde ise isteyen öğrencilere açılan dersler doğrultusunda en az 5 hafta süre ile eğitim verilmektedir.
Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi 2018 yılında ilk öğrencilerini İnsan ve Toplum Fakültesi'nde bulunan Mütercim ve Tercümanlık bölümüne almıştır. Üniversitenin geleceğin mesleklerine yönelik olarak yapılandırdığı Dijital Oyun Tasarımı, Gastronomi ve Mutfak Sanatları gibi bölümleri de dikkat çekmektedir. Lisans öğrencileri henüz mezun olmayan üniversitede ön lisans eğitimi alan meslek yüksekokulu öğrencileri mezun olmaktadır. Teknik alanda ve sağlık alanında eğitim vermek amacıyla birer tane meslek yüksekokulu bulunan üniversitede teorik ve uygulamalı eğitim verilmektedir. Uygulamalı eğitimin ağırlıkta olduğu okuldan mezun olan bireyler, iş hayatlarına başlarken birçok açıdan deneyimli olmaktadır. Ayrıca üniversitede verilen uygulama eğitiminin yanı sıra öğrencilere sağlanan staj imkanları ile de öğrenciler alanlarında pratik kazanmaktadır. Alanlarında deneyimli, bilgili ve yetkin bir şekilde mezun olan kişiler, tekniker ve teknisyen olarak bölümlerine yönelik pek çok farklı yerde istihdam olanağı bulmaktadır.
Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi bünyesinde bulunan Kariyer Planlama Merkezi'nde öğrencilere üniversitelerinin ilk yıllarından itibaren kariyer planlama eğitimi verilmekte ve yönlendirmeler ile öğrencilerin çalışmak istedikleri alana karar vermeleri sağlanmaktadır. Öğrenciler ile çalışmak istedikleri sektördeki firmaları bir araya getirmeyi amaçlayan merkezde, bu amaç doğrultusunda etkinlikler düzenlenmektedir. Sektördeki deneyimli kişiler ile öğrenciler arasında köprü kurma görevini üstlenen Kariyer Planlama Merkezi öğrencilere hedeflerini belirleme konusunda kolaylık sağlamaktadır. Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi öğrencileri ve mezunları için kariyer danışmanlığı hizmeti sunmaktadır.
Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi öğrencileri olarak sizler de her öğrenci, yeni mezun ya da deneyimli bireyler gibi Kariyer.net sitesini ziyaret edebilir, düşündüğünüz bölüm ile ilgili iş ilanları seçeneklerini inceleyebilirsiniz. Böylece tercih edeceğiniz bölümün iş imkanları hakkında bilgi sahibi olabilir, pozisyon rehberi ile sizin için en doğru alana yönelebilirsiniz.
Aşağıdaki veriler, Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.