Kapadokya Üniversitesi (KÜN), Kapadokya Meslek Yüksekokulu'nun üniversite olarak değişmesiyle 16 Eylül 2005 tarihinde öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Temellerinde Kapadokya Meslek Yüksekokulu'nun 13 yıllık deneyimi ve birikimi bulunan Kapadokya Üniversitesi, bünyesinde 4 fakülte, 3 yüksekokul ve 1 adet de Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü barındırmaktadır. Eğitim yönteminde ezbercilikten ve sadece teorik dersler işlemekten uzak duran Kapadokya Üniversitesi, pratik ve uygulamalı öğretim biçimine önem verdiğini her fırsatta belirtmektedir. Ulusal yararlar sağlama amacının yanında, Kapadokya Üniversitesi'nin bir diğer misyonu da içinde bulunduğu bölgenin kalkınma hedefleri doğrultusunda hareket etmek ve Nevşehir, Kayseri, Aksaray, Kırşehir ve Niğde şehirlerini içine alan Büyük Kapodokya Bölgesinin ihtiyaçlarını karşılayacak mezunlar yetiştirmektir. Diş Hekimliği, Kapadokya Üniversitesi Psikoloji ve Siyaset Bilimleri bölümleriyle öne çıkan üniversite, Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu'nda 2 yıllık eğitim vermektedir. Özellikle Kapadokya Üniversitesi Fizyoterapi Bölümü, sahip olduğu uygulama laboratuvarlarıyla öne çıkmaktadır. Kapadokya Üniversitesi'nin misyonu; evrensel bilgileri, ulusal bir eğitim anlayışıyla birleştirmek ve Türkiye’nin global olarak ilerlemesini sağlayacak bireyler yetiştirmektir. Üniversitenin vizyonu ise içinde bulunduğu coğrafi bölgeyi uluslararası akademik çalışmalar için ilgi çekici bir yer haline getirerek ulusal fayda sağlamaktır.
Kapadokya Üniversitesi'nin eğitim anlayışının temelinde Ahilik (Anadolu Selçuklu Devletinde kurulan esnaf dayanışma teşkilatı) anlayışı bulunmaktadır. Ahiliğin temelinde usta-çırak ilişkisi bulunur. Kapadokya Üniversitesi, uygulama temelli dersleriyle usta-çırak ilişkisini günümüz eğitim sistemine entegre ederek, bu konuda öncü olmuştur. Çevre bilincine sahip olan üniversite, yılda 2 sayı olarak Ekosen isimli, dili İngilizce olan bir çevreci beşeri bilimler dergisi yayınlamaktadır. Ayrıca üniversitenin bölümden bölüme değişen %100 ve %50 burs imkanlarının yanında çift ana dal ve yan dal gibi uygulamaları da bulunmaktadır. Kapadokya Üniversitesi bünyesinde kurulmuş olan Engelsiz KÜN birimi ise tüm öğrencilerin eşit şartlarda eğitim aldıklarından emin olmak ve engelli öğrencilere engelsiz bir eğitim ve okul hayatı verebilmek amacıyla kurulmuştur.
Kapadokya Üniversitesi’nin bünyesinde toplam 4 adet fakülte bulunmaktadır. Bu fakülteler Ürgüp'te bulunan Mustafapaşa Yerleşkesi'nde yer alırlar. Kapadokya Üniversitesi Diş Hekimliği fakültesi öne çıkanlar arasında yer almaktadır. Bulunduğu bölge ve coğrafya açısından fark yaratan Kapadokya Üniversitesi bölümleri ve fakülteleri aşağıda sıralanmıştır:
- İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü
- Psikoloji Bölümü
- İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Bölümü
- Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü
- Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
Kapadokya Üniversitesi bünyesinde barındırdığı 3 adet yüksekokul ile öğrencilerine ön lisans eğitimi de vermektedir. Meslek yüksekokulları da bulunan üniversitede, 2 yıllık ön lisans bölümlerini bitiren öğrenciler alanlarında yetkin birer çalışan olarak iş hayatına atılabilecekleri gibi Dikey Geçiş Sınavı'na girme hakkına da sahip olarak lisans eğitimlerine devam edebilirler. Başta Kapadokya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu olmak üzere, tüm yüksekokullarda ve meslek yüksekokullarındaki nitelikli eğitim dikkat çekmektedir. Kapadokya Üniversitesi 2 yıllık bölümler ve yüksek okulları aşağıdaki listede verilmiştir:
- Çocuk Gelişimi Bölümü
- Beslenme ve Diyetetik Bölümü
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü
- Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü
- Odyoloji Bölümü
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
- Havacılık Yönetimi Bölümü
- Havacılık Elektrik ve Elektroniği Bölümü
- Uçak Gövde ve Motor Bakımı Bölümü
- Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü
- Ameliyathane Hizmetleri Bölümü
- Anestezi Bölümü
- Aşçılık Bölümü
- Bilgisayar Programcılığı Bölümü
- Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Bölümü
- Çevre Sağlığı Bölümü
- Çocuk Gelişimi Bölümü
- Diş Protez Teknolojisi Bölümü
- Diyaliz Bölümü
- Eczane Hizmetleri Bölümü
- Elektronörofizyoloji Bölümü
- Fizyoterapi Bölümü
- İlk ve Acil Yardım Bölümü
- Mimari Restorasyon Bölümü
- Odyometri Bölümü
- Optisyenlik Bölümü
- Patoloji Laboratuvar Teknikleri Bölümü
- Radyoterapi Bölümü
- Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü
- Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Bölümü
- Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü
- Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Bölümü
- Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Bölümü
- Turist Rehberliği Bölümü
- Uçak Teknolojisi Bölümü
- Uçuş Harekat Yöneticiliği Bölümü
Bünyesinde bulunan Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsünde yüksek lisans ve doktora eğitimi vermekte olan Kapadokya Üniversitesi tezsiz yüksek lisans imkanı da sunmaktadır. Örgün olarak yüksek lisans eğitimi vermenin yanında belirli bölümlerde uzaktan yüksek lisans alternatifi de bulunmaktadır. Kapadokya Üniversitesi Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, kendi lisans mezunlarının yanında, farklı üniversitelerden de mezun olan kişileri öğrenci olarak kabul etmektedir. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü'ne bağlı olarak yüksek lisans ve doktora eğitimi veren ana bilim dalları aşağıda listelenmiştir.
- Dil ve Konuşma Terapisi (Tezli- Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Estetik Diş Hekimliği (Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- İngiliz Dili ve Edebiyatı (Tezli Yüksek Lisans Programı)(Uzaktan Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları (Tezli- Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Kültürel Çalışmalar (Tezli Yüksek Lisans Programı)(Uzaktan Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Kent, Çevre ve Yerel Yönetimler (Tezli Yüksek Lisans Programı) (Uzaktan Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Sağlık Yönetimi (Tezli Yüksek Lisans Programı)(Uzaktan Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (Tezli Yüksek Lisans Programı)(Uzaktan Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Odyoloji (Tezli- Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Oral İmplantoloji (Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Uluslararası İlişkiler (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- Turist Rehberliği (Uzaktan Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (Doktora Programı)
Kapadokya Üniversitesi'nde açık öğretim bölümü bulunmamaktadır; ancak üniversitede Uzaktan Öğretim birimleri yer almaktadır. Değişen teknoloji ve dünya koşullarına ayak uydurarak Kapadokya Üniversitesi de 2014-2015 akademik yılı itibarıyla web destekli uzaktan öğretim vermeye başlamıştır. Kapadokya Üniversitesi uzaktan öğretim derslerini Advancity Akademik Öğrenme Sistemini (ALMS) ve Perculus Sanal Sınıf Platformunu kullanarak öğrencileri ile buluşturmaktadır. Programın açık öğretim sisteminden farkı ise eş zamanlı olarak verilen derslerin, açık öğretimdeki gibi kayıttan değil daha öncesinde belirlenmiş olan saatlerde, interaktif olarak canlı dersler halinde gerçekleşmesidir. Bu eş zamanlı verilen dersler, öğrencilerin bilgiye daha kolay ve tekrar tekrar ulaşabilmeleri için asenkron (kayıtlı) derslerle de desteklenmektedir.
Kapadokya Üniversitesi taban puanları da diğer üniversitelerde olduğu gibi her yıl yapılan tercih yoğunluğuna göre değişmektedir. Taban puanlarını takip edebilmek için üniversitenin son bir kaç yıl içerisinde yayınlanan taban puanlarını incelemeniz gerekmektedir. Bununla beraber diğer öğrencilerin tercih sıralamaları da taban puanları etkilediğinden dolayı tercihlerinizi yapmadan önce Kapadokya Üniversitesi sıralamalarını kontrol edebilirsiniz. Kapadokya Üniversitesi yatay geçiş başvuruları içinse geçiş yapılmak istenen akademik birimin başvuru koşulları ve takvimi de üniversite tarafından her akademik yıl ilan edilmektedir.
Kapadokya Üniversitesi hem değişim programları kapsamında hem de halihazırda yürütmekte olduğu örgün ve uzaktan eğitim programlarında yabancı uyruklu öğrencileri de kabul etmektedir. Kapadokya Üniversitesi, bünyesinde okuyan yabancı uyruklu öğrencileri hem bölgesel hem de ulusal olarak katkı sağlayıcı bulduğundan dolayı yabancı uyruklu öğrencilere önem vermektedir. Kapadokya Üniversitesi'nin tüm imkan ve olanaklarından, burslarından ve mezun olduktan sonra yaratacağı iş imkanlarından tüm yabancı uyruklu öğrenciler de yararlanabilmektedirler. Başvuru şartları ve tarihlerini, kayıt için gerekli evrakları ve izlemeniz gereken adımları üniversitenin web sitesinden öğrenebilirsiniz.
Kapadokya Üniversitesi'ni iş imkanları ve istihdam açısından diğer üniversitelerden ayıran en önemli avantaj; bölüm mezunlarına iş imkanı sağlama amaçlı kendisini destekleyen kurum ve kuruluşların bulunmasıdır. Bu kurum ve kuruluşlar, Kapadokya Üniversitesi mezunlarının, mezun oldukları bölümlere göre onlara uygun olan pozisyonlar için personel alımı yapmaktadır. Mezun olduklarında okudukları bölümlere uygun iş imkanları bulmak, öğrencilerin Kapadokya Üniversitesi'ni daha çok tercih etmelerini sağlamaktadır. Özellikle Aşçılık, Atçılık ve Antrenörlüğü, Mimari Restorasyon programlarından mezun olan öğrenciler için iş imkanları oldukça fazladır. Aşçılık bölümünden mezun olan öğrenciler çeşitli restoranlarda aşçı olarak çalışabilecekleri gibi aynı zamanda otellerde ve turizm kuruluşlarında da çalışabilirler. Gastronomi de günümüzde yaygınlaşan ve mezunlarına geniş iş imkanları sunan ve her gün gelişmeye devam eden bir bölümdür. Gastronomi mezunları da aşçılık bölümü mezunlarına benzer olarak çeşitli restoranlarda ve otellerde çalışabilirler. Atçılık ve Antrenörlüğü bölümü mezunları, Türkiye Jokey Kulübü ve Türkiye Binicilik Federasyonu gibi köklü kurumlarda iş bulabilecekleri gibi Geleneksel Spor Dalları Federasyonunda atlı cirit ve atlı okçuluk gibi bölümlerde de çalışabilirler. Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri (Hosteslik) programına ise Türk Hava Yolları destek vermekte olup, belirtilen şartları sağlayan mezunlara host ve hostes gibi görevlerde istihdam garantisi sağlamaktadır. Ağız ve Diş Sağlığı mezunları, ağız ve diş sağlığı merkezlerinde iş bulabilecekleri gibi çeşitli diş ve medikal depolarında da çalışabilirler. Ameliyathane Hizmetleri de yine mezunlarına geniş iş imkanları sunan bir bölümdür. Ameliyathane Hizmetleri bölümünden mezun olan kişiler ameliyathane personeli olarak devlet hastanelerinde, özel hastanelerde ve çeşitli laboratuvarlarda iş bulma imkanına sahip olabilirler. Fizyoterapi bölümü mezunları da yine devlet hastaneleri ve özel hastaneler gibi kuruluşlarda fizyoterapist olarak iş hayatına atılabilir ve kendilerini bu alanda geliştirebilirler. Kapadokya Üniversitesi İngilizce Uçak Teknolojisi, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği, Uçak Elektrik - Elektronik, Uçak Gövde Motor Bakım ve Uçuş Harekat Yöneticiliği bölümlerinden mezun olan öğrenciler, özel havayolu şirketlerinde görev alabilmektedir. Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri bölümü mezunları için de yine benzer kurumlar işe alım yapmaktadır. İlgili bölümlerden mezun olan Kapadokya Üniversitesi öğrencileri bu kuruluşlarda kendileri için açılacak olan işçi alımlarına başvurabilirler. Kapadokya Üniversitesi mezunları da diğer mezunlar gibi Kariyer.net'in sunduğu iş ilanları ve staj fırsatlarını değerlendirebilir. Geleceği konusunda kararsız olan aday öğrenciler Kariyer.net tarafından hazırlanan pozisyon rehberi sayfasına göz atarak meslekler konusunda bilgi sahibi olabilirler.
...parla bir güneş gibi!
Aşağıdaki veriler, Kapadokya Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.