Kayseri Üniversitesi köklü geçmişe sahip olan Kayseri şehrinde bulunmaktadır. Yükseköğretim için ilk temeli 1206 yılında Gevher Nesibe Şifahanesi ve Medresesi olarak atılmıştır. Aynı zamanda dünyanın ilk tıp fakültesi olarak da kabul edilmektedir. Gevser Nesibe Sultan adına yaptırılmış olan Şifahane ve Medrese 1890 yılına kadar hizmet vermeye devam etmiştir. 1969 yılında Cumhuriyet Döneminde Hacettepe Üniversitesi'ne bağlı olarak Gevher Nesibe Tıp Fakültesi açılmıştır. 1977 yılında ise Kayseri İşletme Fakültesi ve 1978 yılında Kayseri Üniversitesi adına ilk fakülteler kurulmuştur. 1965 yılında Kayseri Yüksek İslam Enstitüsü ile 1977 yılında Kayseri Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisini de bünyesine dahil etmiştir. Buna bağlı olarak Kayseri Üniversitesi 1982 yılında Erciyes Üniversitesi olarak değiştirilmiştir.
2012 yılında faaliyete başlayan ve 2018'de fakülteye dönüşen Uygulamalı Bilimler Fakültesi, 1981 yılında değişen Kayseri Meslek yüksekokulu olarak Erciyes Üniversite'sine bağlanan Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, 1996 yılında kurulan Safiye Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksekokulu ve ardından 1997'de kurulan Mustafa Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksekokulu, 2003 yılında oluşan Develi Hüseyin Şahin Meslek Yüksekokulu gibi birçok yüksekokul, 2018 yılında 30425 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan kanun ile Erciyes Üniversitesi'nden ayrılmıştır. Yeniden ilgili kanunlar ile Kayseri Üniversitesi'nin meslek yüksekokulları olmuşlardır.
Kayseri Üniversitesi; Develi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi, Mühendislik Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Develi İslami İlimler Fakültesi ve İncesu Meslek Yüksekokulları da kanuna eklenerek 4 fakülte ve 11 meslek yüksekokulu ile 2020 yılında kurulan Sağlık Bilimler Fakültesi de eklenerek fakülte sayısını 5'e yükseltmiştir. Kayseri Üniversitesi bünyesinde 5 fakülte, 11 meslek yüksekokulu, 9 uygulama ve araştırma merkezi, 1 lisansüstü enstitü ile Kayseri bölgesinde bulunan ikinci büyük üniversite olarak eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir. Vizyon olarak uygulama odaklı örnek ve öncü bir üniversite olmayı hedeflemektedirler. Kayseri Üniversitesi'nin vizyonu ise uygulama yapmaya ve proje odaklı çalışarak, iş dünyası ile bir olan, bölge için kalkınmaya katkı sağlayan, her alanda kendini geliştirmiş, nitelikli insan gücünü ortaya çıkartacak, topluma fayda oluşturan üniversitedir. Üniversite faaliyetlerini kampüsü olana kadar Erciyes Üniversitesi içerisinde sürdürmektedir.
Kayseri Üniversitesi Tıp Fakültesi bulunmamasına rağmen tercih edebileceğiniz 4 yıllık eğitim süresi bulunan 5 fakülte bulunmaktadır. Fakülteler içinde Kayseri Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ve Kayseri Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi öne çıkmaktadır. Bu fakülteler şunlardır:
- İslami İlimler
- Sağlık Yönetimi
- Sosyal Hizmet
- Tarih
- Türk Dili ve Edebiyatı
- Bilgisayar Mühendisliği
- Mühendislik Temel Bilimler
- Mimarlık
- Makine Mühendisliği
- Elektrik-Elektronik Mühendisliği
- İnşaat Mühendisliği
- İnsan Kaynakları Yönetimi
- İnsan Kaynakları Yönetimi (2. Öğretim)
- Uluslararası Ticaret ve Lojistik
- Uluslararası Ticaret ve Lojistik (2. Öğretim)
- Muhasebe ve Finans Yönetimi (2. Öğretim)
Kayseri Üniversitesi 2 yıllık bölümler olarak geçen ön lisans bölümlerine sahiptir. Bunlar Kayseri Üniversitesi Meslek Yüksekokulu ve Yüksekokullardır. Tercihlerinizi yaparken okulların bölgelerine dikkat etmelisiniz. Kampüsler Kayseri'nin çeşitli ilçelerinde bulunmaktadır. Aynı zamanda öğrencilerin iki yıllık bölümleri DGS sınavı ile tamamlayarak dört yıllık bölüme geçiş yapabilmeleri mümkündür. Kayseri Üniversitesi ön lisans bölümleri listede verilmiştir:
- Özel Güvenlik ve Koruma
- Posta Hizmetleri
- Sivil Savunma ve İtfaiyecilik
- Aşçılık
- Bahçe Tarımı Programı
- Bilgisayar Programcılığı
- Bilgisayar Programcılığı 2. Öğretim
- Çocuk Gelişimi
- Çocuk Gelişimi 2. Öğretim
- Bilgisayar Teknolojisi
- Lojistik
- Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı
- Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı 2. Öğretim
- Sosyal Hizmetler
- Diyaliz
- Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon
- İlk ve Acil Yardım
- Fizyoterapi
- Ortopedik Protez ve Ortez
- Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi
- Basım ve Yayın Teknolojileri
- Gaz ve Tesisatı Teknolojisi
- Gaz ve Tesisatı Teknolojisi 2. Öğretim
- Tekstil Teknolojisi
- Tekstil Teknolojisi 2. Öğretim
- Grafik Tasarımı
- Grafik Tasarımı 2. Öğretim
- Laboratuvar Teknolojisi
- Kimya Teknolojisi
- Kimya Teknolojisi 2. Öğretim
- İş Sağlığı ve Güvenliği
- İş Sağlığı ve Güvenliği 2. Öğretim
- Geleneksel El Sanatları
- Geleneksel El Sanatları 2. Öğretim
- Bankacılık ve Sigortacılık
- Pazarlama
- Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Bölümü
- Süt ve Ürünleri Teknolojisi
- Arıcılık
- Organik Tarım
- Aşçılık
- Laborant ve Veteriner Sağlık
- Laborant ve Veteriner Sağlık 2. Öğretim
- Büyük ve Küçük Baş Hayvan Yetiştiriciliği
- Büyük ve Küçük Baş Hayvan Yetiştiriciliği 2. Öğretim
- Kümes Hayvanları Yetiştiriciliği
- Gıda Teknolojisi
- Gıda Teknolojisi 2. Öğretim
- Et ve Et Ürünleri Teknolojisi
- Bahçe Tarımı
- Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı
- Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı 2. Öğretim
- Turizm ve Otel İşletmeciliği
- İşletme Yönetimi
- Sağlık Kurumları İşletmeciliği
- Pazarlama
- Pazarlama 2. Öğretim
- Muhasebe ve Vergi Uygulamaları
- Muhasebe ve Vergi Uygulamaları 2. Öğretim
- Çocuk Gelişimi 2. Öğretim
- Bilgisayar Programcılığı
- Bilgisayar Programcılığı 2. Öğretim
- Radyo ve Televizyon Teknolojisi
- Radyo ve Televizyon Teknolojisi 2. Öğretim
- Biyomedikal Cihaz Teknolojisi
- Elektrik
- Elektrik 2. Öğretim
- Dış Ticaret
- Dış Ticaret 2. Öğretim
- Mobilya ve Dekorasyon 2. Öğretim
- Otomotiv Teknolojisi 2. Öğretim
- Makine
- Makine 2. Öğretim
- Mekatronik
- Elektronik Haberleşme Teknolojisi
- İnşaat Teknolojisi
- İnşaat Teknolojisi İkinci Öğretim
- İç Mekan Tasarımı
- Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi
- Elektrik Teknolojisi
- Elektrik Teknolojisi 2. Öğretim
- Harita ve Kadastro
- Yapı Denetimi
- İnşaat Teknolojisi
- Mimari Restorasyon
- Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi
- Kümes Hayvanları Yetiştiriciliği
- Laborant ve Veteriner Sağlık
Kayseri Üniversitesi yüksek lisans olarak tercih edebileceğiniz okullardan birisidir. Dört yıllık eğitimin ardından akademik kariyer yapmak, mesleğinizi ileriye taşımak, daha çok bilgi edinmek için bölümünüz ile alakalı yüksek lisans yapabilirsiniz. Kayseri Üniversitesi gerekli donanıma sahip olarak yüksek lisans eğitimi vermektedir. Tezli ve tezsiz olarak programlardan bazıları ikiye ayrılmaktadır. Gerekli şartlara uyum sağladıktan sonra yüksek lisans başvurunuzu yapabilirsiniz.
- Elektrik - Elektronik Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
- İnsan Kaynakları Yönetimi İkinci Öğretim Yüksek Lisans Programı
- İnsan Kaynakları Yönetimi Yüksek Lisans Programı
- Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yüksek Lisans Programı
- Temel İslam Bilgileri Yüksek Lisans Programı
- Sağlık Yönetimi Yüksek Lisans Programı
- Sağlık Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı
- Muhasebe ve Finans Yönetimi Yüksek Lisans Programı
Kayseri Üniversitesi'nde açık öğretim fakültesi ve açık öğretim eğitimi bulunmamaktadır. Ayrıca tamamen ya da bazı dersleri uzaktan eğitim şeklinde veren bölüm de bulunmamaktadır. Kayseri Üniversitesi bölümleri, bünyesinde bulunan dersler için yeterli fiziki donanıma sahip olup, bu bağlamda derslerini işleyebilmektedir; ancak YÖK kararıyla tüm dersler ya da bazı dersler online olarak verilebilmektedir.
Kayseri Üniversitesi taban puanları lisans ve ön lisans bölümleri için her yıl değişim göstermektedir. Bu yüzden son yıllar göz önüne alınarak tercih listesi hazırlanmalıdır. Tercih listesi hazırlanırken Kayseri Üniversitesi puanları yanı sıra Kayseri Üniversitesi sıralama sonuçlarına da bakılmalıdır. Sıralamalara göre öğrenciler daha net kararlar verebilmektedirler. Buna göre tercih listelerini hazırlayabilmektedirler. Tabii baz alınacak puanların sadece öngörü sağladığı unutulmamalıdır.
Kayseri Üniversitesi yabancı öğrenci kabulü yapan okullar arasında yer almaktadır. Yabancı öğrenci adaylarının Kayseri Üniversitesi yabancı öğrenci başvuru tarihlerine dikkat etmesi gerekmektedir. Başvuru yapmadan önce Yabancı Uyruklu Öğrenci Yönergesi'ne göz atmalı ve her sene güncellenen şartları dikkatle incelemelisiniz.
Yönerge, Yüksek Öğretim Kurulu tarafından fakülte ve yüksekokulların bölüm ve programlarına ayrılan yabancı uyruklu öğrenci kontenjanlarının dahilinde Kayseri Üniversitesi'ne yapılacak başvurular ile kayıt ve kabul koşullarının belirlenmesi amacıyla hazırlanmıştır. Öğrenim görmek isteyen yabancı uyruklu öğrenciler bu yönergeyi mutlaka takip etmeli ve gerekli olan belgeleri toparlamalıdır. YÖS sınav belgelerini de mutlaka almalıdırlar. Aday yabancı öğrencinin vatandaşlığında bulunduğu ülkeye göre; belgeler ve sınavlar değişebilmektedir. Aynı şekilde Kayseri Üniversitesi yatay geçiş için ayrı belgeler istenmektedir. Başvuru tarihleri de bu bağlamda takip edilmelidir. Kurumlar arası yatay geçiş ve kurum içi olmak üzere iki farklı yatay geçiş bulunmaktadır. İkisi için de istenilen belgeler ayrıdır. YÖK tarafından kontenjanlar ve koşullar belirlenmiştir.
Kayseri Üniversitesi mezunları, okudukları bölümlere uygun olarak iş bulabilecekleri gibi bölümle alakalı farkı pozisyonlarda da iş bulabilmektedirler. Okuldan aldıkları eğitim dışında gördükleri stajlar, okul içi aktiviteleri ve okulun bünyesinde bulunan kurslarda kendilerini geliştirmeleri oldukça önemlidir. Bu durum haricinde okul dışı kurslar ve dil kursları da mesleki kariyer için güçlü bir adımdır. Özgeçmiş dosyasını doldurmak kariyer planlaması için oldukça önemlidir. Üniversitenin bu anlamda verdiği destek öğrenciler için oldukça önemlidir. Aynı zamanda Kayseri Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü eğitimlerine katılarak akademik alanda kendileri geliştirebilirler.
Kayseri Üniversitesi mühendislik bölümünden mezun olan öğrenciler ise hem gerekli sınavlardan sonra devlet kadrosunda hem de özel sektörde çalışabilmektedirler. Belirli şirketlerde, belirli pozisyonlarda iş bulabilmeleri mümkündür. Kayseri Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü mezunları ise teknolojinin her gün gelişmesiyle oldukça aranan bir meslek haline gelmektedir. Çeşitli yazılım şirketleri gibi kurumsal firmalarda iş bulabilmektedirler. Bunun harici işletmelerin dijital medya çalışmalarında, bilgi teknolojisi gibi birçok departmanda çalışabilme imkanına sahiptir. Kayseri Üniversitesi işletme bölümü mezunları ise ihracat ithalat gibi sektörlerde iş bulabilecekleri gibi, kendi şirketlerini de kurabilmektelerdir. İşletmelerde danışmanlık yapabildikleri gibi finans sektöründe çalışabilmektedirler. Şirket yönetimi gibi ana görevleri alabilirler. Farklı konularda ise kendilerini geliştirerek tüm sektörlerde çalışabilme özelliği gösterebilmektedirler.
Kayseri Üniversitesi alanında uzman mezunlar verebilmek için yetkin kadrosuyla çalışan devlet üniversitesidir. Kayseri Üniversitesi mezunları ve diğer tüm mezunlar istedikleri işi bulabilmek için Kariyer.net'i ziyaret edebilirler. Kariyer.net bünyesinde bulunan yüzlerce iş ile farklı birçok pozisyon için iş imkanı sunmaktadır. Meslekler hakkında daha fazla bilgi için Kariyer.net'in sizin için hazırladığı pozisyon rehberi sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Aşağıdaki veriler, Kayseri Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.